»» ««

Elsüllyedt bazilika

Külföld

Török búvárok egy tó mélyén vizsgálnak egy régi építményt.

Az Iznik-tóban megtalált bizánci templom ritka, érdekes lelet, a búvárcsapat ezért próbálja a lehető legalaposabban felmérni és dokumentálni a maradványokat. A felfedezés különleges körülmények között történt: légifelvételeket készítettek a tóra, amikor kiszúrták a körvonalakat. Az 1600 éve érintetlen, korai bizánci bazilika maradványai a parttól alig 20 méterre vannak.

A profi búvárokból álló csapat ezek után Bursa hivatalos szerveinek invitálására érkezett a helyszínre, az Anatolia Agency szakembereivel együtt, majd alaposan felmérték a helyszínt. Rögzítették a maradványok pontos méreteit, és megvizsgálták az épületet minden szempontból. A csapatban többek között Thasin Ceylan búvárfotós, Emre Savas búvárrégész és Sahika Ercümen szabadtüdős világbajnok is helyet kapott. A két és fél órás első merülés során végigúsztak a három részből álló bazilikán.

Sahika elmondta, rekordkísérletei közben a mélyre tör, míg itt egészen sekélyben merült- ám más szempontból nézve mégiscsak nagy távolságot tett meg, ezúttal az időben, hiszen bepillanthatott egy régi kor építészetébe. Így számára is izgalmas volt a fontos keresztény maradványnál végrehajtott merülés. ő mint profi búvár segítette a régészek csapatát, de úgy véli, hamarosan jönnek majd azok a kedvtelési búvárok, akik maguk szeretnék a víz alatt megnézni a romokat.

Persze ehhez először a minisztériumnak kell döntenie a helyszín besorolásáról. Mint Ceylan elmondta, ezt majd az adatok és a felmérések alapján a kormányzati szervek döntenek el, mert védetté is tehetik a romokat, de engedélyezhetik is a hobbicélú búvárkodást. Addig a csapattagok nem árulhatnak el részleteket a helyről, de a fotós szerint is lökést adhatna a helyi turizmusnak a bazilika. Valamiféle védelem persze akkor is kijárna a maradványoknak, hogy azok ne károsodjanak, hiszen értékes leletről van szó: a templom igen nagy alapterületű volt, közel egy méter vastag falakkal.

A régészek és történészek szerint egy 740-ben lezajlott földrengés döntötte romba a templomot, amit Szent Neofit tiszteletére emeltek. ő 16 éves korában halt vértanúhalált. A templomot a 4-5. században emelhették, alaprajza nagyon hasonló egy izniki templomhoz. A tó mélyén levő bazililikát Szent Neofit halálának helyszínén emelhették, nem sokkal a tragikus eseményeket követően.

[ Hurriyet Daily News ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés