»» ««

Blue Bay DC - bázisteszt

(Hirdetés)
1/2. oldal

Május első hétvégéjén rendezte meg a Blue Bay magyarul a Kék Öböl búvárbázis a nyílt napját, amire mi is mint a magyar online búvársajtó szintén hivatalosak voltunk.

A bázis a horvátországi Pag szigeten található, Stara Novalja városában egy csendes öbölben, szemben a sziget méltán híres merülőhelyeivel. A település elérhető komp és híd segítségével, mi ez utóbbi megoldást választottuk a késői érkezésünk miatt, illetve többé- kevésbé a sebességkorlátozásokat is figyelembe vettük, így 8 és fél órányi autóútra volt szükségünk a megközelítéséhez Budapestről. Ez a hosszabbik út, komppal kb. 3/4 órával rövidebb úgy számoltuk, de ott ha pont elmegy a komp ugye ... Nagy pozitívum, hogy az országhatárt elhagyva az út jelentős része autópályán zajlik, a húzós szakasz a határig van - lesz majd nyáron.
A késői (este 10 után) érkezésünk ellenére a bázison vártak minket, szálláshelyül az általuk üzemeltetett apartmant kaptuk a bázis területén.
Ez a belső apartman az üzemeltetők ajánlása és a mi tapasztalatunk szerint is inkább nagyobb baráti társaságoknak, tanfolyamosoknak ajánlott, mivel a 4 szoba egyenként 3-4 személyes, két kultúrált fürdőszoba és egy kellemes konyha jut az itt elhelyezésre kerülő búvárokra -tehát családok, vagy magánéletre vágyó párok számára nem épp ideális. A szobák berendezése új, kényelmes, a négyből két szobának tengerre néző erkélye is van. Tehát némi toleranciára van szükség, hogy ne legyen gond a kiszolgáló helységekkel, cserébe a kellemetlenségekért a búvár terület pár bakugrásra van, sok asztalos kiülő pedig a közösségi élet állandó helyszíne, egyszóval itt pezseg az élet, jó a hangulat.
Az üzemeltetők természetesen a bázis közvetlen közelében el tudják helyezni a magánéletet igénylő párokat, családokat is, nekik is egy-két háznyi távolságot kell csupán sétálniuk a bázisra.
Szombat reggel megismerkedtünk a bázis működésével, mindkettőnkre jó benyomást tett a kialakított rend. Nem felesleges katonás fegyelem uralkodik, csupán annyit követelnek meg, ami szükséges a káosz elkerüléséhez. Több fordulóban történnek a merülések, így mindenki választhat, hogy korán akar merülni, vagy inkább tovább alszik - de mindenkinek le kell adni másnapra, hogy mikor melyik csoportban akar merülni - a hajó pedig a jelzett időben kifut. Ezzel elkerülték, hogy 1 ember miatt többen várakozzanak - biztosan te is átélted már, amikor egy csoport beöltözve várta, hogy az álmosan előkászálódó, felszerelését keresgélő ember végre elkészüljön. Ezt a fajta rendet mi messzemenőkig támogatjuk, enélkül nem is lehet jól üzemeltetni egy bázist.
A bázis személyzete figyelmes szakemberekből áll, a merülés szervezésben a vendégek kívánságait próbálják maximálisan szemelőtt tartani.
A fából készült "skandináv jellegű" búvárbázis felszereltsége, kialakítása meglepően jó. Egyértelműen elkülönítve a töltött és üres palackok, mindenkinek saját műanyag ládája van a felszerelés tárolására, rengeteg fogas a ruhák szárítására, édesvizű mosókád és zuhany áll rendelkezésre a sós víz eltávolítására a felszerelésről. Az egyénileg összeállított ólöveket lent a kikötőben ötletes, számozott fogason lehet tárolni, nem kell cipelni, mindig újra összerakni, stb. A felszerlések ráccsal lezárt teremben vannak, megérkezéskor bepakol az ember a névreszóló ládába, és utána csak a túra végén kell onnan elvinni a cuccot. A 12 literes palack, és az ólom benne van a merülések árában, ami Horvátországban sajnos nem megszokott, lehetőség van 15L-es palack használatára, és Nitrox töltésre is felárért.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés