»» ««

Víz alatt ünnepelt a veterán búvár

Külföld

Ray McAllister alighanem az egyik legidősebb aktív búvár: 84 évesen a víz alatt tartott szülinapi bulit.

A nyugalmazott egyetemi tanár már az ötvenes évek elején belekóstolt a búvárkodásba, merüléseinek naplózását valamikor a kilencvenes években, az ötezres határt átlépve hagyta abba. Egész életében kötődött a tengerekhez, többek között 1966-ban a Florida Atlantic University Ocean Engineering tanszékének egyik alapítója volt. De ezen kívül is számtalan víz alatti munkában vett részt, zátonyok felmérésétől katonai hangérzékelő berendezések telepítésén át a roncskutatásig.

Bár a búvárszervezetek nem szabnak felső korhatárt a merülésre, mégis igen ritka az ilyen idősen merülő búvár. (Extrém példa volt a közel száz évesen búvárkodó Leni Riefenstahl.) A DAN szakembere szerint akadnak kilencvenes éveikben merülő búvárok, és ehhez a NAUI illetékese annyit tett hozzá, hogy ha valakinek rendben van a tüdeje, akkor jó eséllyel búvárkodhat is. Természetesen a Doc becenevű Ray McAllister is tisztában van az idő múlásával, és elővigyázatosságból 60 láb (18 méter) mélységben határozta meg saját maga számára a limitet.

Mindenesetre a merülést feladni esze ágában sincs, és a partit is hét barátja és merülőtársa társaságában rendezte meg floridai háza közelében. Bár a csapat figyelt rá, az első merülés mégsem telt eseménytelenül, mert meghibásodott mellénye miatt Ray félbeszakította a merülést. Ám a születésnapos veteránt nem olyan fából faragták, hogy ilyen problémák miatt ne merülne többet: a következő merülőhelyen a csapattal együtt indult a víz alá, és megcsillogtatta levegőkarika-fújó tudományát. Talán ezért is vált legendás figurává Dél-Floridában a "Dino Diver". Barátai pedig már azt tervezik, hogy ünneplik meg együtt a kilencvenedik születésnapját.

[ palmbeachpost.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

Seemannsub Xtender BMS trilam

Ár: 104.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés