»» ««

Közel a tűzhöz

Interjú
4/4. oldal


Neked életed a búvárkodás, és amikor régebben beszéltünk, kiderült, hogy a párod nem merül. Ez még mindig így van?
Igen, sőt, még úszni sem tud. Egy rokona tengerbe fulladt, és a szülei úgy gondolták, ettől azzal lehet megóvni, ha még a közelébe sem engedik meg a víznek. De most már lassacskán elkezdtük tanítani úszni.

Nem furcsa ez a számodra?
Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem bánom. Nekem a búvárkodás a munkám. Rengeteget merülök, az árubeszerzéssel foglalkozok, szervezek. Amikor nem dolgozok, akkor szívesen csinálok mást. Szeretek túrázni, bringázni, borozgatni a teraszon a haverokkal... tehát éppen jó az, hogy kettesben nem ezt csináljuk.

A búvártanfolyamok választásánál mi azt javasoljuk mindig, ne rendszert válassz, hanem oktatót. Te PADI Course Directorként egyetértesz ezzel?
Teljesen. Láttam már nagyon jó és nagyon rossz CMAS oktatót és nagyon jó és nagyon rossz PADI oktatót is. Ez tényleg egyéntől függ, nem pedig attól, hogy milyen rendszerben oktatnak.

Gőgh Szilvia PADI Course DirectorHa látsz egy PADI oktatót, merülésvezetőt valahol aki valamit nagyon rosszul csinál, szólhatsz neki?
Érdekes kérdés. Nem vagyok "PADI Police", de mint professzionális búvár, elvárják tőlem, hogy a szabálysertésekről és veszélyhelyzetekről értesítsem a PADI-t. Épp most tervezünk egy olyan TV sorozatot, ahol ketten az asszisztensemmel, aki szőke 20 evés csajszi kiadjuk magunkat egyetemistáknak, hogy levideózhassunk egy tanfolyamot, és aztán utána leüljünk az oktatókkal és kielemezzük, milyen hibákat követtek el.

A PADI minőségbiztosítási rendszere mennyire hatékony egyébként?
Ahhoz képest, mekkora területet fed le a tevékenysége, szerintem az. Rendszeresen küldenek kérdőíveket a tanulóknak, hogy meggyőződjenek arról, hogy az oktató minden szabályt betartott a tanfolyam során. A beérkezett értékelések alapján, ha úgy vélik, valami nem a szabályok szerint történt, megkeresik az oktatót. Engem is vizsgáltak már, amikor például az egyik tanítványom rosszul emlékezett arra, hogy valamit csináltunk-e vagy nem. Megkérdezték az összes többi tanítványomat abból a csoportból és mindenki más emlékezett rá, hogy csináltuk a kérdezett feladatot. Ezzel le is zárták az ügyet a PADI-nál. Gondoljatok bele, Kaliforniában állami szinten a búvároktatás egyáltalán nem szabályozott. Az állam szabályozza a hajókat, felszereléseket, halaszatot, de az oktatást nem. Mindez annak köszönhető, hogy a búvártársadalom hatékonyan és viszonylag balesetmentesen szabályozza önmagát.

Ott teljesen szabadon lehet merülni? Kimegyek a partra, besétálok és kész?
Igen, sokan választják ezt a módját a búvárkodásnak. A heti munka után, kikapcsolódásként lemennek, merülgetnek. Mindenkinek van saját felszerelése, palackja is, így ez nem gond. Én személy szerint jobban szeretem a hajós merüléseket, mert általában a merülés minősége sokkal jobb a környező szigetek körül. Nem is beszelve a los angelesi partok szennyezettségéről. Ez számomra nem túl vonzó, azonban ingyen van és ez sokak számára döntő érv. Nálunk mondjuk befizetsz a hajós merülésre, de az árban már ólomöv vagy palack nincs benne, csak a levegőtöltés.

Akkor arra is figyelni kell, hogy a sok hozott palack mind próbázva legyen.
Persze, itt fel se töltik a búvár palackját, ha nincs próbázva. Mi egyébként a reduktorok szervizelését is évente javasoljuk. A főnököm és egy volt NASA kutató szervizeli a felszereléseket, tehát tuti működni fognak. A főnököm szeret kaszkadőrként is dolgozni, például a Titanic forgatásánál ő volt az egyik vezető szakértő a víz alatti jeleneteknél. Néha én is elvállalok kaszkadőr munkákat, vagy vízi biztosítást, de nekem nem sok türelmem van az olyan direktorokhoz, akik mindent tudnak a búvárkodásról, bár még életükben nem merültek. A Karib-tenger kalózainak egyik kaszkadőrét is én oktattam. Kaliforniában sok a filmes, a színész, sokan járnak hozzánk, például Edward Norton is a mi búvárunk. ő például azon kevesek közé tartozik, aki a hírnév ellenére is egy nagyon tündéri ember, jó fej. Arra emlékszem vissza nagyon szívesen, amikor az Édes vízi élet producerének családját tanítottam. A házuk tele volt Cousteau-emlékekkel - na ez az, ami még engem is meg tud hatni.

GR-SzK

Kapcsolódó link: Gőgh Szilvia honlapja
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés