»» ««

Közel a tűzhöz

Interjú
2/4. oldal


Gőgh Szilvia PADI Course DirectorOdakint mennyire vált családi programmá a merülés, egyre több gyerek búvárkodásával? Mennyire gondolod jónak, hogy 10 éves gyerek merüljön mondjuk?
Nem igazán tartom jó gondolatnak. Vannak 10 éves gyerekeknek speciális programok uszodában, vagy lehet sznorizni. 12-14 éves korú jelentkezőnél pedig azt nézem, fizikailag alkalmas-e, elbírja-e a búvárfelszerelést, és mennyire képes szellemileg befogadni a tananyagot. Általában a gyerekek a táblázatot pillanatok alatt megértik, de hogy mire kell a táblázat, azt már nem látják át. Azért persze vannak kivételek. Én is 13 évesen kezdtem el anno búvárkodni és elég sok a gyerekbúvár már nálunk is.

Netán iskolai program keretén belül?
Rendszeresen megyünk nyári táborokba, ahol a résztvevőket a búvárkodás rejtelmeibe vezetjük be medencés programok kereteiben.

Szóval a korhatár folyamatos csökkentését te személy szerint annyira nem támogatod.
Hát igen, volt 14 év, aztán 12, most 10... Én megmondom őszintén, még nem nagyon találkoztam olyan 10 évessel aki testileg és szellemileg fel volt készülve arra, hogy búvár legyen.

Te mint PADI Course Director mennyire érzed úgy, hogy bele tudsz szólni a PADI irányvonalába? Ráadásul ott élsz, egészen közel a PADI központjához.
Minden évben van Member Forum, és van minden évben egy afféle felfrissítő összejövetel a Course Directoroknak. Ilyenkor mindig összeülünk és beszélgetünk az irányvonalról. Szeretném azt hinni, hogy van hatása a véleményünknek, de szerintem nincs. Ezek inkább marketing érdekekre, illetve a PADI kutatásaira alapozott döntések.

Mennyire alaposak ezek a kutatások?
Nem az élettanról szól, azzal kapcsolatban a legtöbb információnk a DAN-től van. Statisztikák arról, hogy a búvároknak a tanfolyam után mennyire áll szándékában továbblépni, és hogy ténylegesen mennyien lépnek is tovább, mi a legnépszerűbb specialitás és így tovább.

Ha már a DAN szóba került, nálatok is a DAN az első számú, legelterjedtebb biztosítás? Hallottunk híreket a DAN America gondjairól.
Igen, elsődlegesen a DAN-t választják a búvárok itt is. Azonban egy nagy különbség van: az amerikai DAN biztosításba nincs lehetőség a felelősségbiztosítást is belevenni, mert ott mindenki mindenkit perel. Túl sokba kerülne ez a DAN-nak. A DAN America tavalyi ügyénél egyébként nem a DAN volt a hibás, hanem néhány dekompressziós kamra valami horribilis összegekkel túlszámlázta a kezeléseket, de ez a probléma már tisztázódott.

Gőgh Szilvia PADI Course DirectorKaliforniában milyen gyakran fordul elő dekompressziós betegség? Amióta te kinn vagy, a hajótokon hányszor fordult elő?
A mi hajóinkon nem volt még egyszer sem. Talán ennek az az oka, hogy csak hétvégén merülünk. Thaiföldön, ahol minden nap merültünk, buliztunk, felgyülemlett a nitrogén, nagyobb volt az esélye a dekompressziós betegségnek. Kaliforniában ráadásul nincsenek is nagy mélységek, az átlag a 20 méter- ha lejjebb mész, homokos aljzatot látsz. Egy hely van, ahol mélyebbre lehet menni, a Farnsworth Bank, ott fordul elő évi 2-3 eset. Alapvetően nagyon biztonságos a merülés nálunk.

Neked volt dekókamrás kezelésed?
Nem igazán betegség, hanem afféle "csendes buborékok" felgyülemlése miatt, még Máltán. Aznap nem is a tengerben merültem, hanem egy tanfolyam medencés részét oktattam amikor rosszul lettem és egy 3 órás kezelést kaptam a dekókamrában.

Az amerikai búvár biztonságosan merül?
Nem mondhatnám. Az amerikai búvároknak figyelmetlen a többsége. Persze sok múlik azon is, hogy ki tanítja őket és milyen hajóról merülnek- mi is mindig kiszúrjuk, ki az, aki nálunk tanult, és ki az, aki nem.

Szolgáltatásaiban a búvárbázisnak mennyire kell jót nyújtani nálatok? Például a felszerelések terén, mennyire kell jó állapotúnak lenni a bérelhető cuccoknak?
Nagyon jónak kell lenniük. Különösen azért, mert két filmstúdió is van mellettünk, a Warner Brothers és a Disney, akik sok mozifilmnél dolgoznak velünk. Rendszeresen bérlik a mi felszereléseinket, tehát nem lehet velük semmi baj. Másrészt azt is szeretnénk, hogy a mi búváraink azt a felszerelést vegyék meg, amit mi árulunk, tehát a tanfolyamon is a jó, általunk forgalmazott felszereléseket adjuk nekik. Szezon végén vagy kétévente mindent kiárusítunk és új felszerelést veszünk a bázisnak. Erre azért is szükség van, mert a gyártók is mindig hozzák ki az új dolgokat, igazodnak a többiekhez, gyorsan cserélődnek a típusok.

Amerikában működik is a piac olyan szinten, hogy a búvárok évről évre úgy érzik, újabbra kell cserélniük a felszerelésüket? Mennyire divatcikk?
A mi cégünkben büszkék vagyunk arra, hogy semmilyen gagyit nem adunk el, nem kell semmit gyakran cserélni. Mindenre van garancia, és mindig jó felszerelést adunk el, amit akár egy évtizedig használhat is használhat a búvár. Alapvetően más a piac mint Magyarországon, tehát más jellegű megállapodásaink vannak a gyártókkal, és ettől függ, kitől milyen áron kapjuk a felszerelést, vagy mennyiben támogatják az oktatókat felszerelésekkel.

Neked vannak személyes kedvenceid, például uszonyból többfélét használsz?
Szárazruhához a jó öreg Scubapro Jetfint, nedvesruhához egy Atomic hasított uszonyt. Ha szabadtüdőzök, akkor pedig egy Cressi szabadtüdős uszonyt, ami nagyobb, hosszabb és keményebb, mint az átlagos uszonyok.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés