»» ««

Mélymerülő balesete Dahabban

Vörös-tenger

Egy újralégzős búvár lett tragédia áldozata a napokban.

A Dahab híres merülőhelyének számító Blue Hole veszélyességéről még fórumunkon is szokott eszmecsere folyni, az újralégzős balesetek pedig szintén sokakat elgondolkodtatnak. Jelen balesetnél minden bizonnyal felkészültek voltak a búvárok, ám az így is végzetesnek bizonyult.

Az áldozat egy 40 esztendős svájci hölgy, Brigitte Lenoir volt, aki a hírek szerint a női mélységi rekord megdöntésére készült. Kicsivel a baleset előtt egy svájci tóban 154 méteres mélységet ért el, Dahabban pedig gyakorlómerülést hajtott végre 200 méterre Megalodon ECCR (zárt rendszerű újralégző) készülékkel a Bells és a Blue Hole merülőhelyek között. Az egyiptomi Chamber of Diving and Watersports közleményt adott ki a május 14-én történt a baleset kapcsán. Mint írják, három rutinos technikai búvár volt Brigitte Lenoir társa, köztük a mélységi rekordjáról is ismert francia búvár, Pascal Barnabe. Az első hírek nagyjából 160 méterre tették azt a mélységet, ahol valami probléma miatt Brigitte bajba került, a fórumokon végülis 147 méteres mélység jelent meg tényleges adatként. Annyi biztos csak, hogy társai sem segíteni nem tudtak az áldozaton, sem felszínre hozni nem voltak képesek, ezért a CDWS közleménye szerint 260-300 méteres mélységből kellene felhozni az áldozatot.

A CDWS a részvétnyilvánítás után leszögezi, hogy nem volt előzetesen tudomásuk a rekordkísérletről, és álláspontjuk az, hogy mindenkinek olyan maximális mélységbe kell tervezni a merülését, amelyet számára az oktatási rendszer adott képzettséghez engedélyez. Ilyen különösen mély merülést már mindenki csak saját felelősségére vállalhat be. Az újralégzős fórumokon az első vélemények és beszámolók technikai gondot valószínűsítenek, olyan felszereléshibát, aminek következtében az áldozat gyakorlatilag tiszta oxigént lélegzett be közel 150 méteres mélységben. Hiába volt népes segítő csapat, tartalék készülékekkel és átgondolt vészhelyzeti tervvel, a villámgyorsan lezajlott események miatt nem lehetett elkerülni a tragédiát.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 63. Bunny 2010 jún 20. 17:34  
Nemrég jártuk adriát, beszélgettünk egy oktatóval, akinek már volt kisebb dekónyűgje, több is. Az ok az ő esetében minden alkalommal a dehidratáció volt. Bálanabának igaza van, nem szabad félválról venni semmit, se a kort, se az előzményeket, életmódot, stb. Persze sokan mondják, hogy a buli, a pia akár merülés közt is belefér, csak az ne feledjük akinek negatív tapasztalata van már nem tudja elmondtani, hogy - lehet, mégsem.
 62. kovax 2010 jún 18. 11:59  
mi abban a vonzó, hogy  2-4 fokos vízben ,vaksötétben , 90percet merüljön valaki?   de biztos bennem a hiba, ha nem értem
 61. Garfield33 2010 jún 18. 10:02  
Így már érthető.
4 fokban 90 perc???? Brrrrrr. Nekem ilyen problémám biztos nem lesz....
 60. bálnabá 2010 jún 18. 09:57  
Lehet hirtelen szívmegállás, esetleg súlyosabb hypotermia. Lehet kialvatlanság??? Lehetett egy kóbor vérrög. Hiszen ilyenkor a perifériák összahúzódnak, a keringés is lassul és a szívre és agyra koncentrálódik.
Ne feledjük 2-4 fokos vízben 90 percet merülni full sötétben, komoly teljesítmény...

Lehet bármi ami eddig az orvosi szűrésen nem merült fel. Egy tény minden, de minden technikai körülmény kizárva.
Csak  és kizárólag az emberi egészségi tényező lehetett a halálos baleset kiváltó oka.

 59. Garfield33 2010 jún 18. 09:08  
Most ne komolytalankodd el...
Jó és hibátlan volt a kéeszülék, ott volt a csapat, valószínüleg orvosi értelemben is rendben volt... akkor mitől halt meg? Épp passzol a kérdés a mai cikkhez.
A további 58 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés