»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset

Egy angol búvár vesztette életét egy franciaországi balesetben.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 27. vizidino 2009 máj 12. 17:10  
mert lefejelt valami nagyobb gőtét?
 26. seshat 2009 máj 12. 16:53  
mit csinaljon a sznorival szaz meter melyen... :-D viszont ha elvesziti a maszkjat, a tartalek maszkjat es a tartalek tartalek maszkjat ugy kurvara nehez leolvasni a kompjutert pl :)
nekem nem is sikerül...ez a buborekon keresztül nezős technika... :-P meg nem jöttem ra a trükkjere...
 25. OG-Lee 2009 máj 12. 15:58  
Mééé pont tartalék maszkot?
Légzőcső?
 24. seshat 2009 máj 12. 13:41  
meg ha technikaimerülsz, akkor úgyis k....a egyedül vagy szerintem, hiába vannak veled nyolcan... mert mit tud csinálni... mondjuk százhúsz méter mélyen? jó, megfogja a kezed, kb ennyi. ..persze kiszedhet, ha beszorulsz valahova, adhat egy tartalék maszkot, vagy mit tudom én...

lövésem sincs róla amúgy, de gondolom mindenki saját maga merül x arányú gázkeverékekkel, tehát csak a saját palackjaidat használhatod. és ha minden precízen meg van tervezve, és te behülyülsz és elmész a francba, mert azt sem tudod mi van, nem is mehet utánad.



 23. seshat 2009 máj 12. 13:33  
ezek jutnak most eszembe...
..exkollégáról kiderült, hogy titokban ez van.... már nem annyira titok. de tuti hogy öngyilkos hajlamú. minden este jól beszív, másnap meg lemegy ötvenre egyedül... amikor lehetősége van rá, pl abu kafanhoz mennek stb... akkor elslisszol a csoporttól, gondolom (haladók guide nélkül merülnek, azért)

a videobubbles, akik csinálják a filmeket a vcendégeknek, ők is egsyedül merülnek... de mindig a vendégek közelében... már anniyra, hogy látótávolságon belül.

én nem szeretek egyedül menni... jó, 3-4-5méteren, pl checkdive után szivesen maradok a partközelben, pl nézegetni valamit, meditálni, relaxálni, pláne ha akkor kitelik a húsz perc (+1db merülés:))..

nem mondom hogy ördögtől való vétek... de... nem nekem való...

azt mondják, ha oktatsz és owd, akkor is tulképp egyedül merülsz. igen, de azért némely esetekben tudsz segiteni magadon!! végülis akkor minden cuccból kettő van... vagy ha tegyük fel szarul vagy, görcs, szédülés, stb akármi, mit tudom én sose lehet tudni... akkor elkapod, és mutatod hogy menjünk fel :))

fel lehet jönni 12ről... ha 9ről fel lehet illetve elvileg fel tudsz (CESA) ..van aki meg huszonötről meg negyvennyolcról is fel tud.... de nem üres tüdővel.. hanem mondjuk az utolsó slukkal... vagy olyan nem várt szituáció adódna, hogy hirtelen kiürül a palack? mintha elvágták volna :-D hihihi.... szerintme olyan nincs... max ha valaki lekapja rólad a felszerelést 1mp alatt és elviszi :D vagy két levegőelfogyott pánikolós jön egyszerre, egyik elveszi az oktopuszt, a másik kitépi a szádból a redót :-D
 22. Káplán 2009 máj 12. 10:45  
Már megtettem a kérdéssel. Már aki érti :)
 21. BoGyesz 2009 máj 12. 10:45  
OK, felszereléssel nem próbáltam még. :-) Csak gondolom, ha egy levegővel le tudok menni 15m-re meg vissza, akkor ha épp elromlik a reg 12ön talán feltudok még jönni blackout nélkül. Bár lehet nem. Ezt inkább meghagyom valaki másnak kipróbálásra, maradok a buddy-nál. ;-) (írtam is, hogy hülyeség volt)
 20. aron5 2009 máj 12. 10:42  
Konkrétan? :)

Csak arra gondoltam, hogy BoGyesz vallomása feddést fog belőled kiváltani.
 19. Káplán 2009 máj 12. 10:39  
Mire gondolsz?
 18. aron5 2009 máj 12. 10:35  
tudtam, hogy szigorú leszel :)
 17. Káplán 2009 máj 12. 10:31  
Ne viccelj ! Mennyire titok, ha más is tud róla? :)

Vizidino 9:  Önminősités a folyamat neve. Szemérmesen "alapminősítésnek" csúfolják.
Bogyesz 12: Üres tüdővel? Az milyen ?
Aron5 13: Mit is mondhatnék erre?
 16. Kékbálna 2009 máj 12. 09:50  
Hát ez az. Nem isten kísértés az egyedül merülés. De komoly felkészülést igényel. Gondoljatok csak a technikai mélymerülésekre. Egyik sem úgy történik, hogy ma kimegyek a strandra és dobok egy 300-ast. Hosszú tervezés és felkészülés előzi meg ezeket a solo merüléseket. Így is nagyon veszélyes, de ésszel megcsinálható számtalan példa van rá.

A solo merülés és a normál merülés között annyi a különbség, mint a holdutazás és a napi munkába autózás között. Az aki ezt nem ismeri fel fog meghalni, mert felelőtlen volt.


 15. vizidino 2009 máj 12. 09:30  
hát, azért az egyedül merülés nem minden körülmények között ördögtől való vétek. Barlangi ügyekbe nem szeretnék beleszülni (nem értek hozzá), de gondolj csak bele: pl. a dm vagy oktató szinte minden esetben nagyobb biztonságban lenne egyedül, mintha egy csapat kezdőt, neadjisten tanfolyamost kísérget. Akkor miért is ne mehetne el egyet punnyadni 5 méteren egyedül?

 14. békabúvár 2009 máj 12. 09:14  
A témához érdekes Daniel Lenihan Merülés című könyve a rendkívül rossz fordítás ellenére. Azt mondta, hogy mély megrendüléssel hozza fel a barlangokból és egyéb zárt helyekről az elhunyt búvárokat, de határozottan ellenére van a barlangi és zárt téri merülések mindenféle adminisztratív tiltásának, hiszen mindenki az egyéni szabadságjogai szintjén kell hogy eldöntse, vállalkozik-e ilyen merülésre vagy sem. Sok olyan barlang van. ahol két ember nem fér el, vagy csak egymást akadályoznák a segítségnyújtás lehetősége nélkül, ezért ebben a műfajban az egyedül merülés nem feltétlenül hiba, a képességeink túlbecslése már igen.
 13. aron5 2009 máj 12. 09:12  
Mit fogsz te kapni Káplántól... hajjajjj :))))
 12. BoGyesz 2009 máj 12. 08:07  
Videos buvarral talalkoztam a Fulop-szigeteken aki rebreather-el merult egyedul, de persze az nem barlang meg volt nala nyilt rendszer is vesz esetere. Mondjuk en meg igy sem merulnek egyedul. Meg ha egyedul merulsz kivel beszeled meg a latottakat meg az egyebb erdekes dolgokat? En egyszer kezdo koromban voltam olyan okos, hogy egyedul merultem egy merules vegen, mert a buddymnak elfogyott a levegoje es a DM felment vele. Igy utolag vissza gondolva jo nagy marhasag volt volt. Mentsegemre legyen mondva a merules vegen mar "csak" 12 meteren voltam, onnan meg ures tudovel is feljovok, de ennek ellenre hulyeseg volt.
 11. seshat 2009 máj 12. 06:33  
juj tényleg, egyedül volt... szuicid hajlam...
(nekem van egy ismerősöm aki egyedül meg 50-ekre.... titokban)
 10. BoGyesz 2009 máj 12. 05:39  
egyedul barlangban merulni... atyaeg... es egy ilyen ostobasag miatt tonkre tenni a csalad eletet... bravo
 9. vizidino 2009 máj 11. 23:00  
Azért fel lehetne tenni a kérdést, hogy azok akik most ezeket a tanfolyamokat oktatják vajon honnan kapták a minősítésüket? Az akárhány év merülési gyakorlatot elfogadom, azt viszont nem hogy akik ifjabb korukban korlátozás nélkül tették amit akartak, azok utána hirtelen megtérnek és elkezdenek a biztonság nevében bizniszt csinálni az egészből. Ha maguknak elfogadták azt hogy nem csak "atyaúristenek" által tartott tanfolyamokból lehet tanulni akkor meg lehetne bennük annyi tisztesség hogy a tanfolyamaikat legfeljebb ajánlott, de nem kötelező jelleggel hirdetik.
 8. pufók-ufók 2009 máj 11. 19:31  
Na ez a Bálna Úr már megint megmondta a frankót.Az viszont tény,hogy igaza van.Sajnos sokan sajnálják a zsét egy kis plusz tananyag elsajátítására,nem hogy a búvárkodás csúcsának számító barlangi mélymerülésről.NO MEG HÁT EGYEDÜL.MIRőL BESZÉLÜNK EMBEREK !!!!!!!Ow tananyag,hogy egy búvár nem búvár,még tóban sem nem itt.....
no hát ennyit....aztán még lehetne vagy két oldalt firkálni.
 7. istvanv 2009 máj 09. 15:27  
Szia Eszter!
A zárt helyeken búvárkodás nem az én világom, ehhez korábban kellett volna
kezdeni...
Egy űrhajós semmi a profi barlangi búvárhoz képest, csodálom és tisztelem
őket, de csak messziről.
 6. seshat 2009 máj 09. 15:08  
én nem akarok barlangba menni... elég, ha elképzelem, hogy milyen.

 5. bálnabá 2009 máj 09. 14:56  
Szép napot !

Sajnos ilyen szomorú balesetek korábban is voltak és lesznek.
Attól, hogy valaki búvároktató nem biztos, hogy alkalmas a biztonságos barlangi merülésekre.
Képzettség, gyakorlat, speciális felszerelés, merülőtárs(ak). MERÜLÉSTERVEZÉS !

Ha ezeket mind mind megvizsgálnánk, biztosra veszem, hogy itt is találnák veszélyforrásokat, mely egy lehetséges baleset előjeleként már jelen vannak, voltak. Újralégzőknél is vannak kifejezetten lapos, kompakt viszonylag kis méretű könnyű készülékek - SUBMATIX, REVO, MEGALODON -és vannak nagy buflákok -INSPIRATION-, melyek nem biztos, hogy alkalmasak az adott feladat végrehajtására! A CCR készülékek súlya 15-40 kg között változó, típustól függő.

Újralégzővel merültek már barlangban 260 méteres mélységben balesetmentesen! Megfelelő tervezéssel, merülőtársakkal, többszörös biztosítással. Ugyanúgy, mint egy nyílt rendszerű felszerelés, az újralégző bárhol bármikor le és felvehető, akár magunk előtt tólva is használható, önmentő nyílt rendszerrel felszerelt, tökéletesen kiegyensúlyozott rendszerekről beszélünk. + ne feledjük a biztonsági deco palackokat !

Nyilván itt jön a gyakorlati tapasztalat kérdése. Ki hogy hol mikor, mennyit gyakorol, hogyan képzi magát tovább? Milyen társakkal merül. Képzett búvár soha nem merül egyedül.Barlangban meg pláne nem. CSAPATMUNKA! Ha valami arról szól, akkor a barlangi merülések a legösszetartóbb, legfegyelmezettebb csapatot követelő merülések!

Komoly barlangi behatolásokat végrehajtó búvárok egyre inkább 3-as, vagy 2x2-es csoportokban merülnek és rendszeresen gyakorolják a mentési eljárásokat, vészhelyzeteket. Az oktatáson is így begyakorolják még szárazföldön a mozdulatsorokat (NACD, PSAI) Ez még nálunk talán eretnekségnek hangzik, de Floridában(USA), Mexikoban már rájöttek arra, hogy 2 búvár könnyebben segít egy bajbajutott társán, mint egy búvár, különösen ha nagy mélységben scootereket, dekopalackokat alkalmazva merülnek! Aki barlangban egyedül merül az minden merülésnél az életét kockáztatja.

A képzésre fordított idő és pénz mindíg megéri a ráfordítást! A világon mindenütt a komoly barlangi oktatással foglalkozó rendszerek több lépcsős fokozatos továbbképzést javasolnak az érdeklődőknek. EZ mind TECHNIKAI BÚVÁR FOKOZAT, speciális felszerelés igénnyel, duplapalck-manifold, szárazruha felszereléssel, lámpák!

1. CAVERN
2. INTRO CAVE
3. APPRENTICE CAVE
4. FULL CAVE

Ahhoz, hogy valaki CCR Újralégző készülékkel merüljön barlangban, több száz merülésre van szüksége, több tucat speciális továbbképzésre.
rescue, nitrox, SCR félig zárt újralégző felhasználói, advanced nitrox, CCR Air diluent, CCR CAVERN, CCR INTRO CAVE - ez a minimum ! Nagyobb mélységű merülésekhez kell még CCR Technical, CCR TRIMIX I.LEVEL, CCR TRIMIX II.LEVEL, CCR TRIMIX III.LEVEL, CCR APPRENTICE CAVE, CCR FULL CAVE. (Ez eddig minimum 5 év barlangi merülési gyakorlat, meg vagy 10 milla!)
Több száz barlangi merülési gyakorlat. Ha ez mind meg lett volna, lehet, hogy ez a baleset sem lett volna. Aki a tanulásra és képzésre sajnálja a pénzt az később a gyakorlatban rájön a hiányosságokra, csak lehet, hogy nem lesz korigálási lehetősége. Ezen gondolkozzunk el drága barátaim...

Nagylevegőt..

 4. seshat 2009 máj 09. 14:35  
szia István!!
én nem értek hozzá...de biztos lehet..ha kitekered a csutorát... :-P de valószínű nem olyan egyszerű.... vagy ő akadt be valahova kis helyre ahol cucc nélkül sem fért el...vagy eltévedt... de borzasztó akkor is. klausztrofób halál.
 3. istvanv 2009 máj 09. 12:55  
Gondolom, van aki ért az újralégzőkhöz...
Kézből nem lehet használni?
 2. Kékbálna 2009 máj 09. 12:00  
Ismét emberi felelőtlenség. Kereste és megtalálta a hátárát. :(
 1. seshat 2009 máj 09. 07:38  
júj szegény :-(
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés