»» ««

Búvár, idétlen idők óta

A búvárkodásról
2/2. oldal


Legközelebb Tenerifén volt lehetőségem újra merülni. Itt én megint próbamerülő voltam, és roppant jól szórakoztam a képzett búvárokon, akik kínkeservesen rángatták fel magukra a neoprént. Igaz, amikor végre fent volt az egyik spanyol mindkét lábán és felcibálta a csizmát is, kiderült, hogy hátuljával előre vette fel a ruhát és nagyon csodálkozott, hogy miért nem stimmel rá. Nem jött rá a hiba okára, és elment merülni, pedig a térden lévő gumifolt erősen törhette hátul a térdhajlatát. A többiek annyira el voltak foglalva magukkal, nem is látták, csak én vigyorogtam a furgon árnyékába bújva.

A búvároknak az öböl végén lévő világítótorony mellett, egy ócska vaslétrán kellett teljes menetfelszerelésben lemászni a hat méterrel lejjebb levő vízig. A létra egyik-másik fali rögzítője ki volt szakadva, és vészesen mozgott minden lépésre. No, nem irigyeltem őket érte. Engem bezzeg felöltöztettek, a sekély résznél egy lépcsőn segítettek be a tengerbe, a vízben adták rám a mellényt, az uszonyt és kényelmesen kiúsztunk a mélybe, nyugodtan nézelődtünk több mint negyven percet a víz alatt. ElChe is jött velünk, de neki pechjére elfogyott a második merülésre maradt fél palacknyi levegője. Mondtam is, nem fogok én búvártanfolyamot végezni, mert akkor öltözhetek egyedül, cipelhetem a felszerelésemet, mászhatok meredek létrákon.

Aztán mégis. Magántanuló voltam, egyedül, családi segítséggel készültem fel az elméletből, és a vizsga idején -míg a fiúk bent dumáltak- én szépen kitöltöttem a tesztet az étkezőasztalon...

R, az oktatóm a senji öblöt választotta a tanfolyam színhelyéül. Egy barátjával kellett találkoznunk a bázison. Kora délután lent is voltunk, beszéltünk is az illetővel telefonon, aztán vártunk és vártunk, el se mertünk mozdulni, mert a barát nem volt még Horvátországban, és R kérte, hogy legyünk segítségére.

Alkonyatkor felhívtuk R-t, hogy mi van már, se a barátja nem jött, se ő nincs sehol, hol vannak? R mentegetőzött, hogy ők még el se indultak a fiával, a barátja meg lement az öbölbe, nem tetszett neki és el is mentek. Egy szó nélkül, anélkül, hogy megkeresett volna minket, hegy felhívott volna telefonon. Mi hülyék meg ott szobroztunk a tűző napon, hogy majd csak jön szegény ember, akinek segíteni kell. Sok mindent gondoltam erről a kedves búvártársról, de azt nem osztanám meg veletek. Mivel helyben elég kevés segítséget kaptunk mi magunk is, nekiindultunk, gyorsan találtunk szállást, foglaltunk R-nek és fiának is, akik éjfél után megjöttek.

A tanfolyam könnyedén ment, de amikor éppen a felszerelés levétele után a kontrollált fellebegés volt soron, nem azon aggódtam, hogy elég lesz-e az az egy korty levegő ameddig felérek a felszínre, hanem azon, hogy a fiam meg R fia vajon baj nélkül megússza-e az öböl melletti szikláról való tengerbe ugrálást?

Hamarosan pedig jött a haladó tanfolyam. Ennek elvégzése után, amikor kézbe kaptam a kártyámat, kiderült, hogy 24 óta merülök és 2004 merülésem van. R azt mondta, ez így nem maradhat, tehát leragasztotta a merülésszámot egy "több mint 50 merülés" matricával. De a búvárkarrierem kezdő évszáma változatlan maradt.

Jézus még élt akkor. Én így már jóval születésem előtt is búvár voltam. A búvárkártyám a bizonyíték rá.

GK
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 27. Edka 2012 már 31. 22:22  
Aha, így már egészen érthető!
Ok, válasz megy :-), illetve már el is ment.
 26. diet 2012 már 31. 19:42  
Le kell felezni őket, egyből megállná a helyét a gondos jelző

Bocsánat, hogy belekontárkodom a nagyok dolgába
 25. VasMacska 2012 már 31. 18:57  
Van az a pénz.
(de mint közismert, az ügyvédi tevékenység nem eredménykötelem. Az ügyvéd csak a gondos ügyellátására vállal kötelezettséget. De ha nem jön össze a 150 év se, az ügyfél akkor se tud már reklamálni.)
 24. VasMacska 2012 már 31. 18:50  
Várj fordítok: Let's talk about it. Ezt ugye nem gondoltad volna démonról, hogy német helyett más nyelven szólal meg?:)
(Amúgy meg, mi lett veled, küldd már el emilkét hozzám.)
 23. Edka 2012 már 31. 09:54  
Ez az utolsó, általam értelmezhetetlen betűkupac néhány sikertelen keresztrejtvényemre emlékeztet, mint remekbeszabott díjnyertes megfejtés. :-))
A további 22 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés