»» ««

Bali búvártúra, hasznos információk

Utazási élmények
6/6. oldal


Végül jöjjön némi hasznos tanács Baliról.

Felszínrajz: A Kis-Szundák legnyugatibb tagját képező Bali területe 5633 km², maximális kelet-nyugati szélessége 142 km, észak-déli irányú hosszúsága pedig 87 km. A szigetet a nyugati szomszédtól, Jávától a 2,5 km széles Bali-szoros, Lomboktól pedig a 33 km széles Lombok-szoros választja el. Bali domborzati térképének legkarakteresebb tagjai az indonéz "tűzgyűrű" láncszemeit alkotó vulkánok. Mind között a legfontosabb az istenek lakóhelyének tartott Gunung Agung (több mint 3100 méter magas!), de a Gunung Batur tűzhányója is rengeteg turistát vonz.

Időjárás, vízhőfok: az Indonézia időjárását meghatározó két karakteres időszak a májustól szeptemberig tartó száraz, illetve az októbertől áprilisig tartó "esős" évszak. A két évszak között csupán annyi a különbség, hogy az esős hónapokban több víz zúdul az ember nyakába, és egy hajszálnyival melegebb is van, amit főleg a megnövekedett páratartalom miatt érez az utazó. A tengerparton szelesebb az idő, elviselhetőbb, a sziget belsejében picit izzasztóbb. A hegyekben hűvösebb, főleg este.
Vízhőfok: északon (Tulamben, Amed) 26-28C, keleten (Padang Bay, Manta Point) 22-23C, nyugaton (Menjangan) 25-26C, szóval elkél a hosszú ruha, és én csuklyát is használtam minden nap.

Vallás: országos szinten a népesség nagyjából 89-90 százaléka az iszlám híve. A balinézek vallása azonban a hindu hitvilágnak egy olyan egyedi ága, amit csak ezen a kicsiny szigeten és szűk körzetében gyakorolnak hívői. Balin a lakosság nagyjából 95 százaléka mondja magát hindunak.

Külképviseletek: a Magyar Köztársaság jakartai nagykövetségének címe: Jl.H.R. Rasuna Said Kav. No. X/3, Kuningan, Jakarta 12950, tel.: (62-21) 520-3459, fax: (62-21) 520-3461. (Indonézián belül Jakarta hívószáma: 021.) Hazánk Balin élő tiszteletbeli konzulja Cristofoli Gabriella (Marintur, Jl. Raya Kuta 88, Kuta, tel.: 757-557, fax: 735-232).

Egészség: megelőző oltás nem kötelező, én azonban ajánlom a Hepa A és B oltásokat! Észszerű biztosítást kötni! A gyógyszertárak, klinikák európai színvonalúak.

Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a lábra pedig a kényelmes szandálé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. Törölközőt adnak a szálláson, elég egy fürdőtörölköző... Mosatni kell, azaz egy hétre való ruházattal is elég jönni, a szállodákban mi 800 forintnál kevesebbért kimosattunk az egy hétre való cuccot két emberre!

Étkezés
: A tészta és rizs alapú ételek többségének eredete a kínai konyhában keresendő. Ilyenek a leggyakrabban fogyasztott mie goreng (sült tészta), nasi goreng (sült rizs), amit a kétkerekű mozgó konyhák, a varungok mellett fogyasztanak a helyiek, valamint az édes-csípős mogyorószósszal nyakon öntött párolt zöldségek (gado-gado). A maláj eredetű étkek közül a szaté nevű pálcikás rablóhús a legjellemzőbb. A partmenti települések éttermeiben mindig friss a halászzsákmány, ezek azonban magasabb árfekvésűek, mint a korábban említett ételek.
A gyümölcsök egyszerűen fenomenálisak. Banán (nem takarmánybanán Közép-Amerikából), ananász, mangó, rambutan, durian, sárkánygyümölcs, mangosteen... rengeteg féle, igazi paradicsomi állapotok! Finomak a gyümölcslevek is és a juice-ok. Szigorúan csak palackos víz ajánlott, vagy sör, a Bintang!

Vásárlás: Balin a legszebb szobrokat, ezüstékszereket, batikolt kelméket és festményeket nagyobb galériákba gyűjtik össze, s itt árulják a szervezett csoportokkal érkező turistáknak- drágán.
Minden beszerezhető az ubudi piacon is, ez már olcsóbb. Rengeteg jópofa ajándéktárgy, hihetetlen áron... Alkudni, alkudni és alkudni!!!

Hálózati feszültség: 220V (50Hz), hálózati átalakítóra nincs szükség. A dugvillánk is működik.

Telekommunikáció, internet: A telefonálás nem jelenthet gondot. Telefonkártyával működő készülékekről is hazatelefonálhatunk, ám a legolcsóbban a WARTEL vagy WARPOSTEL feliratú helyeken tehetjük meg ugyanezt, ahol közvetlenül hívható a 001-36- szám. A WARTEL-ek faxokat is fogadnak, ám ezért fizetni kell. A mobiltelefonok működnek kint is!
Az idegenforgalmi központokban az internet használói jó szolgáltatásokkal találkozhatnak. A hálón való szörfözés Bali frekventáltabb idegenforgalmi körzeteiben (Kuta, Legian, Ubud) 10-15 000 rúpia óránként, ám a távolabb eső településeken ugyanez már 18 000 rúpiát kóstál.

Pénzváltás: az indonéz pénzegység a rúpia. Az indonézek az amerikai dollárral és az euróval szemben a legrugalmasabbak. A kisebb pénzváltóknál jobb az átváltási arány, mint a nagyobb bankoknál. A nagyobb címletű (és ép) valutákat jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb címletűeket vagy sérülteket (Az 1996-os és ennél régebbi 100 dollárosokat nem fogadják el, sőt 2004 októberétől az újabb, CB-vel kezdődő sorszámú bankókat sem, vagy csak rosszabb árfolyamon. Ez a kisebb címletű dollárokra nem vonatkozik.)
Ajánlom, hogy eurót és dollárt is vigyetek, és inkább váltsátok a költőpénzre, az automaták egyszerre kevés helyi pénzt adnak ki.

[ K.I. - Pygmy]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés