»» ««

Najada Diving Murter

(Hirdetés)

A Kornátok közelségében várja március közepétől októberig a búvárokat a színvonalas szolgáltatásokat nyújtó bázis.

Albumhoz klikk a képre.
A horvát Adria hosszú partszakaszán nagyon sok merülési lehetőség kínálkozik, és az évről évre rendszeresen utazók szívesen fedeznek fel új, még meg nem látogatott helyeket. Ezúttal a szép dalmáciai szigeten, Murteren működő Najada Diving mutatkozik be a magyar vendégek számára.

Murter egyike az Adria könnyen elérhető pontjainak: az autópálya lehajtójától csak bő 20 kilométerre van a szigetre vezető híd, tehát kompozással nem kell számolni. Magán a kis szigeten négy település van, az északi részen található Murter városban van maga a Najada Diving bázisa, közvetlenül a tengerparton. Az érdeklődők általában Anna Nokelával tartják a kapcsolatot, aki a bázis vezetőjeként intézi a mindennapos ügyeket, hajót és merülést vezet, szállást foglal- mindezt természetesen egy kicsi, de lelkes csapat támogatásával. Anna finn, de meglehetősen otthonosan mozog már a horvát vizeken is, hiszen a Najada egy évtizede működik Murteren. A csapattagoknak köszönhetően több nyelven is problémamentes a kommunikáció, így angolul, németül, oroszul, horvátul beszélnek többek között. A bázis mögötti filozófia egyrészt a tenger szenvedélyes szeretetén, másrészt a bázisvezetők multiknál töltött éveinek köszönhető pontosság és szervezettség iránti igényén alapul.

Hogy mit jelent ez utóbbi, könnyen elmondható, hiszen az egész rendszer az átláthatóságról szól. Az érkező, bejelentkezett vendéget meglepetésként érheti, hogy már névre szóló láda várja a felszereléstárolóban, és ugyanígy névre szóló zárható szekrényt kap az értékeinek is ugyanitt. A mellényekre szintén névvel ellátott címke kerül, ugyanígy a súlyzsebek és ólomövek is megjelölésre kerülnek. Ezeket egyből a hajóra is viszi a személyzet, a bázis vendégeinek sem az ólmot, sem a palackot nem kell cipelni, azok a megfelelő hajóban várják őket a merülés napján. A rutinos búvárok számára talán szokatlan ez a szigorú adminisztráció, aminek előnyeit természetesen azért így is élvezhetik. Anna elmondása szerint pedig a kezdő búvárok azok, akik számára kifejezetten nagy biztonságot nyújt ez a fajta megoldás.

A merülések bonyolításánál a bázis alapítói több lehetséges verzió közül választhattak. Mint az köztudott, az Adria minden pontján más és más adottságok vannak: néhol több a roncs, máshol minden merülőhely 5-10 perc elérhető, és így tovább. Murter elhelyezkedése szerencsés, mert a Kornati Nemzeti Park közelében van, de elérhetőek északabbra a Biogradból merült népszerű helyek, mint a Misi, a Gangaro, a Kosara, és lehet merülni délre is. Egészen a Kaprije szigete mellett Francesca di Rimini roncsáig el lehet hajózni- ennek merüléséhez a Najada minden szükséges engedéllyel rendelkezik. Tehát sok és változatos merülőhely elérhető, de szinte mindegyik távolsága két merüléses kihajózást követel meg. Annáék ezt úgy oldják meg, hogy kicsi, de nagyon gyors műanyagtestű búvárhajókkal bonyolítják a merüléseket, amikkel a legtávolabbi pontokra is 50-60 perc alatt érnek el, majd egy órás felszíni idő után állnak át a következő helyre. Ez a rendszer teszi azt lehetővé, hogy a reggel kihajózó csoport délután 14-14.30 körül visszaérkezzen, tehát a hosszú nyári napokon akár még túrázni is lehet a parton maradó családtagokkal, és a hajóval egy második csapat is kimehessen merülni. Így összességében egy nap 30 vendég merültetését tudja vállalni a bázis.

Albumhoz klikk a képre.
Érdemes pár szót ejteni a két hajóról is. A Najada III és Najada IV ugyan nem nagy hajók, de van rajtuk ülőhely a hajózás idejére, minden szükséges műszer és biztonsági felszerelés helyet kapott rajta, a palackokat rendezetten lehet tárolni, a vízből kijutást pedig létra könnyíti meg. Ezen túl pedig még WC-t is sikerült kialakítani. A hajók felépítése miatt általában nem jellemző az, hogy utasok is a búvárokkal tartsanak, ám erre általában nincs is igény, mert a merülők nincsenek távol egész nap. A biztonságot mindig szem előtt tartó Anna kihangsúlyozta, hogy a hajók gyorsasága akkor is fontos lehet, ha bármi baj esetén a lehető leghamarabb kórházba juttatni kell valakit. Ezek után természetesen már aligha meglepő az az információ, hogy a hajón minden felszerelési tárgyból van tartalék, ha netán a parton felejtene valaki ezt-azt. A kihajózások során a vendégek számára korlátlanul áll rendelkezésre az ivóvíz. A hajók közvetlenül a bázis előtti partszakaszon kötnek ki, tehát csak egy rövid sétára van szükség az elérésükhöz.

Az elérhető merülőhelyek közül a Kornati Nemzeti Park vonz sok vendéget, itt nagy halbőség és színes élővilág várja a búvárokat. Ám nem csak itt ismernek jó helyeket a bázis dolgozói, akik minden napra igyekeznek látványos falakat és zátonyokat a programba iktatni. A roncsok közül a már fentebb említett Francesca a legismertebb, még ha mélysége miatt nem is ajánlják mindenkinek. (A bázis másik tulajdonosa, az osztrák Kurt komoly munkát fektet a merülőhelyek feltérképezésébe, dokumentálásába- érdemes átböngészni a bázis weblapjának merülőhely-adatbázisát, az egyik legátfogóbb képet adó információforrás a térségről térképekkel, videókkal.) A Najadánál a haladó nitrox vagy extended range végzettségűek merüléseire is fel vannak készülve, akik stage palackkal hosszabb időt töltenek nagyobb mélységekben. Időnként technikai búvárok érkeznek Murterre, ám ők jellemzően az elő- és utószezont részesítik előnyben. A Najadánál tanfolyamokat minden szinten tartanak egész évben a vendégek számára, tehát az első uszonycsapások megtételétől a magasabb szintű továbbképzésekig bármi lehetséges. A bázis tagja a Quality Divers nemzetközi búvárbázis-hálózatnak is.

Mivel a bázis már március közepén kinyit és október végéig nyitva is tart, a szokásosnál hosszabbra nyúlik a merülési szezon. Annáék helyismerete miatt bármikor is érkezzenek a vendégek, bejelentkezés esetére minden időszakban tudnak az igényeinek megfelelő szállást foglalni. Vannak apartmanok közvetlenül a bázis felett is, illetve Murter faluban több helyen. A szigeten egy szálloda is működik. Az önellátásra berendezkedett búvárok örömmel szokták venni, hogy jól felszerelt boltokból sincs hiány, és kávézók, éttermek szintén bőven akadnak. A kis szigetet könnyű bebarangolni, nem egy igazán festői helyszín érhető el pár perc autózással. Kicsit távolabb izgalmas dalmát városok, vagy a Krka nemzeti park látványosságai jelenthetnek programot a nem merülős napokon.

A Najada Diving elérhetőségei:
Najada Diving honlap

Murter Put Jersan 17
anna.nokela@najada.com
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés