»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-17 Évadnyitó Erdőkertesen

Egy, még nem annyira közismert, Budapesthez közel eső merülőhelyre invitálják a búvárokat február közepén.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 20. PiggyGirl 2009 jan 18. 18:41  
Hali,

nekem is 300-as titán fagymentesem van...
Asszem arról meg nem én tehetek, hogy ídes drága jó szüleim mikorra időzítették a világra jövetelemet.
A felhozatból ezt válaszottam, de nem hiszem ez pótolja a felkészülést és a tudást.

Igyekszem a biztonságra törekedni és asszem ez a redó ebben segít.
 19. Kékbálna 2009 jan 18. 18:37  
A gumi általában imádja a szilikont...
 18. rescue_diver 2009 jan 18. 18:32  
Szia Lozsa!

A szilokonnal való fagymentesítés nem úgy történik, hogy a reduktor belsejébe kell nyomni a szilikont, hanem a reduktor rugóterébe, ahová egyébként is bemegy a víz. Ha tele van töltve szilikonnal, vagy más olyan fagyálló folyadékkal ami nem károsítja az alkatrészeket, akkor rá kell húzni egy gumikesztyű levágott ujját és megfelelően rögzíteni kell. Ezzel elméletileg megoldható a fegymentesítés, mert nem jut víz a reduktor belsejébe, viszont a szilikon át tudja adni a víz nyomását a dugattyúnak, ha nem maradt semennyi levegő a rugótérben. Én merültem már ilyen megoldással és tökéletesen működött... Ja, és nem csak öt percig voltam vele a jég alatt...
 17. Lozsa 2009 jan 18. 18:31  
Én voltam az!
 16. medve 2009 jan 18. 18:21  
ez ugye idézőjelben értendő. amikor kint éltem, akkor láttam sok faszit ilyen cumókkal merülni jég alá is. és mint említém, sosem volt gáz. ja, és bőven lehetett nedves ruhát is látni...
 15. Káplán 2009 jan 18. 17:54  
Nyerő, nyerő .....

Hál istennek sok birja

Régen nem volt ennyiféle automata és nem volt fagymentes változat sem úton-útfélen.
Titan pláne nem.
Mégsem volt baleset elfagyásból .....
Pedig merültünk eleget jég alá.

Volt tartalék és volt rákészülés.

Ennyi
 14. elche 2009 jan 18. 17:50  
Fagymentes Titan nyerő. De tartalékként vittem már Scubapro Mk16-ot, aminek az a sajátossága, hogy nyitott, de valami spec. bevonat miatt nem jegesedik le. Eddig még az is bírta a kiképzést 5-6 fokos vízben is.
 13. Luciferin 2009 jan 18. 17:48  
Nem nagy történet. Áteresztett az egyébként fagymentes reduktorom. Víz érte az első lépcsőt. Eleinte kicsit eresztett aztán a víz alatt egyre jobban. Nem tudom mennyi idő alatt de szabadon folyóvá vált a reduktor. Aztán szépen elfogyott a levegő. A lék szélén gyorsan elzárták a palackot akkor lehetett benne 10 bár. Azt azért jó tudni, hogy a kb. 160 bár 6 perc alatt fogyott el. Merülésnek nem de tapasztalatnak érdekes volt.
 12. Káplán 2009 jan 18. 17:45  
Azért az angol búvárokra azt mondani, hogy amatőrök, szerintem kicsit enyhe túlzás........

Elég sok vizük van arra, megtanuljanak merülni.
Mint ahogyan hajózni is megtanultak....
 11. medve 2009 jan 18. 17:38  
az valóban jó lehet. az amatőr angolok szinte mind olyannal merülnek jég alá, és még sosem hallottam, hogy gond lett volna vele. ami pedig a nyitott első lépcsőt illeti, nos, én speciel hat fok alatt nem merülmék vele, még akkor sem, ha vizet érés után egyből merülés van... hacsak nem az András álltal említett verzió...
 10. PiggyGirl 2009 jan 18. 17:34  
Sziasztok!

Részemről a fagymentes verziót ajánlom mindenféleképpen.
Merülni én is nedves ruhában fogok, de fagymentes redóval:-))).

Lozsa, veled merültünk Dorogon az évadzárón?


Ezen a melegvizes dolgon erősen gondolkodom én is, de azt fontolgatom, hogy víz helyett forralt bort viszek magammal és ahogy szép lassan távozik a szesz a rucimból talán jut valamennyi a pofimba:-)).

Várunk mindenkit meleg szeretettel és hideg vízzel:-).
 9. Káplán 2009 jan 18. 17:26  
Akkor megint ott vagyunk ahol a jég szakad  ...)))
 8. pufók-ufók 2009 jan 18. 17:23  
Nos részemről csak annyit,hogy elvileg a merülési szabályzat előírja,hogy hány fokos vízben kell fagymentes cuccal merülni,ez a mostani lehetőség viszont jóval alatta van,mint említettem elvileg....
nekem viszont volt már,hogy jégalatt elfagyott a fagymentes verzió és olyan is volt,hogy nem,gyártót én nem említenék
viszont az is tény,hogy nekem fagymentes 300-as titánom van,s talán ez mindenhova jó lehet
 7. Káplán 2009 jan 18. 16:32  
Számoltam vele és ki is próbáltuk. Nem emliteném a tipusokat, de szabadonfolyás esetén sem volt elfagyás (igaz a viz 3-5 fok körülötti volt)
 
 
Egy dolgon filózom: mi a különbség a zárt elsőlépcső és a nyitott elsőlépcső hötechnikai viszonyai között  vizalatti szabadonfolyásnál ....

Megnéztem az egyik nyitott elsőlépcsös automatát, akkora nyilások vannak rajta a viz hozzá/elvezetéséhez, hogy a
nehéz elképzelni, hogy helyi jegesedés fellépne. Persze az ördög és Murphy nem alszik.
Amúgy a Sherwood(bocs a márkanévért)  egyszerű módot választott az elfagyás elkerülésére:
az első lépcső folyamatosan kicsi, de sürü buborékokat ereszt. A mozgó viz nehezebben fagy be .....

 6. Bunny 2009 jan 18. 16:22  
Valamit nem vettél figyelembe. A víz alatt is elfagyhat a reduktor, mégpedig a gáztágulás során fellépő hőelvonás miatt. Normál légzés esetén ezzel nincs gond, de ahogy írtam is pl. egy szabadonfolyó reduktor rögtön lefagyasztja a cuccot. Erről pl. Luciferin tudna mesélni, pedig neki nem is szabadonfolyt (először) :)

Amit recuediver írt fagymentesítés gumisapkával az pl. a poseidon által járt út, ők is úgy fagymentesítik a redót. Csakhogy tudtommal -de javítsatok ki, ha nem így van- a gyári fagymentes reduktorok belül is úgy vannak kialakítva, hogy fagymentesek legyenek.
 5. Káplán 2009 jan 18. 16:09  
Induljunk ki abból. hogy a palackban lévő levegő igen száraz.
Erről a kompresszor gondoskodik a 3/4 lépcsős sűrités/"LECSAPATÁS"  során.

Tehát a belső jégképződés valószinűsége igen minimális.

A vizalatti jégképződés még 1 fokos vizben is igen valószinútlen. Hiába hideg a viz, nehéz az automata elsőlépcső külső oldalán jóval fagypont alatti hőmérsékletet produkálni. Mert ugye a viz igen jó hővezető.
Más a helyzet, ha becsobbansz a lékbe, viz kerül az automata első lépcsőjébe és kicsit még várnod kell a merülésre.
Na akkor a felszinen a belekerült viz megdermedhet, megfagyhat.
Ezért mi aranyszabályként használjuk a következőt: ha viz éri az elsőlépcsőt, akkor kezd meg  azonnal a merülést vagy vidd be a felszerelést egy fűtött helységbe.

Fagymentes elsőlépcsőkre is alkalmazzuk ezt a szabályt.

Tudósok szerint az elsőlépcsöbe töltött szilikonzsir csökkenti az elfagyás veszélyét.
Na megy a zárt elsőlépcső.

 4. Lozsa 2009 jan 18. 15:32  
Nos műszaki ember vagyok valóban, tisztában is vagyok a fizikájával a dolognak. Egyszerűen arra gondolok, hogy valószínűleg egy pl 5 fokos vízben szerintem elég nagy mennyiségnek kell ahhoz átfolyni az első lépcsőn, hogy a nyomáscsökkenés  ill. a párolgásból keletkező hőelvonás miatt elfagyhasson a szelep. Tehát úgy gondolom, hogy ez inkább mélymerülésnél lehet inkább veszélyes.

De hangsúlyozom, hogy ez csak egy feltevés lehet, hogy abszolút nem is helytálló. Mindenesetre nem szándékozom, 5-6 foknál hidegebb vízbe fagymentes cucc nélkül menni. Csak elméletileg érdekelt a dolog.

A szilikonspray-vel a a víztaszító képességét növelnéd az első lépcső belső részeinek, hogy ne tapadjon meg a jég rajta? Még ha így is lenne, nem biztos, hogy a gumik szeretik a szilikont, arról nem is beszélve, hogy a sűrített levegővel mennyi szilikont nyelne az ember.
 3. rescue_diver 2009 jan 18. 13:53  
Kedves Lozsa!

Néhány jótanács a téli merülésekhez: Ha nedves ruhában merülsz, akkor vigyél magaddal 5-6 liter meleg vizet, amit beöntessz a ruha alá. Így egy jó darabig nem fogsz fázni a víz alatt. Ráadásul ha biztosra akarsz menni, akkor a ruha illesztéseinél, például a kesztű, csukja, csizma, stb. használj 5 cm széles ragasztószalagot, amit körbetekersz a karodon és a lábadon így jó esetben egyáltalán nem megy be a hideg víz a ruhába... A reduktorral kapcsolatban meg csak azt tudom mondani, hogy a 10 °C-os határ az nem véletlenül van megadva. De ha esetleg fizikus vagy gépészmérnök vagy, akkor ezt nem kell magyaráznom. Attól, hogy egyesek leviszik 5-6 fokos vízbe a NEM fagymentes reduktorukat, az legyen az ő bajuk... Ha élve akarsz kijönni a vízből akkor vásárolj legalább egy darab fagymentes elsőlépcsőt... Viszont egy nagyon egyszerű trükkel a legtöbb sima reduktorból lehet fagymentest csinálni, és nincs is szükség nagy barkácsolásra, pontosabban szinte semekkorára és a hagymentesítéshez való "alkatrészeket" bármelyik gyógyszertárban és autós boltban be tudod szerezni (gumikesztyű, szilikon spray, stb).
 2. Bunny 2009 jan 18. 10:11  
Nos az én melegvizesemre az van írva, 10 fok alatt nem használható. Én hat fokos vízben merültem vele, nem volt gond. Alapvetően a gond a felszínen és a közelében van, mínusz ugye vízben nem lehet, mert akkor az már jég, tehát elfagyni vagy fent tud - ezért nem szabad levegőt venni csak a víz alatt a redóból ha pl. jég alá merülsz -, vagy akkor ha túl sok levegőt kell adnia, pl. ha folyik a reduktor, vagy ketten lógnak rajta, főleg stresszelve.

Szóval van esélyed, hogy betartva pár szabály nem lesz semmi gond, de komoly sansza van annak is, hogy necces esetben amikor pláne kéne a biztonságos levegő, cserbenhagy. Summa, summárum én nem javaslom a nem fagymentes reduktor használatát télen.
 1. Lozsa 2009 jan 18. 10:01  
Van egy aprócska problémám, tudom, hogy az első/második lépcsőm nem fagymentes, de akkor ez vajon hány fokos víztől lehet sanszos, hogy befagy?
Lehet utólag fagymentessé tenni? A hideg víztől amúgy nem félek, ugyan nedves ruhában lennék, de nem vagyok didergős.
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés