»» ««

Amikor két hétig 'jól csináltam'

(Hirdetés)
2/4. oldal


Mit is mondhatnék. DUI TLS350, kell ennél több? Elég volt csak szerényen kirakni a placcra a szárazruha DUI logóval ellátott táskáját, esetleg mellé rakni a Halcyon Eclipse 40-est ahoz, hogy a hajón egy pillanat alatt elcsendesedjenek az ismeretlen búvártársak és elismerően hümmögéssel szemléljék a felszerelésemet. Hát igen, kétségtelen tény, van a DIR cuccoknak egy olyan jó tulajdonsága is, ami nem kimondottam merüléshez kapcsolható: komolyan néznek ki, és a professzionalizmus hatását keltik a szemlélőben. Persze ez önmagában senkit nem tesz gyakorlott búvárrá.

Rátérve a tesztelésre, tényleg jók ezek a ruhák, nem véletlen a hírnevük. Hogy mi a különbség mondjuk az én leharcolt, alsó kategóriás Typoon szárazruhám és egy TLS350 között? Mondjuk ahhoz hasonló, mint amikor az ember a ruhaipari szövetkezet konfekció érettségi öltönyét lecseréli egy méretre gyártott BOSS sportzakóra. Mindkettőben el lehet menni egy esküvőre, nade a komfort ... hát az nem ugyanaz. A teleszkópos törzs (telescopic torso) szabásnak köszönhetően olyan mértékben szabadon mozoghat a búvár a ruhában, amit csak az igazán jó szárazruhákban tehet meg. Az átlós cipzárat egyedül is kényelmesen be lehet húzni, a RockBoot pedig, bár kicsit meghosszabítja a feltöltözés idejét az egybeszabott csizmákkal szemben, nagyon jó viselet. Megakadályozza, hogy levegő szoruljon a lábunkba és esetleg bójaként húzza azt felfelé, emellett erős, strapabíró anyagának köszönhetően akár éles, köves tengerparton is bátran közlekedhetünk benne. Talán nem véletlen használja a katonaság is a DUI ruhákat.
A gyári csukja hatalmas vállrésszel rendelkezik, ami a ruhán kialakított gallér alá betűrve nagyon komoly hővédelmet nyújt, és ne feledkezzünk meg a ruha trilaminált anyagáról, ami szintén meglehetősen jól bírja a használatot.

DIR Halcyon Apeks szettSorban a következő felszerelés a Halcyon Eclipse MC40, a köznyelv hátlebegtetős jacket-nek hívja, a DIR rendszer azonban MC vagyis Multifunction Compensator (multifunkcionális lebegőképesség szabályozó rendszer) néven illeti, és nagyon más, mint a hagyományos mellények. Általánosságban az említett Open Water technikai búvár már írtunk a Halcyon MC rendszerek előnyeiről, ezért inkább személyes tapasztalatom írom le.
Fura érzés volt először, amikor uszodában kipróbáltam a felszerelést, ugyanis lényegesen kevesebb ólom kellett, mint általában. Ez persze nem teljesen igaz, csak éppen a súly máshogy oszlott el mint eddig. Valójában el is felejtettem először a súlyokat berakni a zsebbe, és úgy merültem el, nem kellett ugyanis a vékony aláruhámhoz, elég volt az acél háttámla és a támlába helyezett P ólom. Ha ehhez hozzáveszem, hogy a légtérfogat teljesen a hátamon van, a testemet csak egy hevederzet öleli körbe, kezdtem megérteni, miért ragaszkodnak a mellényükhöz - elnézést, az MC-jükhöz - a DIR-es búvárok mindenhol. Fura, ismeretlen szabadság érzés úgy merülni, hogy körbenézek a testemen és sehol semmi felszerelés, mintha szabadtüdőznék.
Tetszett, hogy amikor teljesen felfújtam a "lufit", simán belebújtam, hiszen a hevederzetet az nem befolyásolta, mint a hegyományos mellényeknél. Igen ötletes megoldásnak tartom az ágyékhevedert, ami a lábak között jön előre, tovább stabilizálva a teljes mellény viseletét. Ha a hevederek jól vannak beállítva, nincs esély arra, hogy elmozduljon vagy felcsússzon rajtunk a jacket, pontosan úgy áll, ahogy beállítottuk. A hevederekre izlés szerint rakhatunk leoldható súlyzsebet, felszerelés tároló zsebet, nagy akkumulátoros lámpát, vagy amire épp szükség van a merülésen. Nekem 2 súlyzseb, illetve a kötelező 2 darab Scout lámpa foglalt helyet rajta.
Ez utóbbi lámpák elvileg tartalékot képeznek, én viszont főlámpának használtam, szorosan simultak hozzám a vállamon lévő D gyűrűre csatolva, leszorítva két-két gumiszalaggal, ezért nem is éreztem, hogy mindig velem van 2 lámpa, de ha kellett mondjuk egy üregbe benézni, csak leakasztottam és kész, sőt akár a társamnak is tudtam adni egyet. Komfortos megoldás, tetszik.

A DIR MC-kre vonatkozó legfontosabb szabálya egyébként, hogy mindig válaszd ki az adott merülés összes jellemzője (ruházat, felszerelés, hőmérséklet, palackok, mélység) által megkívánt emelőképességű winget, ezért van pl. Eclipse-ből is 30,40, vagy Evolve 30,40,60 font emelő képességű. Az Eclipse 40 hatalmasat emel, ezt akkor tudtam értékelni, amikor merülőtársam vállszelepe egyszer csak úgy döntött, kienged minden, a mellénybe belepumpált levegőt, mindezt egy 50 méteres falon merülve. Szerencsére nem esett pánikba, hanem jelezte, hogy nem tud szintet tartani, én pedig mellényét megragadva az Eclipse 40-nel simán felemeltem mindkettőnket egy biztonságos sekély platóra, ahol összebarkácsolhattam némileg a makrancos vállszelepet.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés