»» ««

XII. BOB: részletes kiírás

Fotózás
2/2. oldal


GYAKORI KÉRDÉSEK

Összeállításunkban kérdés-felelet formában áttekintjük a XII. BOB pályázóit leggyakrabban érdeklő kérdéseket.

Mikor lehet nevezni?
Nevezni 2013. január 15-től február 3-án 24 óráig lehet.

Hogyan lehet nevezni?
Nevezni a www.buvarfotosob.hu honlapon bejelentkezéssel lehet.

Mennyibe kerül a nevezés?
Támogatóinknak köszönhetően ezúttal nincs nevezési díj.

Mit kell érteni "az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása" alatt?
A kialakult nemzetközi szabályoknak megfelelően etikai okokból ki kell zárni azokat a felvételeket, amelyeknél
a búvár károsítja a környezetet (pl. felszerelése szántja a feneket, vagy felveri a homokot),
az állatok stresszes állapotba kerültek (pl. felpumpált gömbhal, tintázó polip)
az állatok természetellenes környezetbe, vagy számukra veszélyes helyre kerültek,
az állatokat a búvár nem természetes táplálékukkal eteti (pl. kemény tojás),
az élőlényeket kézzel érintik (pl. korallpolipokat, csikóhal farkát),
a búvár láthatóan úszóképességi (lebegési) problémával küszködik.

Milyen fényképezőgépekkel készített képek nevezhetők?
Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készítettek, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők. Az E kategóriában azonban csak nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridzs) géppel készített képek nevezhetők, tekintet nélkül a felbontásukra.

Kompakt géppel készített felvételek csak az E kategóriában nevezhetők? Nem, bármely más kategóriában beküldhetők, ha teljesítik az adott kategóriára előírt minőségi és technikai feltételeket. Kompakt gépek használata esetén azonban az A, B, C és D kategóriába csak akkor szabad nagy látószögű képet nevezni, ha az megfelelt a következő technikai feltételnek: mivel e gépek objektívje alapvetően síkablak mögött van, pályázatunkon az a kép tartozik a nagy látószögű kategóriába, amit 27 mm ekvivalens fókusztávolságnál rövidebb fókuszú objektívvel, vagy 35 mm ekvivalens fókusztávolságú (vagy annál rövidebb fókuszú) objektívvel és nagy látószögű előtétlencsével készítettek.

Mit kell érteni komplett kisfilm alatt?
E pályázat szempontjából valamilyen mondanivalóval vagy történettel rendelkező, legalább főcím, szerző és vége felirattal ellátott, hangosított rövidfilmet.

Hogyan kell a filmeket feltölteni?
A feltöltés menetét a BOB portál "Hogyan pályázzunk" rovatában találja meg. Ne az utolsó napokban töltse fel a filmet és ismételten ellenőrizze, nem tiltja-e le a YouTube a filmet vagy annak a hangját a nem jogtiszta zenék miatt. Ha ez mégis megtörténne, jelezze a tengeriso@galathea.hu e-mail címen.

A Tengeri Só által 2004-ben rendezett I. Magyar Búvárfilm Szemlén szerepelt filmek:
Cseh Attila és Cseh Lívia: A Festő (6’)
Gortva Attila (ATLANTISZ Búvárkör): Források nyomában (35’)
Gortva Attila és Gyurka Zsolt (ATLANTISZ Búvárkör): Isvernai kalandok (20’)
Hadzsi Imre: Baleo-baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában (40’)
Karáth Emil: A korallszirtek éve (REEFCHECK ’97) (25’)
Karáth Imre (MAGISTRATUM Stúdió): Találkozás a delfinekkel (28’)
Karáth Imre (MAGISTRATUM Stúdió): Történelem a tenger mélyén (30’)
Kármán Irén (GOËSS Film): Érzelgős utazás (16’)
Kék Álom Búvár Egyesület: Ciprus - Zenobia (5’)
Kék Álom Búvár Egyesület: Zákyntos, a teknősök szigete (5’)
Kék Álom Búvár Egyesület: Elátkozott csatahajó (30’)
Kis Frigyes (SPECIÁL Kft.): Maldív-szigetek korallzátonyai (25’)
Kiss Balázs: Kirándulás Csodaországban (22’)
Medek Miklós (BHG Búvárklub): Karibi pillanatok (30’)
Medek Miklós (BHG Búvárklub): Gazsi (25’)
Mészáros András: É 19°58’ K 37°46’ (17’)
Molnár Attila Dávid (ECOFilm, versenyen kívül): A Streiter történet (27’)
őrsi Ferenc: Gubal-szoros (22’)
őrsi Ferenc: Ras-Mohamed (22’)
őrsi Ferenc: Cápavadászat Szudánban (40’)
Vida István (KÉKSÉG produkció): A kékség vándorai a Yucatán-félszigeten (30’)
Vida István (KÉKSÉG produkció): Anjelita (13’)
Vida István (KÉKSÉG produkció): Üveghalak barlangja a Gubal-szigeten (13’)

Hogyan nevezzem el a fájlokat?
A megoldás a pályázati kiírás 5. pontjában található. A szerző regisztrációs számának kell szerepelni a fájlnévben.

A fájlnéven kívül kell-e címet adni a képeknek vagy filmeknek?
Igen, a hivatalos honlapra való feltöltéskor a szerző által adott címet is meg kell adni.

Hogyan kell érteni a 40% vágást?
Az eredeti digitális, vagy filmről digitalizált kép területe (az oldalak pixelszámának szorzata) 40%-al csökkenthető - ha van miből -, de a maradék területnek nagyobbnak kell lenni, mint 5 megapixel, azaz ötmillió pixel. A pixelszám programmal való utólagos növelése nem megengedett beavatkozás.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?
A korrigált eredetiből kicsinyített JPEG formátumú képpel lehet nevezni, amelynek hosszabbik oldala fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixel méretű. Ha nagyobb képet tölt fel, a rendszer a képet automatikusan átméretezi (csak a feltöltés tovább tart).

Hány képet illetve filmet küldhetek be?
Kategóriánként 5 db, összesen legfeljebb 25 db képpel lehet pályázni. Egy búvárfilmes szerző vagy forgatócsoport legfeljebb két filmmel pályázhat.

Mit kell tenni, ha utóbb az eredeti képet is bekéri a zsűri?
A digitális géppel felvett eredeti ún. nyers (RAW, NEF, CR2 stb.), tif, vagy jpg fájlt CD vagy DVD lemezre írva, a diapozitív vagy negatív képkockát keretezve kell három napon belül elsőbbségi és ajánlott postával beküldeni, vagy beadni a rendezőknek a Tengeri Só Alapítvány címén (1066 Budapest, Jókai utca 28.). A fájlnévnek meg kell egyeznie a hivatalos honlapra feltöltött pályázati kép fájlnevével (analóg képnél a keretre írva). Célszerű egyúttal az eredetinek a szerző által korrigált, de még nem kicsinyített tif fájlját is beküldeni esetleges kiállítási nagyításhoz.

Hogyan ellenőrizhetem le a feltöltött képeimet és a pályázatomat?
A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, "Pályázati anyagaim" cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Hogyan történik a képek zsűrizése?
A feltöltött pályázati képek fájlneve átkódolásra kerül, így a szerző neve a zsűrizés alatt ismeretlen marad. A február 3-i határidő után egy-két napon belül megtörténő elő zsűrizés során csak azt nézik, hogy a kép tartalma megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, a képek meg nem engedett korrekciója, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) Az elő zsűrizés utáni egy hétben kerül sor az első forduló online zsűrizésére, amelynek során a hét zsűritag 0-9-ig pontoz valamennyi képet. Minden képnél a legkisebb és a legnagyobb pontszámot kiejtik és a maradék öt szavazat összege adja a kép pontszámát. Ezután a pályázat képei - az elő zsűri során esetlegesen kizárt képek nélkül - láthatóvá válnak mindenki számára a hivatalos honlapon, természetesen a kódolt fájlnévvel és kiderül az is, melyik képek kerültek a döntőbe. A döntőbe kerülés határértékéről a zsűri elnöke dönt. Ezt követően történik a kategóriánként tíz-tizenkét legmagasabb pontszámot elért kép ellenőrzése az eredeti képek bekérésével. Február 23-án online közvetített zsűrizésen újra pontozzák a döntős képeket a már ismert módon, majd a végső helyezések megállapításáról, a holtversenyekről és különdíjakról a zsűri már zárt körben dönt. A végeredmény természetesen csak a március 6-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egy időben a médiában kerül nyilvánosságra.

Hogyan történik a filmek zsűrizése?
A feltöltött pályázati filmeket február folyamán a zsűri tagjai egyenkint megtekintik és 0-9-ig pontozzák. A zsűrizés során azt is nézik, hogy a film megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e benne? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) A zsűritagok szavazatainak összege adja a film pontszámát. A döntő zsűrizésre váró legjobb 5-6 kisfilm és 5-6 nagyfilm elérhetőségét február harmadik hetében közzéteszik. Február 23-án a zsűri összeül és újra értékeli a döntős filmeket, az esetleges holtversenyeket feloldja, meghatározza a végső sorrendet és a Best of Show filmet . A végeredmény természetesen csak a március 6-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egy időben a médiában kerül nyilvánosságra.

Mi történik a díjazott/helyezett képeimmel?
A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző képeinek a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéséhez és kiállításához, s ezért nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A képek kiállításra is kerülhetnek, és ezért nagyítva lesznek az eredeti fájlokból, illetve - ha megküldte - az eredetinek a szerző által korrigált fájljából. Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a dia (negatív) eredetiket a szerzők visszakapják, az eredeti fájlokat tartalmazó lemezeket pedig megsemmisítik.

Ha kérdés merül fel, milyen segítségre számíthatok?
A Főmenü alól nyíló Fórum menü alatt lehet feltenni közérdekű kérdéseket, vagy egyedi kérdéseket a tengeriso@galathea.hu e-mail címen.

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 30. Darth-Digilog 2012 dec 20. 17:33  
Fiúk! A felkelők droidjait ne hozzátok fel, amikor a sötét nagyúr (aki nem is sötét) bármikor olvashatja a hozzászólásaitokat!
A megoldás:
MZ/X
 29. sui 2012 dec 19. 12:00  
Azért C3PO sem elhanyagolható. :)
 28. Jules 2012 dec 18. 21:33  
R2D2 nélkül sincs.
 27. Bunny 2012 dec 18. 21:10  
4K3D alatt nincs élet.
 26. Zook 2012 dec 18. 20:23  
Majd ket ev mulva, a 4K-s goprokkal :)
A további 25 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés