»» ««

Nem születünk búvárnak

A búvárkodásról
2/2. oldal


Talán ha tudom, mi vár ránk Budakalászon, akkor én is megfontolom a folytatást. Az kétségtelenül előny volt, hogy a lakóhelyemtől csak ugrásnyira voltak a Lupa-tavak, de a parton az ember hamar elveszítette az illúzióit. Megálltunk a semmi közepén, balra a második bokor volt a női, jobbra a harmadik a férfi "illemhely". A homokos parton a sok cuccal a hátunkon nem volt egy élmény belegázolni a vízbe, kifele menet pedig térdig süllyedtünk a marasztaló homokba. Az első szoktató merülésen egészen szorosan oktatónk oldalán úsztunk, és nagyjából egészében nem láttam semmit. Ez a helyzet a tanfolyami merülések során természetesen nem javult. A tó fenekén látásról nem lehetett beszélni, oktatóm a maszklevételt úgy ellenőrizte, hogy kezét az arcomra tette- ha nem volt maszk, akkor végrehajtottam a feladatot. Ezek a merülések se a brillírozásomról szóltak, de a minimumszintet azért sikerült teljesíteni.

Sokan vitáznak arról, érdemes-e magyar tavakban vizsgázni vagy sem. Azt tapasztaltam, és aztán később más, tengerben tanult búvárokon is megfigyeltem, nyomasztó tud lenni elsőre egy ilyen élmény. Persze tó és tó között van különbség. Az elhanyagolt budakalászi tópartot látva, odalenn pedig az iszapban guggolva a "fun dive" kifejezés inkább ironikusnak tűnt, kalandról beszélni viszont nem volt túlzás. Az ilyesfajta élményben az a jó, hogy remekül lehet róla sztorizni, de ezzel nagyjából végére is értem az előnyök felsorolásának. A bableveshez hasonló állagú és színű víz közelebbi megismerésétől szívesen eltekintettem volna, de a maszklevéleteles és reduktorkereséses feladatok közben szemem és szám nem maradt szárazon. A zavarosban úszkálásról később kiderült, hogy meg lehet szokni, de akkor kicsit sem vágytam annyi Lupa-merülésre hogy belerázódjak a helyi viszonyokba.

Olyan ez, mint a sötétben tájékozódás: ha otthon elmegy az áram, azért még boldogulok, tudom merre van az ágy, asztal, tévé. Idegen helyen viszont könnyen elbizonytalanodik az ember. Kezdőként minden csak növeli a bizonytalanságot, és amikor egy-egy pillanatra szem elől tévesztettem a többieket a víz alatt, az amúgy is bennem bújkáló stresszt újabb faktor erősítette. Eszembe jutottak a korábban látott oktatóvideók, ahol a merülés után széles mosolyt villantó amerikaiak élvezték a karib-tengeri napsütést, a korallkertek látványát, és próbáltam a saját élményeimmel összevetni. Mit tagadjam, gyorsan elbuktam. Aztán persze arra gondoltam, bármilyen szép a Karib-tenger, Budakalászon nyilván olcsóbban lehetett búvárkodni tanulni, a megkapott kártyámmal pedig már enyém lesz a világ.

Az efelett érzett öröm persze maximum másodpercekig tartott. Nekem még a Lupa is elég volt ahhoz, hogy nagyjából elfogyjon kevéske megtakarított pénzem, a tó partján tehát úgy búcsúztam a búváriskolától és tanfolyamos társaimtól, hogy a közeljövőben túrán aligha fogunk találkozni. Ez nem tűnt annyira fájdalmas veszteségnek, amikor az itt átélt víz alatti kalandokra gondoltam- akkor még nem tudtam, hogy simán megkaphattuk volna a merülés korlátozott látási viszonyok között kártyát is. A tanfolyamon megismert emberek aligha hiányoltak egyébként a lehetőségként felvetett későbbi adriai túrákon vagy hétvégi tavi merüléseken, mert éppenséggel nem én voltam a csapat hangulatfelelőse, ráadásul autó híján nem sok hasznomat lehetett volna venni.

Az utolsó merülés után csak ücsörögtem a lepukkant tó homokos partján, és figyeltem a búvárbóját, a mellette feltörő buborékokat, illetve a jetskivel száguldozókat, akiknek több volt a pénze mint a hajózási ismerete: a bójánkat a lehető legközelebb próbálták nagy sebességgel megkerülni. Az integetés és a kiabálás nem sokat használt, tehát inkább csendben fohászkodtunk magunkban a búvárok épségéért. Megúszták. Én meg arra gondoltam, hogy valami nincs rendjén, mert a merülés után valami egészen másra kellene gondolni, nem a sikeres túlélésre. Ez is egyfajta élmény, szó se róla, csak nem pont az, amiért a magamfajta ember sok időt és pénzt áldozna.

Azért valami jónak mégiscsak kellett történnie a Lupán, mert némi kihagyás után merültem tovább, persze többnyire más, látványosabb helyeken. Pár száz csobbanás után már azt sem bánom, hogy pont ott, pont így tanultam- a bénázás pedig megmaradt tanulságos állomásnak a több mint egy évtizede tartó személyes búvártörténelmemben.

GR

(Ez a személyesebb hangvételű írás arról szól, hogy is kezdődött a kapcsolatom a búvárkodással. Remélhetően a jövőben mások is megtisztelnek azzal, hogy írnak a legelső élményekről, legyenek azok vidámak, ijesztőek vagy tanulságosak.)
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. Garfield33 2012 feb 28. 23:26  
Akkor előbbutóbb valaki ráhelyezi a tenyerét.
Vagy elhagynak Lepsénynél...
 33. áááááávadász 2012 feb 28. 23:23  
ha én eccer kinyitpm a számat, ha én eccer elkezdek mesélni...
 32. Garfield33 2012 feb 28. 22:45  
Ez a hála a dícséretért?
 31. diet 2012 feb 28. 20:33  
Tegyük hozzá, hogy igazságosnak is:-) kell látszani, amugy kedves szerk. úr tettem fel egy új feladványt:-P
 30. bm777 2012 feb 28. 20:21  
Az nem kiderített,hogy vízben fogantam-e de a barátok szerint tuti.Majd egyszer kiderül :) / éves voltam amikor először Pécsen a családi vállalkozás által üzemeltetett strandon egy ősrégi orosz palackkal merültünk.Természetesen kb.egy hossz volt oda,meg egy vissza és csókolom de erőteljesen megfertőzött a dolog.Következő évben egy nagyon kedves búvár ismerősünk levitt egy vizsgára de csak mint néző,kb.5-5 percet lógtam az octopusán ő meg szorongatott,egy csodálatos karcos úszószemüvegen keresztül kémleltem az eseményeket.Aztán ezek után már biztos volt a dolog.Aztán 2002-ben amint lehetett meg is csináltam a vizsgát és a szerelem nem is múlt el.A strand azóta is áll,hosszú órákat szoktunk ott eltölteni oktatással és remélem ez még marad is egy darabig! :)
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Beluga Búváriskola

Budapest
oktatás bolt bérlés nitrox szerviz
Cressi, Suunto.

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés