»» ««

Egy igen, egy nem

Szabadtüdős

Két új szabadtüdős rekordról kaptunk hírt a közelmúltban, ám míg az egyiket hitelesítették, a másikat nem.

Az egyszerűbb eset az új-zélandi Dave Mullins káprázatos dinamikus rekordja: 4´2"-es úszása során 244 métert tett meg! Speciális, lassú technikát használva sikerült megdöntenie saját, néhány nappal korábban felállított rekordját. A rekordról készült filmet az interneten is közzétették:

A rekordot az AIDA, a szabadtüdős búvárok világszervezete is hitelesítette. Ennek azért van jelentősége, mert ha ez nem történik meg, akkor az eredményt ugyan számontartják, de nem kerül be a hivatalos rekordok közé. A cseh Martin Stepanek új csúcsa éppen ilyen döntésnek esett áldozatul.

A kiváló sportember Dahabban készült megdönteni a Constant Weight kategória rekordját. A rossz időjárás miatt erre nem volt lehetőség, ezért gyorsan azt a döntést hozták, hogy a Constant No Fins (uszony nélküli) kategóriában próbálkozik. Nos, nagyszerű 83 méteres teljesítményével sikerült is minden idők legjobb eredményét elérni, és eleinte úgy tűnt, a hitelesítéssel sem lesz gond.

Ám szeptember végén fordult a kocka, amikor az AIDA úgy döntött, hogy a szabályok be nem tartása miatt a rekordot nem hitelesíti. Mindez azért érinti érzékenyen Stepaneket, mert szponzorai annak reményében álltak mellé, hogy egy sikeres rekordkísérlethez adhatják a nevüket. A búvár honlapján nyílt levélben vádolja az AIDA-t, ugyanis állítása szerint a jelen levő bírák mindent rendben levőnek találtak, és a korábbi rekord tartója, William Trubridge háttérmunkájának tudja be a felülbírált döntést. A megszegett előírás ugyanis állítólag az volt, hogy nem hozott fel a legmélyebb ponton rögzített kis lapkát, mert az AIDA Dahabban közreműködői bírái szerint elegendő bizonyíték volt a videófelvétel.

Stepanek úgy véli, az AIDA ilyen jellegű utólagos döntései károsak a sport számára, és változásokat sürget. Némileg keserű hangon úgy összegzi merülését, hogy "én tudom, milyen mélyre tudok merülni, az AIDA is tudja, és minden bizonnyal a versenytársaimnak is van fogalma róla". Hozzáteszi, nem fogja követelni Trubridge jelenlegi rekordjának érvénytelenítését, aki szintén nem tartott be egy előírást. Járay Szabolcs (AIDA Hungary) véleménye szerint a két dolgot nem szerencsés összemosni mert más jellegű előírásokról van szó, de azt egyértelműnek tartja maga is, hogy az AIDA hibázott, amiért valamivel kompenzálni illene Stepaneket. Magyarázatot adott arra is, miért olyan fontos az a kis lapka: a minden szempontból kicentizett merülésnél nagyon nem mindegy, hogy a búvárnak a merülés legmélyebb pontján kell-e vesződnie még annak leakasztásával is vagy sem.

A témáról a DeeperBlue.net egyik fórumán is szó esett, ahol Trubridge is elmondta érveit és visszautasította a személyes sértettség vádját.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés