»» ««

A szabadság ábrándja

A búvárkodásról
1/2. oldal

Más tevékenységekkel összehasonlítva időnként elgondolkodom rajta, mennyire van túlszabályozva a búvárkodás.

Nem szégyen bevallani, ha egy gondolatmenetet más felvetése indít el. Fórumunkban sokszor szóba kerül a készülékes merülés jogi háttere, nevezetesen melyik országban mennyire szigorú keretek között, milyen feltételek megléte esetén mehetünk a víz alá. A horvátok merülési engedélyes rendszere kapcsán vetette fel fórumtársunk, hogy ehhez képest bárki felállhat egy szöfdeszkára vagy beülhet egy kajakba, netán sznorkelezhet magányosan az Adrián, aztán lesz vele ami lesz. Elsodródni, bajba kerülni ezen a módon is könnyen lehetséges, mégis ég és föld a különbség.

Talán Cousteau a hibás? Ha a sziklamászóknak, szörfösöknek, hegyikerékpárosoknak lett volna ilyen ikonikus figurája, aki sok milliókkal ismertet meg egy különleges világot, és annak veszélyeit a cápáktól a dekompressziós betegségig, most rájuk figyelnének annyian, és az ő dolgaikat is mindenki szabályozni akarná? Mert a búvárkodásnál majdhogynem olyan érzése van az embernek, hogy egy tóban úszkálni 6-7 méter mélyen a holdraszálláshoz hasonló kihívást jelent, legalábbis a körítés alapján. Tele vagyunk hazai és nemzetközi előírásokkal, mindenféle tanfolyamokkal, miközben a valóságban egy tapasztalt búvár elég kényelmesen el tud lötyögni egy sekély partmenti zátony közelében, hasonló kedvtelési búvár társával együtt. Ráadásul régen kevésbé kifinomult felszereléssel, kis csónakokról merültek mélyebbre, miközben mobiltelefonről még csak nem is hallottak, és a hivatalos szervek mentőegységeinek érkezése sem percek kérdése volt.

Saját környezetemben pedig látok-hallok beszámolókat olyan tanfolyamokról, amelyek veszélyes tevékenységek végzésére képesítenek, mégis alig pár napig tartanak. Gyakorlatilag munkát végeznek olyan gyorstalpalók után emberek, amelyek időtartama még egy alaposan megtartott alapfokú búvártanfolyamhoz sem mérhető. És hol van egy OW búvár attól, hogy hivatalosan munkát végezzen! (Nem hivatalosan- tudjuk...) A merülés ennyivel bonyolultabb vagy csak más a hozzáállás? Talán a víz alatti biztonságos mozgás elsajátítása valóban nem megy mindenkinek azonnal, de 30-40 merülés azért a túlnyomó többség számára elég a megbízható kedvtelési búvárrá váláshoz. Időnként magam is szörnyülködök jóval kevesebb mint 100 merüléssel büszkélkedő, hivatásos búvári képesítést szerzett merülésvezetők említésekor, de ki tudja, joggal teszem-e, vagy csak a környezet befolyásol. Noha kedvtelési búvárként magam is láttam már vezetőt akinek volna még miben fejlődnie, nincsenek tucatszám végzetes balesetek miattuk. Olyanra viszont nagyon sokan láttunk már példát, hogy rutinos oktatók rángatnak bele totál zöldfülűeket olyan túrákba, amelyeket mi, jóbarátok biztosan nem javasolnánk. Ilyenkor felvetődhetne a kérdés, kinek a hozzáállása korrektebb, vagy akár úgy is mondhatjuk: ki a profibb?

Nagy a kísértés, hogy egy érdeklődő családtagot a 2-300 merüléses kedvtelési búvár a félelmetes egy méteres mélységbe gugoltassa le oktopusszal, kézenfogva, egy kis kóstolóként a víz alatti lélegzés izgalmas kalandjából. Mégsem tesszük, hiszen búvárként jól vagyunk nevelve, és tudjuk, ez mélységesen szabálytalan. Ehhez képest a világ sok pontján ennél lényegesen kisebb merülésszámú és hivatásos végzettséggel nem rendelkező búvárok bonyolítanak próbamerülést nap mint nap, és a próbamerülők jellemzően ezt túlélik- maximum nem élvezik annyira, mint ha egy valóban odafigyelő és gondos családtaggal mennének a víz alá.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 86. áááááávadász 2009 feb 07. 17:44  
se, se. ténymegállapítok.
sose húznám ki a gyufát Aladárnál.
én láttam offkommander korában, és bizton állíthatom, hogy hatalmas és rettenetes.
sokan félték és rettegték anno a nickjét.
 85. áááááávadász 2009 feb 07. 17:37  
ahogy elenbácsi mondta, sose lennék tagja egy olyan klubnak, ahová felvennének engem. vagyvalami hasonló
 84. áááááávadász 2009 feb 07. 17:37  
aha, majd később az oroszlán beleharapott az invitáló hátsójába.


 83. Aladár 2009 feb 07. 17:17  
Igen, hogy az intro merülés azok számára van, akik búvárkodásilag szűzek, tehát nem tudják, hogy ami nekik jó volt, az valóban jó-e, vagy csak nincs összehasonlítási alapjuk, és igazából ami jó volt, az rossz.
 82. Vanek 2009 feb 07. 13:22  
Igen, de a te véleményed más vélemények táptalaján szökkent szárba, amit kifejtettél, majd akadt aki nem értett egyet a véleményeddel. Egy ezzel szembeállított véleményemmel viszont viszont voltak, akik egyetértettek, viszont itt jön a 80.-ban kifejtett probléma. Na most feltételezhetjük persze, hogy a te eredeti véleményed és az én egyetértéslác elején álló véleményem azonos, de akkor hogy lehet, hogy az ellentvéleményt megfogalmazó a 71-ben mégis egyetértett azzal, amivel előtte nem értett egyet? Lehet, hogy Aladárnál van a kulcs?
A további 81 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés