»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-08-08 A túraszervezőt hibáztatja a halottkém

Egy tragédiával végződött galapagosi merülés vizsgálata fejeződött be a közelmúltban.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. hopposztkopp 2010 aug 10. 20:53  
Nem fordulhat elő mindenkivel ! Az ember nem keresi a bajt! A baj sem viszont. Maga az ember a baj. Mindig ugyanazokkal ugyanaz. Nem hibakód - kódhiba.
 10. hopposztkopp 2010 aug 10. 20:45  
Kigondoltuk. Merthogy láttam néhány embert - na jó éppen emberszabásút - öklendezni, sőt folyamatos haletetést is! Viszont ez csak akkor sikerülhet ,ha van még némi aer. Akkor is nagyon fegyelmezetten kell ezt csinálni, mert ha bármilyen "idegen anyag" kerül a tüdőbe, szinte biztos a fulladás.  
 Viszont, régen hallottam (biztos forrás) olyan rutinos és tapasztalt búvárról aki aer hílyán kutyából felúszott tizennyolcméteres dekóból. A rutin abból is adódott, hogy már csak a felszínen mert öklendezni, addig tartotta magát. Még a pánik határán is tudott gondolkodni. Nem kis teljesítmény!  
 
Másrészt, ha lehet egy halottkém ennyire sokoldalúan és kivállóan képzett az élet majd minden területén, akkor mi is. Volt v.mi lett egy eredménye. Mi pedig kitöltjük, ahogy nekünk tetszik. Az ujságíró is azt ír amit gondol, nem amit lát.☻
 9. magpali 2010 aug 10. 10:01  
Igazatok van! Tényleg figyelmetlen voltam, mert szó sincs arról, h elfogyott a gáz a palackból. Meaculpa. Attól még akkor is megmarad a kérdés: átgondolta egyáltalán, amit tesz? Azt gondolom, h egy DM-nek (2004 óta volt DM) elég sok mindenre kell(ene) figyelnie, ami nem a vízben, hanem a parton-hajón kezdődik. Egyébként tényleg sajnálatos az eset, sajna bárkivel előfordulhat.
 8. zaja 2010 aug 10. 08:56  
Én elolvastam a cikket még1X és nem találtam a levegő elfogyására utaló infót. Az öklendezés adódhat bármitől. Szomorú történet.
 7. PDIC 2010 aug 09. 23:21  
Ha már a megfejtésnél tartunk (a valós körülmények ismerete nélkül)  egészen halkan megkérdezném: azt az információt honnan szedtétek, hogy üres volt a palackja?
 6. Káplán 2010 aug 09. 20:39  
Mi a kérdőjelezés tárgya? Milyen  megoldásra gondolsz ?

 5. magpali 2010 aug 09. 17:34  
Kiváncsi vagyok hány merüléssel lett DM? Simán megkérdőjelezhető az őt oktató tudása is, ha ezt a megoldást választotta 30m-en. Tényleg marha jó merülőhely lehet, ha egy DM is ennyire bele tud feledkezni és nem veszi észre, hogy kong a palckja az ürességtől.
 4. Káplán 2010 aug 09. 15:29  
Ennyi butaságot régen nem hallottam egyszerre. Ez nálam már bünbak keresésnek minősül.  Egy DM-nek kifogy a levegője és  nem kér segitséget a csoporttól, hanem végrehajt egy sikertelen/halásos vészhelyzeti felúszást ? Nekem nem kerek a mese.  Mert mese. Bár szomorú.

 3. hopposztkopp 2010 aug 09. 10:17  
Mesél a halottkém. Már minek is?
Nem azt mondja hogy a képzett és tapasztalt búvár rosszul oldott meg egy feladatot hanem, mesél arról amit szerinte másoknak tenniük kellett volna. Miért is? Ki merül? Önmentést még nem tanítottak búvároknak arrafelé?

Nálunk mit mondana a szakértő: így járt. Hibás lenne v.ki is  - az lehetetlen. ☻
 2. buborek 2010 aug 09. 07:35  
Könnyű a szabályok útvesztőjében hibát keresni. Ha már ez a trend megkérdezném: ha egy búvár ( ráadásul merülésvezető) társa felemelkedik, köteles-e vele menni? IGEN. Párban megyünk le, párban jövünk fel. Tehát főhősünk, aki gyakorlott búvár, hagyja, vagy észre sem veszi, vagy nem is érdekli, hogy a társa bajba kerül. Ki a hibás, kérdem én? Mindezekután, mikor nagy tapasztalatával  balesetet szenved, mert egyedül van, kiderítjük, hogy a tökfej kezdő a hibás, aki kimenekült a merülésből. Gratulálok a szakértőnek.
 1. nashuadive 2010 aug 09. 03:36  
persze ha a merülésvezető meg szigorkodik, akkor szintén mindenki fel van háborodva, hogy mit ugrál annyira...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés