»» ««

A vörös-tengeri verseny eredményei

Fotózás
2/5. oldal

A képek értékelése mellett megkértük a három zsűritagot, hogy értékeljék egy pár mondatban az adott versenyző kollekcióját. A a három zsűritag Násfay Béla (NB), Előd László (ET) és Selmeczi Dániel (SD) szöveges értékeléseket versenyzőnként csoportosítva közöljük.

Az értékelések bevezetéseként a szervezésben és lebonyolításban is aktívan segédkező Selmeczi Dániel előszavával indítunk:
Először is szeretném megköszönni a fotósoknak a részvételt. A képeket összességében tekintve, megelégedettséggel tölt el, hogy sok jó képet láthatunk, és talán mondhatom, hogy az elmúlt évekhez képest látványos fejlődés mutatkozik! Igaz vannak témák, amik visszatérők, de minden fotós megpróbálta azt a saját szemszögéből bemutatni. Amiket viszont hiányoltam azok a nagylátó képek.Tudom, nehezebb téma és kockázatosabb, de azért sokkal látványosabb időnként mint a sok makró kép. Vártam volna modelles képeket, 1 azaz egyetlen egy darab volt a 100 képből!... Miért? Itt egy 10 képes kollekciót várt a zsűri, igazán belefért volna legalább egy darab ilyen kép ami színesítette volna a portfoliót! Kettő darab fekete-fehér kép volt, pedig nyugodtan lehetett volna 1-1 akár minden válogatásban. Használjunk új technikákat: hosszú záridős képeket, slave vakuval világított képet, és így tovább! Tanácsom az is, hogy a merülőpárok próbáljanak meg csapatként együtt dolgozni, segítve egymást a képkészítésben.

Bálint Attila (1. helyezett)

Best of Show , közönségdíj
Bálint Attila

NB: A 02-es versenyző kollekciója is csak alig gyengébb, mint az előtte végzőké. Láthatóan sokoldalú fotós, a képkidolgozáshoz is ért, de öt jó kép mellett öt gyengébbet (1,3,5,6,7), vagy éppen mesterkéltet (1,5,7) látunk.
EL: Sokat vacilláltam, hogy első helyre rakjam-e ezt a kollekciót - a 4-es versenyzővel volt nagy versenyben -, sőt a best of show kategóriában is komoly ellenfele volt a 10-es versenyző 10-es felvételével. Szép változatos portfolió, tele újdonságokkal, új ötletekkel. Ha a lámpás-murénás képen még kis fényt csalt volna a muréna fejére, akkor könnyebb szívvel egyértelműbben adtam volna oda az első díjat.
SD: A kollekcióra ránézve színes és változatos képeket láthatunk. Mindenképpen kiemelendő az új technikák alkalmazása, mellyel teljesen más aspektusban mutatja be a tenger élőlényeit. Itt is hiányolom a több nagylátó képet. Mindenképpen követendő, hogy egy adott témát két különböző módon mutat be a szerző! Figyeljünk jobban a kompozícióra: például a murénánál a kép alsó egyharmada nem szól semmiről, a téma szempontjából szükségtelen. A csiga kisé túlexponált és -szaturált. A bohóchalat kihagytam volna a kollekcióból. Tetszik, szép munka!

Demján Ferenc (2. helyezett)
NB: A 04-es versenyző is sokoldalú, szerintem a legszebb nagy látószögű képet készítette, de több közel fotójánál kisebb élességi (1,9,10) illetve túlexpozíciós hibák (5,6) rontják az eredményt. Ez utóbbi lehet kidolgozási hiba is.
EL: A második helyen végzett nálam. Egyenletesen jó minőségű képek kerültek a kollekcióba, de sajnos igazán kiemelkedő talán csak a murénás felvétel lett. Itt volt a nagy dilemma, hogy melyiket értékeljem jobban: az egyenletes színvonalat vagy a néha kiemelkedő, néha viszont gyengécske portfoliót. Természetesen a művészeti ágakban az igazi megcsillanás többet ér, mint az egyenletesség, ezért így került csak a második helyre nálam ez a portfolió. De gratulálok a képekhez, ezt a színvonalat tartva kellene néha-néha valami nagyot alkotni!
SD: A kollekcióban egyenként jó képeket láthatunk, viszont egyben nézve kissé egysíkúak. Jók ezek a halportrék, bár sablonosak- ez nem azt jelenti hogy rosszak, csak 10 képből 5 ugyanarra a sémára készült. Próbálkozzunk új dolgokkal: más beállításokkal, az eddig megszokottól eltérő világítási technikákkal. A fotósnál látszik, hogy tudja használni az adott technikát, pont itt az ideje tovább lépni! Próbáljunk meg tudatosabban alkotni a víz alatt!

Maráczi László (3. helyezett)
NB: A 01-es versenyző szoros versenyben, csak hajszállal került nálam az első helyre, erős átlagteljesítményének és annak köszönhetően, hogy "több bőrt tudott lenyúzni" az alvó halról. De hát ez verseny és itt a kollekció egészét kellett értékelni. Makrózni, halportrézni láthatóan jól tud, nagy látószögű képességeiből szinte semmit nem látunk.
EL: Sok azonos témájú felvételt kaptunk a versenyzőtől és nagylátószögű felvételből pedig csak egyet. Ez egy hetes túránál nem túl jó arány. Makróban elég ügyes, de ne felejtse el, hogy a kamerát el is lehet forgatni kicsit, de akár derékszögben is! Tessék beszerezni egy forgatót ha nincs!
SD: Szép kollekciót láthatunk pár különlegesebb képpel. Amire figyelni kell, hogy a kollekció azért kollekció, mert különböző képeket vár a néző és ezek a képek együtt komplexen történnek értékelésre! Hiába "lövünk" több jó képet a farkas kardinálishalról, akkor is csak egy képet tehetünk be. Ugyanez vonatkozik a papagájhal részletekre. Nagyon hiányoltam több nagylátó fotót, igaz amit láthatunk az jó. A képek jól szerkesztettek és exponáltak.

Tökölyi Csaba (4. helyezett)
NB: A 10-es versenyző nehéz, sokszor bravúrt igénylő témákat választott, de nem mindig sikerült kellő élességgel (2,10) megoldania. A nagy látószögű képei korrektek, de nem túl érdekesek. Az első képe betli, ez sokat ront a kollekción.
EL: Egy igen ütős kép (fekete-fehér murénás) és utána sok közepes illetve gyenge felvétel. Egy nagyjából 20 merüléses egyiptomi szafarin elvárható már attól a fotóstól, aki olyan képet tud készíteni, mint az előbb említett felvétel, hogy tudjon 10 képből elfogadható és változatos portfoliót összerakni. Igaz még így is harmadik lett, de ez annak is betudható, hogy sajnos igazán nem kaptunk egy ütős versenymunkát senkitől, amit az is mutat, hogy a házi pontozásomban a legjobb versenyző a 100-ból is csak 54 pontot tudott összegyűjteni.
SD: Változatos kollekciót láthatunk, amiben a verseny egyetlen modelles képet tárja elénk a szerző. Két kiemelkedő képet említenék külön, a fekete-fehér homoki angolnát és a különleges bohóchalikrákat. Én a két géb közül csak az egyiket hagytam volna bent a válogatásban. A roncsos nagylátó nem túl erős kép, sajnos nem igazán derül ki a szemlélő számára, hogy mit is láthatunk, így a téma sem meghatározható. Összeségében egy jól összeállított sorozat.

Válóczy István (5. helyezett)
NB
: A 08-as versenyző a második helyen változatosabb kollekciót mutat, készített két erősebb képet is (7,8) mint a győztes, viszont több gyengébbet (5,6,9). Kiegyensúlyozottabb megvilágításra kellene törekednie.
EL: Nagy látószögű felvételeknél ügyeljünk arra, hogy a nap ne csak éppen kerüljön a képre. Ha a korallt lent szépen megvilágítjuk (ami egyébként jó ötlet), akkor a kép egyensúlya miatt felül sem ártana több fény (nap, modell stb.). De végre egy portfolió ahol sok nagy látójú felvételt is láthattunk!
SD: Egy jó kollekciót láthatunk amibe kellő mennyiségű nagylátó és makró kép került beválogatásra. Dicsérendő a slave vaku használata, amivel egy közepes témát teljesen új "megvilágításba" helyezhetünk. Itt némileg hibás a használata, túl erős a fény, és túl koncentráltan világítja a témát, így a kép kissé felborul a túlzott folthatás miatt! Szerintem az egyik legjobb kép ebben a kollekcióban található, a buborék korallon látható üveggarnéla. Noha nem egy ritka témát láthatunk, a megvalósítás mégis kiemelkedővé teszi a képet.

Az írás a következő lapon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. Vanek 2010 sze 18. 22:47  
Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni. Mer' már vége van.
 33. Thomasbuvar 2010 sze 18. 22:46  
Oszt miért?
 32. Vanek 2010 sze 18. 22:32  
Szerintem ezen a versenyen utoljára vehettél részt...
 31. macok 2010 sze 08. 14:53  
Köszönöm, zavarba hozol :)
(és meglett a link is, tanulságos megnézni mindenkinek a többi képeit is)
 30. Zook 2010 sze 08. 14:38  
macok, ezuton is gratula a murenafejen garnelas kepedhez. szerintem a verseny egyik legotletesebb, legszebb kepe volt. grats!
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés