»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-31 A szabadság ábrándja

Más tevékenységekkel összehasonlítva időnként elgondolkodom rajta, mennyire van túlszabályozva a búvárkodás.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 36. elche 2009 jan 31. 23:06  
A forradalomra céloztam.:)
Egyébként nézd, te magad is dönthetsz, és döntöttél is, amikor azt mondod, szafarizni azzal a csapattal mégy, akivel úgy érzed, a te stílusodban merülnek, stb. Ezt én is megteszem, amikor utat szervezek, és érdeklődöm, mit, hol, hogy és kivel.
 35. pygmy 2009 jan 31. 22:59  
mi? nem a nyúlpaprikásra gondoltam, hanem arra, hogy a végletekig elmentem abban a tekintetben, hogy kifizetek mindent, amit a bázisok, országok, rendszerek kérnek, mégsem remélhetek nagyobb szabadságot...
bizonytalan vagyok abban is, amikor valaki azt mondja "renitens búvár" mert önállóan merülne vagy "szervezkedik egy túrán", akkor az egészségemet félti, vagy csak a rendszer s önmaga üzleti érdekeit védi:)
 34. elche 2009 jan 31. 22:46  
Nem tetszene?:)
 33. pygmy 2009 jan 31. 22:39  
ebből forradalom lesz...
 32. Vanek 2009 jan 31. 22:34  
Majd kitoljuk hüvelykujjal.
Utána meg főzünk egy nyúlpaprikást.
 31. Vanek 2009 jan 31. 22:33  
Arra.
Noha nem örülök neki, de elvben semmi kifogásom nincs az ellen, ha egy ország a saját természeti erőforrásainak használatáért (merülésért) pénzt kér. Szíve joga.
Azzal is egyetértek, ha egy ország még valamilyen szinten vigyázni akar erre a bizonyos erőforrásra és ezért saját nemzeti szabályokat állít fel, például nem fogadja el automatikusan a pl. PADI AOWD kártyádat, hanem melléd ad egy vezetőt, ha akarod, ha nem. Az más kérdés, hogy nem örülnék neki én se, de attól még megértem.
Amit utálok, ha mindezt valami homályos biztonsági ügyekkel akarják magyarázni.
Mint ahogy a búvárrendszerek kártyamániáját is ezért utálom. Biztonsággal magyarázzák azt, ami nem más, mint színtiszta üzlet.

 30. elche 2009 jan 31. 22:24  
Ez szép amit írsz, de a búvárkodás ma azért jellemzően inkább az üzletről szól nagyon sok helyen: odautazol és sokat költesz, és ott próbálják a bevételt megfogni, ahol lehet. Kalymnoson láttam, hogy a sziklamászók kutyát sem érdekelnek, csinálnak amit akarnak ingyen, nincs vizsga, kártya, semmi: kibuszoznak a falhoz és másznak. Persze van fizetős túra is a kezdőknek, de akiken nem lehet keresni, azzal nem is tudnak mit csinálni. Bezzeg a búvárok, ahol egyszerűen kell hozzá a helyi partner, hogy palackhozz juss, mindjárt más tészta. Sznorizni, szabadtüdőzni megint csak mehetnél ahova és ahogy akarsz.
 29. Vanek 2009 jan 31. 22:23  
1. Van jogsid - nem vezethetsz vele bárhol, hiába is szeretnéd. Nem minden ország fogadja el minden ország jogsiját, bármennyire is szeretnéd.
2. Ugyan,  ez túl naív. Gondolj egy picike országra, mondjuk kishazánkra. Ez sem tudja garantálni, hogy csak olyan embereknek adjon jogosítványt, aki nem lesz utána közveszélyes. Na most képzeld el ezt világszinten, üzleti alapon...
3. A vezető, az csak az üzleti modell része. Maximum jó esetben van némi pozitív hozadéka biztonság/természetvédelem oldalon, de az mellékes.
4. Pár éven belül tervezem... :-((

 28. pygmy 2009 jan 31. 22:19  
ok, ha Vanek és Te is a pénzre (adóra) céloztok, semmi gond
van jogsim, vezethetek, de hozzá fizetem a benzint, meg a parkolást meg az útdíjat
de könyörgöm, nem ül be mellém egy oktató sosem, akkor sem, ha munkába megyek, meg akkor sem, ha lehúzok Párizsba:)
nincs gond, fizetek rendesen, csak nem bánnám, ha ebből nem divemastert fizetnének mellém, hanem mondjuk nemzeti parkokra és szép merülőhelyekre költenék...
 27. Bunny 2009 jan 31. 22:18  
Isten szeme mindent lát :D
 26. Vanek 2009 jan 31. 22:16  
bammeg, elszállt, amit írtam. :-(
 25. elche 2009 jan 31. 22:11  
3. ponthoz annyit, hogy a hajózás és a mindenképpen bérlendő palack-ólom miatt a búvárkodás ezerszer jobban követhető és ezért sokkal jobban "megadóztatható" hobbi, mint mondjuk a sziklamászás. Ezért van annyi szabály, aminek a vége az, hogy tökmindegy, mit csinálsz, fizetsz.:)))
 24. pygmy 2009 jan 31. 22:04  
akkor válaszolok, szintén röviden:
1. van jogsim, vezethetek vele bárhol - van búvárkártyám, merülhetek bárhol!
2. én egy olyan elképzelt haladó búvár szintről beszélek, ahol garantált, hogy sem környezetrombolás sem pl. lebegőképességi problémák nem merülnek fel - tudom, ez naivság
3. nincs katyvasz, most azért raknak a nyakamra vezetőt, mert hiába a kártya, nem bíznak meg bennem. vagy lehetséges "környezeti károk" miatt, vagy a balesetek megelőzése érdekében "megvédenek" egy vezetővel
4. merülj is:)
 23. elche 2009 jan 31. 22:00  
Málta roncsokban erős elsősorban, Gozón szépek voltak az üregek, sziklaformák... És AOW-k merülhetnek önállóan.:) De jellemző a kisebb csoportos merülés, így ez nem olyan fontos kérdés.
 22. pygmy 2009 jan 31. 21:54  
ok, szerencsére vannak ilyen helyek, lásd pl. Marsa Shagra...
az pl. tök érdekes és nem is értem, hogy ilyen szempontból Dahab tabu, Taba meg ok:)
a szafarikkal sincs baj, ha a csapat megy, ha azonban ketten maradunk valami oknál fogva egy útra, sajnos az érdekérvényesítésem a leggyakrabban csődöt mond:)

Máltára szeretnénk majd elmenni...
 21. Jules 2009 jan 31. 21:50  
Eilatban is elég, ha van egy merülőpárod... Aztán mész, amerra látsz...
 20. Vanek 2009 jan 31. 21:49  
Hm, úgy látszik nem fogalmaztam kellő direktséggel.
Szóval itt több dolog van egybekutyulva, amiből aztán nem csoda, hogy egy jó nagy katyvasz lesz. Most nincs kedvem kisregényt írni, ezért csak vázlatosan.
Mi a búbánatos náthás izéért kéne mondjuk egyiptomnak elfogadnia a bárkinek egy amerikai kft (vagy bármely más országbeli gazdasági társaság) által létrehozott "rendszer" akármilyen kártyáját? (A nyivánvaló üzleti érdeken kívül, amiért most is elfogadják?) Miért ne tehetnék meg, hogy csak a saját nemzeti vizsgájukat fogadják el?! Akkor aztán lehetne hápogni...
Mi köze van a végzettségednek a korall-pusztító képességedhez? Hány sztorit olvasni a dc-n a 100+ merüléses AOWD búvárokról (nitrox-szal!) akiknek a lebegőképessége nem nagyon tér el egy baltáétól? Vagy csak simán bunkók?
És mi köze van a kártyáknak a biztonságos merüléshez?
 19. elche 2009 jan 31. 21:48  
Máltához nem kell száraz, még október végén is 24 fokos a víz...:) Nyáron 27-28.
 18. VasMacska 2009 jan 31. 21:47  
Azt hiszem Egyiptomban sem olyan elképzelhetetlen ez az önálló merülés. Mi pl Tabán önállóan merültünk, akkor amikor akartunk, addig ameddig akartunk, annyiszor, ahányszor akartunk. Direkt így választottuk az úticélt.
Sőt szafarin is így veszünk részt, legyen az más, vagy saját szervezés.  Máltán saját dm-ünk volt, és bizony nem esett jól, amikor a 3+1 fős csapatunk felduzzadt 10-11 főre. Én nem is akarok sehol csordában merülni, sietős, és úszóbajnok merülésvezetővel.
 17. pygmy 2009 jan 31. 21:37  
a csapathoz mi is ragaszkodunk (meg szerencsére ők is hozzánk) de sajnos, néha nem tudunk együtt utazni, főleg messzebbre, és sajnos ezek a kellemetlen dolgok sok távoli országra és helyre is igazak:( persze a legfájóbb pont Egyiptom, mint kedvenc uticél...
át kell szokni az Adriára vagy Máltára? uhh, kéne egy szárazruha:)
 16. pygmy 2009 jan 31. 21:25  
hát ne is cseszgessenek, a kártyám, bocs, képesítem feljogosít arra, hogy pl. egy velem azonos végzettségűvel önállóan merüljek
nos, ez piszkosul nem így van a gyakorlatban, ez fáj
akinek meg az fáj, hogy esetleg szétrugom a korallt, az küldjön utánam titkosrendőr búvárt, vagy korall csőszt vagy bárkit, aki kolompol vagy feljelent vagy bármi, ha tényleg így tennék, de hagyjanak már egyedül merülni
hja, pont Egyiptomban ne hülyítsenek már azzal, hogy a guide azért kell, mert húúúúú de környezetromboló vagyok (lehetek)...mondja ezt az orvhalászat felett szemet hunyó, szállodát a korallra építő, mocskot a tengerbe vezető bürokraták hada és a tőlük függő búváripar sok egyede is!
 15. Kékbálna 2009 jan 31. 21:24  
Hát igen. Ezért megyünk mi is ismert vagy válogatott csapattal. Ha a kettő összejön az az igazi. :)
 14. elche 2009 jan 31. 21:15  
Egyébként persze ez nagyon ország- és helyzetfüggő. Sok országban ehhez OW is elég, máshol meg elvileg mindegy, milyen kártyád van. A bázisok hozzáállása is sokat jelent. A sors úgy hozta, hogy az utóbbi egy évben többségben az önálló merülések voltak, pedig jártam pár különböző szabályrendszerű országban.
 13. pygmy 2009 jan 31. 21:08  
ezzel az a gond, hogy még pár szintre be kell fizetni:) a másik gond, hogy ezzel is csak "általában"...
egy haladó búvár MINDIG merülhessen így, ha akar:)
 12. Jules 2009 jan 31. 21:03  
Az oktatói a jogszabályok miatt tesz szabadabbá... Miért is kéne gyakoroltatnom a maszklevételt? Ha egyszer megcsinálnám az oktatóit, nem azért csinálnám meg, hanem, hogy nyugodtan mehessek arra, amerre én akarok. Ha jól tudom, akkor Egyiptomban pl. ha bemutatod az oktatói kártyádat, akkor akár egyedül is mehetsz... Aminek előnyeit-hátrányait már kiveséztük, persze korábban.
 11. Vanek 2009 jan 31. 21:00  
Gondolom a hangsúly a drágábbon van... Mert a kártyák "komolysága" aligha fog változni.
De el tudom képzelni, hogy mennyire örülnénk, ha valaki azt javasolná mondjuk, hogy az ugandai jegyzésű nemzetközi quad szövetség (zRT) által kiállított advanced quad driver kártyával a világ összes országában, annak összes erdejében lehessen párban quadozni. A sima quad driver kártyához kelljen hivatásos csoportvezető is, persze, de az advancedeket ne csesztessék. Persze azok fizethetnének mondjuk óránként 10 EUR conservation fee-t. Persze lennének szigorú emberek, akik felügyelnék, hogy ne tapossanak mindent szét és fékentartsák a barmokat...
 10. elche 2009 jan 31. 21:00  
Haladó búvárként kéne lennie tájolási, mélymerülési gyakorlatodnak, és jó esetben sok merülésednek. Az oktatói mitől tesz téged jobb önálló búvárrá? Az, hogy tudnád kezdőkkel gyakoroltatni a medencében a maszklevételt sokat segít ebben?:))))
 9. Jules 2009 jan 31. 20:57  
Ezért érdemes az oktatóit megcsinálni. Azzal már általában lehet menni szabadon...
 8. pygmy 2009 jan 31. 20:33  
jaja, erre volt ötlet, hogy kicsit "drágább és komolyabb" (benne pl. a nitrox) haladó tanfolyamos kártyával bárhol lehessen merülni min. párban önállóan, függetlenül az országtól, stb...és nem csak elméletileg!!!
elég vicces, hogy pl. 15-16 EUR/ fő /merülésből, akár 10 EUR / merülés a vezetőnek megy, függetlenül attól, hogy 2 vagy 6 búvárt visz...akkor tisztelettel azt szeretném kérni, ha már önállóan nem mehetek, akkor egy párhoz egy vezetőt adjanak mindig, így enyhítve panaszom:)
örömmel fizetek ennyit, nem a pénz miatt puffogok, főleg örömmel, ha igazi felfedező útra mehetek párommal
a pénzből meg legyen conservation fee, ami azt is magába foglalja, hogy féken tartják azokat, akik tényleg nem odavalók. persze tanulni kell valahol, arra jók a medencék, meg a homokos öblök:) meg a zátony is, ahol egy kezdő párra egy szigorú oktató figyel. de könyörgöm, bennünket ne cseszegessenek már!
 7. elche 2009 jan 31. 20:16  
Azt hiszem nincs köztünk véleménykülönbség.:) Persze nagyon kezdőként még azt sem igazán tudhatja a búvár, mi az, ami neki jó lenne. Meg nyilván nem is kell 4-5 merüléssel magányosan nekivágni a nagy kéknek. De hogy ugyanaz a csordázás várjon az emberre mindenhol, 2-300 merüléssel is, az már egy másik dolog. Ebből azért kinő az ember, vagyis inkább szeretne kinőni...
 6. pygmy 2009 jan 31. 19:36  
legutolsó 3 egyiptomi szafarinkból kettő a már többször emlegetett hajóval és vezetőkkel északra ment
ok, szerencsénk is volt akár az idővel, akár a látnivalókkal, de mindkét "kommersz" északi szafarink simán lepipálta a kettő közé beszúrt St. John's kirándulást...
az említett kettőn nem győzünk eléggé hálásnak lenni a "laza" vezetésért, az önálló merülési lehetőségekért, amikor a vezető azzal foglalkozik csak, amivel feltétlenül szükséges: alapos breefing, majd a kezdők vagy gyengébbek támogatása...nekünk meg egy biccentés és kedvünkre kolbászolhattunk, tettük ezt boldogam néha a max 10 méteres mélységben, ahol bohóchal, szines pici vackok és néha muréna bukkant csak fel:) vagy: este mindenki filmet néz, csak egy csendes jelzés a főnök felé, meg jelzés, ki jön még velem, aztán észrevétlenül elhúzunk éjszakait nyomni, stb.:)
még így is kellemesebb volt a dolog, mint a déli szafarin, ahol vezettek mint a birkákat, egymás mögött a fal mellett, és hiába mutattunk ki a nagy kék felé, hogy öcsém, ott vannak a pörölyök, a csapatban úszó kezdők miatt a falhoz lapulva kellett kussolnunk, ráadásul hiába a felerőszakolt 15 literes palack rájuk, 30 perc alatt leúszták a 200 bart:(
szóval hagyjuk, nem dőlök be ezentúl a csillogó hirdetéseknek, úúúúú, vár az ismeretlen dél vagy bármi, sok cápa, meg alig merült helyek, aztán lent pörgetnek négy zodiaknyi embert iparszerűen, személytelenül, unottan...
bocs, már megint a régi témámhoz lyukadtam ki...
jó csapat, jófej vezető, a hely akkor (szinte) mindegy:))
 5. elche 2009 jan 31. 15:50  
Vanek ihlette a gondolatmenetet, mert ő tiltakozott ezek ellen a dolgok ellen kézzel-lábbal. Lehet, aki keveset merül, annak több ideje van gondolkodni?:) Mivel én se sokat voltam vízben mostanában, volt időm továbbgondolni.:))))
 4. elche 2009 jan 31. 15:34  
Hm, inkább büszke vagyok rá.:)
 3. Garfield33 2009 jan 31. 15:10  
Teljesen igazad van.
Manapság egyre gyakrabban az az egyik legfőbb szempont merüléskor, hogy minél önállóbb lehessek a merülések során, vagyis hogy én diktálhassam a merülés tempóját, irányát, stb.
Szerencsére, az esetek nagy részében ez sikerül is... Persze ehhez okosan kell megválasztani a helyet, a bázist, a vezetőt.
 2. Dijjja 2009 jan 31. 13:28  
"A búvárkodás, a lebegés élménye sokunk számára magát a szabadságot jelenti hiszen súlytalanul úszva csodálkozhatunk rá egy egészen különleges világra, de sajnos elég gyakran rövid pórázon vagyunk tartva mi, szabadságra vágyók."
- Ez egy nagyon szép gondolat!!! Ugye nem bánod, ha ellopom?! Na jó, idézem!
 1. pygmy 2009 jan 31. 12:36  
törjön ki a búvár forradalom! le az elnyomó rendszerekkel és hazug kiszolgálóikkal! szabad merülési lehetőségeket Egyiptomban, Szudánban és Délkelet-Ázsiában! máshova egyelőre nem tervezek menni:)

Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés