»» ««

Látogatás az Adriadive bázison

(Hirdetés)

Ebben az évben is felkerestük a Horvátország egyik szép öblében található búvárbázist.

Albumhoz klikk a képre.
Kellemes érzés bekanyarodni az Adriadive bázisnak otthont adó apartman elé, hiszen az utazó hosszú órák autózása után ér el ide. Bár az út jórészt autópályán tehető meg, mégis talán pont ezért fáradunk el a monoton vezetésben. Amikor a főutat elhagyjuk és karnyújtásnyira van a cél, átsejlik az Adria kéksége a fák között, érezzük, hogy a lehető legjobb helyen vagyunk. A szezon előtt természetesen még minden nagyon csendes a faluban, a gazdák az apartmanokat csinosítják, így nem meglepő módon házigazdánkat, Istvánt mi is szorgos tevékenykedés közben találjuk.

A tavalyi évben a mostani helyére költözött Adriadive bázis szép számú vendéget fogadott 2010-ben, ám az, hogy a búvárok elégedettek a szolgáltatásokkal és a merülésekkel, még nem jelenti azt, hogy a gazda gondos szeme ne találna javítanivalót. A felállásnak az a része változatlan, hogy a ház ugyanaz maradt, ebben lehet apartmanokat is bérelni: a szépen berendezett, tiszta szobák mellett konyha és fürdőszoba is van mindegyikben. (A nagyobb csoportok vagy más jellegű elhelyezést igénylők számára természetesen a közelben más házban is lehet apartmanokat foglalni a faluban.) Ugyanúgy megmaradt az alsó szint a közösségi élet helyszínének, itt lehet grillezni is- vagy egyszerűen csak gyönyörködni a tengeri naplementében. A két, erős motorokkal felszerelt hajó közül elsősorban a nagyobbik van mindennapos használatban, műszerezettségének és kapitánya gyakorlatának köszönhetően pörgősen bonyolíthatóak a merülések.

Ebben a bizonyos nagyobb hajóban már mi is felfedeztük a változásokat: némileg változott a beltér kialakítása, kicsit módosult és így még stabilabb lett a létra és a konzol, tehát elsősorban a búvárok nagyobb komfortjáról szólnak az átalakítások. Más téren is felfedezhető az, hogy szeretnék a búvárok itt tartózkodást kellemesebbé tenni, így maga a bázis is átrendezésre került. A töltőboxok kialakításának célja az, hogy a nyáron érkező búvárok már egyszerűbben tölthessék lámpáikat, a hajóba szállás megkönnyítését teszi lehetővé majd az új felépítmény, illetve egy függönnyel zárt külső zuhany is várja a vendégeket. A közösségi terasz befedésének is az a célja, hogy még kellemesebb legyen az itt töltött idő, míg a kompresszor áthelyezésével a zajszint csökkent. Megmaradt a rendezett tárolási lehetőség a bázison vagy a kedvező árú nitroxtöltési lehetőség, tehát mindazok a kedvelt szolgáltatások, amit a búvárok fontosnak tartanak.

Albumhoz klikk a képre.
A merülések rendje alapvetően nem változik ebben a szezonban sem, tehát a körzetben levő jól ismert pontokon lehet búvárkodni. Akad itt roncs, fal, zátony pár percnyi hajózásra. Az élővilág pedig mindig tartogat érdekességeket, mi az első merülésünk során egy kifejezetten közeli pontot kerestünk fel (javaslatunkra egy könnyebben megjegyezhető nevet is kapott, így lett belőle Malo Panka), és a hűvös májusi víz ellenére nem akarózott feljönni: sonkakagylók, languszta, hatalmas skorpióhal, muréna, polip is felbukkant a víz alatt. Ez a hely azok közé tartozik, ami feltámadó szélben is merülhető, éjszaka pedig minden üregben másféle rákra bukkanhatnak a búvárok. A tipikus és kedvelt közeli merülőhelyek mellett ezúttal is a kínálatban van a feláras, távol eső roncs, a Francesca di Rimini. Ezen túl viszont nincs feláras merülés, az árak tekintetében továbbra is szempont, hogy minden búvár számára elérhető legyen a búvárkodás, tehát megfizethető és szép merüléseket kínál az Adriadive.

Ugyanúgy, mint máshol is Horvátországban, gyakran merül fel a kérdés, milyen felszíni programlehetőségek vannak, hol lehetséges vásárolni, enni. Razanjban van minden, ami az alapvető ellátáshoz szükséges, és az itteni bolt gyalog is elérhető. A közelben levő települések közül említhető a szép Rogoznica, ahol bőven akad étterem vagy cukrászda, de Trogir is csak 25 kilométer a bázistól, azaz akár egy délelőttöt vagy délutánt rászánva is tehetünk itt egy látogatást. A hangulatos történelmi belváros az UNESCO kulturális világörökség része, ódon utcáin sétálva szinte visszarepülhetünk az időben, aztán egy kávét vagy sört kortyolgatva a számos vendéglő valamelyikében napjaink civilizációjának áldásait is élvezhetjük. Érdemes megismerkedni a számos birodalom uralmát megélő ősi Trogir történelmével, aminek magyar vonatkozása is van- többek között IV. Béla is ide menekült a tatárjárás idején.

A bázisra visszatérve pedig ismét a nyugalom szigetén érezhetjük magunkat. A családias, barátságos légkör megteszi a hatását, akár először, akár sokadjára fordulunk meg itt: az Adriadive lelkes csapatának köszönhetően valamit felidézhetünk a régi adriai túrák romantikus hangulatából.

Kapcsolódó link: Az Adriadive bázis honlapja
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés