»» ««

Adriai hírek

Adria

Némi zavart okozott, hogy egy ideig nem volt egyértelmű a hús- és tejtermékekre vonatkozó horvát tilalom.

Bár lehetett róla hallani, hogy 2008. június 1-től a horvát határőrök akár egy szendvicset is elkobozhatnak, ha a benne levő húsáru vagy tejtermék mellett nincs állatorvosi tanúsítvány, pár napja az az információ látott napvilágot, hogy ez az előírás nem lép életbe. Nos, a visszavonásról szóló hírek tévesek voltak, elvileg egy sajtos vagy egy szalámis szendvics bevitelével is meg lehet szegni az aktuális horvát előírásokat. A kivételek közé csak a bébiételeket és a diétás termékeket sorolták, míg a mézre, halra és tojásra nem vonatkozna a tilalom.

Bár a hírek szerint az utazásra csomagolt egy-két szendvicset engedélyezik bevinni az országba, ha a határőröknek a vizsgálatnál nem jelentik be a hús- és tejtermékeket, de azok megtalálják azokat, akkor ők nem csak visszafordítják az utazót, hanem még bírságot is szabhatnak ki rá. Ezzel a rendelettel egy uniós kötelezettségnek tesz eleget Horvátország, de a várható negatív hatások miatt könnyen lehet, hogy pár héten megpróbálnak enyhíteni a szigoron, legalább az uniós országokból érkező utazók esetén.

(A szerk. megjegyzése: e sorok írásának pillanatában, 2008. június 18-án mégiscsak úgy fest, hogy a horvátok nem kutatják át az autót húsáru után, sőt, a határon még csak a csomagtartóba sem pillantottak be, pedig a szabályok szerint nyers húst, zöldséget, lefagyasztott készételt továbbra is tilos bevinni. Viszont a helyi boltok nem sokkal drágábbak, szóval nagy-nagy jelentősége szerintem nincs a teljes heti ennivaló-készlet előre beszerzésének.)

Utazókra pedig idén nyáron is számítanak, az útépítés is halad tovább. Jelenleg a legnagyobb volumenű munka a most még csak egy nyomsávos Mala Kapela és Sveti Rok alagutak másik ágának megépítése, az átadás 2009-ben várható. Maga a dél felé haladó autópálya csak decemberben hosszabbodik meg egy újabb szakasszal. A Rijeka felé haladó autóút egy autópályává alakított szakaszát pedig várhatóan júliustól lehet használni.

Márciustól lépett életbe az az előírás, hogy a 18 év alatti fiataloknak egyedül utazás esetén a szülői hozzájárulásról szóló dokumentumot közjegyző által hitelesített fordításban is magukkal kellett vinni. A horvát hatóságok enyhítettek az előírásokon, az új szabályozás szerint a hozzájárulásnak horvát, angol, vagy pedig az érintett anyanyelvén kell íródnia és tartalmaznia kell a törvényes képviselő és az utazni kívánó fiatal személyes adatait, az utazás időpontját és célját, illetve a hozzájárulás időpontját és a képviselő aláírását. A nyilatkozat formájára nézve nincs semmilyen kötöttség, a lényeg az, hogy a fenti adatokat tartalmazza.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. békabúvár 2008 jún 11. 10:13  
A crna-gorai kempingezőket egyéb meglepetés is érheti:) Lévén az országban egyetlen kemping, ahol az infrastruktúrát 1 db. kerti csap és 6 db/1000 ember dobbantós WC képviseli, mert a kemping egyben a helybeliek strandja is, viszont van jó balkáni fúvószene:) (három éves információk, azóta szárba szökkenhetett a fejlődés)
 33. Tigger 2008 jún 11. 08:46  
Nemcsak a horvátoknál vannak érdekes dolgok:
http://www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=1782

Montenegro, az Adria felfedezetlen gyöngyszeme!:-P
 32. hopposztkopp 2008 jún 10. 20:15  
Mintha azt mondanád rendes ember ne járjon a kupiba. Hát ott van az a Q Adria ! Ki bírja ki egy évig?
 31. Bunny 2008 jún 08. 22:11  
No igen, a horvátok megítélése sosem volt könnyű. Irgalmatlan nacionalista és lokálpatrióta nép, ami őszintén szólva - amellett hogy sokszor egyetértek a kint élők véleményével, miszerint birkapásztorok- számomra valahol szimpi. Ha csak negyed, mit negyed, tized ennyire lennének a mi nagyjaink ... na mindegy, nem politizálok. Én amúgy bírom a kajáikat, töltött tintahal pl. annyira a nagy kedvencem, hogy egyszer meg fogom etetni a zook-kal, aki pedig tök tengerikaja ellenes, mert az a világ egyik legfinomabb étke. Kenyerüket is nagyon bírom, szóval én eddig is max porkaját vittem a spórolós napokra, valahogy majd csak kibírom a "magyar" húsipar termékei nélkül az az 1-2 hetet.
Ennek ellenére persze én is azt mondom, a jó nénikéjükkel szórakozzanak, minden évben kitalálnak valami vérlázító hülyeséget amivel spanolják a népet. Kéne nekik egy év, amikor egy büdös turista se dugja oda az orrát, és akkor hátha elgondolkoznának azon, mekkora részét tesszük ki a nemzetgazdaság bevételének. Mert nem a kecskelegeltetők hozzák a lóvét, csak ezt hajlamosak elfelejteni odaát.
 30. hopposztkopp 2008 jún 08. 21:23  
Még mindig nem vesszük tudomásul : Horvátország nem Európa és még egy daradig nem is akar az lenni. Ha horvát lennék azt mondanám teljesen igazam van. Az én országom az én törvényeim. Csakhogy a gyomrom meg magyar és rohadtul nem izlik a kajájuk. Mert a hegyekben a malacka az rendben volna, de amit tengerparton kaja címén adnak ..
98 után kezdtek így öntudatra ébredni, hát nem szimpi. Elche meg ha hármat fordul, háromszor négyszáz kunát fizet. min.
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés