»» ««

Amikor két hétig 'jól csináltam'

(Hirdetés)
3/4. oldal


DIR Apeks ATX-200A felszerelés talán leginkább "életbevágó" darabja az Apeks ATX200 reduktor volt, hiszen mégiscsak onnan kapom az éltető levegőt. Reduktor tesztnél mindig gondban vagyok, mit lehet írni róla? Adja a levegőt mindegyik, tehát a dolgát elvégzi, mit ragozzam? Azért ez persze nem teljesen igaz. Az ATX200 amellett, hogy rém megbízható robosztus darab, fagymentes, kiegyensúlyozott és mindenféle földi jóval ellátott első valamint valóban szabályozható légzés ellenállással ellátott második lépcsővel rendelkezik, tényleg érezhetően jó reduktor. Nem lehet pontokba szedve elmondani, mi a különbség mondjuk egy nem kiegyensúlyozott, neadjisten dugattyús reduktor és eközött egy átlag sportbúvár számára. Egyszerűen ugyanaz, mint amit a ruhánál írtam, a komfort. Jó érzés lélegezni belőle, ennyi. Egyébként ez nem is a legújabb tipus, hiszen már megjelent az Apekstől az XTX sorozat is.

A DIR konfiguráció a reduktor esetén is eltér a megszokottól, idézek magamtól: A DIR konfigurációban a búvár egy speciálisan maga körül elhelyezett hosszú (213 cm-es) tömlőn keresztül kapja a levegőt, míg a tartalék reduktort egy rövid rugalmas szíjon a nyakába akasztva tartja. Amikor egy bajba jutott búvár levegőt kér (inkább elvesz), DIR-es búvárunk a saját addig használt hosszú tömlős reduktorát adja oda, amit egy mozdulattal megtehet. Ezután a nyakában lévő tartalék reduktort veszi a szájába, ami úgy van elhelyezve, hogy még kéz sem kell ehhez, csak egy fejbólintás.
Valójában most először próbáltam ki ezt a hosszú tömlő- rövid tömlő rendszert, szerencsére nem élesben. Nem ártott előtte, hogy Szekér megmutatta uszodában, hogy pontosan hogyan vezessem el a hosszútömlőt úgy a testem körül, hogy feszes legyen, ne legyen útban, de főleg hogy ne legyen se rám se az esetleg bajbajutott társamra veszélyes. Egy jól elhelyezett hosszútömlő áldás mindkét fél számára, de ha valaki nem tudja használni, akkor akár veszélyforrás lehet (erről még mesélek egy történetet). Szerencsére nálam ez nem így volt, a szabályosan elhelyezett tömlőt a legnagyobb természetességgel tudtam átadni, és fél másodperc alatt a számban volt a tartalék, tehát a rendszer nagyon is jól működik!
Emellett felfedeztem még egy előnyét a hosszú tömlőnek. Mivel a cső a hátam mögül kanyarodik a számhoz, és nem oldalról-kívülről mint a hagyományos elrendezésben, nem próbálta a reduktort kifordítani a számból. Aki már nézett búvárt víz alatt például fotón, talán észrevette, szinte mindenki szájában ferdén áll a reduktor. Na ezért, a merev cső próbálja kifordítani, ez a hosszú tömlőnél nem volt, tanulságos.
A rendszerhez tartozik egyébként egy rövid, testtel párhuzamosan elhelyezett csupasz nyomásmérő, erről nincs mit mondani. Tette a dolgát, lefelé és hátra nézve simán leolvastam, de ha kellett egy mozdulattal leakaszthattam a karabinerét (nem kellett).

DIR turtle finNem hagyható ki a tesztből a Turtle uszony sem, ami a híres és DIR búvárok közt oly´ népszerű JetFin igen hasonlatos társa. Picit kisebb, ami a gyenge vádlim és kisebb lábméretem miatt pont jó is, ezért is választottam a Jetfin helyett, egyébként kinézetre, kialakításra kísértetiesen hasonló. Jómagam fanatikus hasított uszony párti vagyok, és őszintén nagyon tartottam ettől az uszonytól. Kemény, be fogok görcsölni vele, egy merülés után megy a táska aljába, gondoltam, ezért előrelátóan becsomagoltam a hasított uszonyomat is.
Szerencsére nem volt igazam, az uszony egészen egyszerűen nagyon jó, ki kell próbálni. Hagyományos uszonyos úszásra is alkalmas, de néhány tucat merülés után a hobbibúvárok úgyis rájönnek, a legkényelmesebb úszásmód a békázás. Ez az uszony pedig a békázásra lett kitalálva, emellett egyáltalán nem terhelte a vádlimat, egyszer sem volt gondom vele. Merülőtársam megkapta a hasított uszonyomat, ami közismerten egy villámgyors darab, de amikor egy hosszabb úszás során elkezdtem úgy haladósabban békázni a Turtle uszonnyal, bizony neki is kapkodni kellett a lábát, hogy lépést tartson velem.

Így két hét intenzív használat után mint hagyományos felszereléshez szokott búvár tehát megpróbálok úgy véleményt alkotni, hogy az a hozzám hasonló sportbúvárok szemszögéből vizsgáljam a DIR filozófiával elhelyezett felszereléseket.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés