»» ««

Előd László, búvárfotós

Interjú
2/2. oldal


(C) Előd László Említetted, hogy igazán a modelles fotókat kedveled, de a versenyeken makró képeket is várnak. Ezzel akkor nem is szeretsz annyira foglalkozni, vagy azért van olyan téma, ami megmozgatja a fantáziádat?
A makrót azért szeretem mégiscsak, mert viszonylag több sikerélményt ad. Sajnos jó nagylátó képet nem lehet mindenhol csinálni, ilyenkor viszont oda tudok tenni egy makróképet a helyről, és tréfásan fogalmazva akár még azt is elmondhatom magamról, hogy természetfotós vagyok. De bevallom, egy jó nagylátó képnek tízszer annyira tudok örülni.

Mitől lehet jó egy búváros nagylátószögű felvétel? Sarokban a nap, lenn a korall, búvár tökéletes pózban?
Hát igen, én elég sokáig csináltam az "elődlászlós" nagylátókat, amik nagyjából úgy néznek ki, mint ahogy elmondtad. Ezeket el lehet küldeni versenyekre, és hiába mondják rá, hogy lejárt téma, azért jól fogadják. Most én a többvakus képeken dolgozom, új ötleteim is vannak, például hogy a búvár is meg legyen világítva, szóval ez a téma izgat most. Persze igazán sok variációs lehetőség nincs a nagylátóban, de azért próbálkozok, és amelyik téma megmozgatja a fantáziámat, azt addig csinálom, amíg egyre jobb nem lesz az eredmény.

Nehéz jó modellt találni?
Nyilván nem egyszerű, de mivel én mindig előre kitalálom, mit szeretnék, ezért aztán igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy tudjam azt fotózni, amire készülök, azaz modellt is szervezek. Közös túráinkon dolgoztam például Tóth Jóskával, Gulyás Zsolttal, Dahabban pedig egy oktató barátommal, Sila Zolival. Nem titok, a profi fotózásnak az az alapja, hogy megszervezd a merüléseidet, rendelkezésre álljon, amire szükséged van, oda mehess, ahol dolgoznál és fontos, hogy ne kelljen egy nagyobb társasághoz igazodni.

Az eddigi merültek közül melyik volt az a hely, ahol a legszívesebben fotóztál, és hová szeretnél még eljutni?
Legjobban Indonéziában tudtam fotózni, de az inkább makrós hely volt számomra. Elmennék szívesen Pápua Új-Guineára, onnan szép képeket hozott Bumbi, jó lenne Mexikóban a cenotékat is fotózni, mert nagyon szeretem a fényjátékokat. Én az Adriát is szeretem, sokat is merültem és merülök ott.

(C) Előd László Ha fotózol, a versenyek is a fejedben járnak, vagy csak a saját elvárásaid?
Az az igazság, makrózni gyakorlatilag csak a versenyekért kezdtem el. Násfay Béláéknak is köszönetet kell mondanom, mert például az egyik bajnokságon kitalálták, legyen csiga kategória, nekem pedig nem volt jó csigás képem, tehát el kellett kezdenem azokat fotózni. Aztán ahogy elkezdesz eredményeket elérni a pályázatokan, akkor érzed, hogy van értelme fotózni, lökést adhat egy verseny zsűrijének ítélete, a profik véleménye a képekről. Ez egészen más, mint a hétköznapi nézők sok dicsérete, amit a tárlataimon kapok. Bár az is jólesik, de van az úgy, hogy többet árt a dicséret, mint használ.

Szívesen dolgoznál-e hivatásos fotósként? Tudnál-e dolgozni úgy, hogy megrendelésre készítsd a képeidet, amikor megmondják mit és hogyan fotózz, amit te aztán profin megoldanál?
Ha olyan helyen élnénk, hogy el tudna tartani egy magazin, akkor persze, miért ne? Eddig is volt olyan, hogy megkértek konkrétan valaminek a lefotózására, és akkor kimondottan annak a kedvéért mentem merülni, azon dolgoztam egy pár napot.

Beszélgetésünk apropója a divecenter.hu fotós versenyének éves összetettje volt, ahol első helyezett lettél. Amikor ez az egész elindult, mit gondoltál róla?
Eleinte játékosan fogtam fel, aztán a végén már egyre jobb képeket küldtem, az év végi összetett kedvéért. Örülök neki, hogy van ez a verseny, és úgy látom, a kritikáimat jól fogadják a résztvevők, sőt, még igénylik is. Nem árt az, ha még azok is kapnak instrukciókat, akik nem akarnak profi módon fotózni, de szeretnének jobb amatőr képeket csinálni.

Mennyire érezhető, hogy felbukkannak olyan emberek, akikről korábban nem hallottál, és fordulóról fordulóra jó képeket küldenek?
Vannak, akik meglepően jó képekkel jönnek elő, tudatosságot érzek a munkájukban, így a fórumon nem csak kritizálnom kell, hanem dícsérnem is lehet. Pár évvel ezelőtt éppen egy ilyen fórumos képküldés kapcsán ismertem meg Selmeczi Danit is, aki ma az ország egyik legjobb búvárfotósa.

Vannak-e utazási terveid erre az évre?
Shagrába jó lenne kimenni, olyan időszakban, amikor lehet az Elphinstone-nál merülni és cápát fotózni, mert sajnos nekem cápafotóm még mindig nincsen. Shagra közelében pedig fotóznám szívesen a teknősöket, a bohóchalakat, meg ha még ott vannak, a tengeri teheneket, szóval lenne ott érdekes téma. Komolyabb terv egyelőre -nyilván anyagi okokból- nincsen...

GR-SzK

Előd László képei a Búvárfotós portfóliókban
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés