»» ««

Ítélettel zárult a nászutaspár ügye

Külföld

A frissen házasodott amerikaiak tragédiába torkolló merülése után a férjnek kellett felelnie a bíróság előtt.

A 2003-ban történt esetről honlapunkon is írtunk már. Tina Watson és férje, Gabe Watson nászútjukon Ausztráliában búvárkodtak, és a Yongala roncsánál merülve az alig 11 napja összeházasodott pár bajba került. A rutinos, mentőbúvári végzettséggel rendelkező férj vallomása szerint felesége valamiért pánikolni kezdett, magát a férjet is veszélybe sodorta, aki a felszínre úszott és úgy kért segítséget. Tinát gyorsan megtalálták és a felszínre vitték, de segíteni már nem tudtak rajta.

Az eset legalábbis ellentmondásosnak tűnt, hiszen elvileg egy mentőbúvári tanfolyam éppen a veszélyhelyzetek kezelésére készít fel. E tekintetben Gabe védekezése még hihető is, hiszen tudjuk jól, ez is csak egy tanfolyam, ami nem jelenti azt, hogy a búvár minden helyzetben mindig jól képes cselekedni. A vizsgálat kiderítette, hogy a feleség felszerelése hibátlanul működött, nem ez volt a férj által említett pánik oka. Ráadásul a vízben levő más búvárok egyike azt vallotta, hogy látta, amikor a lényegesen nagyobb termetű férj erősen hátulról átöleli Tinát, majd az lesüllyed, a férj pedig a felszínre úszik. A rendelkezésre álló adatok alapján az ügyészség szándékos emberölés miatt emelt vádat, mert véleményük szerint a férfi elzárta a palack csapját amíg a felesége meg nem fulladt, utána újból kinyitotta azt, majd a felszínre úszott kétségbeesést színlelve. Ám indítékot nem sikerült találni, és a vád is inkább feltételezésen alapult.

Gabe Watson mindvégig tagadta a vádat, hazautazott az Egyesült Államokba, sőt, azóta már újra meg is nősült. Végül önként visszatért Ausztráliába a tárgyalásra, de a súlyosabb szándékos emberölés vádját továbbra is tagadta. Ám abban végülis bűnösnek vallotta magát, hogy nem segített bajba került feleségének (és egyben merülőtársának), ezért egyezséget kötve, vállalta a büntetést a gondatlanságból elkövetett emberölésért. A bíróság négy és fél éves börtönbüntetést szabott ki rá, amiből egy évet kell letöltenie, a hátralevő három és fél évet pedig felfüggesztik. A büntetést Ausztráliában kell letöltenie.

Az áldozat, Tina családtagjai megdöbbentek az ítélet hallattán. Tommy Thomas, az édesapa, képtelen elfogadni, hogy ilyen viszonylagosan enyhe büntetéssel megússza a történteket Gabe Watson. Továbbra is biztosak benne, hogy szándékos emberölés történt és vizsgálják a jogi lehetőségeket az ügy továbbvitelére- akár Ausztráliában, akár az Egyesült Államokban. Valamilyen formában ugyanis mindenképpen szeretnének igazságot szolgáltatni fiatalon elhunyt lányuknak.

[ A CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 146. vizidino 2009 júl 05. 08:52  
itt (Liguria) is az érdekesebb merülőhelyek tekintélyes része kiesne egy 30m -es határral. A fenék a legtöbb helyen lassan mélyül és homokos, a látnivalót egy-egy,  homokból pár méterre kiálló sziklacsoport adja. és bizony sok esetben 30 alatt van a fenék. Táblázatmániásoknak igazi paradicsom, szép U-profilokat lehet merülni :)

 145. hopposztkopp 2009 júl 04. 21:56  
Jó, rendben. Mentségünkre , - no meg az oroszokéra, mi még "a kétéltű ember"-en nőttünk fel. Bennünk még jócskán maradt a DDT-ből is.
 144. seshat 2009 júl 04. 20:02  
hm..ez egy rekrerációs búvárkodásra szakosodott bázis volt, ahol, a vendégek többsége évi egyszer, 1-2 hét szabadság alatt merül, ez évi 10-20merülés, nem sok, mondom, nem kekeckedett senki, halat nézni jöttek meg relaxálni; és amúgy, egyedül a magyaroknál meg az oroszoknál a téma, hogy milyen mélyen voltunk, a többi nemzet azt hiszem, inkább az élővilágnak örült, meg nézegették a halas könyvet hogy mit láttak...
 
és mondom, nitroxszal merült majdnem mindenki, ez a másik ok. 

aki mélymerülést szeretett volna tanulni, oktatóval ment; vagy volt, hogy egy kis csapat jött az oktatójukkal, előre tudtuk, ők külön mentek negyvenre.

azzal, hogy elmondom a szabályokat, amit előtte a vendég alá is írt, megvédem a bázist, meg magamat is.
...és mivel nincs guiding, ha ő úgy dönt, hogy nem tartja be a szabályokat, lelke rajta...

...de ha azt mondom, hogy negyven a limit, akkor valószínűleg az lesz a következő kérdés, hogy miért nem inkább ötven :-D
de mondom, ez nem az én szabályom és nekem tényleg mindegy. megértem a búvárok szempontjait is, de a bázisvezetőjét is. 
 143. hopposztkopp 2009 júl 04. 17:56  
Biztonság? Csalóka, ha mélységhez kötött. Jön egy ember, azt mondja: hatvanra terveztem egy merülést, kell egy kis nitrox, oxi, meg egy kis nemes, jól keverve, nem rázva. Külön-külön. Esetleg némi aszisztencia, a dekókamra címe, a mentőhelikoter pilótája szolgálatba, stb..  Szerinted ez egy veszélyes ember?
 142. Káplán 2009 júl 04. 17:48  
Találó példa. Nem egy sereg az altisztekre épül. :)
A további 141 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés