»» ««
bálnabá hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
1439. bálnabá Ugrás 2008 dec 13. 18:39  
Ja akkor vegyél tartalék spare airt, meg annak a tartalékját, így talán ki jön a két perced. Úgy fogsz kinézni a víz alatt mint egy kommandós, csak rajtad nem gránátok lesznek, hanem tartalék, tartaléktartalék, meg annak a tartalékja...

Egy-egy korty levegő külön csomagolva. Egyébként gyártanak dupla spare airt is (biztos tek. búvároknak!). Visítva röhögtem amikor megláttam. Volt vagy 2x0,25 literes a kicsike. Na jó az két kortyos ( de a véznáknak, gyerekeknek, vagy 50 kg alatti hölgyeknek!) Felnőtt embert ezzel kiröhögnek :-) ... mondom szerintem.
1437. bálnabá Ugrás 2008 dec 13. 17:52  
Kedves Og-lee !

2 esetleg 3 dl-es levegős palckról beszélünk most. Hogy az árakkal is tisztában légy  ez kb 60-70.000 Ft jelenleg.
- mielőtt bárki megszólna, nem nálam ! úgy általában beszéltem, kizárólag tájékoztató jelleggel -

Igaz ugyan, hogy 200 bar-os palackocskákról van szó, de szerinted 30 méterről (4bar abszolut nyomás) mondjuk egy átlagos 3 literes tüdejű átlagos 20 liter/perc felszíni levegőfogyasztással bíró stresszben lévő búvár, hogy tud feljönni úgy, hogy 5 méteren a biztonsági megállót még be is tartsa? (van akinél 3 van akinél 5 perc !)

Józan paraszti ésszel számold ki! Maximum 60 liter töblet levegőd van és ennyi! 30 méteren 80 liter kellene egy perc életbenmaradáshoz ! (hangsúlyozom nem a tapasztalt búvárokról van szó) Ez bizony parasztvakítás, a buta Amerikai túrista divereknek lett piacra dobva Floridában, vagy Bahamákon, akik azt hiszik ez az életmentő kapszulájuk. Esetleg egy James Bond filmben a 70 -es évek végéről még bele is férne.

Apukám, ha elbasztad a merüléstervezést, a merülőtársi rendszert, a folyamatos levegőnyomás ellenőrzést, és nincs a közeledben fényév távolságra sem senki, akkor bizony szomorú, de megérdemled a halált. Ha meg kell halni, halj meg szamuráj módra. Mire jó az az utolsó korty levegő? Még illúziónak is gyengusz.

Szerintem inkább figyelj oda, légy alapos és nem lesznek ilyen gondjaid. :-) ... mondom szerintem.
1386. bálnabá Ugrás 2008 dec 12. 01:18  
A VRX fotón, eggyel alattam, az a kék MP3 lejátszóhoz hasonló szerkezet a napelemes balhé. Szétnyitható, mint egy Motorola telefon és szívja be a testébe a sok sok napot!

A képek bónusz  :-)

Nagylevegőt !
1385. bálnabá Ugrás 2008 dec 12. 01:14  

1384. bálnabá Ugrás 2008 dec 12. 01:00  
Kékbálna, Vanek Úr!

Eddig tartott önkéntes száműzetésem (bevallom dolgoztam egy kicsit) Komoly emberek, komoly gondolatokkal. Meghajlok előttetek. Természetesen veszem az adást, de szeretném ha néha tényleg nem az ovodások szintjén menne a kultúrfröccs. Komoly oldalon néha kell a komoly szakmai dolog. Hidd el Nálunk sincs kolbászból a kerítés!

Nem volt szándékom megbántani senkit, mintahohy később sem lesz soha. Aki ismer az tudja, hogy nem kertelek, megmondom ha valami tetszik és azt is ha nem.

2008. Július óta merülgetek egy német gyártmányú zártrendszerű készülékkel SUBMATIX. Operációs mélysége 100 méter. Az egész évem ráment a típus megismerésére, SCR, CCR tanfolyamok, szervíztanfolyamok stb.. Nagyon szeretem ! A termék több típusából is levizsgáztam. Merültem is velük sekély és mélyebb vízben. SCR/CCR egyaránt. Az oktatói fokozatok megszerzése kb 5-6 év aktív merülési gyakorlatot és több száz merülést igényelnek majd. Mivel nem vagyok már fiatal, nincs kedvem 100 kg felszerelést cipelgetnem magammal a vízben (tekizés). A készülék mindössze 15 kg ! - Csinos lapos vékony, vidám szinekben, ám komoly feketében is kapható. Kettő db töltött 2 literes palckkal együtt ! Áramvonalas, esztétikus, szép!Egy töltet légzőmész kb 4 órai merülést enged. Nekem katonai bővített tartályom van :-), így egy kicsit jobb az arány.

A fórumos fiúkat, akiket érdekel ezennel tisztelettel meghívom egy uszodai próbamerülésre a moderátor urakkal együtt. Persze kérek személyes visszajelzéseket. Utánna vitassuk meg kinek tetszett kinek nem. Tudomásom szerint ez az első és ezidáig egyetlen CCR készülék az országban az enyém. A DRAGER cég termékei már megszűntek és azok csak félig zártak voltak. A difi kb akkora a félig zárt SCR és a zárt rendszerű CCR között, mint egy LADA és egy 7.000 cm3-es automata váltós CADILLAC között!

SZervíz, forgalmazás, bérlés (csak jövőre) minden egyhelyen. Érdeklődés volt már katonai búvárok részéről is. Persze nem magyarországról. Lehet, hogy jövőre egy szomszédos országunk katonái megkapják az első kiképzésüket a cuccosból és vagy féltucat újralégzőt mellé. Az egész világon nagyon kevés SUBMATIX Instructor van. Én valahogy mindíg vonzódom a pici (esélytelen) cégekhez, manufaktúrákhoz, oktatási rendszerekhez. A készülékkel még nem halt meg senki -ellentétben Budy Inspiration, kezdeti bénázásai. Sajnos a fejlesztések mindíg emberáldozattal járnak, gondoljunk csak a mélymerülések, barlangi merülések úttörőire. Ha ők nincsenek, mi sem itt tartunk!
Komoly fejlesztések vannak a "gyárban", tavasszal jön ki egy nagyon intelligens okos modell, melyet idén már láthattam. Jelenleg tesztelési üzem alatt van. Az össze készülék kompatibilis, butítható és fejleszthető igényeid szerint.

Szóval izgalmas a téma. Egyre több helyen lesz "ÚJRALÉGZőS" bázis ahol ezeket a készülékeket ki lehet próbálni, tanfolyamot lehet végezni és újralégzős túrák is biztos vagyok benne, hogy 3-5 éven belül legalább olyan gyakoriak lesznek, mint ahogy egyre több trimix képzett búvárja van ennek a csöpp országnak. Egyiptomban, Angliában már van és reményeim szerint jövőre lesz már az adrián is. Hát csak ezért a vonzalom és érdeklődés a VRX után.

Szóval a készülékhez VR3 (C4), vagy VRX computer illik, mert közvetlen csatlakoztatással az aktuális merüléshez rögtön számolja az aktuális decokat. Tremészetesen kell merüléstervezés, de sokkal nagyobb biztonságot ad akkor, ha bármely okból erős fizikai munkát végzel a víz alatt, kevesebb vagy hosszabb lesz a fenékidőd véletlenül vagy bármi okból. Nem olcsóak az igaz, de még kb. 2 cég gyárt hasonlót a világon és láss csodát, szinte hajszálra ugyanaz az ára mindegyiknek, csak ha az USA-ból rendelnéd akkor +VÁM terhek, tehát a VR család a legkedvezőbb árú ma a világpiacon. ELég elterjedt, sok merülési tapasztalattal folyamatosan fejlesztik. Hosszas egyeztetést követően Disztribútori szerződést kötöttem a céggel, az első VRX, VR3 szállítmány talán karácsony előtt mehgérkezik!

Szóval a legrövidebb deco idő, legkisebb súly, komfortos merülés ! A nyílt rendszerű trimix merülésekhez viszonyítva is 5-20% al rövidebb, biztonságos deco ! Könnyedén úszol a víz alatt mert a sok buflák palack nem akadályoz. Mivel engem elsősorban a 40-80 méter közötti tartomány érdekel(roncsok!). Ide nagyon ideális. Videózni, fotózni pazar benne. A halak szinte testkontaktusig magukhoz engednek. Bődületes. Sok roncsmerülés, videózás, könnyebb behatolás stb.  Barlangban, roncskban, bármely zárt térben mivel nincsenek buborékok nem omlasztják a fejedre a sár és lösz réteget. Minden téren biztonságosabb !

Megint már szárnyalok, pedig nem akartalak benneteket untatni, ha kéritek legközelebb folytatjuk... Tényleg csak ha érdekel.

A meleg légzőgázok bezony egy 2-8 °C fokos vízben nagyon jólesnek, nem vacog a fogad, jobb a hőkomfortod. Ezt még le kellett írnom, mert Dorogon karácsonyfát is az újralégzőmmel állítok. Aki kijön előtte lesz egy kis termékbemutató, kérdezős, megtapizós rövid kérdezz-felelek.

Legközelebb egy kicsit a CCR és SCR különbségéről ( csak minimálban) és a merülési szintekről fokozatokról beszélek.

Bár lehet, hogy egy hosszabb lélegzetű interjút is elbírna a téma, hm...bunny úr? Szép fotókat és további infót a www.psaiseurope.com oldalon láthattok. Vidám mosolygós s zép napot mindenkinek !

Hát akor a szokásos NAgylevegőt !
1371. bálnabá Ugrás 2008 dec 11. 22:44  
Most azért komolyan szomorú lettem.

A tények megismerése, lényeglátás helyett, a szókiforgatás, gyerekes idétlenkedés a trendi.
Ez a topik ebben a formában nem azokhoz szól akik érdeklődnek a technikai újdonságok iránt? Nem azokhoz az emberekhez, akik szeretnének magasabb szinten, nagyobb elméleti ismeretekkel merülni? Ha nem igénylitek nem fogjátok megismerni a tudást !

Még senki nem látott ilyet, de még olyan embert sem aki látott már ilyet. Sőt olyat se aki hallott már róla. A fikázgatás meg a ...majd Én jól megaszondomozás aaaz bezzeg megy ezerrel. Ez titpikusan magyar, bravó !

Azért mert még nem érted mit miért terveztek okos mérnökök, nem biztos, hogy a készülék a szar.Lehet, hogy fel kéne nőni a feladathoz?

Mindenestre Las Vegasban a 2008 DEMA Show (két hónapja) egyik fő atrakciója volt. Ezek a béna Angol és Amerikai búvárok biztos nem értenek hozzá. Bezzeg mi okos Magyarok mindent tudunk, de azt is jobban, mint a szomszédunk, akinek meg különben is dögöljön meg a tehene!

Aki meg nem akarja megismerni az meg merüljön 30 év múlva is 25.000 ft os computerrel. Bizonyára az ő szintjén ez a tudás is elegendő.

Akit meg érdekel annak hamarosan megmutatom. Bunny Te már sejtesz valamit. A többiek nyilvános bocsánatkérését talán elfogadom. Aki ezt nem teszi az nézzen mélyen magába és gondolja át helyesen cselekedett-e.

Addig duzzogok és önkétesen száműzöm magam a topikról. Csak a tömeges bocsánatkérés és hosszú könyörgés hozhat vissza ! Addig gügyögjetek az olyan tartalmas . Ezt a titkot más helyen másokkal kell megfejtenem.
Milyen szar lesz évekig nem tudni, mi célja van a napelemes töltőnek nem igaz? Remélem felkavartam a kedélyeket.

Nagylevegőt mindenkinek !

1350. bálnabá Ugrás 2008 dec 11. 00:48  
Gyerkőcök megjelent egy hónapja a VR3 típuscsalád új tagja a VRX. Látott már ilyet valaki itthon? Én azt hiszem rendelek belőle. Akit érdekel az előbbi computerek valamelyike, dobjon egy jelet. 10 gázkeveréket sképes fejbentartani. Trimix tartományokban nyílt és zártrendszerű CCr készülékekhez van hozzá szoftware. Strapabíró, tartós, brutálisan nagy mélységekig üzembiztos.

A VRX napelemes töltővel is tölthető, így a világ legeldugottabb helyén sem kell áramot keresned. Praktikus kiegészítők, építhető modulok. Kit érdekel?
1341. bálnabá Ugrás 2008 dec 10. 20:57  
Vasmacsnak üzenem szívesen bartelezem vele a kívánt maszokot.

Szépen fog mutatni a karácsonyfa alatt. Természetesen full fekete a szilikonja. Sosem használtam, de olyan szép :-) !

Kereken egy karton REDBULL (4 doboz) az ára ! A hámomdecis nagyobb kivitelből.

Ha részedről okker a business akkor csak csörögj rám: 20/573-7541. Ajánlatom csak Vasmacsnak szól és csak december 19.-éig érvényes ! Többiek kérem ne nézzenek Jézuskának.

Nagylevegőt !
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1796. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:48  
Sztok skacok!

Néha felugrom és csinálok egy kis tüzet, ne legyen már unalmas az oldal. Bandibá ne duzzogjon!
Menjünk TV-zni.

Üdv mindenkinek, jó volt ez a pár perc, ma sem éltünk hiába :-)

Nagylevegőt
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
11116. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:42  
Tapolcáról nincsenek hivatalos információim. Nem hivatalosat pedig kár lenne mondani.

Nem láttam semmit, nem hallottam semmit, nem szóltam semmit.

Viccet félretéve, ha bekerül a mostani rendezési koncepcióba, szólok rögtön.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1788. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:36  
Kedves ELCHE és mindenki aki félreértené!

Bandibá és Én "régi" ismerősök vagyunk. Semmi személyeskedés, semmi komoly aggodalom. No para, no pánic.

Szeretjük és tiszteljük egymás munkásságát, de hát tudjátok a szólás szabadsága :-)

Nem szerettem volna senkit megbántani. Ez egy kellemes hangvételű estitanmese volt. Látjátok, hogy felráztam az oldalt.
1787. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:33  
Bandika már megint csak hencegsz és nem szállítod a megoldást.

A mérnökök pedig precíz emberek ám !
1786. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:32  
Papapapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

Ezennel ünnepélyesen Tréneri esti hátba veregetésben részesítem CSERGEZERGE és GRAFICDIVER polgártársunk !

Bezony ez a helyes megoldás. Erős, intenzív köhögés, mély légzés !

Mennél izmosabb valaki annál hatékonyabb az önmentő gyakorlat.

Fordítsunk gondot a téli edzések során mellizomzatunk, rekesz és hasizomzatunk megfelelő edzésére is! Az életünk múlhat rajta. Ne közlekedj mindenhová autóval !

Belőled csak egy van. Vigyázz rá!
1778. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:25  
Bandibáááááááááá hangember !

Tudod vagy nem tudod ? Semmi rizsa, semmi maszlag..

Senkitöbbet először!






Senkitöbbet Másodszor !
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
11114. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:23  
Bakker !

Pedig egyszer nyomtam (sajnos). Igen egyenlőre stabil szünet, de tényleg sokan azért dolgoznak, hogy mielőbb korrekt szabályozás mellett nyugodtan működhessenek a dolgok.

Remélem még idén lesznek fejlemények
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1775. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:18  
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁvadász ne dumálj félre ki mondta, hogy merülés után ültél kocsiba ?

Azt olvasd ami írva vagyon, ne pedig amit látni szeretnél!

Szóval kinek van más elképzelése? Esetleg ötlete? Bandibá lapít mint nyúl a fűben pedig még megvárom mit mondasz !

Öt percen belül eredményhirdetés, kérem aktivizálódjunk !

Ki van még itt ?
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
11109. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:13  
Na kérem tisztelettel!

Nem ült le a HÉVÍZ projekt és nem is lazsálnak Kovács György barátomék. Előrehaladott tárgyalások folynak az illetékes helyen az illetékes miniszterrel. Rájöttek (minisztériumi szinten), hogy pénzt kaszírozhatnak a barlangok további hasznosításai révén.Nemzeti Parkká nyilvánítás, Különösen védett objektum, Képzett és folyamatosan kontrollált merülésvezetők. Szélesebb tömegeknek megnyitva így a lehetőségeket. Valószínűleg ez lesz a sorsa a Molnár Jankónak és valamennyi még merülhető barlangnak is(talán egyről tudok) Minisztériumi engedéllyel átfogó, érthető szabályozással készülnek megteremteni egy egységes elveken, nemzetközi normák szerint rangsorolt.

Ezért kéretik nem bemászni sehová ! stikában nem merülünk sehol ! Szólóban pedig végleg nem ! Nem okozunk barlangi balesetet, tragédiát felelőtlen magatartásunkkal ! Nem vetjük felelőtlen magatartásunkkal vissza az eredményesnek ígérkező több hónapja tartó tárgyalási folyamatokat. Kérek mindenkit gondolkozzon felelősséggel !

Friss hírek azonnal első kézből.

Hát akkor nagylevegőt mindnekinek!
11108. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 20:13  
Na kérem tisztelettel!

Nem ült le a HÉVÍZ projekt és nem is lazsálnak Kovács György barátomék. Előrehaladott tárgyalások folynak az illetékes helyen az illetékes miniszterrel. Rájöttek (minisztériumi szinten), hogy pénzt kaszírozhatnak a barlangok további hasznosításai révén.Nemzeti Parkká nyilvánítás, Különösen védett objektum, Képzett és folyamatosan kontrollált merülésvezetők. Szélesebb tömegeknek megnyitva így a lehetőségeket. Valószínűleg ez lesz a sorsa a Molnár Jankónak és valamennyi még merülhető barlangnak is(talán egyről tudok) Minisztériumi engedéllyel átfogó, érthető szabályozással készülnek megteremteni egy egységes elveken, nemzetközi normák szerint rangsorolt.

Ezért kéretik nem bemászni sehová ! stikában nem merülünk sehol ! Szólóban pedig végleg nem ! Nem okozunk barlangi balesetet, tragédiát felelőtlen magatartásunkkal ! Nem vetjük felelőtlen magatartásunkkal vissza az eredményesnek ígérkező több hónapja tartó tárgyalási folyamatokat. Kérek mindenkit gondolkozzon felelősséggel !

Friss hírek azonnal első kézből.

Hát akkor nagylevegőt mindnekinek!
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1769. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 19:53  
Nosz activity Bandibá nyomjad a megoldást!
1767. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 19:49  
Bármerre nézek mindenütt csak masszőr búvároktatót látok! Vagy lehet, hogy búvároktató masszőrt? Ki tudja.. Ti igen?
1766. bálnabá Ugrás 2008 dec 01. 19:46  
Pálinkás szebb napot mindenkinek!

A sok bugyuta agyalgás helyett hasznosabb lenne ha a fórum arról szólna amire létrehozták ! Tehát éles helyzetekről, eseményekről, azok megelőzéséről ejthetnénk pár szót.

Örömmel venném ha Valaki elmondaná Nekem mit tenne, ha hajnalban mondjuk Horvátból hazafelé jövet szúró fájdalmat érez a mellkasában, kéz zsibbadással egybekötve. Szépen a hidegverejték megjelenik a homlokon. lecsepeg a szemöldökről, kifejezetten szorít a fájdalom és érzed ez bizony egy szívinfarktus. 150 km-es körzetben lakott településről nem is álmodozhatsz nem hogy kórházról. Igaz ugyan hogy Te tanultál CPR-t , de a Veled utazók azt sem tudják az meg milyen kártyajáték. A tanultak alapján igyekszel felidézni hogyan segíthetsz magadon. Ki fog Téged megmenteni, újraéleszteni? Ez eddig semmilyen tananyagban nem szerepelt ! Érzed hogy nincs tovább, hamarosan meghalsz.

Ki tudja, hogy vezetés közben, autóban ülve hogyan előzheti meg saját halálát, elkerülve, vagy elodázva ezzel a hirtelen szívleállást, infarktust?

Na ezen kéretik elgondolkodni. Meg azon miért van a sok szívleállás miatti halálos baleset. Aki tudja a helyes választ az kap tőlem egy Tréneri virtuális hátbaveregetést.

Nagylevegőt
szép napot mindenkinek !
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-09 Emberéletet követelt a behatolás
17. bálnabá Ugrás 2008 nov 15. 21:52  
Ha már ilyen sokaunkat izgat ez a téma.

Csak megjegyzem a behatolásos roncsmerüléseknél az ott lakó élőlények roppant nagy veszélyforrást jelenthetnek a felkészületleneknek. Ha jól emlkszem 3-4 évvel ezelőt pont a Salemben merültem (4 biztosító búváral!), már az oldalán fekvő roncs második szintjénél jártam a hajó gyomra felé, amikor egy hatalmas muréna vágtatott velem szemben, egyenesen az arcomba, tőlem 3 méterre. A rendelkezésre álló hely pont akkora volt mint egy szellőző csatorna, épp elfértem benne. Egy villámgyors tolatás következett, kanyarokkal, szögletes fordulókkal, fejből, emlékezetből, mert a Muréna úgy nézett ki megtámadott. Nem tudom szegény pára ott lakik-e még, de képzelj egy kifejlett sertést. Akkora volt a feje ! Hossza meghaladta a 3 métert, iszonyat, ilyet még nem láttam.

Utóbb kiderült, hogy az arab merülésvezető egy másik hajóról jól megkergette, mert videót szeretett volna az állatról. Szerencsétlen ilyedtében, mélyebb járatba úszott, hogy biztonságban legyen. Ott meg pont Én álltam el a menekülésének útját. Bezony nem cicózott jött előre, keményen, ha nem tolatok ki előtte megharap!

Mondanom sem kell, egy turistavadász bantu divemaster tönkrevágta ezzel az egész merülésem , illetve 5 ember merülését.  Ez van. Az ember a legnagyobb állat.
12. bálnabá Ugrás 2008 nov 15. 17:00  
A cikk címe hallatán az ember arra gondol ami. Érdekes az áldozat nem került elő. A világ második legnépesebb fehércápa populációja Málta körüli vizekben él. Ezt tudtad? Márpedig egy behatolásos roncsmerülés közben halálosat hibázó búvár nem párolog el nyomtalanul ! Megmosolyogtatóak az ötletek, hogyan kell gagyi szintre szétdarabolni egy klassz roncsot. Itt koncesszióba kell adni, megfelelő minősítésű merülésvezetőknek. Mexikóban és Floridában is merülnek több ezren évente barlangot, akár 100 méter alatt, akár több kilóméter mélyen mégsem hal meg mindenki!
Ezeken a helyeken kizárólag NACD,IANTD,GUE,PSAI Full Cave vizsgával merülhetnek az érdeklődők ! Nem véletlen

Az ejtőernyős azért zuhan 300-al, mert élvezi, a motoros azért száguld 300-al, mert élvezi. A barlangi búvár, vagy jég alá merülő búvár szintén élvezi amit csinál. Ezek a dolgok mind veszélyesek, és tudják, ha hibáznak meghalhatnak. Van tétje a dolgoknak, nincs helye a bizonytalanságnak, felkészületlenségnek! Megfelelő felkészültséggel és felszereléssel rendkívül élvezetes a roncsmerülés is. Miért nem akarunk a barlangokba lukat fúrni, hogy bemenjen a fény és biztonsággal kijuthasson mindenki? Azért csinálunk veszélyes dolgokat, mert az izgalom jó!
A bátorság és a vakmerőség között jó esetben több száz merülés, felkészülés, spec cuccok a diferencia. A vakmerő belehal, míg a felkészült akár többször élvezte ugyanazt !

Nézzünk öszintén szembe a valósággal. Amikor az irodában ülő manager hétvégén azt hiszi , majd a víz alatt is ő a főnök, csak ezt a vízzel elfelejti közölni. Már a búvárfelszerelés felvétele közben úgy kimerül, hogy mire beugrik a vízbe már szinte fuldoklik. Persze a roncsoknál áramlatok vannak. Persze a katasztrófális levegőfogyasztás, gagyi reduktor(ráadásul INT-es, egy db !!), gagyi jacket, gagyi uszony stb... következményekétnt fellépő pánik miatt egy erős stroke és spontán szívleállás, katapult fellövés, vagy egyéb gond előrodulhat! Biztos, hogy a búvár behatolás során halt meg? Egyáltalán volt részéről behatolás?

Igen tudomásul kell venni, hogy a behatolásos roncsmerülés veszélyes. Igen ebbe bele lehet halni. Igen ez komoly technikai merülés! Igen ehhez speciális felszerelések kellenek. Igen ez a mélység nem tűnik még veszélyesnek, de az! Több mint 800 regisztrált roncsmerüléssel a hátam mögött, több mint 100 technikai gázváltásos merülés távlatából magabiztosan kijelenthetem a roncsmerülés számomra a merülések csúcsa. Nagyon komoly munka egy ilyen merülés megszervezése. Kizárólag  összeszokott csoport merüljön ilyen helyeken ! Nem csordában, hanem 2 fős merülőpárban. Egyforma felszerelésben, tökéletes fizikai és szellemi kondícióban! No de aki ilyet szeretne merülni, az előtte megkeresi magának a megfelelő oktatást, oktatót, és gyakorol, gyakorol! A merülési tapasztalat minden kártyát űberel!

Egyetértek Buborékkal, nem aroncsot kell szétszedni. Fel kell nőni a feladathoz! Mindenki legyen tisztában saját fizikai és egyéb korlátaival! Merüléstervezés! Fizikai kondícionálás, egy-egy túra előtt akár 2-3 hónappal! Remélem most sokakat felizgattam, de akár tetszik akár nem, ez a való világ!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés