»» ««
csipke hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-20 Mélymerülő balesete Dahabban
16. csipke Ugrás 2010 máj 20. 12:10  
Igen szivárgó második lépcső! Felakadt oxigén szeleppel nyugodtan elmerülhetsz az újralégzővel 6-10 órát amennyit eredetileg terveztél. A tanfolyamaon gyakorolni is kell, hogy hogyan. De ha nem kezeled a problémát akkor tényleg rövid időd van.
15. csipke Ugrás 2010 máj 20. 12:07  
Nem akarok senkit megbántani vagy ilyesmi, csak azt szeretném elérni, hogy ne úgy gondoljanak itthon erre a technikára mintha az ördögtől származna. Az igaz, hogy ez nem való mindenkinek és mindenféle merülésre, és sokkal nagyobb odafigyelést igényel mint a nyílt rendszer. De az is igaz amit Bunny írt hogy bizonyos merüléseknék ez a jövő.
Ez nem az a felszerelés amit feldobsz a hátadra aztán gyerünk. Nekem az újralégzővel egy merülésre a felszerelést átnézni 40-50 perc előző nap és 20 perc a merülés előtt, mert mindent le kell többször, többféle képpen ellenőrizni.
Külföldön egy picit talán nyitottabbak erre az emberek. Csehországban például több mint 10 újralégzős oktató van, nálunk (ha jól tudom) 10 alatt van az újralégzős búvárok száma.
13. csipke Ugrás 2010 máj 20. 11:56  
Természetesen az újralégzőnél is van mindenből tartalék. Jelen esetben az oxigén adagoló szelep akadt be nyitott állapotban. Ennek a problémának a felismerése és megoldása az első feladatok egyike amit a tanfolyamon tanítanak. Ez kb olyan feladat mint a nyílt rendszernél a szivárgó második lépcső. Itt a problémát valószínűleg a nagy mélység, és a stressz okozta, ezek miatt nem tudta a hölgy a problémát időben megoldani.
Ha nyilt rendszernél ilyen mélyen eltörik a manifold. kb ugyanannyi időd van mint neki volt.
7. csipke Ugrás 2010 máj 20. 11:30  
Igen, igazad van a repülés hasonlattal. Azt is igaz, hogy ma az újralégzőket nagyrészt, barlangi, roncs és mélymerüléseknék használják, és pont ezek a merülések azok, amik nagyobb kockázatot jelentenek eleve, tehát itt mindenféle statisztikát felállítani teljesen életszerűtlen.
Mindent lehet nagyon sokféle nézőpontból viszgálni. Például a DAN szerint az egyik vezető ok a búvárbaleseteknél a gáz-elfogyás, az ujralégzővel ez pedig szinte elképzelhetetlen, ha innen nézzük akkor még előnyösebb is.
Van egy táblázat ahol az összes újralégzős baleset bennevan a 40-es évektől. Ebből tisztán látszik hogy az újralégzős baleseteknél a vezető ok szintén az emberi butaság, és a mai eszközeink ,már sokkal megbízhatőbbak mint 40 éve.

A szenzorokról pedig: ma a sportbúvárok nagytöbbsége nem táblázat alapján merül hanem computerrel, az pedig szintén csak egy pár gramm szilícium, réz, acél és műanyag, csakúgy mint az újralégző. Mégis ezen (is) múlik az életünk.

Azok a balesetek, ahol meg nem halt meg senki azok nem kerülnek bele a hírekbe.
5. csipke Ugrás 2010 máj 20. 10:40  
Értettem, javítva :-).
3. csipke Ugrás 2010 máj 20. 09:59  
Azért ez sajnos nem ilyen egyszerű, bár kétségtelenül egyszerűbb mindent a technikára fogni. A Rebreatherworld fórumain páran azt is felvetették, hogy a hölgy nem rendelkezett megfelelő gyakorlattal ehhez a merüléshez és csak a rekordot tartotta szem előtt. Ezzel együtt szörnyű ami történt. Főleg mert megint az újralégzőkre vet rossz fényt. Ezt a cikket talán érdemes elolvasni a témában: http://htcd.hu/index.php/cikkek/44-gondolatok/68-ujralegz-baleset-vagy-kezeli-hiba
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-10-17 Már merülik az új máltai roncsot
1. csipke Ugrás 2007 okt 18. 14:36  
Mi Szeptember elején megmerültük, nagyon érdekes volt, hogy teljesen "friss" megtelepedett életnek semmi nyoma. Sehol egy rozsdafolt ilyesmi. Szépen elő van készítve a merülésre, kivágva kiszedve minen ami veszélyes lehet. Mi a partról merültük simán ment, bár egy kicsit sokat kell úszni, és ha nem ismered a helyet nem könnyű megtalálni. Ha valaki arra jár ne hagyja ki.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-02 Amikor két hétig 'jól csináltam'
6. csipke Ugrás 2007 júl 02. 18:08  
Én voltam, aki a nyakam köré tekertem......

Az volt életem második merülése ilyen cuccban (az első a check dive), sajnos előtte már nem volt idő uszodázni ugyanis ott kaptam meg a palackot, az ominózus eset pedig egy 5 méteres öbölben történt a merülés fő célja pedig pont a gyakorlás volt. Előtte csak szárazon próbálgattam, és épp ott próbálták elmagyarázni a használatát.

Minden esetre így leírva viccesebb volt, mint átélve, a merülés előtt kb. 2 órát próbáltuk a V-ólmot reszelni, de nem tudtuk feltenni, ezért kellett az ólomöv, ami aztán a gondokat okozta.
Azért a nyakam köré tekerés kicsit erős, de felfoghatjuk költői túlzásnak. Minden esetre elég vicces látvány lehettem. De teljesen egyetértek avval, hogy ezt gyakorolni kell. Hiába van már jó pár merülés a hátam mögött, teljesen kezdőnek éreztem magam (és ez látszott is rajtam).
A probléma evvel a dologgal, hogy nem nagyon lehet lépésről lépésre csinálni, és nagyon sok mindent kezdhetsz elölről megtanulni. Megtanulni pedig csak gyakorlással lehet.

Ezt csak azért írtam, hogy lássátok semmi sem fekete vagy fehér, és minden vicces / szomorú történet mögött van egy másik is, ami néha kerekké teszi azt.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés