»» ««

Emberéletet követelt a behatolás

Külföld

A Máltához tartozó Gozo sziget melletti roncs merülése végződött tragédiával.

A búvár az MV Xlendi roncsánál merült, amikor a baleset bekövetkezett. A behatolás viszont kérdéseket vetett fel a roncs biztonságával kapcsolatban, ugyanis a helyi búvárok szerint a beúszás egyértelműen veszélyes. A korábban komphajóként szolgáló MV Xlendi 1999-ban került elsüllyesztésre a búvárok számára. A roncs a 42 méter mély tengerfenéken nyugszik, ám a homokba süllyedt, és a belseje megtelt finom üledékkel.

Miután a beúszás veszélyessé vált, 2006-ban nagy figyelmezető feliratokat helyeztek el a roncsnál, így próbálva visszatartani a behatolástól a búvárokat. Ezeket a táblákat alig egy héttel a baleset előtt tisztították meg. Néhányan azzal a felvetéssel álltak elő, hogy a roncsot fel kéne robbantani, vagy szét kéne darabolni, mások szerint viszont egyszerűen csak mindenki számára egyértelművé kell tenni a veszélyeket. Egyrészt már a kedvtelési búvárok számára előírt mélységi limit közelében van, másrészt a felborult roncsban a felkavarodó üledék miatt könnyen el lehet tévedni, és nincs elég kijárat. Ezért azt javasolják mindenkinek, hogy csak körbe ússzanak a roncsnál, be ne hatoljanak. A közelben levő Karwela és Cominland roncsokat viszont biztonságosnak tartják.

Egy hivatásos búvár azt javasolta, hogy egy nagy rést vágjanak az MV Xlendi roncsának közepébe, hogy az szét tudjon nyílni, érdekesebbé válva így a búvárok számára, akik a továbbiakban nem erőltetnék a beúszást a szűk helyekre. Ezt robbantással meg lehetne oldani, és a hajótest két darabna törne, fény érné a korábban zárt tereket, és megtelepedne az élővilág. Jelen pillanatban ugyanis nem él ott semmi. A másik lehetőség a roncs merülésének tiltása, netán minden bejárat lezárása a veszélyes részekre. A brit búvár pedig a keresés ellenére sem került elő, és a további kutatást a mentőcsapatok a roncs veszélyessége miatt abba is hagyták.

Kiegészítés az utóbbi napok információival: A búvár egy angol klub tagjaként merült a roncsnál. A nagy tapasztalatú búvár és társai nem helyi búvárbázissal indultak a roncshoz, és egyelőre nem tudni, hogy nem voltak tisztában annak veszélyességével vagy csak figyelmen kívül hagyták azt. A több mint ezer merüléssel rendelkező oktató és társa beúszott a roncsba, majd annak egy különösen veszélyes részére, a kávézóba. Az üledék felkavarodott, az egyik búvár ki tudott úszni, kint várta társát, de levegője fogytán a felszínre emelkedett. A mentőcsapatok először a roncs egyszerűbben bejárható részein kerestek, ám amikor ott nem találták az eltűnt személyt, leálltak a kutatással. Tanulmányozták a hajó tervrajzait, és kidolgozták a kávézóba való beúszás tervét, mert gyanították, hogy a szerencsétlenül járt búvár onnan sem találta már meg a kiutat. Végül tényleg ott találtak rá az áldozatra, akit a kereső búvárok a felszínre hoztak.

[ timesofmalta.com ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 81. seshat 2008 nov 23. 18:53  
hmmm......
az rosszabb.vagy jobb?

de mé nem ott keresték ahol tudják hogy eltűnt? miért hgyta ott a buddyja?? miért nem "rohant" vissza teli palackkal ő, vagy más???? (talán dekó miatt, mert mélyen van...ez bonyolult...de...) akkor lehet, hogy lehetett volna segíteni...
de olyan helyeken, ami ismeretlen, nem tesznek kötelet...mint  barlangászok???

nemtommm... csak úgy otthagyni valakit... ha fogytán a levegőm, rángato magammal a buddym és elindulunk ketten, ideális esetben. utólag jó, könnyű okoskodni...de...aki edzett az nem ijed meg úgy  40től mint én :-D
 80. Káplán 2008 nov 23. 16:20  
és nem látni a nyomásmérőt.....
Ha már inyenckedünk...
 79. Kékbálna 2008 nov 22. 12:41  
Né má. Eutanázia fórumba mentünk át? :)
 78. Bunny 2008 nov 22. 12:05  
Hogyan haljunk meg szépen, és csendben - Lucifer doktor úr tanácsait hallottuk!
Erről jut eszembe a kissé morbid történet: Csendben, álmomban szeretnék meghalni, ahogy a nagyapám - és nem sikoltozva, rettegve mint az utasai.
 77. Luciferin 2008 nov 22. 11:33  
Csak, hogy "kellemesebb" legyen az ilyen szituáció: az utolsó pár lélegzete a dzsekibe fújod és amikor elfogy a palack levegője onnan (és oda) lélegzel. A felszaporodó széndioxidtól lassan elálmosodsz és elbódulsz. Még sem olyan csúnya küzdős a vége.
Bár mondjuk nem ajánlott megoldás...
A további 76 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés