»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-20 Mélymerülő balesete Dahabban

Egy újralégzős búvár lett tragédia áldozata a napokban.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 13. csipke 2010 máj 20. 11:56  
Természetesen az újralégzőnél is van mindenből tartalék. Jelen esetben az oxigén adagoló szelep akadt be nyitott állapotban. Ennek a problémának a felismerése és megoldása az első feladatok egyike amit a tanfolyamon tanítanak. Ez kb olyan feladat mint a nyílt rendszernél a szivárgó második lépcső. Itt a problémát valószínűleg a nagy mélység, és a stressz okozta, ezek miatt nem tudta a hölgy a problémát időben megoldani.
Ha nyilt rendszernél ilyen mélyen eltörik a manifold. kb ugyanannyi időd van mint neki volt.
 12. pygmy 2010 máj 20. 11:52  
Épp reggel láttam a hírekben, megint űrsétára mentek a bázisról valamit becsavarozni. Nekem ehhez hasonlít leginkább. Ott sem lehet semmi bibi, mert abból nagy baj lesz. Persze az űrséták száma és ezen cuccal történt merülések száma nem összemérhető, de valahol ott kell megállnia a biztonságnak és a megbízhatóságnak ennél is. Addig csak kalandtúra, tesztelés, ergo minden ilyen merülés még csak "berepülés". Ez a technika nem jó, ha ilyen hibák előfordulhatnak, pláne, ha nem lehet korrigálni, alternatív megoldással kimenekülni a bajból!
 11. Edka 2010 máj 20. 11:47  
És lássuk be, a 40 év sem siheder kor.
 10. elche 2010 máj 20. 11:46  
Szerintem egy 200 méteres merülés bármilyen cuccal, bármilyen tervvel nagy rizikót hordoz magában. Aki ilyenbe belevág, ezt nyilván fel is vállalja, mert ez a mélység még felkészülten is kockázatos.
 9. Edka 2010 máj 20. 11:46  
Mintha az autóban 120 km/h-nál éles kanyarban rájössz, hogy elvágták a fékkábelt... Hiába pöpec a kormány és szép a kasztni. Vagy nem jó hasonlat minipaci? :-)
 8. pygmy 2010 máj 20. 11:42  
Hmm, ha a computer bedöglik, akkor még kijövök a vízből... esetleg van tartalék, ha spéci a merülés, de ott a konzolon a nyomásmérő és a mélységmérő is, meg általában vannak merülőtársak... itt hiába voltak, szépen végignézhették a halálát. Szóval azért ez egy kicsit más.
 7. csipke 2010 máj 20. 11:30  
Igen, igazad van a repülés hasonlattal. Azt is igaz, hogy ma az újralégzőket nagyrészt, barlangi, roncs és mélymerüléseknék használják, és pont ezek a merülések azok, amik nagyobb kockázatot jelentenek eleve, tehát itt mindenféle statisztikát felállítani teljesen életszerűtlen.
Mindent lehet nagyon sokféle nézőpontból viszgálni. Például a DAN szerint az egyik vezető ok a búvárbaleseteknél a gáz-elfogyás, az ujralégzővel ez pedig szinte elképzelhetetlen, ha innen nézzük akkor még előnyösebb is.
Van egy táblázat ahol az összes újralégzős baleset bennevan a 40-es évektől. Ebből tisztán látszik hogy az újralégzős baleseteknél a vezető ok szintén az emberi butaság, és a mai eszközeink ,már sokkal megbízhatőbbak mint 40 éve.

A szenzorokról pedig: ma a sportbúvárok nagytöbbsége nem táblázat alapján merül hanem computerrel, az pedig szintén csak egy pár gramm szilícium, réz, acél és műanyag, csakúgy mint az újralégző. Mégis ezen (is) múlik az életünk.

Azok a balesetek, ahol meg nem halt meg senki azok nem kerülnek bele a hírekbe.
 6. Bunny 2010 máj 20. 11:17  
Ez a zárt újralégzős merülés kicsit olyan, mint a repülés. Nem hallunk arról, hogy mennyi sikeres merülés történik, csak arról amikor baj történik. Ha itt gond van, baromi kicsi a túlélési esély, és szerintem ez a fő bibi. Egy nyílt rendszerű merülésnél természetesen előfordulhat műszaki hiba, de ott inkább emberi gondatlanság, felelőtlenség szokott balesetet okozni. Túl mélyre megy nem megfelelő gázzal, elfogy a gáz, nem megfelelő biztonsági eljárások alkalmazása mind okozhat tragédiát, de egy műszaki meghibásodás kevésbé - a megfelelő módon merülés esetén persze.

Egy zárt rendszerű mélymerülő újralégzőnél viszont erősen a technikára van a páciens hagytkozva, hiába csinál mindent jó, ha gond van elég nagy eséllyel ottmarad - legalábbis én ezt látom, persze az is lehet, tévedek. De nem rémlik, hogy olyan balesetről olvastam volna, hogy az illető túlélt bármiféle ilyen gixert.

Valószínűleg ez a jövő bizonyos merülések esetén, de én úgy vagyok vele, minél egyszerűbb és robosztusabb a motyó amin az életem múlik, annál nyugodtabb vagyok. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy (vagy több) szenzoron múlik, hogy az a gáz amit lélegzem méreg vagy élet. Engem ez riaszt.
 5. csipke 2010 máj 20. 10:40  
Értettem, javítva :-).
 4. vizidino 2010 máj 20. 10:30  
Az idézett cikkből:

"A kilélegzett gáz mikor áthalad a granulátumon a benne lévő széndioxid felbomlik, hő és pára keletkezik mint végtermék."

A "felbomlik" kifejezéssel erősen vitatkoznék, ha a folyamatra talán leginkább jellemző reakciót nézzük (kalcium-hidroxidból és széndioxidból lesz kalcium-karbonát meg víz), sokkal inkább a "beépül", "egyesül" kifejezések, illetve az általánosabb "reagál" írnák le szemléletesebben a folyamatot.



 3. csipke 2010 máj 20. 09:59  
Azért ez sajnos nem ilyen egyszerű, bár kétségtelenül egyszerűbb mindent a technikára fogni. A Rebreatherworld fórumain páran azt is felvetették, hogy a hölgy nem rendelkezett megfelelő gyakorlattal ehhez a merüléshez és csak a rekordot tartotta szem előtt. Ezzel együtt szörnyű ami történt. Főleg mert megint az újralégzőkre vet rossz fényt. Ezt a cikket talán érdemes elolvasni a témában: http://htcd.hu/index.php/cikkek/44-gondolatok/68-ujralegz-baleset-vagy-kezeli-hiba
 2. pygmy 2010 máj 20. 08:34  
Na, ott már mély a Blue Hole (annak környéke)...
 1. paz 2010 máj 20. 07:24  
Szegény nő. Rest in peace. 150 méteren tiszta oxigén? hujujujjj. Gondolom olyan rángatózások, görcsök meg egyéb bajok voltak, hogy nem tudtak semmit a szájába adni. A gép meg közben pity-pity . . . . újratervezés. . . . Ezeknek a zárt rendszerű újralégzőknek nálam kicsit orosz rulett szaguk van.
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés