»» ««

A vörös-tengeri verseny eredményei

Fotózás
3/5. oldal


Szabó Tamás (6. helyezett)

Legjöbb kompakt felvétel
Legjobb kompakt
Zank Zoltán

NB: A 07-es versenyző kompaktos létére két erős képpel (1,8), hat átlagos mellett és két gyenge ellenére (9,10) szerezte meg a dicséretes hatodik helyet annak ellenére, hogy technikája a nagy látószögű területen hátrányban van.
EL: Sokkal egyenletesebb kompaktos portfolió. Itt nincsenek túlégett környezetek, magabiztosan kezeli a kamerát tulajdonosa, tudja mit lehet és mit nem fotózni ezzel a kis géppel. Bár a 6-os versenyzőnél voltak ütősebb felvételek is, de itt is vannak egész jó képek (1,4,6,8). Gratulálok!
SD: Egy szép kollekciót láthatunk, szinte a kompakt gépek lehetőségeit meghazudtoló képeken keresztül bemutatva. Tetszik a muréna a tisztító rákkal, és szép a kompozíció a pillangóhalas képen. Ami nem való a kollekcióba az a spanyol táncos ikráiról készült fotó: nem túl jó kép, rosszul elhelyezett és egy laikus számára könnyen semmitmondó lehet. A tűhal jó kép lehetne, de a kusza háttérben alig kivehető a kép témája. Ugyanez az érzésem a sügérportrénál is: a téma jó, de az összehatás nem engedi, hogy a kép kiemelkedő legyen!

Zank Zoltán (7. helyezett)
NB
: A 06-os versenyző kollekciója a legellentmondásosabb. Két kiváló (2,5) és egy jó (6) kép mellett hét képe legfeljebb átlagos vagy inkább gyenge (3,7,10). Neki kell megfejtenie, hogy mi ennek a nagy színvonal ingadozásnak az oka.
EL: A legjobb kompakttal készült felvétel díját ezen versenyző képe nyerte el nálam! Szép kék hátterek, két felvétel egészen kiváló (5,6) és másik két felvétel sem rossz (2,8), egy elfogadható (1) de sajnos utána kifutott a lendület, mert a többi kép a másik fele a kollekciónak már igencsak futottak még kategória. Vagy két hetes túrára kell menni máskor, vagy meg kell kérni a szervezőket, hogy csak 5 képes portfolió verseny legyen!... Vigyázzunk arra, hogy a környezet ne legyen túl égett. Ha világos a téma környéke, nem kell fotózni!
SD: Értékelendő hogy a készítő a gép korlátai ellenére megfelelően exponált és komponált képeket mutat be. Tetszenek a homogén kék hátteres képek. Próbáljunk meg közelebb menni a témákhoz, ha szükséges használjunk előtétet! Nagyon szép portrét láthatunk a kardinálishalról. A témát lehetőleg az adott környezetből kimelkedően mutassuk be.

Pohl András (8. helyezett)
NB
: Az 05-ös versenyző egy kiemelkedő (2) és négy jó képpel (1,3,4,6) tudta megelőzni a harmadik kompaktost és egy DSLR-est.
EL: Érdekes, hogy a tisztán kompakttal lövöldözők mögött még ketten is végeztek, ez bizony azt jelenti, hogy a kis gépesek kezdik elhinni, hogy nem minden a technika és egyre ügyesebben komponálnak. Ha megismerjük gépünk korlátait illetve a trükköket, amikkel a lehető legtöbbet tudjuk kihozni masinánkból, és természetesen a fotózása alapjait is egyre inkább magunkénak tudjuk, akkor egyre fognak sokasodni a jó felvételeink merevlemezünkön. A tátott szájú tűzhal nagyon jó kis pillanatfelvétel, a murénás kép a tisztogató garnélával, pedig már utal arra, hogy a versenyző próbál új kompozíciókat kitalálni!
SD: Első ránézésre színes, változatos képeket mutat be a szerző. Alaposabban megnézve a végletekkel találkozok. Vannak jó, tudatos képek, ilyenek a murénák, a géb a lágykorallon, az üveg-garnéla illetve a tűzhal. Viszont vannak képek amelyek sem technikailag, sem kidolgozásilag nem sikerültek. A krokodilhal a vaslemezen vagy a bohóchal sem túl izgalmas, a kardinális halat is rossz kompozícióban láthatjuk. Ezektől eltekintve az eredmény biztató- csak így tovább!

Szabó Károly (9. helyezett)
NB
: A 03-as versenyző kollekciója minden szempontból közepes, nincs benne se kiemelkedően jó, se kiemelkedően rossz felvétel. A fotósnak több bátorságra és fantáziára lenne szüksége.
EL: Nem sokat segített versenyzőnknek a DSLR kamera, ez is jó bizonyíték arra, hogy bizony a technika kellő, de nem elégséges dolog a víz alatti fotózáshoz. Sok gyakorlást és tanulást kívánok a kollegának és üdv a táborban! Ajánlom Násfay Béla remek könyvét, a divecenter oldalait és fórumait és sok-sok képelemzést/nézést.
SD: Nem túl izgalmas képeket tár elénk a szerző. Tetszene a muréna a tisztító rákkal amennyiben levágta volna a szerző a jobb oldalt és alul belógó környezetet. A nagylátó kép a vitorláshalakkal megfelelő. Emellett izgalmasnak mondható a denevérhal. Én kihagytam volna a műcápát a kollekcióból. Az általános tanácsok itt is érvényesek: menj közelebb, keress homogén hátteret és izgalmasabb beállításokat!

Zajácz Zsolt (10. helyezett)
NB: A 09-es versenyző két átlagosnál jobb (5,8) és egy jó (7) képet készített. Ezzel még talán előbbre is végezhetett volna, de valamilyen felvételtechnikai probléma miatt a legtöbb képe nem kellően éles. Metaadatok híján -és mert csak közel illetve makro fotókat látok- gyengébb minőségű, vagy túl hosszú gyújtótávolságú objektív használatára gondolok.
EL: A leggyengébb kollekció, még a kompaktosok is megelőzték. Nem minden a technika, ez a legfőbb konklúzió. Tessék odafigyelni a képalkotás szabályaira, és sokat olvasni még a víz alatti fotózás témában!
SD: Sajnos eléggé egysíkú válogatást tár elénk a szerző, amely csak makró képekre korlátozódik. Figyeljünk jobban a megvilágításra, szinte az összes kép rosszul világított. Ne nagyon térjünk el a vágás során az eredeti arányoktól. Vannak témák, amik túl távol esnek az objektívtől ilyen a vakrák, a géb és a denevérhal, hasonló esetben válasszunk rövidebb gyújtótávolságú objektívet és menjünk közelebb a témához, hogy kellően meg tudjuk világítani. Keressünk izgalmasabb témákat vagy próbáljuk meg az adott témát egy teljesen más módon, az eddigiektől eltérően bemutatni.

Az írás a következő lapon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. Vanek 2010 sze 18. 22:47  
Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni. Mer' már vége van.
 33. Thomasbuvar 2010 sze 18. 22:46  
Oszt miért?
 32. Vanek 2010 sze 18. 22:32  
Szerintem ezen a versenyen utoljára vehettél részt...
 31. macok 2010 sze 08. 14:53  
Köszönöm, zavarba hozol :)
(és meglett a link is, tanulságos megnézni mindenkinek a többi képeit is)
 30. Zook 2010 sze 08. 14:38  
macok, ezuton is gratula a murenafejen garnelas kepedhez. szerintem a verseny egyik legotletesebb, legszebb kepe volt. grats!
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés