»» ««

A legnagyobb

Utazási élmények
2/2. oldal


Halraj
Bázis, engedélyek, vízhő rendben- de mi van a merüléssel? Az időjárás miatt mind a négy merülésünket a Lanzarote és Graciosa közötti szorosban ejtettük meg, gyakorlatilag nyílt vízben horgonyozva. A két sziget között van egy hosszú zátonyrendszer, aminek tipikus mélysége 15-18 méter, és ennek bizonyos pontjai közelében szoktak búvárkodni. Mivel nincs sekélyebb része, ezért még a dekóra is figyelni kell, hiába nem megyünk 20 méter alá. A víz alatti tájat hatalmas sziklák látványa határozza meg, számtalan üreg, aláhajlás, kanyon van itt, ahol a rejtőzködő élőlények megbújhatnak. Anemona, medverák, nagy angolna bukkant fel itt, de érdekes módon a legnagyobb sügér is egy sziklahasadékba bújt el.

Minden bizonnyal a legtöbbeket azonban a hatalmas halrajok nyűgözik le. Itt aztán tényleg rengeteg hal él, több faj egyedei is óriási csapatokba verődve áramlanak a szirt felett. Van, ahol tucatnyi méteres barrakuda áll össze, akik gyanakodva nézegetik a búvárokat. Rendszeresen elúsztak előttünk a nagyra nőtt sárgafarkú makrélák. Az aljzatot megszállták a márnák, és szinte állandóan felbukkantak maszkunk előtt az íjhalak. Volt szerencsénk egy sasráját is látni, majd egy homokban heverő, lusta, nagyon hosszú angyalcápát nézhettünk pár centiről. A halak kavalkádjában kevesebb idő jutott az üregek alapos megnézésére, és bizony sajnálhattuk, hogy nem volt jobb a látás, mert akkor lett volna csak igazán nagyszerű a látvány. Meglepetésünkre gyakorlatilag semmilyen áramlást nem tapasztaltunk, és a tenger is nagyon nyugodt volt, szóval alapvetően inkább szerencsésnek mondhatom magunkat- a nemzeti park a szebbik arcát mutatta. Elias szerint ha jó az idő, akkor a park másik felébe is járnak, ahol egészen más élőhelyek vannak, tengeri fűvel. (No nem mintha ez lenne az egyetlen különleges merülőhely: a Tunnel de la Atlantida nevű, másfél kilométer hosszú, vízzel telt barlangszakasz több csak itt ismert állatfaj otthona, bár ez természetesen nem merülhető akárki által, de említhető a Costa Teguise városkában levő akvárium, és az ottani cápás merülési lehetőség is.)

Alvó angyalcápa
Szó se róla, nem olcsó az itteni merülés, hiszen 30 euro, teljes saját felszereléssel. (Vagy mindent kell vinni, vagy semmit, mert bármi bérlése esetén a 35 eurós teljes bérlés ár az érvényes...) Egyébként nyilván nem a Kanári-szigetekre utazik valaki olcsó merülésekért. Vagy mégis? Ha majd egyszer igazán öreg és bölcs leszek, talán rájövök, egy repjegy és szállás csomagból álló utazás miért kerül több, mint a kétszeresébe Budapestről, mint Bécsből. Ki hitte, ki nem, hogy 259 euróba került a repjegy, az illeték és az apartman egy hétre, de tanúsíthatom, tényleg ennyit fizettünk a decemberi kiruccanásért (ezt neveztem a cikk elején "nyomott árnak", szerintem joggal). Kinn pedig már csak életmód kérdése, ki mennyit költ. Nem feltétlenül kell Graciosára menni pár jó merülésért, mert Lanzarotén Puerto Del Carmennél vagy mondjuk Gran Canarián egész évben lehet búvárkodni. Mindez nem jobb, olcsóbb vagy melegebb vízzel kecsegtető, mint a Vörös-tenger- csak éppen más.

A pénzben ki nem fejezhető, azaz a valódi élményt jelentő dolgokra visszatérve, azt kell mondanom, Graciosánál tényleg nagyon mozgalmas merüléseink voltak. Máshol is merültem már jókat a szigeteken, de ha elkezdem felidézni őket, hamar rájöhetek, hogy az El Cabron vagy a Veril Grande is védett területen található. Talán ez elszomorítja a halászokat, engem viszont nagyon nem. És az sem, hogy pont La Graciosán bonyolítják nagyon kedvemre valóan a merüléseket: pörgősen, hajóról, kis csoportban, kényelmesen. Az egyetlen dolog, ami más egy tipikus bázishoz képest, az az, hogy nem árt előre bejelentkezni. Netán el kell tölteni 2-3 hetet Graciosa nyugodt milliőjében nyáron, és akkor bőven meg lehet tapasztalni, mit tartogat a hely.

A fősziget, Lanzarote pedig most is ugyanúgy kellemes volt, mint amikor korábban itt jártunk. Merülés, barangolás- sok lehetőség van. Nagyon sokan szörfözni érkeznek a szigetre, ők járnak csak igazán jól, mert az északi oldal gyakorlatilag folyamatosan jó hullámokat kínál. Ráadásul ők, hacsak nem oktatásra szoruló kezdők, nem fizetnek a tengeri kalandokért. A búvárok, ha épp pihenőnapot tartanak, érdekességként megnézhetik a Kanári-szigetek körül élő ceteknek szentelt kis múzeumot Puerto Caleróban. Unatkozni senkinek nem kell, pihenni és kikapcsolódni viszont szinte kötelező, és végülis erről szólna az utazás...

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Spanyolország, Kanári-szigetek-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. lazuwa 2010 feb 04. 02:50  
Halihó búvártárs!
Ha tudtam volna, szívesen merültem volna egyet veled. Most érkeztem vissza Lanzarotteről mint külföldi vendégmunkás:) Ha mégis valaki még arra vetődne szeretném a figyelmetekbe ajánlani az AQUATIS búvárbázist Costa Teguise-ben. A sziget közepén elhelyezkedő kis településről könnyű megközelíteni a merülőhelyeket akár délen vagy északon akartok csobbanni. A sok bázis közül ezt azért emelném ki, mert jó a levegőjük és mert ők mennek mindenhová és ismerik a legjobb helyeket, emellett La Graciozán is biztosítanak merülést (és legális:) és mindenféle egyéb kirándulással is szolgálnak a szárazabb érdeklődőknek:) .. az időjárásról ..hát igen..február végén rajzanak a tüskés ráják északon, aki ilyet akar látni, szeptembertől decemberig tintahalak, polipok sokaságát és szép méretes tonhal vagy makréla csapatokat is el lehet csípni. Jó merülést!

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés