»» ««

Mindenkire veszélyes ötlet

Külföld

A cápák ölelgetése, zaklatása nem csak az emberre jelent veszélyt, az állatoknak is baja lehet belőle.

Fiji trópusi paradicsomán népszerű a turisták körében a búvárkodás, és nagyon sokan fizetnek be bikacápás merülésre. A ragadozókkal való találkozásra alapozó ökoturizmus nagyon sikeres, nem kevés helyi vállalkozásnál lehet ilyen túrákra befizetni. Az elkötelezett merülésvezetők büszkék arra, hogy megismertethetik ezeket a gyakran rossz színben feltüntetett ragadozókat az érdeklődőkkel, akik saját szemükkel láthatják, milyen különleges és szép állatokról van szó.

Fontos lenne, hogy megváltozzon a cápákkal kapcsolatos közvélekedés. Az emberek mindig jobban támogatják a számukra szimpatikus dolgok törvényi védelmét, és ha ezeket a ragadozókat nem emberevő gyilkológépként kezelik, akkor a megóvásukat is többen látják majd fontosnak. Ám egy meglehetősen ostoba gyakorlat veszélybe sodorja a változóban levő szemléletet: néhány búvár és sznorkeles jó mókának tartja, hogy megragadja, átöteli a cápákat, vagy vontattatják magukat az állatokkal. A baj az, hogy ha akár csak egyetlen baleset is történik, az biztos címlapokra kerül, hiszen a vér mindig garanciát jelent a széles körű hírverésre. Ezzel pedig hosszú időn át végzett tudatos tájékoztató munka eredményeire lehet keresztet vetni, mert megint az a nézet erősödik, hogy a cápák emberekre támadnak.

Pedig a valóságban az esztelen kockázatot vállaló emberek a felelősek, akik zaklatják az állatokat, akik erre egy idő után ösztönösen reagálnak. Egy ilyen ragadozó viselkedése kiszámíthatatlan, megfogásuk hirtelen ötlettől vezérelve nagyon veszélyes lehet. A cápákat jól ismerő, velük sokat merülő profik tudják, hogyan kell megközelíteni az állatokat, de az ilyenben tapasztalatlan búvárok csak pár rövid internetes videóból szerzik a "tudásukat". Ha bekövetkezik a baj, azonnal megjelenik a sajtó.

Több évtizedre visszatekintő elemzések mutatták ki, hogy a cápák esetleges támadásai sokkal nagyobb teret kapnak a médiában, mint amilyen gyakorisággal ezek valójában előfordulnak. A hírek bejárják az egész világot, még akár egy olyan kicsi, tengerparttal nem rendelkező országban is hallani lehet egy mexikói vagy floridai támadásról, mint Magyarország. Ez egyrészt hatással van arra, hogy a cápás programokat sokan rémisztő, életveszélyes kalandnak gondolják, és amikor a cápahalászat által okozott problémákról hallanak, úgy vannak vele, nem kár az "emberevőkért". Ha reális képet festenének róluk, akkor talán más lenne a helyzet.


Egyébként is nehezen értelmezhető, miért lett divat a cápák ölelgetéséből. A búvárok körében teljesen általános nézet, hogy nem fogdossuk a mantákat, a teknősöket, a dugongokat, az ilyen viselkedés elítélendő. Nehéz elképzelni, a bikacápákon lovaglás miért lenne kivétel. Szóval nem csak az emberek, de a cápák érdeke is ez lenne, ha mindenki tartaná magát a "kizárólag nézni, nem érinteni" elvhez. Így vélhetően el lehetne kerülni a nagy nyilvánosságot kapó baleseteket, és inkább az rögzülne, a cápák nem csak az élővilágban töltenek be fontos szerepet, hanem a gazdaságban is, mert a rájuk építő turisztikai ágazat szép bevételeket hoz. Még azelőtt el kellene fogadni ezt minden egyes búvárnak, míg valami kiprovokált támadás nem történik, ami lerombolja az évek alatt kialakított pozitívabb képet.

[ Scientific American nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés