»» ««
bálnabá hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-24 Megszűnik a búvárengedély?
11. bálnabá Ugrás 2010 jún 24. 15:05  
Emlékeztek még pár éve tilos volt kaját bevinni Korlátországba (Horvátország)? Visszaesett a forgalom, rögtön elkezdték reklámozni, hozzatok magyarok sonkát, söröket, kolbászokat, csak gyertek végre...

Mostmeg a búváripar (is) tavaly elkezdett vergődni, bezony lépni kéne valamit, amikor mindennek mennek lefelé az árai, csakhogy megmaradjon a forgalom, ez elkerülhetetlen döntés lesz, mintahogy egyes bázisokon a kőbevésett 25-35 EU/ merülés vagy egy kicsit több, elkezdett elolvadni és már 22, 20, vagy 19 EURO/ merülés áron is lehet 10 merüléses csomaghoz jutni. Augusztusban lehet még légkondis , medencés villát találni 20 EU/Fő áron! Ezek nem oktatói, hanem kisker árak! Az okosak időben elkezdtek marketingezni és július augusztusban már minden helyük elfogyott, előfoglalásban, míg aki kitartja az árakat az nézheti az egyre zsugorodó vendégkört. Sőt van olyan bázis ahol egész évben főszeon van! Vajon miért? Decemberben, februárban? Sajnos nem magyar bázis.

Friss hírek. Idén a Horvátok rámennek az autópálya birságolásra. 15.000-600.000 ft-ig tólják a gyorshajtásért járó birságokat. HORROR! Aki eddig egy-egy sörrel megkockáztatta, hogy vezet, az most végképp azonnal felejtse el!

Figyeljen oda mindenki. Érdemes D.A.S. jogvédelmet kötnie mindenkinek, mely egész Eu-ra kiterjed és van benne sok hasznos dolgon kívül kértérítés és óvadék kifizetés is stb... Milyen kellemetlen ha a családfő pénteken bemegy a kóterba valamilyen közlekedési kocc miatt. Hétfőig ott a fű sem fog nőni, utána is csak nagyon lassan. A család meg telefonálgathat és a nyaralásnak is annyi, meg egy rakás lóvé elmegy feleslegesen a lecsóba.

Mindenkinek szép nyaralásokat, szép merüléseket, az adriai magyar bázisainknak meg sok sok elégedett búvárt kívánok.

Nagylevegőt!
10. bálnabá Ugrás 2010 jún 24. 14:48  
Köszönjük Géza Bának a hasznos infót.

Túlazonáltal tavaly Dalmáciában nem foglalkoztak Vele. VIS Szigeten pld. főszezonban senkit nem érdekelt van-e kártyád vagy nincs. Idén tavasszal közel Montenergohoz, Cavtatban sem kellett senkinek engedély. Egyedül az Isztriai félszigeten és inkább az északi részeken megy még a trendizés. Nyilván szegény bázisok felett mindíg ott lebeg a pallos, ha nincs rajtad sapka azért, ha van rajtad sapka azért birságolnak meg.

Ha jól vagyok informálva, tavaly több nagyobb forgalmat bonyolító bázis elkezdte firtatni a befolyt összegek nagyságát és hollétét, mivel a gazdasági válságot bizony megérezte mindenki. Érezték, hogy nem versenyképesek lassan az egyiptomi árakkal és más országok jóval liberálisabb merültetési szabályaival. Nyilván szeretne mindenki több kuncsaftot.

Kiderült, hogy a lé elpárolgott és nem forgattak vissza semmit a bázisok fejlesztésére. Ezek után kvázi többen megtagadták az engedélyek kiadását és elkezdték a jogi procedúrát, hogy ez törvényes volt-e vagy mi a pille? Nem nekünk kell eldönteni.
Mivel nem két ember érintett (szerintem) a lé eltapsolásában, így nem szeretnék ha nyakig érne a trutyi, nyilván eltörlik a kártyakiadásokat mielőtt hatalmas politikai botrány lenne belőle...
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-18 Szívbeteg búvár tragédiája
60. bálnabá Ugrás 2010 jún 22. 20:17  

A nyitott foramen ovale ablak valóban nehezen észlelhető. Akinek ilyen van az viszont terheléskor észre fogja venni jóesetben. Rossz esetben már sajnos nem. Ez a kis ablak magzati korban nyitott a szívben. Így az anyaméhben a keringés gyakorlatilag áthalad a szíven keresztül oxigénestül, tápanyagostul.

Születéskor amikor a gyermek felsír és elkezd bömbölni ez az ablak bezáródik, majd a szövetek összenőnek. Vannak akinél részlegesen nyitva marad, vagy bezáródik, de nem nőnek össze a szövetek. Beindul az önálló keringés, elválik a fáradt elhasznált vér az oxigénben dús vértől.

Ezért ellenjavalt a fejjel lefelé történő, vagy gyors merülés, mert a szív kb.30%-al nagyobb terhelésnek van kitéve, ami felesleges túlterhelést jelent.

A probléma gyakorlatilag abból adódik, hogy az oxigénben dús vér keveredik a fáradt vérrel még a szívkamrában, így a szívből a keveredett és minőségileg oxigénben szegényebb vér megy ki az artériába, érrendszerbe, majd a szövetekhez. A szövetek egyszerűen nem kapnak elég oxigént, és a folyamat generálja magát és bekövetkezhet a legrosszabb.

Ismertem egy búvárt akinek merülés közbeni rosszulléte volt. Merülés után vizsgálatok otthon,majd meg is állapították, hogy 25%-ban nyitva van az ablak a szívben. (foramen ovale) Letiltották. De mi van ha szeretnél mégis merülni? Lehet ilyen esetben?

Két vagy talán három évvel ezelőtt egy budapesti TDI technikai konferencián egy rendkívül szimpatikus cseh orvos részletesen tárgyalta a problémát. ő ennek a műtétnek a specialistája. Bestoppolják a lyukat és elmondása szerint 1-2 hónap múlva merülhet a búvár. A neve nem jut eszembe a cseh srácnak sajnos. Amit előadott az viszont világszám volt. De tényleg.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-12 Végzetes pánik
65. bálnabá Ugrás 2010 jún 20. 23:06  
Köszönöm ARON5 !

Imádom ezt a sokszínű érdekes tagságot.

Garfield nélkül unatkoznánk, Vizidínó stílusa nélkül sótlan lenne a hangulat. Buny és Elche a nyugodt erő akik mindíg kimérten megfontoltan csitítgatják a népet. Soha ne fogadj el olcsó dícséretet!

Ugye Ti azt olvastátok amit írtam?

Akula! Nem kell belemagyarázni a boszorkányt a mesébe!

Káplán Uram a drága egyszerre ír 6 topikban 20 órán keresztül, - személyesen is ismerem és kölcsönösen tiszteljük egymást. Hopposztkopp, pygmy mindíg hozzák magukat, Thomasbuar a bölcs budha, Luciferin a nagy tudású szerény szürke eminenciás, paz a kíváncsi, agent 192 a bevállalós és még sorolhatnám. Mindenki valamilyen stílust képvisel és nem változik percenként mint a kaméleon. Ami fontos - oktatási rendszertől független közösség!
Ki puhább, ki keményebb, ki fanyar, ki megfontolt, ki butácska, ki örök ellenzéki. DE EGYÉNI!

Mindenki színes egyéniség és ettől kerek ez az oldal. Tiszteljük a másikat ezért vagy azért.
Például agent keményen megosztotta velünk élményeit, ezért mert ezt leírta tisztelem. A véleményeket meg meghallgatta később. Tisztelem azt aki megkeresett a topikról, hogy hogy is van ez a tervezgetés, mert bizony ez őt nagyon érdekli.

Tisztelem az óvatos duhajokat. Tisztelem a nagy öregeket, a hatalmas tudással rendelkezőket akikre felnézhetünk.
Tisztelem az őszintéket és az igazmondókat. A régívágású, tisztesség és becsület ismerőket!

Tisztelem a nagyravágyókat, a kitartókat, a szorgalmasakat, a tehetségeket.

Amit leírtam arccal névvel vállalom. A hibáimat is ugyanígyígy vállalom.

Aki úgy érzi jól esett ez a pár levél váltás kezeket fel! Aki hasznosnak ítélte, kezeket fel!

Könyörgöm ne változzon meg senki! Ígérem Én sem teszem. Még ha Akula apó szétpukkad a fekete írigységtől, akkor sem.

A szánalmas szájkarate, levegőmalmozás, szellemi onanizálás helye nem itt van. Akinek nem inge ne vegye magára.

Véleményt formálok határozottan erről vagy arról. Ez mind szubjektív. Mint ahogy mindenki véleménye szubjektív. Ez lehet szimpatikus vagy kevésbé. Lehet elgondolkodtató vagy fajsúlytalan.

Viszont stílustalanul nem fikázgatunk, nem törünk pálcát senki felett, nem intjük erre vagy arra, pláne nem névtelenül a fekete rosszindulatú írigységtől vezérelve ÁMEN.


Talán eljön az idő amikor AKULA apó nem szégyelli az oktatási rendszerét és nevét, ki is meri írni a reglapjára és talán élete második bejegyzésére valami hasznos és mindenkit érdeklő okos dolgot fog majd Nekünk írni, amit mindenki meg is fog érteni.

őszinte érdeklődéssel várjuk, a szakmai, hasznos és mindenkit érdeklő bejegyzést.


utóirat:

Aki mindenkinek rokonszenves annak nincsen egyénisége. Nem is kívánok mindenkinek rokonszenves lenni. A bólogató Jánosok nem az Én barátaim. Az érdemtelenül dícsérgetők, nyaligépek, nem az Én barátaim! A depressziós kudarckerülők, anyuka kedvencei, burokban nevelkedettek nem az Én barátaim! Aki úszik az árral, nem gondolkodik, csak béget azok sem az Én barátaim. Viszont az összes többi harcos testvér mind az lehet, akik nem tartoznak az előbb említett kategóriákba.

Nagylevegőt!

60. bálnabá Ugrás 2010 jún 20. 16:14  
Garfield!

Ez nem ér. Nem mondtam olyat, hogy Én fitnessz legény vagyok. Sőt mondhatni egy öregedő dagadt dög! Ám tisztában vagyok a képességeimmel. Ezért nem cipelek 6-8 palackot és nem merülök 200-300 méterekre. :-)
A mai napig törekszem egyre mélyebben megismerni magam. Rajtam kívül azért vannak így pár százan még búvárok és ez így van jól. EZt különben bárki megteheti. Mint ahogy a merülés végén gyakorolni illik a 4.000.- merülés után is a lebegőképességet. Nagyon szívesen akár órákat beszélgetnék a CNS-ről, M értékekről, grádiens faktorról, UPTD és OTU-ról de itt ez nem az a hely.

Viszont mindenkinek nagyon hasznos lenne ha kicsit többet tudna a nitrogén narkózisról. Ez is az alapokhoz tartozik, és életmentő lehet a széles spekrtumú tudás. Lemerem fogadni, hogy mindenki nagyjából annyit tud róla, hogy 30 méter körül jelentkezik és ha érzed az eufóriát emelkedj feljebb 5-10 métert és azonnal elmúlik. Ez a téma szinte valamennyi oktatási rendszernél tabu. Nincs rá tananyag, nincsenek publikált írások, elméletek, empírikus tapasztalatok.

Igen ám, de mi van akkor ha az illető aki narkózisba esett, nem tud vagy nem akar feljebb jönni? Jól sejtitek. Ha képzett akkor megoldja, ha nem, akkor süllyed tovább, egyre mélyebbre, mindíg új mélységeket kitűzve maga elé amíg ott nem marad.

Mégis mi lehet a megoldás?

Már 30 méteres tartományban 20% körüli reakcióvesztést mértek us navy búvárokon! (figyelem átlag feletti erőnléti kondíció!)

50 méter körül élesebbé válnak a hangok, minden megszépül, könnyednek és szabadnak érzi magát a búvár, itt kezdődnek a felelőtlenségek, felfokozódik az önbizalom, téves döntések születhetnek, ami már végzetes lehet..

6.5 ATA  (55m) értéket meghaladó mélységben gyakorlatilag nem bízhatunk az emberi szervezet hatékony cselekvőképeségében.

Mégis voltak, vannak búvárok akik jelentős egyéni eltéréseket mutatnak az átlaghoz képest. Kezelik a narkózist, uralják cselekedeteiket és 90-100-120-150 méteres mélységet is merültek károsodás, baleset, halál mentesen. FELFOGHATATLAN: Ez ugye már bőven a vakmerőség az eretnekség kategória?

Pedig ezek a búvárok tudatosan készültek ezekre a merülésekre. Évekig speciális gyakorlatokon tólták ki egyéni nitrogén toleranciájukat. Természetesen az idő nem forog visszafelé és nem buzdítok senkit felelőtlenségre, de létezik olyan technika, amely hasznos lehet kritikus helyzetek túlélésére. Mindenki saját felelősségére merül! Ne okozzon kellemetlenséget társainak.

Nagyobb mélységekben a búvár hibákat vét motorikus mozgás bizonytalanná válik.

A mélység és a terhelési idő további növelésével a búvárt levertté válik gondolkodási folyamatok súlyosan lelassulnak.
Romlik a neuromuszkuláris koordináció.

A jóleső zsibbadás után kb. (7.6 ATA-66 m alatt) gyorsul a zsibbadás, tompa eufórikus állapot önti el az egész testet. Nincs fájdalomérzet, nincs hidegérzet, minden érzékelés beszűkül, jóleső elégedettség lesz úrrá rajtunk, csak a mélység vonzása van, ez viszont egyre erősebben! A CNS egyre magasabb, jön az oxigéngörcs- game over!

Ez a központi idegrendszer hibájából ered- AZ ÉBERSÉG DRASZTIKUS CSÖKKENÉSÉBőL ! Mintha elálmosodnál és szépen bealszol.

A mélymerüléseknél létezik a lelassulós módszer, mely a hibák kiküszöbölésére, koordinálására szolgál. A képzetlen egyének túl gyorsan mozognak, dolgonak, cselekednek a víz alatt és hajlamosak a túlzott kockázatvállalásra. (lehet kapkodásnak is nevezni)
Amennyiben ezek a személyek megtanulják hogyan lassuljanak le tudatosan a hibák , hibázási lehetőségek kiküszöbölődnek.

A képzés során a búvárok megtanulják a feladatok fontossági sorrendbe állítását, magukon és társukon is. Munka és időhatékonység, biztonsági szint növelése mellett!

Képességek fejlesztése egy úgynevezett túltanulási fázis szintig. Sokszoros és motoros ismétlések a gyakorlatok során.

És ez megy heteken hónapokon keresztül..

ELméleti és gyakorlati feladatokra vállalkozó érdeklődők magánba írhatnak további kérdéseket.

Nagylevegőt!


53. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 22:13  


:-) no comment. feladom. reménytelen, jóéjt.
51. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 19:45  
PAZ!

Van, de ne untassuk a többieket. Gyere magánba, este skypon megoldjuk.

Tisztelet a kíváncsiságodért.
49. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 19:23  
Garfield kedves!

Szerinted ez hiába marhaság, ez így vagyon! Egyébként elnézést amiért figyelmetlen voltam. Én a 85 méteres pottyra gondoltam. -agent 192-

Na látod ezért ne merülj mélyeket, mert a merüléstervező algoritmusokat hülyeségnek tartani vagy nagyfokú tudatlanság, vagy vakmerőség.

AMit a terevző program kiadott, kifejezetten jó levegőfogyasztású 18 liter/perc értékkel számolt tapasztalt búvárra vonatkozott. Aki nem stresszelt, nem volt pánikban. A 11 literes (80 cuftos) palackhoz pedig minimum 400 bar nyomás kell, hogy a merülés kivitelezhető legyen. Esetleg kettő kell belőle 200 bar-on

Nyilván kevesebbel is meg lehet csinálni. Szerinted mennyi decoval? Milyen mélységből kezdve. Mekkora lesz a kockázat? Mekkora lesz a szerencse?

A szofware használatot minden advanced nitrox tanfolyamon tanítják. Bárki letölthet verziókat 160-260 USD között vannak az árak. A komoly búvárok kizárólag merüléstervező szoftware alapján merülnek. A komputer inkább biztonsági kontroll szerepet tölt be. Segít a gyorsabb döntésban ha jön a B, C, vagy D terv.

Az M érték, CNS, OTU optimalizálás csoportos munka szokott lenni! Általkában.
Biztostó búvárok, víz alatt víz felett! Oxigén a hajón! Nem kevés! Képzett segítők! stb..

Egyébként nem dorgáltam senkit. Már rég nem teszem... Mindössze szubjektív ténymegállapítás volt.

A reagálásokból pedig lejött, hogy a többségnek gőze sincs a dolgokról. Félszeműek mutatják a vakoknak mi merre mennyi.

Tisztelet a kivételnek. Nem szégyen ha valamit nem tudunk. Mindenki érdeklődése szerint tájékozódjon az illetékes szakembernél akiben megbízik. Senkinek nem hullott a tudás születéskor az ölébe. Az emberek nem így születnek. Képzik magukat.

Nincsen 40 méteren bebetonozva a víz. Amennyiben mélyebbre mennél készülj fel tisztességgel, elméletben és gyakorlatban! A fizika törvényeit halandó ember nem veheti félvállról.

Életünk csak egy van. Vigyázzunk rá.


  fórumok / Hírek fórumai / 2010-04-28 Három hét, négy áldozat
57. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 11:47  
Az elfogyó izomtömeg helyére becuppan a testzsír. Mégha nem is hízol, elhájasodsz és állóképességed gyengül, izomerőd szintén, ha meg hízool is évente 1-2 kilót, romlik az egyensúly.

Csak hogy tudjál róla!
56. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 11:46  
így bezony.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-12 Végzetes pánik
39. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 11:41  
Csak kíváncsiságból megterveztem hogy nézhetett ki ez a merülés.

Katasztrófa. Ezt hogyan lehetetttúlélni?

Valaki tervezze meg ezt a merülést előre! Gázszükséglet 400 bar 80 cuftos palackból ! (pont a fele sem volt)
CNS szint a konkrét esetben 608% ra jön ki 85% maximum helyett!
Oxigén parciális nyomás 2.00! Ideális ilyen esetben 1.3  lenne. (Itt már az átlag ember el szokott ájulni.)
Tervezett merülési idő 79 perc. Ebből tényleges leereszkedés, koppanás, felemelkedés megkezdése 7 perc. A többi az emelkedés és deco. Megér ennyit pár perc zuhanás?

Deco idő 67 perc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deep stop kezdete 45 méter, de 50-től 3 méterenként nyugodtan tólható lett volna!!! Három méterenként!  A lemerülés megkezdésétől a 30. percben már 6 méteren kellett volna decoznod a 79.-percig. Lehet hogy pár mikrobuborék már kóborol benned.?! Csak idő kérdése mikor áll meg a szívedben, vagy jut az agyba, esetleg indul meg a vérrögképződés. Én csináltatnék egy dopleres vizsgálatot biztos ami biztos, és vadul tanulmányoznám az oxigénes mentést, valamint a mélymerülési eljárásokat!

Nézze meg bárki akár VPM, akár GAP, akár ZHL 16 C modellt használva.


Megdöbbentő felelőtlenség!


  fórumok / Hírek fórumai / 2010-04-28 Három hét, négy áldozat
49. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 10:59  
Fiatalok!

35 év felett minden férfi évente 10% izomtömeget veszít! Kivéve aki nem gyúr vagy végez heti rendszerességgel legalább heti 3-4 edzést állóképesség és erőnlét sportágakban.

A högyek pedig figyeljenek a csontsűrűségükre, mert egy szemvillanás alatt itt az otosporózis és a combnyak valamint a végtag törés.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-18 Szívbeteg búvár tragédiája
28. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 10:52  

Nem igaz. Mivel egy Móka Miki vagy ezért mindíg lesznek körülötted, mert bevonzod a társaságot. Ne vicceld el a dolgaid. Sokmindenen lehet és kell javítani.

Vigyázz magadra! Mások is vigyáznak rád! Mert olyan jópofa videókat szeretnénk még sokat nézni, mint amilyeneket csinálsz.
26. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 10:48  
Garfield!

Nem kell orvost játszanod. Te ne korlátozz! Bizzuk ezt nálunk okosabbakra. EZért lesz az egyetlen járható út az akreditált, ANTSZ által felügyelt és egységes irányelvek alapjá dolgozó, spec. orvosok tömörülése.

Ami kizáró körülmény volt évekkel ezelőtt, mára már nem biztos hogy az és fordítva.
Most megdöbbentelek bizonyos szintű Cukorbetegséggel is lehet merülni, erre a DAN-nak is vannak már ajánlásai! bizonyos szabályok betartásával balesetmentesen merülnek évente több ezren. Erre is megvan a protokoll és az engedélyező és kizáró kritériumok. Most nem szeretném a nagyérdeműt ezzel untatni. Álatlában persze a tiltó listán szerepel ez a probléma. Tájékozódj.

A kezelt és nyilvántartott esetben, viszont kellemes, biztonságos merülések tervezhetőek.
Egyben tiszteletben kell tartani az oktató, divemaster döntését, ha azt mondja ő nincs tisztában a betegséggel és nem vállal számára ismeretlen kockázatot, akkor ott nincs tanfolyam és nincs merülés.

Az aggódásod alapján Te egy gyengénlátó, cukorbeteg, kövér búvár vagy? Aki ráadásul magas vérnyomástól szenved és itt viccelődik?
16. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 10:11  
Dínókám!

Sajnos amiiket írtál ez is bejöhet. Felmerült a boncolás után az öngyilkosság gondolata is. Hiszen ő tudta, hogy neki már nem sok van hátra. Ezt viszont a környezete soha nem érezte. Kifejezetten humoros okos, szórakoztató, negyvenes évei közepén járó srácról volt szó.

Igen valóban, szerintem is egy WC-zés közben is beüthetett volna vagy erősebb futásnál a belső vérzés. Bár nem vagyok orvos...
12. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 10:03  
Garfield33!

Nem tudott senki semmiről. Én nem voltam jelen az ágyban piálásnál, mert este mindenki aludt.
Még a barátai sem tudták mi van. Zugivás volt masszívan. Senki nem engedélyez merülést ilyenkor. Ez ugye egyértelmű!
A mentést a partról irányítottam a merülést merülésvezető vezette. Megjegyzem mindent példásan csinált.

Ezt a bugyuta kérdést pedig vegyük úgy hogy meg sem hallottam.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-20 Mélymerülő balesete Dahabban
60. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 09:57  
Lehet hirtelen szívmegállás, esetleg súlyosabb hypotermia. Lehet kialvatlanság??? Lehetett egy kóbor vérrög. Hiszen ilyenkor a perifériák összahúzódnak, a keringés is lassul és a szívre és agyra koncentrálódik.
Ne feledjük 2-4 fokos vízben 90 percet merülni full sötétben, komoly teljesítmény...

Lehet bármi ami eddig az orvosi szűrésen nem merült fel. Egy tény minden, de minden technikai körülmény kizárva.
Csak  és kizárólag az emberi egészségi tényező lehetett a halálos baleset kiváltó oka.

  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-18 Szívbeteg búvár tragédiája
6. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 09:36  
Kedves pygmy és további érdeklődők!

Pont erről írtam tegnap az újralégzős baleset kapcsán a másik topicban.
Mindenki mindíg saját kockázatára merül. Mindíg is voltak olyanok akik felelőtlenül saját életüket veszélyeztetve, illetve a túra sikerét, hangulatát tönkretéve túlságosan sokat kockáztatnak. Lesznek is még hidd el.

Oktatói pályafutásom során 6-7 esetben vettem részt éles életmentésben(durván másfél évente egy). Egy esetben nem sikerült a búvárt megmenteni.
Pedig volt érvényes orvosi igazolása is, de...

- hiányzott az egyik veséje
- a másik is sajnos daganatos volt súlyosan roncsolódott, alig működött már
- súlyos májbeteg (hepatomegália diffus lasio)
- anyagcsere zavar
- iszonyatosan magas vérnyomás
- nem volt búvárbiztosítása
-egész este folyamatosan piált majd,

másnap 18 méteren délelőtt szétrobbant a mája és belsővérzésben azonnal életét vesztette. Hiába volt gyors és szakszerű a mentés, elvesztettük őt.

Volt búvárjelöltem, aki szándékosan elhallgatta, hogy az egyik szemére nem lát (teljesen vak), vagy más szervi bajai vannak. Mindez közvetlenül a nyíltvizi vizsga előtt derült ki, hogy nincs periférikus látása. El akarta hallgatni! Tudta az egészségügyi feltételeket, de mégis megpróbálta!

Ezek is hoztak orvosi igazolást. - természetesen nem kaptak búvárminősítést.

Egyre betegebb társadalmunk. Európa és a világ szemete ömlik a hypermarketekből, ami olcsó azt veszi mindenki, mert csövesek vagyunk, gyengék a keresetek, növekednek az árak. Műanyagokat és mérgeket eszünk nap mint nap. Nem húst és nem zöldséget ahogy gondolnád. Azbeszt kockákban üvegházakban termelik a paradicsomnak látszó íztelen gömböket, melyet utólag festenek pirosra! A felvágottak 12-30% -ban tartalmaznak húst a többi adalék! A tejnek már csak a neve tej! Aki egészségesen szeretne táplálkozni annak rozskenyér helyett kakaóval színezett fehérkenyeret adnak el extra haszonnal.

Az egész ország egy kész átverés. Nálunk mindent szabad! De sajna mi isszuk meg a levét. Így lesz egyre több allergiás beteg. Sok a génmanipulált termék, és a helyzet egyre romlik. Nem tudod mit veszel, de biztosra veheted nem azt, mint aminek látszik!

Soha ennyi anyagcsere zavaros, keringési problémás, vesebeteg fiatal nem volt mint manapság.

Akinek meg "jó munkahelye" van, azt pedig kicsavarják és eldobják. A huszonéves srácoknak reggel 9től este 11-ig szól a munkaidő. Akinek nem tetszik ki van rúgva. Természetes közöttük a stimuláns gyógyszerek szedése, a vérnyomáscsökkentők és egyéb fokozók. Harmincegynéhány éves korukra szinte semmit nem mozognak, sportolnak, mert a "MULTI CÉG" szép lassan elveszi az életüket és egyszerűen nem marad idejük már csak pihenni. Vagy már arra sem. (Japán szindróma)

A vérnyomás felmegy 180-200 ra, a sok cigitől a tüdők és az oxigén szállító rendszer leépül. Szép új világ...

Sajnos rosszul tudod nincs magyarországon jelenleg akreditált intézmény.

Nincs magyar jogszabály ami szabályozná a búvárorvosi vizsgálatokat. Van egy 215/2004 Kormányrendelet és ennyi.
Nincs egységes Magyar koordinált, szakmailag felügyelt és irányított búvárorvosi szakmai rendszer!
Nincs búvárorvosi képzés!
Vannak cégek ahol komolyabban vizsgálnak, de ha beüt a baj. ? Kinek a pecsétje van az orvosi igazoláson? Kinek volt erre legális törvényes joga ezt pecséttel kijelenteni? Egyenlőre sajnos senkinek.

Megoldás az egyetemi szintű egységes akreditált képzés jelenthet. ANTSZ szakmai felüyelettel, esetleg speciális szaknyilvántartással.

Addig is a javaslat.
Minden búvár aki feelősséggel gondolkodik évente csináltat egy komplex vér és vizelet analízist, fülül-orr-gége vizsgálatot, szemfenék vizsgálatot, tüdőszűrőt. Májfunkciók, koleszterin, vércukor, vérzsír, vörös vértestek stb...vesék állapota, működése, gyulladás a szervezetben stb..

A technikai búvároknak ajánlott ezen felül vitálkapacitás és terheléses EKG vizsgálat. Hidd el Senkinél sem lesznek tökéletes értékek, Mindíg lehet minden értéken javítani, de legalább tisztában lesz mindenki a fizikai korlátaival. Tudod majd mire kell odafigyelned, hogy jobb értékeid legyenek. Mindenki próbáljon rendszeresen mozogni! A rendszeresség a fontos, nem kell megszakadni.

Az oktató pedig a céges hivatalos nyomtatványon nyilatkoztat, vagy elvégezteti ezeket a vizsgálatokat ha jónak látja. A divemaster dolgozzon csak a szintén elődeink által kitalált joglemondó procedúrákkal. Ha ezt nem teszi és megcsúszik, akkor azzal számolhat, hogy az összes jelenlévő szemében ő lesz a gyilkos, az egy személyes felelős! A Gonosz és felelőtlen démon.

Hatósági vizsgálat, esetleg rendőrségi ügy és egy foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés már be is ugrott.

Csak mert felelőtlenül elmaradt a papírmunka, vagy mert a haverokkal nem kell ezt a protokolt megcsinálni.

Mindenki gondolkozzon felelősséggel. Mindenki!

Nagylevegőt!







  fórumok / Hírek fórumai / 2010-05-20 Mélymerülő balesete Dahabban
56. bálnabá Ugrás 2010 jún 18. 00:23  
Üdvözletem lányok és fiúk! A napokban tértem haza Németországból. Újralégzős találkozón voltam SPARMANN-ban. Ez egy édesvizi tó 72 méter körüli mélységgel. Közel 20 újralégzős sráccal és hölggyel merültünk az alig 4 fokos vízben. Van aki trimixeset van aki sport tartományon belül. A felhozatal: JJCCR, INSPIRATION, RB80, SUBMATIX volt. Voltak páran hagyományos nyílt rendszerű duplákkal, stage palackokkal is. Lengyelek, csehek, németek. Az időjárás nagyszerű volt, nagyon képzett tapasztalt arcokkal találkoztam. Jómagam az általam forgalmazott újralégző készülék legújabb fejlesztését teszteltem a gyártókkal. Minden nagyon klassz volt. A környéken más tavakban is merültünk, de az utolsó előtti napon történt valami... Június 05.-én 65 méteres mélységben meghalt egy német társunk. Döbbenet... A rendkívül gyors és alapos helyszíni szakértői vizsgálat megállapította a készülék hibátlan működőképes állapotát. A légzőgázok rendben. Az abszorbens rendben. A háromszoros biztosítású oxigénszenzorok rendben. Szakmai tapasztalat, merült fenékidő, típusismeret, egyéb pedigré kifogástalan. A merülőtárs azonnal megkezdte a mentést. Szakszerűen le is vezette. Sajnos a boncolás eredményéről még nem értesültem, mert másnap haza kellett jönnöm. Mégis mi lehetett az ok? Élevezettel olvastam Vizidínó szokásos és sajátos stílusában megfogalmazott okos gondolatait. Én úgy érzem ennél jóval egyszerűbb okok vezethettek, vezethetnek olyan tragédiákhoz, mely bármelyikünkkel, bármikor, bárhol előfordulhat. Akár nyílt rendszerű készülékkel merülve is. Gondoljátok, hogy egy ilyen mélységű merülésnél nem volt többszöri tervezés? Tartalék tervek, gázokkal? Mentési, vészhelyzeti protokol? Biztosan volt! 3-4 szenzor folyamatosan fénnyel hanggal figyelmeztet a rendellenességre és méri és jelzi az aktuális parciális nyomások adatait. Most pedig jöjjön egy kis szubjektív. Az újralégzővel merülők szerte a világban nagyon fegyelmezett és tapasztalt búvárok. Mire eljutnak a CCR felhasználói vagy oktatói, tek, vagy trimix fokozatig minimum 36-40 éves korban járnak. Az életkor jellemzően inkább 40-60 év között volt pl. ezen a hétvégén. Betudható ez a készülékek viszonylag magas árának, és a magas képzési költségeknek is, a sok tanfolyamnak. Egy a lényeg, akár tudomásul vesszük, akár nem, öregszik szervezetünk. Keringésünk, anyagcserénk állapota egyre rosszabb. Vérnyomásunk, vércukrunk, veséink állapota, májfunkciónk, stb...Érrendszerünk itt-ott beszűkül, trombózis veszély, esetleg mikrobuborékok keletkezési helye egy egy ilyen szűkült és merevebb érszakasz. A hemoglobinok oxigénszállító képessége bizony jelentősen csökkenhet aktív fiatal korunkhoz képest. Megnövekedett stressz terhelés, rossz munkahelyi környezet, válság. Több alvásra, regenerálódásra van szükségünk. Mély merüléseknél különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a táplálkozásra, folyadékbevitelre és a fizikai felkészülésre! Sokan még most is sokat fogyasztanak alkoholt. Bulizgatnak késő estig. Ez itt nem megengedett! Sokat ülünk irodákban, autóban, majd akarunk egy mélyet ugrani. Ez nem megy. Itt jön be egy másik fontos tényező a csapat. Aki figyel egymásra, aki óvja barátját és magát. Nem kockáztat feleslegesen. Az egyén szervezeti elhasználtsága, saját határaink konkrét ismerete nélkül minden merülés vakmerőség. Az elmélet mellett a gyakorlat is nagyon fontos. Tankönyvekből csupán nem lehet tapasztalatot szerezni. A baleset VELED is bárhol bármikor megtörténhet ! A kocka el van vetve. AZ újralégzőzés pedig olyan mint az automata váltós autózás. Ha egyszer belekóstolsz nem tudsz kiszállni. Az első gerincsérv, lágyék, hasfali, vagy köldöksérv, achilles szakadás elgondolkodtatja valamennyi tekis társunk muszály-e neki 100 kg cuccal kínlódni, 4-6 palackot cipelni, ha lehet 15 kg-al is. Muszály-e 1600 liter héliumot tölteni ha elég 120 liter is. És még sorolhatnám. Egy biztos - a barlangi, roncsmerülő, hideg vízben merülő, mély merülő búvárok nem járhatnak hosszútávon más úton. Ez az ő útjuk. Ne feledkezzünk meg a fotósokról, videósokról sem.. Lassan , de biztosan növekszik a CCR fanok hazai tábora. Van már kis hazánkban RB80, HAMMERHEAD, SUBMATIX készülék szép számmal (aki kimaradt attól elnézést kérek) Oktatás is elérhető már több oktatónál idehaza. Egy apró kiegészítés Csipi anyagához az újralégzők felsorolásánál lenne egy apró megjegyzésem SCR félig zárt rendszer mCCR manuális teljesen zárt rendszerű készülék (csupán ezzel a típussal több mint 100 óra fenékidőt merültem) emCCR elektronikus zárt rendszerű készülék és az utóbbinak vannak még alfajai. Valamennyi típusú készülék más más merülésfajtához előnyös. Ha bárkinek szakmai kérdése lenne, kérem tegye fel magánba. Az írással nem szerettem volna hittérítő szerepben tündökölni, bárkit is győzködni, vagy okoskodni. Ne egymást ijesztgessétek, olvasgassatok, tanuljatok. Ha meg nem érdekel legalább butaságot ne írj. Nagylevegőt
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-01-31 Balszerencsés búvártúra
6. bálnabá Ugrás 2010 feb 01. 00:20  
Ettől függetlenül több oktatótársm merül 80-150 méter körüli tartományban évek óta balesetmentesen INSPIRATION CCR készülékkel.

Remélem beszámolnak majd az illetékesek a talált és feltárt hiányosságokról.
5. bálnabá Ugrás 2010 feb 01. 00:15  
Kedves Uraim!

Megint okoskodunk és találgatunk. Akit érdekel elmegy egy vagy több továbbképzésre és megtud mindent.
Káplán Urammal több mindenben egyetértek. Mivel jómagam immáron két éve rendszeresen merülök télen, nyáron, sekély vízben és nagyobb mélységekben CCR újralégzővel, eddig még balesetmentesen, így vélelmezem egy pötit konyítok a dolgokhoz.

Általában a CCR képzettséghez stabil lebegőképesség, megfelelő felszerelés, minimum advanced vizsga, nitrox, advanced nitrox végzetség és több száz óra fenékidő szükséges. Ezek a búvárok fegyelmezettek, precízek, tudatosan tervezik a merüléseiket. Maga a felhasználói vizsga is nehéz. Itt az emberi mélázgatás bambulás, improvizálás kizárt.
Mindín típushoz típus vizsgát kell tenni. Mint a repülőgép vezetőknél a szakszolgálati engedély. Lehet, hogy búvárunk esetleg más típusra vizsgázott, ezt a modellt nem ismerte készség szinten?

Nagyobb veszélyt látok az Inspiration CCR elektronikai vezérlőprogramja, illetve a megfelelő karbantartási ciklusidők be nem tartása terén. Amennyiben az oxigénszenzorok nem működnek tökéletesen (3- 4 körös biztosítás mellett ez is gyakorlatiag teljességgel kizárható) esetleg a búvár nem veszi figyelembe a műszerek értékeit bekövetkezhet a tragédia. Sajnálatos módon az Inspiration készülékkel az utóbbi öt évben több magasan képzett Instructor és Trainer meghalt merülés közben. A legtöbben 6 méter körüli mélységben a biztonsági megállók során. Valószínűsíthetően hypoxia miatt egyszerűen elájultak és nem lehetett őket már újraéleszteni. Nem szabad azonban az Inspiration készülékek felett pálcát törni, mert az egyik legrégebben gyártott igen elterjedt típusról van szó. Ebből adódóan sokan merülnek vele, így több a baleset.

Komoly rizikó lehet még a 43 éves búvár egészségfaktora. Szív-érrendszer állapota, ülő életmód, stressz, városi ártalmak, tüdő problémák stb.. Ezt csak az alapos vizsgálat után deríthetik ki a patológusok és a műszaki szakértők.

Tömítettlenségi gondok is okzhatnak kellemetlen meglepetést sőt halált is. Ezért tanfolyamon a hallgatók gyakorolják ennek a veszélynek az elhárítását, felismerését is.

Minden aggódónak üzenem, hogy a CCR rendszerű készülékeken mindegyiken van nyílt rendszerű önmentő egység. Tehát a halott búvárunk ha lett volna cselekvési ideje használta volna. Aki volt már hypoxiás közegben az soha nem felejti el az ájulás előtti közvetlen jeleket. Aki még nem az egyszerűen bealszik és kampó.

Még egy hanyagsági faktorról beszélhetnénk, ha búvárunk nem cseréli időben az abszorbenst, ami a széndioxidot megköti. Ez viszont egy tapasztalt búvárnál megint nem lehetséges. A drazsé elszíneződik rózsaszínre, ami már telítődött. Azt egyszerűen ki kell söpörni, újjal feltölteni. Merülés előtt és után szigorú protokol végrehajtása kötelező!

Az ostoba búvárok kiküszöbölésére találta ki egy-egy gyártó a komplett "abszorbans patron" cserét. Egy merülés, egy egység csere. Igen pazarlónak tűnik ez a módszer, de nagyban növeli a biztonsági faktort.

Nagylevegőt !
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-12-04 Évvégi rendezvények országszerte
247. bálnabá Ugrás 2009 dec 19. 17:48  
MOst kaptam a hírt még ropogós.

Erdőkertesen a dézsa beüzemelés alatt. Ropog a tűz, melegszik a kondér. Szép kövér hópihék mindenütt.
Kellemes - 10 °C levegő hőmérséklet. 4 °C vízhőmérséklet. Estére -20-at prognsztizált a rádió.
Vasárnap szép idő lesz. Minden előkészítve, a megfelelő ütemterv szerint.

Tessék JÖNNI!
180. bálnabá Ugrás 2009 dec 16. 00:49  
Káplán Papa!

Meg ne tudjam, hogy nem tólod ki az arcod Erdőkertesre. Neked kötelező! Lehetsz az esemény aktív hírmondója.

Természetesen Bunny Úr! hivatalos minőségben lesz jelen. Így hivatalosan is tájékoztatni fog mindenkit, Káplán barátunktól függetlenül. Több oktatótársunk megkeresett, hogy feltétlenül számítsunk rájuk. Pásztor Attila és barátai (Bandi Búvár főmunkatárs) mindent elkövetnek a jó hangulatért. Lázasan serénykedik, napi 30 órában szervezi a rendezvényt! Kaptunk hasznos felajánlásokat, melyeket előre is köszönünk. Élni fogunk vele.

Nagyon szeretnénk, hogy egy hatalmas fadézsa alá tüzet rakjunk, ebben fől majd az ember leves. Információink szerint ne lesz akadálya a "műtárgy" kihelyezésének. Itt melegedhetnének a nedves ruhában merülő búvártársak. Mindenki aktuális karácsonyi jelmez kollekciókkal készüljön! A helyszínen több Tv társaság, helyi rádió és sajtó is jelen lesz.

A merülések utáni barátkozás, beszélgetés higyjétek el mindennél fontosabb kell legyen. Az ünnepség az összefogás, a szeretet, a békesség eszméit közvetíti minden búvártársunknak és szimpatizánsainknak. Ha még nem döntöttél várunk szeretettel.

Újralégzők iránt érdeklődőket külön szeretettel várjuk ! Szakmai workshop a rendezvényt követően a pálinkázóban.

Nagylevegőt !
76. bálnabá Ugrás 2009 dec 04. 21:22  
Sajnálatos és szomorú hír!

Élhetetlen egy ország lettünk, ahol az írigység, kapzsiság és a hazug szavak döntenek el mindent. Az eset nem tipikus és nem egyedi. Detto mint a Hévíz tragikomédia. Izomból belepolitizálnak valamibe ami azt hiszik magától tojja majd az aranytojást. Pedig már anno Marx is megmondta, értéket a csak a munka teremt.

Egyetlen utat látok de azt határozottan. Sajtónyilvánosság! Helyi és országos szinten.!A helyi rádióban is egy beszélgetős riport ráirányíthatná a figyelmet a városvezetés fura dolgaira.
Az MBSZ is lobbizhatna komolyan az ügyben, de minimum tájékoztatást kérhetne, jogokat képviselhetne setb... Káplán barátomnak igaza van ez nem magánügy! Én értesíteném a Szövetséget a történtekről. Annál is inkább, mert itt van az ország egyetlen víz alatti búvármúzeuma (javítsatok ki ha rosszul tudom) nemdebár?

Birkániában birka vezérek banga birkákat terelgetnek. De meddig?

Tavaly nagyon élveztem a karácsonyi merülést nálatok és idén is nagy létszámmal készültünk. Sajnálnám ha elmaradna.

Keserű vigasz. Ám szeretnénk barátainkkal mi is találkozni, beszélgetni, trimix teázgatni... Tudom , hogy nem ugyanaz az érzés, sosem lesz ugyanaz a hangulat, de...
Ezennel nagy nagy tisztelettel a Spartacus szimpatizánsokat és fanokat szeretettel meghívjuk az erdőkertesi FA ÁLLÍTÁSUNKRA. Ez a tó ugyan sekélyebb is , kisebb is, ám még itt békében és szeretetben élnek egymás mellett a horgászok és a búvárok. Relatíve nincs messze DOROG-tól.

Szebb napokat barátaim. Sajnálom és átérzem a helyzetet.

  fórumok / Hírek fórumai / 2009-11-04 Roncsoló
12. bálnabá Ugrás 2009 nov 06. 23:22  
A BARON az bezony finom kis darab. Soha nem elég belőle! Akár sportbúvárként akár technikai felszerelésben merüljük, mindíg tartogat újat számunkra. Ahoz azonban, hogy mindenkinek maradandó élmény maradjon jól tervezett, tökéletesen összeszokott csapattal ajánlatos merülni.

1. Állítsd össze oktatóddal saját felszerelésed. Szárazruha, komfortos aláöltözet, jó minőségő reduktorok, duplapalack, stage palackok, időmérő, computer, spool és behatolásos orsó, nagy teljesítményű kaniszteres fényforrás, backup lámpák, kés, metszőolló, írótábla. Deco bólya, vészhelyzeti decobólya és még sorolhatnám stb...
Újralégző használata esetén sok előnyre tehetsz szert. Amennyiben félig zárt készülékkel merülsz, a tervezett mélységnek megfelelő oxigén áteresztő fúvóka megfelelő beszerelésére ügyelj. A tervezett nitrox töltés utáni ellenőrzését ne bízd másra! Mindíg készítsd fel merülés előtt időben az újralégzőt. Az ellenőrzési protokolltól soha ne térj el!
Zárt rendszerű újralégző használata esetén (CCR) ügyelj az oxigén kezelésre. Robbanásveszély! Töltés után ellenőrizz le mindent saját magad! Amennyiben nem sűrített levegővel merülsz, pontosan mérd le a trimix értékeket is. Vészhelyzeti mentőegységed legyen leellenőrizve, kipróbálva! Merülőtársad lehetőleg merüljön szintén újralégzővel. Merülési tervetek mindketten ellenőrizzétek le. Élvezd a hosszabb fenékidőt, a legrövidebb deco időt, a meleg páradús légzőgázt, a csendet.

Fokozatos és folyamatos képzés, továbbképzés. Fokozatosan nehezedő merülési környezet. (mélység, hideg, bonyolult és több szintű zárt terek.)

2. Ne sajnálj időt saját kondíciód megőrzésére, javítására. Roncsmerülések és általában technikai merülések előtt pár héttel nem árt odafigyelni a táplálkozásra. Transzmitterek, vérlemezkék, hemoglobin, alveolusok... :-) tudsz valamit szervezeted működéséről?
Lehetsz kövér, lehetsz sovány, lehetsz öreg. Egyvalami nem lehetsz: EDZETLEN! Lúgosítsd véred, hidratálj, egyél sok gyülölcsöt zöldséget. Csökkentsd a húsfogyasztást. Csökkentsd az alkohol fogyasztást! A hús savasít! A besűrűsödött vérben a hemoglobinok oxigénszállító képessége csökken, ezáltal légzési és mozgáskoordinációs nehézségek léphetnek fel, mert a szöveteid oxigénhiányban szenvedhetnek. A mélység és sötétség növekedésével stressz, majd pánik tüneteket produkálhatnak. Innen már nincs vissza >>>> stroke, szívmegállás a végállomás!

3. Folyamatos elméleti továbbképzések! Erre időt, energiát kell fordítani! Tölts el több órát uszodában a felkészülés alatt. Tökéletesítsd tudásodat. Ismerd meg a merüléstervező szoftverek használatát! GAP, Deco planner, Z planner, C planner. Tervezd a merülést és merülj a terv szerint! Készíts vészhelyzeti tervet! Készíts több vészhelyzeti tervet! Szoktasd magad a mélységhez, folyamatos felügyelet, tréning mellett. Tóld ki nitrogén toleranciád! Ismerd meg saját korlátaid! Koncentrálóképességed fejleszd tökélyre!(Narcosis Management)
Roncsba való behatoláskor a lehető "legtisztább" legyen a fejed! Optimalizáld a MOD értéket! Figyeld a CNS és OTU egységeket tervezés során! Optimalizáld a deco gázok százalékos keverékét! Alkalmazz nitroxot, helitroxot behatoláskor! A helyes gázkeverékek tervezésével, alkalmazásával csökkentsd a lehető legkisebbre a nitrogén narkotikus hatásait. TISZTA FEJ >>> NAGYOBB BIZTONSÁG >>> NAGYOBB ÉLMÉNY!


4. Elméleti tudásod megkopik elfelejtődik ha nem merülsz! Merülj nyáron, merülj télen, merülj tiszta vízben, merülj rossz látótávban. Keresd a roncsokat! Keresd a roncsmerülő csapatokat! Merülések során ne merülj csordában! Ez nem turista képzés!
Két vagy három fős merülőcsoport az ideális. Ha már négyen vagytok, inkább 2x2 főre osztódva merüljön a team. A hajón tudja mindenki a merülési tervet. Legyenek biztosítók a behatolásos merüléseknél! Minden résztvevő búvár a partron merüléstervezésnél mondja el többször a merülési tervet és saját feladatát! Merülés során eltérni tilos! A tréningek során gyakoroljátok a mentéseket! A gyakorlatok során merülj maszk nélkül, letakart maszkkal, egy uszonnyal, uszony nélkül. Talud meg a csomózásokat, kötélvezetést, elakadás, vészhelyzet kezelést. Mindíg légy alázatos, tiszteld a roncsot, ahol a roncsban megbúvó veszélyes élőlények felbukkanásával is számolnod kell.

A roncsok nemcsak hajók lehetnek.  Repülőgépek, tengeralattjárok, gépjárművek, egyéb mesterséges építészeti tárgyak. A stabil és folyamatos elméleti képzés, gyakorlati ismeretek, meghozzák évek múlva majd a kellő tapasztalatot is. Egyszer csak azt veszed észre túl leszel majd a 100-adik, 500-adik, 1.000-dik behatolásos roncsmerülésen.

A titkok és az élmények RÁD várnak. Sok sikert!

  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset
43. bálnabá Ugrás 2009 máj 13. 11:09  
Bogyesz ez csak Neked!

Látod erről beszéltem. Pontosan ezt írtam meg Neked. Csak figyelj ki milyen tartalmat tesz a leírt szövegbe. Honnan jött és hová megy...

Tudjuk Ausztrália nincs a szomszédban, ám a szemed élesen lát ! Ide is... hm.
34. bálnabá Ugrás 2009 máj 13. 09:26  

Kedves sehat!

A solo diving ismereteket egy minősített solo diving Instructornál tökéletesen el tudod majd sajátítani.

Hangzott volna egy PADI stílusú marketing ízű válasz. :-) Sajnos ez nem PADI tanfolyam. Ettől függetlenül örömteli az érdeklődés.

A "solo diving" arra az esetre ad iránymutatást, amikor az ember csapatban merülne, estleg valamilyen oknál fogva segítség nélkül maradna, hogyan milyen felszereléskonfigurációval, gyakorlatokkal, viselkedéssel élhető túl az ami mások számára esetleg nem.

Hangsúlyozom nem önálló egyedüli merülésekre készít fel, és nem ezt favorizálja. Ez egy biztonság a biztonságon belül kurzus.

kielégítő volt?

további szép napot!
31. bálnabá Ugrás 2009 máj 12. 22:48  
Kedveseim!

A SOLO DIVING nem önálló merülésre jogosító minősítés !

Merülj sokat egyedül! Halálra vagy ítélve! Csak idő kérdése és Nekem lesz igazam! Biztatgassátok csak egymást bravó! Nincsen kismerülés és nagymerülés. A medencében is meg lehet halni!

Aki nem merült még technikait, nemhogy 120-on még 60-on sem az kéretik ne beszéljen butaságot. A csapat azért csapat, ha kell igenis bárkit bármilyen mélységből fel tud hozni, ha bajba kerül. Ha nem az nem csapat. Nem csak meleg kézfogásra kész a társunk.

Dinónak üzenem, akár tetszik akár nem, ha nem képezed magad tovább komoly barlanga nem fognak beengedni sehol a világon. Behatolásos roncsot nem fog Veled merülni olyan, aki tudja miyen veszélynek vagy kitéve. Jég alá sem visz senki, stb..
Bányatavi merülésekből lehet sokat tanulni, de nem pótolja a tengert, a tankönyveket, a mélységet, a merülési tapasztalatot.

Bármennyire is furcsa van az országban egy maréknyi oktató, aki minden évben továbblép, fejlődik, ha kell külföldre utazik. Saját kedvére szabadidejében is sokat merül. Télen nyáron. Azért, hogy a megszerzett tudását továbbadhassa az érdeklődőknek. Bármennyire furcsa nekik is pénzbe kerülnek ezek a dolgok, sok sok ezer EURO-ba.

Itt ki kell javítsalak. Nem kapják a minősítésüket, hanem megszerzik! Kemény vizsgákon mennek keresztül, mennél magasabb fokozatot szerzel annál nehezebb a vizsga letétele. Pláne angolul, vagy németül, esetleg spanyolul! Ha járnál továbbképző tanfolyamokra ezt bizonyára tudnád.

Semmi sem kötelező. Mint ahogy az sem, hogy ellátogatsz egy továbbképzésre. De amikor gőzöd sincs az Európai, világpiaci és magyar árakról, akkor megmosolyogtató rosszindulatú hangulatkeltésről papolni.

Ha kételkedsz szavaimban hívd fel Miklós Tamást idén hány ezer EURo-t költött továbbképzésre, Nagy T. Jánost, Dóra Gyulát, Storozsinszki Szabolcsot, Zelenák Dodo-t, Csécsi Somát, Birgés Sasát, Szilágyi Zsoltot vagy akár engem.

Szerinted ezek közül az emberek közül bárki gondolná, hogy kell még egyáltalán továbbtanulniuk bármilyen téren? Valamennyien azt válaszolnák, igen még van amit nem csináltam meg és megszeretném! Nem a nagyképűség, az akarat, a tudásszomj, a szenvedély munkálkodik bennünk.

Tiszteletem valamennyi oktatótársamnak és búvár barátomnak, aki az érdeklődési területének megfelelően szeretné a maximumot tudni. Biztonságban, felkészült oktatóktól. Tanulj, képezd magad folyamatosan, és merülj sokat.

A hangemberkedés nem vezet sehová. Nehéz lesz olyan embereket meggyőznöd, akik képzettebbek nálad!

Ámen



5. bálnabá Ugrás 2009 máj 09. 14:56  
Szép napot !

Sajnos ilyen szomorú balesetek korábban is voltak és lesznek.
Attól, hogy valaki búvároktató nem biztos, hogy alkalmas a biztonságos barlangi merülésekre.
Képzettség, gyakorlat, speciális felszerelés, merülőtárs(ak). MERÜLÉSTERVEZÉS !

Ha ezeket mind mind megvizsgálnánk, biztosra veszem, hogy itt is találnák veszélyforrásokat, mely egy lehetséges baleset előjeleként már jelen vannak, voltak. Újralégzőknél is vannak kifejezetten lapos, kompakt viszonylag kis méretű könnyű készülékek - SUBMATIX, REVO, MEGALODON -és vannak nagy buflákok -INSPIRATION-, melyek nem biztos, hogy alkalmasak az adott feladat végrehajtására! A CCR készülékek súlya 15-40 kg között változó, típustól függő.

Újralégzővel merültek már barlangban 260 méteres mélységben balesetmentesen! Megfelelő tervezéssel, merülőtársakkal, többszörös biztosítással. Ugyanúgy, mint egy nyílt rendszerű felszerelés, az újralégző bárhol bármikor le és felvehető, akár magunk előtt tólva is használható, önmentő nyílt rendszerrel felszerelt, tökéletesen kiegyensúlyozott rendszerekről beszélünk. + ne feledjük a biztonsági deco palackokat !

Nyilván itt jön a gyakorlati tapasztalat kérdése. Ki hogy hol mikor, mennyit gyakorol, hogyan képzi magát tovább? Milyen társakkal merül. Képzett búvár soha nem merül egyedül.Barlangban meg pláne nem. CSAPATMUNKA! Ha valami arról szól, akkor a barlangi merülések a legösszetartóbb, legfegyelmezettebb csapatot követelő merülések!

Komoly barlangi behatolásokat végrehajtó búvárok egyre inkább 3-as, vagy 2x2-es csoportokban merülnek és rendszeresen gyakorolják a mentési eljárásokat, vészhelyzeteket. Az oktatáson is így begyakorolják még szárazföldön a mozdulatsorokat (NACD, PSAI) Ez még nálunk talán eretnekségnek hangzik, de Floridában(USA), Mexikoban már rájöttek arra, hogy 2 búvár könnyebben segít egy bajbajutott társán, mint egy búvár, különösen ha nagy mélységben scootereket, dekopalackokat alkalmazva merülnek! Aki barlangban egyedül merül az minden merülésnél az életét kockáztatja.

A képzésre fordított idő és pénz mindíg megéri a ráfordítást! A világon mindenütt a komoly barlangi oktatással foglalkozó rendszerek több lépcsős fokozatos továbbképzést javasolnak az érdeklődőknek. EZ mind TECHNIKAI BÚVÁR FOKOZAT, speciális felszerelés igénnyel, duplapalck-manifold, szárazruha felszereléssel, lámpák!

1. CAVERN
2. INTRO CAVE
3. APPRENTICE CAVE
4. FULL CAVE

Ahhoz, hogy valaki CCR Újralégző készülékkel merüljön barlangban, több száz merülésre van szüksége, több tucat speciális továbbképzésre.
rescue, nitrox, SCR félig zárt újralégző felhasználói, advanced nitrox, CCR Air diluent, CCR CAVERN, CCR INTRO CAVE - ez a minimum ! Nagyobb mélységű merülésekhez kell még CCR Technical, CCR TRIMIX I.LEVEL, CCR TRIMIX II.LEVEL, CCR TRIMIX III.LEVEL, CCR APPRENTICE CAVE, CCR FULL CAVE. (Ez eddig minimum 5 év barlangi merülési gyakorlat, meg vagy 10 milla!)
Több száz barlangi merülési gyakorlat. Ha ez mind meg lett volna, lehet, hogy ez a baleset sem lett volna. Aki a tanulásra és képzésre sajnálja a pénzt az később a gyakorlatban rájön a hiányosságokra, csak lehet, hogy nem lesz korigálási lehetősége. Ezen gondolkozzunk el drága barátaim...

Nagylevegőt..

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
1900. bálnabá Ugrás 2009 feb 07. 12:18  
A sznori van amikor kötelező, van amikor tilos! Általában kötelező!
1899. bálnabá Ugrás 2009 feb 07. 12:17  
Vagy mégis????
1897. bálnabá Ugrás 2009 feb 07. 12:13  
Bocsánat a technikai malőrért. Ezt egy másik topikba szántam.
1896. bálnabá Ugrás 2009 feb 07. 12:11  
Uraim!

Még senkinek nem jutott eszébe az üveg sznorkel? A gyártónak tuti business, mert mindíg keresni fogják. A sznori végén javaslom a hagyományos szilikon csutorát. A vérprofiknak viszont a full üveg verzió dukál!

A felhasználóknak pedig exkluzív esztétikai élményt nyújthat (igaz az átlagosnál jobban kell rá figyelni, törékenysége végett).

Az üvegsznorkel alapján már messziről beazonosítható lenne a búvár jártassága. Mint a karatéban..

Pl. 10 merülésig kék üveg sznorkel jár
50 merülésig, citromsárga üvegsznorkel
100 merülésig, zöld üvegsznorkel
500 merülésig barna
1000 merülés felett fekete üvegsznorkel
További 1000 merülésenként a fekete sznorkel felső részén arany gyűrű felfestése
Így elsőre látható lenne egy fekete sznorkeles búvár 3 aranycsíkkal az már bezony egy 3.000 merüléses ügyes fickó :-)


  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2364. bálnabá Ugrás 2009 feb 01. 12:14  
Vizicsibe

No para, sokszor harmincra is merülhetsz még. Minden valamire való vizilabdásnak úszónak legalább 2-3 szor felszúrták már a fülét, mire serdülő lett. A dobhártya gyorsan regenerálódik, feltéve ha nem fertőződik el. Ilyenkor jönnek az antibiotikumos kezelések és a pihentetés legalább fél évig. Vagy egy kicsit tovább. Dobhártya műtétek, átültetés, szintetikus dobhártya stb, után is merülnek emberek sők a fanatikusok dobhártya nélkül is. Ha merülni akarsz akkor fogsz is.

A II. Világháborúban a Messersmith pilóták saját maguknak szúrták a dobhártyájukat, hogy a rázuhanás utáni kiemeléskor a nyomásváltozások miatt ne szakadjon, hanem inkább a kis lyukon át egyenlítődjön ki minden! Bevetések után akár 2-3 órával már összefort a lyuk.

Az tény viszont, hogy a hegesedések után durvább keményebb lesz a dobhártya fala. A merülések következtében is megvastagodik, ezáltal veszít a rugalmasságából. Ha beszélsz majd több ezer merüléses, vagy mélymerülő búvárral, ne csodálkozz ha megkérnek beszélj hangosabban!

Negymértékben befolyásolja a kiegyenlítés hatékonyságát az orrsövényed állapota. Megdöbbentő, de a kiegyenlítési problémák hátterében az orrsövény ferdülése , mint kiváltó ok mindíg jelen van. Még akkor is ha az orrod látszólag szép egyenes és szimmetrikus is. Attól belül csudabarlangok és járatok alakulhattak ki az évek folyamán, melyek megkeserítik életed.

Vagy szétütteted a fejed (alapos kivizsgálás után) borzalmas kínokkal jár, ám utánna megindul a huzat az eusztaszban is. Vagy megtanulsz álkapocsmozgatással lassabban, ám hatékonyan egyenlíteni. Berendezkedsz az ilyen tipusú merülésekre.

Bár ha szabadtüdőzől esetleg 6-10 méterekre, akkor ott semmi bibi. Nem kell aggódnod jól működnek a hártyáid!

40, 50 év körül minden valamire való búvárnak voltak dobhártyasérülései, gerinc, köldök, vagy ágyéksérve a sok pakolástól, csontritkulás és egyéb franckarikák kezdik jelezni a kor előrehaladtát.

Ezeket tudni kell kezelni, tudni kell a korlátokat észrevenni, tudni kell mértéket tartani, de hát a merülés az merülés marad, nem maradhat el míg dobog a szív, éltet a tűz, hív a víz!

Nagylevegőt !


2348. bálnabá Ugrás 2009 jan 31. 21:24  
Kárpátin Drága!

Ha pontosan érdekel mire gondoltam írsz egy emailt és megsúgom. Két igazán tanulságos esetről van szó. Persze akkor ki kell bújni a névtelenség homályából, bizony ehhez bátorság kell. Ha nem érdekel akkor csak hangemberkedj tovább...
Nekem attól nem lesz se több sem kevesebb. Hidd el nem érdekel.
Egyébként nem vagy megfelelően tájékoztatva, ne csúsztass. Ugye nem mindegy hogy a szomszédban osztogatnak, vagy éppen fosztogatnak.

Nagylevegőt !
2340. bálnabá Ugrás 2009 jan 31. 00:25  
Káplán bakker főbelőllek!

Te ott vagy ha kell ha nem. Nem alszol, nem eszel, nem élsz, csak iitt vered a fórumot minden témában, mindent megmagyarázol. Tessék már lefeküdni és egy hét szabadságra menni.

Béla bá is mondhatta 1994. március 26.-án 8. 41 perc 26 másodperckor amikor felkelt. De tőlem függetlenül.

Tehát Piggynek Én mondtam és Punktum! Még hozzá 2008. november 05.-én 22.10 perc 42 másodperckor, amikor már le akart esni a feje a fáradtságtól, de nem engedtem.

Jóccakát, tessék lefeküdni!
2338. bálnabá Ugrás 2009 jan 30. 23:42  
Piggy?

Szivem ezt Én mondtam Neked. (2328) Nem egyszer, többször! Csókollak. Látom nem beszéltem hiába. Olyan édin nyomod.
2323. bálnabá Ugrás 2009 jan 30. 12:17  
Gratula!

Apukám Te vagy minden oktató álma. Téged klónoztatni kéne. Örülök, hogy megtaláltad a helyed. Csak azt sajnálom ilyenkor miért nem élek ausztráliában! Ha ott így gondolkodnak a búvárok, akkor bizony ott élvezet oktatni is nem csak tanulni. Legyen sok sok élményed. Gyakorolj keményen. A sok munka meghozza gyülömcsét és most egy régi veterán barátom szavai, gondolatai jutottak eszembe (Roith György CMAS) Inkább legyél ezerszer öreg búvár, mint egyszer híres búvár. Nem beszélve a hírhedt búvár -ról. Ott van benned a tűz, a lendület. Az ilyen srácokkal érdemes dolgozni!

Még egyszer sok sikert! Légy magaddal szemben mindíg szigorú, következetes. Soha ne fogadj el olcsó hazug dícséretet.

Nagylevegőt
2321. bálnabá Ugrás 2009 jan 29. 23:07  
Bogyesz rossz a megközelítés!

Most lehet, hogy hallottál új dolgokat. Nem a Te hibád. Ez így van rendjén. Többen vannak így akiket teli tömtek félresikerült marketinggel, hogy amikor merülni kell miért nem tud egy búvár a minősítési szintjének megfelelő teljesítményt produkálni. Siralmas. De ne légy gyerek. Fogsz még többet is hallani. A DIR is egy üzlet. Nagyon komoly üzlet. Te vagy a potenciális vevő: Jönnek a reduktor vásárlások, Wing, lámpák, DUI ruha, scooter, computerek, műszerek + tanfolyamok és amikor benne van már 5-6 millád, megmutatják Neked az RB 80 CCR újralégzőt és bemutatják, hogy ezzel egy merülés hány száz dollárral olcsóbb, és mennyivel egészségesebb, mint a nyílt rendszer, amit eddig tanultál.

Nosza semmi gáz Te eladod féláron a cuccaid, hogy megvedd az újralégzőt és minden kezdődik előlről. SCR tanfolyam, CCR anfolyam,CCR technical, CCR I. II.III. Trimix, CCR Ful Cave, CCR Wreck. Mindíg újat és újat mutatnak majd. Ezért kell előtte 2-3 évet tekizni sűrített levegővel, hogy rájöjjél melyik irányzat miért szimpatikus számodra. Legyen az DIR vagy DUR. A kiváló oktató kiváló hallgatót fog képezni. Valahol ez pont kétszer annyiba fog kerülni mint máshol, de végén rájössz miután az első 10 millát beinvesztáltad. Sok sikert!

Divat vagy műteki búvár van már elég, bizosan ezt akarod? Bármilyen balesetet így is beszerezhetsz még könnyen. Miért jobb 100-on egy roncsot megmerülni mint 30-on? Ha erre tudod a választ az már lehet, hogy + egy lépés, de még években gondolkozz.

Láttam gyors tanfolyamos búvárokat komoly balesetek után lábadozni. Láttam híres nagymenőket lenullázódni. Ugyanakkor ismerek sok szorgalmas, szerény tek. búvárt, akik szinte minden hétvégén, télen-nyáron nyomják a decompressziós merüléseket évek óta és még nem akarnak trimix vizsgát, mert még nincs elég gyakorlatuk. Nem tudom a GUE hány merüléshez köti a Trimixet, de minden komolyabb rendszer 700-750 merülést ír elő a 100 métere tartományhoz. Bizonyára ők is. Ebből legyen mondjuk 100 trimixes és mondjuk 25 db merülés 75 méter alatti. Olvassák a fórumot GUE fanok is úgyhogy biztosan tudják a standardokat fejből. A világ oktatási rendszerei egy irányban mennek a trendi a három szintű trimix oktatás lesz meglátod. 60 méter, 75 méter 100 méter. Ennek leküzdésére sok sok idő és pénz kell majd.

Ha gyorsan akarsz 100-ra menni gyorsan abba is fogod hagyni. Adj időt magadnak. Merülgess 30-40 méteren 40,50,60 perces fenékidőket. Szokd meg a cuccaid. Legyen készség szintű a tudásod. Merülgess hideg vízben, merülgess maszk nélkül, sötétben barlangban. Gyakorold a mentéseket. Majd ha lesz vagy 200 gázváltásos merülésed, próbálgasd a trimixet. Mindíg társsal. Tervezz meg és hajts végre több száz tek merülést. Alázat, szorgalom, kitartás és eljön a Te időd is.

Nagylevegőt
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-19 Cápaenciklopédia: a röviduszonyú makó
4. bálnabá Ugrás 2009 jan 25. 18:52  
Tamás

Mostanában szinte évente fognak ki a Horvátok kaptális fehér cápákat. Nem lehet, hogy az Adria egyre gazdagodik halakban, hamár a nagyfiúk is ide úsznak?

Mi igaz a Málta körüli fehércápa populációból? Állítólag a világ 2. vagy 3.legnépesebb fehércápa populációja tanyázik az áramlatokban bővelkedő Málta körüli vizekben. Ahol az áramlat repíti a búvárt, ott tuti van cápa is.

Régóta babrálja a csőröm a következő állítás. Több szakkönyv a fehércápa harapását 1,6-2 tonna /négyzetcentiméteresre teszi. Egyáltalán ezt ki mérte le. A régebbi állítások a 2 tonnás harapásról tudósítanak, az újabbak szerényebb 1,6 tonnáról tesznek említést.
Ezzel szemben a geographicon tudományos kísérletet végeztek, csalihúsba épített nyomásérzékelőkkel, melyet audióvizuálisan dokumentáltak. Megdöbbentő eredmény született. A nagy fehér mindössze 500-600 Kp/négyzetcentinél nem harapott nagyobbat, még akkor sem amikor az egész testével rángatta a prédát! A magyarázat szerint nincs is nagyobbra szüksége mert egyedi spec fogsora, mint a késpenge elvág mindent. Ez kb. egy erősebb pitbull kutya harapása. A hiénák harapnak kb. 800 kp/négyzetcentit, míg az egy tonnás határt kizárólag a sólyomteknős és a krokodil harapása érte el.
Mondjuk a mi esetünkben mindegy, hogy hatszáz kilóval vagy 1000 kilóval harap pont kettőbe valaki, de a tényszerűség miatt fontosnak tartom, mi a valós érték? Miért ez a ferdítés?

Gondolkodjunk el ezen!? Én azt teszem egyfolytában. Akinek van írásos, vagy tudományos bizonyítéka az 1,6 tonnás harapásra kérem ossza meg velünk. Szerintem van némi túlzás a dologban...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2210. bálnabá Ugrás 2009 jan 25. 18:06  
Érdekes kis diskura alakult ki a balkéz kontra jobkéz témában.
Nyilván mindenki ott hordja ahogy oktatójától tanulta, illetve ahol megszokta.
Én annyira jobbkéz párti vagyok, hogy a karórámat is elkezdtem jobbkézen hordani 10 éve. Nekem már így természetes. Jobbkézen a computerek, balon a tájoló, merüléstervező.

Nyilván ez a dekompressziós merüléseket végrehajtóknak, DIR vagy éppen DUR búvároknak természetes. Praktikus és logikus érvek tárháza szól emellett. A többiek értetlenkednek. Teljesen mindegy hol hordod, azért még a másik nem hülye.

Nagylevegőt

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
1537. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 21:32  
okker bakker.

1535. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 21:28  
Ez a beszéd Og-lee !

Piggy ne kezd már megint Te is mert megharaplak, vagy megkorbácsoltatlak egy ne mond ki, de tudod kivel! Persze, persze külön gratula a Nőknek, a családanyáknak, feleségeknek, nagymamamáknak, szeretőknek ... phűűűűűűűűű nem volt semmi.
1530. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 20:49  
Garfield33.Bevéstem egy pirospontot!

ELhagytam a koppintóm a mai zavaros vízben, nincs több koppintás január egy-ig! Béke van és nyugalom, addig magamban tartom amit kell. Utánna meg majd Én megint megmondom... :-)  A helyszínen egyébként több tecc télapó is volt (classic, rugóssipkás és tini ninja is), krampusz, meg csodaszarvú csodaszarvas, vizidino, csak hát a mindenütt, mindíg jelenlévő Krizsanadrasunkat hiányoltam. (de tényleg) . Bandibá igazoltan voltál távol?

1529. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 20:39  
A hozzászólás át lett helyezve ebben a fórumba, 41 sorszámmal.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-12-02 Decemberi programok
41. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 20:39  
Köszönet a szervezőknek a mai DOROG programért. Az a közel 50 búvár nemtől kortól, hovatartozástól függetlenül, aki eljött, jól érezte egymást. Az idő pocsék volt ugyan, a víz 4°C mindössze, de jót merültünk. A fán világítottak a díszek. A parton rekedtek egyenes adásban kivetítőn nézték a mozit. Kemény játék, ez igazi férfimunka volt!

Thomsbúvár titkos trimix itókája szívmelengető volt igazán jólesett. Pacsizás, barátkozás, jó buli, ennyi...

Bunny! A válaszom - minden van rajta, sőt még annál is több. A fotóknál ügyeltem nehogy " ingyenreklám" legyen. Ezért nem raktam fel újralégzős anyagot. Ügyelve a másként gondolkodók lelkére. Neked meg hamarosan úgyis megmutatom, a többit megbeszéljük. Sok NAUI, CMAS, PADI, UEF és még kitudja búvár a helyszínen megnézhette közelről, sőt pár dolgot megismerhetett a cuccosból. Nem ez volt most a lényeg, hanem az acsarkodás mentes, tartalmas, békés program. Merülni bárhol lehet, bármikor, de nem mindegy kivel. Íme pár fotó. Mégegyszer tisztelet a messziről jövőknek, gratula a szervezőknek!  



 

Nagylevegőt!
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
1528. bálnabá Ugrás 2008 dec 14. 20:16  
Ebből lesz a füstölt maszk! Kis sültkrumplival, salátával sörrel elmegy.

Nekem van egy vegetáriánus receptem . Araboktól tanultam. Kettévágott burgonya. Keményítőzd be vele kívül belül a maszkod !

Egyébiránt Granuloman elmondott mindent. Csodaszerekkel kezelheted ha rossza technikád és fújod orron át a maszba a forró levegőt. Mindíg párás lesz. :-)

Nagylevegőt!

1487. bálnabá Ugrás 2008 dec 13. 22:39  
Könyörgöm nyugtassuk már meg Békabélát, Garfieldet és azokat akik a mini és tartalék mini egyslukkos palackok mellett érzik magukat biztonságban. Vegyenek legalább kettőt az biztos! Megint olyan dolgon megy a fingfaragás ami kissé túl lett dimenzionálva.

A többiek pedig merüljenek a tanultak szerint. Krizsánbúvár és Bálnatesó véleményén vagyok.

Először is Én tervezem meg a merülésem idejét, mélységét, gázszükségletét !
Én rakom össze a cuccom !
Én ellenőrzöm le beugrás előtt, majd közvetlen merüléskor !
Merülés alatt folyamatosan nyomon követem a jégzőgázaim fogyását!
Megszokott társammal merülök ! Idegennel, vagy akiben nem bízom soha!
Merülés végén mosolyogva jövök a felszínre !
Kizárt a levegőelfogyás! Akinek ez még nem megy, adja vissza a kezdő kártyáját annak akitől kapta. ... Szerintem
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
11727. bálnabá Ugrás 2008 dec 13. 21:35  
Jóstét skacok!

Búvártananyagok fordításához keresek fordítókat! Ha van az ismeretségi körötökben ilyen személy, aki folyamatosan ír-olvas angolul, megköszönöm ha felhívjátok a figyelmét a munkalehetőségre.

Ha az illető még búvárkodik is, megy neki a szakszöveg, az pláne öröm lenne. Köszönöm a segítséget, további jó diskurázást.

Nagylevegőt !
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
1440. bálnabá Ugrás 2008 dec 13. 18:46  
A fizika az bezony nem marhaság!

Ha lent elfogy, akkor az biztos úgy is lesz. Egy esetben úszhatod meg talán, ha kilőssz, de akkor meg jön a deco kamra, bénulások, DCS, AGE oszt annyi. Nem egyszerűbb megtervezni mit szeretnél? Egy rakás gixer beléphet egy merülésen, mint nem tervezett esemény, amiből bármi lehet, ezt már a kezdőknek a fejükbe verik az első merüléseik előtt. Nézegessük azt a nyomásmérőt és figyeljünk a tartalék gázmennyiségre.

Végül is valakinek ez is marhaság, ő majd meglátja élesben és rájön a saját hibáiból tanulva. Így is lehet tapasztalatot gyűjteni, tanulni, csak hosszadalmasabb, több sérüléssel jár.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés