»» ««

Rejtélyes barlangi baleset

Külföld

Egy angol búvár vesztette életét egy franciaországi balesetben.

(C) frankiecoweA 32 esztendős John Maneely tapasztalt barlangi búvár volt, de egy mély barlangban a svájci határ közelében bajba került a víz alatt. A Source du Doubs barlangban szintén merülő búvárok baj nélkül a felszínre értek, ám amikor a tőlük függetlenül merülő búvár nem jött fel, a keresésére indultak. Végül egy 26 méteres mélységben levő kiszögellés alá szorulva találtak rá élettelenül.

A francia hatóságok nem tudták kideríteni, mi történt, mert az eset rejtélyesnek tűnt. Angliában folytatódott a vizsgálat, és néhány hónap után egy lehetséges forgatókönyvet tettek közzé. A baleset előtti estén Maneely felszerelése kapcsán vitatkoztak a búvárok, mivel a többiek szerint az általa használt újralégző túl nagy volt a szűkebb réseken való átjutáshoz. A búvár ezeket a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyva vállalkozott a merülésre. A további eseményekről azt feltételezik, hogy a búvár megpróbált átjutni egy szűk ponton, de képtelen volt rá, ezért levette az újralégzőt, majd egy kisebb palackot magánál tartva átúszott, és utána maga után húzta az újralégzőt is. Viszont egyszerűen nem volt képes újból a hátára venni azt, tehát utolsó esélyként megpróbált visszaúszni a felszínre a kis palack segítségével. Ám ez a próbálkozás már nem volt sikeres.

Édesapja szerint fia, aki oktatói minősítéssel is rendelkezett, nagyon szeretett merülni. A tragédia bekövetkeztében talán az is közrejátszhatott, hogy nagyjából tíz évvel korábban egy motorbalesetben súlyosan megsérült a háta, ami nehezebben mozgott, és ezért nem tudta újból felvenni az újralégzőt a szűk térben. A halottkém végül baleseti halált állapított meg.

[ The Argus ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 177. elche 2009 máj 14. 18:32  
A check dive téma is mehet tovább általánosban, ez már nem feltétlenül ide tartozik ehhez a balesethez.
 176. macok 2009 máj 14. 18:31  
pl. sztem a check dive arra is jó tud lenni, hogy a delikvens kisúlyozza magát a helyi (vas, alu, 10,12,15l...) palackhoz és az éppen felvett ruckóhoz.
 175. seshat 2009 máj 14. 18:15  
A hozzászólás át lett helyezve ebben a fórumba, 17878 sorszámmal.
 174. seshat 2009 máj 14. 18:07  
de akinek nincs azt nem nézheted meg... ha van, akkor meg megnézem... nem köll már minden szóba belekötni :-))

ha merülnek utána, akkor igen, 12 euró volt/merülés, ingyérnitroxsszal. ha nem merül csak check dive kell (mert pl másnap a hajó olyan helyre megy ahonnan nem megoldható, vagy nem kényelmes, vagy nem biztonságos), akkor természetesen ingyenes. ha huszan vannak és egy óráig tart, akkor is ingyenes... ahol ezért pénzt kérnek az elég tré hely lehet.

...azért, mert akkor kezdheti meg a nyaralását és merülhet, ha tud maszkot üríteni meg megkeresni a szájából kipotyogtatott reduktort. van, ahol "elfogyott a levegőm" szitu is van...  mi ebben a rossz? ez tényleg nem személyek ellen irányul, hanem biztonságosan merültetni azt a kurva sok embert, akik megfordulnak egy bázison vendégként....

...jó lenne, ha mindenkinek a világban el lehetne hinni, amit mond, de erre sajnos nem lehet alapozni.
 173. békabúvár 2009 máj 14. 18:00  
Hát ez a zenés kérdés... ha a kocsmában vállalja el egy baráti körben, akkor nem kérhető számon, és akkor sem ha elegáns körülmények között teszi ezt, de  nem a búvárbázis hivatalosan munkáltatott merülésvezetője, a hazai tételes jog szerint ekkor is kb. "merülőtárs" lesz az ehhez kapcsolódó felelősségszinttel. A kötelező helyi vezető "csoportért való" felelősségét fogják firtatni a felsorolt államokban is...
A további 172 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés