»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-06-17 Ítélettel zárult a nászutaspár ügye

A frissen házasodott amerikaiak tragédiába torkolló merülése után a férjnek kellett felelnie a bíróság előtt.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3
 96. seshat 2009 júl 03. 17:25  
nem tudom, mert harminc a limit a vendégeknek is.

de ha ilyenről lenne szó, vagy olyan helyen dolgoznék ahol negyvenre mennek rendszeresen, akkor előtte gyakorlatot szereznék benne, és utána gájdolnék.
már attól függetlenül, hogy aki negyvenre megy az haladó ergo nem kell neki gájd:)
 95. Káplán 2009 júl 03. 17:22  
Akkor az is előfordulhat, hogy egy búvár lemehet 40 m-re és Te nem gájdolhatod?
 94. seshat 2009 júl 03. 17:20  
addig oktathatok csak, és elvileg addig merülhetek csak.

sajnos nem is voltam még harminckettőnél mélyebben, majd ha lesz rá módom, megyek, eddig még sajnos nem volt. és akkor majd utána oktatok olyat is, ha már nekem is lesz benne több gyakorlatom. de most nem is dolgozom oktatóként (megint csak sajnos)

de kívülről nézve az egy tízemeletes panel ház az kb 30méter, azért az emberi szemmel nézve nem kevés, pl. ha lenézel a tizedikről. csak a vízben ez máshogy érződik, de azért az még "mély. jó, nem a Marianna árokhoz képest :-)

 93. Káplán 2009 júl 03. 17:15  
A karját. Mert ha a kezét fogod meg, akkor máris kiteszed Magad annak, hogy zaklatással vádoljanak. Na jó, Téged nem, de a barátnője megteheti. :) Komoly.
 92. Káplán 2009 júl 03. 17:06  
A megjegyzésem nem a merülési mélységekre vonatkozott, hanem arra, hogy a kedvtelési  búvárt hiba összehasonlitani a hivatásos vagy katonai búvárokkal. NAGY HIBA.
30  m mély? Oktatóként?
 91. seshat 2009 júl 03. 17:02  
nem is mondtam hogy egyetértek egy szál palackos mélymerülésekkel :)
(jó mondjuk nekem a 30 is mély:-D)
 90. Káplán 2009 júl 03. 16:52  
Elvileg. No de gyakorlatilag? Azt azért lazán elfelejtik a  kedves sporttársak, hogy a katonai búvároknál komoly felszini támogatás is  van.  Ott nemcsak oxigénpalack várja  a felszinen  a merülőt. Ja és azok a srácok  kondiciója, egészségi állapota kicsitt jobb, mint egy hobbibúváré. :)
 89. seshat 2009 júl 03. 16:47  
meg az a másik, hogy én dsd/intró stb. típusú merüléseknél megfogom a delikvens kezét, ahelyett hogy a palackcsapjánál rángatnám :)
jobban is szoktak örülni. az olyan "együtt" feeling, nem csak az hogy na, a nagyokos dm/oktató levitt a víz alá...
ha csak a dzsekijét fogom akkor meg azt hiszi hogy egyedül lebegett olyan jól, az is jó... utána meg meg lehet dícsérni hogy milyen ügyes volt, és mindenki örül.

 88. seshat 2009 júl 03. 16:43  
hopposztkopp:
biztos van különbség férfi és női búvár között, amit láttam eddig azt, hogy a női oktatók sokszor türelmesebbek, talán mert érzelmi oldaláról közelítik meg a dolgokat...

pánikolós, vagy akit menteni kellett, volt divemaster férfi, 9méteren pánik housereefen, és az aowd kolléganőm, mint mellé kirendelt buddy mentette meg :-)

a volt barátom meg simán csak szórakozott néha :-D miért ne kérhetne segitséget, nem szégyen az!! ez volt az első reakciója, hogy Te, nyisdmárki a palackom, el is kezdhette volna lehámozni magáról, és kinyitni magának mert az férfiasabb??? :)) vagy elmarja az oktopuszom s ennyi... de ki is téphette volna a számból a reduktort :-D sokféle reakció létezik. de valamilyen szinten az is önmentés. úgy segít magán ahogy tud :)

de én örülök hogy egyből megértettem mi baja, 1-2 mp és már nyitva is volt a palack. aztán röhögtünk egy jót.

de tény, a férfiak közt van több "menjünkmélyre" típus, bár van egy-két lány ismerősöm, akik ugyanilyenek, de tegyük hozzá, ők megtervezik a merülést, míg a férfiaknál többet látni egy szál palackkal menjünk 50-re 60-ra 70-re (tovább nem is folytatom) ... bár a hivatásos vagy katonai bővároknál a PP O2 limit az 2.0.... szóval elvileg meg lehet úszni...
 87. PDIC 2009 júl 02. 22:01  
Ez így van Ezért szeretek egyedül merülni.
 86. hopposztkopp 2009 júl 02. 19:42  
Értem nem kár. Mindenki másért igen.
 85. PDIC 2009 júl 02. 15:28  
Mindig megtaláljuk. Előbb/utóbb
 84. Edka 2009 júl 02. 14:35  
Ezért nem találtátok a kanyont? :P
 83. PDIC 2009 júl 02. 14:33  
A mienk is normális volt. A látásunk meg olyan, amilyen.. Ezért nem kell lámpa éjszaka a canyonban.
 82. Edka 2009 júl 02. 14:31  
Ja, az enyém normális volt, és a látásom is rendben :))
 81. PDIC 2009 júl 02. 14:24  
Az igaz, hogy a múlt héten tényleg nem voltál egy szinten velünk. A véralkoholszintre gondolok.  :-))
 80. Edka 2009 júl 02. 14:20  
Hopp oszt Kopptól más.
Egy nő, aki merül :)
 79. PDIC 2009 júl 02. 14:18  
Mitől más?
 78. hopposztkopp 2009 júl 02. 14:15  
Isten ments, hogy általánosítsak. Vannak százkilós nők akik verik a férjüket. Bármiben.
Mások vagyunk, majd mindenben. Mindenütt és mindenben a segítségemre vannak a nők. A merülés más.
 77. PDIC 2009 júl 02. 13:48  
Nem én voltam.
 76. pygmy 2009 júl 02. 13:46  
mi van, tán Te oktattad Demit?

a nők megfontoltabbak, jobban jellemző rájuk a szabálykövető magatartás...
...ebből aztán cuki házastársi perlekedések keletkeznek a zodiakban, vagy a hajón:P
 75. PDIC 2009 júl 02. 13:37  
Láttam már házaspárokat, ahol a férj sokkal bénább volt, és nem is lett belőle búvár. Tény, hogy a lányok általában félénkebbek, de azért ne általánosítsunk. Ha egy végzett búvárnak "bátorság kell hozzá", válasszon más hobbyt. Sakk, kézimunka?
 74. hopposztkopp 2009 júl 02. 12:37  
Akit még mentenem kellett, az mind tapasztalt és képzett nő volt. Összeverekedett a mélyben a férjével, többen bepánikoltak, a parton felakadt, volt klausztofóbiás, felszerelést elpergető, itt megállunk, oda nem megyünk majd tízméterrel feletted úszom... Sorolhatnám. Nem bántásnak szánom. Nem is az. Tisztelem, ha merül velem. Bátorság kell hozzá. Vízben vagyunk és veszélyes helyen. Vagy tudomásul vesszük, a képességeik mások, vagy velünk pusztulnak. A felelőség az enyém. Vagy csak magamra veszem. Minden tisztelet mellett én vigyázok a páromra. Lehet ügyes, képzett, tapasztalt bármi. Mert jön egy pillanat és az egész "tudása" nincs is sehol. Sok év és merülés megtanít arra, hogy az ember soha nem lehet eléggé felkészült, okos és biztos. Én sem. Ezért azt a hamis látszatot keltem, hogy velem teljes biztonságban merül. A nőnek lelke van, meg minden más is. Ugyanazt nézzük és mást látunk, ugyanazt csináljuk és másra gondolunk. Én látom felettem a tíz méternyi vizet, ő a világvégét ott lenn. Bennem bízzon, a teremtő a közelében van, én melette.
 73. aron5 2009 júl 02. 11:25  
neked mi bajod van folyton a nőkkel? főleg a víz alatt. Ért valami konkrét - gyerekkori - trauma? Már annyiszor utalgattál a velük kapcsolatos aggályaidra.
 72. hopposztkopp 2009 júl 02. 11:09  
Ugye van az a mondás: az egész világ hülye, csak én vagyok normális. Ebből adódik, ha baj van csak én hibázhattam, csak én ronthattam el valamit. Megoldást is csak magamtól várhatok. Ez az alap. A merülő is akkor lesz búvár, ha az önmentés már szinte tökéletes.
(Vannak hölgyek is a világon, ők mindent könnyebben, ügyesebben és hamarabb megtanulnak mint ..., viszont ezt csak magamnak memorizáltam, nem mondanám soha. Eljön majd az idő amikor egy hölgy kisegít a vízből, no az lesz az utolsó merülésem. A munkámban természetes, hogy ők a segítőim - nélkülük megállna az élet, de megadják azt a látszatot, hogy én vagyok a ...)
 71. seshat 2009 júl 02. 08:24  
az jutott eszembe hogy egyszer csinaltunk buddy check-et és morgott hogy minek, kinyitotta a palackomat, igen ám ,de annyira akadt, azt hitte, nyitva van. én meg mindig ellenőrzőm magamat, a mutató meg kilengett össze -vissza :-D

amúgy a zárt palackos beugrásznál hadonászott = kalimpálva mutogatta, hogy nyissam ki a palackját. amúgy ha bambulok és nem reagálok akkor is megoldotta volna a helyzetet, gondolom én. csak vicces volt azért :_D

amúgy ja, de ha dolgozol ez van, a vendégek csinálnak Buddy checket egymással, ha páratlan számban vannak akkor egy meg a dm/oktatóval. vagy ha egy vendéget visszel vagy tanfolyam akkor perzse egymással buddy check. de ha guide-olsz csapattal stb akkor ellenőrzöd magadat. úgyis az a biztos. kivéve persze , ha az ellenőrzés kimarad...

én nem ellenőrzöm mániákusan a palackot, csak vízbemenetel előtt, mert a hajón ugye összevissza tekergeti a személyzet :)
...fura mert a gázt pl ötször megnézem hogy elzártam-e, vagy a bejárati ajtót, hogy bezártam-e....
 70. áááááávadász 2009 júl 02. 08:21  
ebbe az a risky, hogy ha lazul a palac rögzítése, akkor nincs a palack csapja+redó kombó, amibe a jacket füle beleakadhat.
így szépen kislisszan a palack és tarthatja foggal az egészet ahogy himbilimbizik a lába közt.
egy ilyen performance-t megnéznék, mókás pár másodperc lehet, mire úrrá lesz a szitun. szerintem ezért nyúlkált hátra sűrűn, mert volt már ilyen élménye.
 69. vizidino 2009 júl 01. 23:29  
hát, ha a tiedet is a lábad között akarta ellenőrizni, nem csoda ha randán néztél rá :)
 68. Bunny 2009 júl 01. 23:28  
Hmm, ez eléggé szürreális, valami gyermekkori trauma érhette? :D
Én ezt úgy oldom meg, hogy vízbelépés előtt már megszokásból veszek pár mély levegőt, nyomásmérőt nézve. Zárt palackkal még sosem ugrottam vízbe, olyan már volt hogy már rajtam volt az egész hóbelevanc, és zárva volt a csap.
Sznorival ellenben már többször merültem :)


 67. azarabdémon 2009 júl 01. 22:49  
Volt nekem ecccer egy hétvégére egy osztrák bádim, aki annnyira parázott attól, hogy egyszer véletlen zárva marad a palackja (vagy rosszkezek elzárják), hogy módszeresen FORDÍTVA szerelte föl a palackot a jackettre: azaz a csap volt alul. Elég kaotikusan nézett ki a pasi a vízben, de - meg kell monnyam - ő teljesen biztonságban érezte magát, hisz neki ez volt a rend, és abszolút nyugodtan merült. Mindkét (méretes) reduktortömlője a lába között volt a szájához vezetve, de nem ám úgy lifegve, hanem több helyen rögzítve. Látszott, hogy a pasi komolyan gondolja a parát és fasza kis rendszert dolgozott ki magának.

Merülés előtt szereléskor ellenőrizte a nyitott csapot, azután a hajótaton is ellenőrizte, majd nagylépés után is ellenőrizte. Víz alatt minden másfeledik percben megtaopgatta hátul a palack csapját - látszott, hogy rutinnal teszi.. nem matatott, hanem határozottan megfogta, majd merülgetett tovább.
Első alkalommal az én tankomat is ellenőrizni akarta volna manuálisan (a víz alatt!), de úgy néztem rá a maszkon keresztül, hogy megértette, hogy a halál fia lesz, ha hozzányúl.

Aztán szent volt a béke, és jókat merültünk.






 66. áááááávadász 2009 júl 01. 17:15  
felháborító, hogy ilyen véletlenek megtörténhetnek.
ezeket az embereket nem szabadna a víz alá engedni.
ez biztosan nagyon veszélyes.

 65. Aladár 2009 júl 01. 17:03  
A fickó éppen balra nézett, mert elúszott mellette egy teknős, és abban gyönyörködött. Mire visszafordult, a felesége balesetet szenvedett.
 64. pygmy 2009 júl 01. 16:53  
lehet, hogy a fickó is azt gondolta a feleségéről, meg tudja oldani a helyzetet...lehettél volna akár az ügyvédje is :P
 63. Aladár 2009 júl 01. 16:50  
Én eddig még mindig ellenőriztem a palackomat vízbe menetel előtt. Viszont van olyan, h az emberek játszanak a vízalatt, és 1-1 búvárnak elzáródik a palackja véletlenül. Tudom, ez fúj, meg izé, de csak olyanoknak záródik el, akikről tudja a véletlen keze (aki véletlen elzárja), hogy biztosan (nem véletlenül) meg tudja oldani a helyzetet. Nem beszélve a "megalázó", ámde praktikus octopusos lehetőségről, ami mindig adott.
 62. vizidino 2009 júl 01. 16:32  
az úgy túl egyszerű :)
meg el kell fogadni hogy emberek lévén (legalábbis gondolom a többség nem földönkívüli, az erre utaló jelek ellenére) alkalmanként hibázunk, és ha valaki legközelebb elbaltázza, relatív kevéssé fogja vigasytalni a tudat, hogy előre meg kellett volna nyitni :)
Jelenleg én is úgy érzem hogy belém idegződött a közvetlen vízbemenetel előtti újraellenőrzés, de csináltam már fura dolgokat más témában is...
 61. áááááávadász 2009 júl 01. 16:30  
ilyet egyébként érdemes csinálni csak játszásiból is, mert ha egyszer kilazul a palack, akkor ez a módszer jól jön.
persze csak integráltaknak.
 60. Káplán 2009 júl 01. 16:21  
Vagy még előtte kinyitod. :)
 59. áááááávadász 2009 júl 01. 16:16  
nem mindenkinek működ, én pl nem vagyok elég hajlékony hozzá, hogy elérjem a csapot.
ilyenkor hanyat csapom magam, mind a büdösbogár, és a hasamra forgatom a palackot.
 58. Aladár 2009 júl 01. 15:33  
Köszi az ötletet, ki fogom próbálni.
 57. vizidino 2009 júl 01. 15:29  
ööö... ezt felénk úgy szokták (ha csak a csap nyitásáról van szó) hogy a haspántot kinyitva egyik kézzel feltolom a hátamon magasra a palackot, másikkal meg nyitom a csapot. Nem kell hozzá levenni, egyszerűbb, gyorsabb, stb. Eleve nem árt úgy szerelni, hogy nyújtózkodva el tudd érni. Persze eleve nem árt ha a csapot nem olyan nehéz forgatni hogy kitekert csuklóval is meg tudd csinálni, ez viszont helyi adottság. Találkoztam már olyan palackkal hogy akkor is alig tudtam forgatni a csapot amikor előttem volt, nemhogy gumiemberkedve a nyakam mögött. Aztán vannak azok az Y-csaposok amiknek ferdén lefelé áll a tekerentyűje, ezeknél igen nehéz hátrafelé megtalálni, főleg hogy ált. a csövek pont ott vannak útban. Szóval lehet a helyzetet bonyolítani... néha nem is tudom, hogy pl. hideg vízben amikor nagyobb az esélye hogy a csaphoz kell nyúlkálni, miért nem merülünk fejjel lefelé álló palackkal mint a tűzoltók. Biztos könnyebb lenne babrálni.
Nekem csukott csappal merülni még nem sikerült (akkora rutinom még nincs), a reduktort nem szájbavéve viszont igen. Akkor történt amikor először láttam éjszakai merülésen világító planktont... a látvány teljesen elfeledtette velem hogy levegőt is kellene vennem, 4 méteren kezdtem el a csőért kotorászni... meglett :)
 56. hopposztkopp 2009 júl 01. 14:58  
Eszmélés után, bal kézzel lazán háttranyúltam és félfordulat nyitás elég volt a csapon, hogy fellőjjön. A csap a jacket kis palackján volt. A fenekem mellett. Mert minden ember a fenekéhez kap ha baj van.
 55. hopposztkopp 2009 júl 01. 14:50  
Ha csak "hadonászott" volna ott is marad. Ugrottam már zárt palackkal én is. Meg olyan is aki már nem firkál ide.
 54. Aladár 2009 júl 01. 14:24  
És közben nem tudott segíteni az oktató, mert zárva volt a palackja, és nem tudta, hogyan nyissa ki?
 53. Káplán 2009 júl 01. 14:23  
És kiesett szádból a redó, miközben leverted a maszkodat? :)
 52. pygmy 2009 júl 01. 14:22  
nem. nekem az ow-n simán lecsúszott a combomra tett ólomöv míg a mellénnyel szaroztam:) magammal rántottam a belém kapaszkodó guide-ot is...
 51. Káplán 2009 júl 01. 14:20  
Figyu, az a vizibohóc, nem az oktató . :)
 50. pygmy 2009 júl 01. 14:20  
elengedi, mert úgy még tökösebb. basszus, majd Dorogon bemutatom:P
 49. Aladár 2009 júl 01. 14:18  
Ezek szerint te is merültél 6ással.
 48. pygmy 2009 júl 01. 14:18  
azt hittem, nektek is az a kép ugrik be, amikor még vagányabb az oktató (bárki) és nem kapaszkodik, hanem leveszi, lökdösi maga előtt, teátrális mozdulatokkal bohóckodik, párszor körbeúszik a motyó körül, stb...
kapaszkodni tök snassz!

 47. Aladár 2009 júl 01. 14:15  
Megint gonosznak tűntem? Pedig olyan kedves mosollyal az arcomon írtam. (nem, nem az arcommal írtam)
Első   1 2 3
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés