»» ««

Cápafrász az Adrián

Adria
2/2. oldal


Az Adriai-tenger leggyakoribb közepes, illetve nagyméretű cápafaja a kékcápa (Prionace glauca).
Bizonyított tény, hogy a mediterrán kékcápák egyik legfontosabb szaporodó területe a dél adriai térség. Ezek a gyönyörű 2-3 méteres hosszúságúra megnövő cápák a nyílt tenger lakói. Minimális az esélye annak, hogy fürdőzők , vagy búvárok találkozzanak velük, mivel távol élnek a partoktól. Angol kutatók jegyezték fel, hogy július végén és augusztusban a Kornati szigetcsoporttól 15 -20 tengeri mérföldre nyugatra, viszonylag gyakrabban észlelhetők. Nyáron a szardíniarajokat követve vándorolnak északra, az adriai térségben.

HeringcápaA felsorolt négy nagytestű cápafaj mellett még időnként a szintén a heringcápa alakúak rendjébe (Lamniformes) tartozó homoki tigriscápa (Carcharias taurus), és a partoktól távol vadászgató rókacápa (Alopias vulpinus) fordulhat elő az Adriai-tengeren. Évek telhetnek el azonban úgy, hogy egyetlen példányukat sem azonosítják az Adrián.

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán az elmúlt száz év alatt összesen négy cápatámadást regisztráltak. (Forrás: International Shark Attack File, Natural History Museum of Florida.) Mind a négy halálos eredménnyel végződött. Az utolsó cápatámadás 1972-ben, valamivel több, mint 35 évvel ezelőtt történt. Az összes adriai cápatámadás a nagy fehér számlájára írható. A négy áldozat közül három fürdőző, egy pedig búvár volt.

Annak ellenére, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen megnőtt a horvát partszakasz turista forgalma, több cápatámadás már nem történt. Ez a körülmény azzal függ össze, hogy jelentősen lecsökkent az adriai vizekre vándorló kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus) mennyisége, amely a mediterrán nagy fehércápák legfontosabb táplálékát adja. Egykor a Kvarner-öböl és az Isztriai-félsziget környéke volt a nagy fehércápák egyik legfontosabb gyülekező helye a Földközi-tenger térségében. (A "fiumei cápa" dédszüleink korában a bulvársajtó kedvenc, nyári örökzöld témája volt.)

Az általános tévhit szerint (amelyet a legutóbbi, a montenegrói cápa felbukkanásáról szóló tudósítások is megemlítenek) a nagy fehér a hajókat követve úszik be az Adriára, a fedélzetről vízbedobott hulladékra várva. Ebből a legendából hasonlóan a cápákkal kapcsolatos egyéb téves sztereotípiákhoz) azonban egy szó sem igaz. A cápák táplálkozása nagy mértékben specializálódott, és a nagy fehér sem mindenevő. Augusztus és szeptember hónapban a legnagyobb az esélye egy-egy magányos példány felbukkanásának, amikor a tonhalak az észak adriai térség felé vonulnak, és azokat követve úsznak fel egészen a Trieszti-öbölig.

Ma már azonban ez (sajnos) a legnagyobb ritkaságok közé tartozik az Adriai-tengeren. Ennek ellenére, a fürdőzőkre semmilyen veszélyt sem jelentő kék és heringcápákat ugyanúgy kíméletlenül irtják az Adrián, mint a roppant ritka nagy fehércápát.

Dr. Elter Tamás
PADI Instructor,
Az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE Shark Projekt
Minden információt Horvátország-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. zozoba 2007 aug 13. 13:19  
Ez a cápa téma soha sem fog elülni, ez mindig szenzáció. Az hogy 1 hétvége alatt többen halnak meg autobalesetben az Adriára tartva mint a cápatámadásba az elmult 30 év alatt , senkit sem érdekel.
Ha laikusnak mondom, hogy buvárkodok, az elsö kérdés az hogy " és a cápáktol nem félek"  meg ilyen baromságok. Én meg nem gyözöm magyarázni, hogy ha nagyritkán látunk cápát, az nem ront nekünk mint 1 torpedó, hanem legtöbbször messzire elkerül bennünket. Szerintem a cápa filmes csávónak, meg a hülye médiának nagyban köszönhetö ez az általános téves felfogás, meg a szerencsétlen cápák irtása.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés