»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-17 Évadnyitó Erdőkertesen

Egy, még nem annyira közismert, Budapesthez közel eső merülőhelyre invitálják a búvárokat február közepén.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 70. medve 2009 jan 29. 09:26  
elvileg fütyije van, de nem egy tökös legény...
 69. Kékbálna 2009 jan 28. 22:41  
Jó csaj? :)
 68. medve 2009 jan 28. 14:50  
egyébként ez valóban veszélyes. pl. mondjuk valaki nagyon okos azt veszi le, hogy tele kell nyomni az első lépcsőt szilikonnal, hazamegy, oszt telenyomja szilóval, mert szil/szil. bocsesz, éppen a könyvvizsgálót probálom nem tetleg inzultálni...
 67. medve 2009 jan 28. 14:46  
japp, már nem is a mi IT-saink, meg mérnökeink a legjobbak a világon...
 66. elche 2009 jan 24. 13:41  
Álljunk meg egy szóra, azokat a 30-40 évvel ezelőtti búvárkalandokat elolvassuk, érdekesnek találjuk, a könyvet feltesszük a polcra és kész. Lehetne arról vitatkozni órákat, hogy 20 magyar búvár, aki időnként szigonyozik is, de vonattal utazik le, okoz-e annyi kárt, mint ezer, autóval érkező, tengerparti étteremekben fogyasztó, időnként gyengébben merülő és ezt-azt letörő búvár okoz-e, csak nem látom értelmét. Mint ahogy a Pásztor-féle könyvben leírt "lehajózunk az Adriától a Ras Mohammedig" utak viszonyulása a mai hurghadai tömegturizmushoz is elég nehezen kezelhető. Sokan kezdtek bele a búvárkodásba a régi időkben egy ősi vadászösztönnel (mellesleg szabadtüdővel, technikailag nem túl kifinomult döfődárdával vagy szigonnyal merültek), de ezek közül nagyon sokan gyorsan át is pártoltak a víz alatti világ dokumentálásához, és hogy most sokan fontosnak tartják a víz alatti világ védelmét, az köszönhető azoknak, akik úttörőként rájöttek, mit rosszat tehet az ember. Természetesen Hans Hass vagy Cousteau sokkal előbb ráléphettek volna a helyes útra a harmincas-negyvenes években, ha beiratkoznak egy PADI Project Aware kurzusra, de valamiért ezt nem tették meg.:)))))
 65. Kékbálna 2009 jan 24. 12:29  
Most akor a Cousteaut is kiássuk, mert dinamittal mérte fel a reef-ek állapotát? Akkor ez elfogadott volt, még ha most égnek is áll a hajam tőle.

Fogd úgy, hogy ez egy csecsemő első lépsei voltak. Sokszor pofára esik. De ha jól emlékszem az öreg elég gyorsan felnőtt és rájött mekkora barom volt akkor. A hibáiról őszintén oktatta a fiatal nemzedéket, hogy ők ne kövessék el. Ha csak az az áldozat kell ehhez, hogy egy-két ember legyen néha balfék nem is lyan rossz. Az a baj, hogy mi tömegesen tudunk balfaszok lenni. űrgolyhók meg van?
 64. pufók-ufók 2009 jan 24. 12:17  
a szerkesztő Úr a Z Vincze György : Ahol a cápa jár című könyvre gondol.
Viszont,ha már az állandó kioktatásnál tartunk,akkor megemlíteném,hogy TILOS egyik szigetről a másikra illetve a partról szigetrevaló átúszás.
Valamint nem tartanám példaképemnek azokat,akik kedvtelésből szigonnyal halásznak tengeri élőlényekre,még ha ez akkor teljesen elfogadott dolog is volt abban az időben...a szabadtüdős teljesítményeket ezzelszemben nem vitatom.
Viszont a magam részéről én szigorúan élvezetből és nem DIVATBÓL dályvingolok...
 63. Káplán 2009 jan 23. 12:14  
Melyik könyvet?
CIca nem, kutya van
Remélem nem a gépen küzdenek egymásssal:)
 62. békabúvár 2009 jan 23. 09:57  
Magam is tagja vagyok egy ilyen típusú  klubnak, ami kb. 20 éven keresztül hetente kedden járt össze. Úgy működött a dolog, hogy volt még a klubéletre szocializálódott réteg aki rendszeresen ott volt, kb. 6-8 ember. A többiek vagy a búvárképzés miatt jöttek és a kívánt végzettség megszerzése után lemorzsolódtak, vagy az önszerveződően olcsó módon kivitelezett tengeri túrák miatt, és a jövő évi ilyenig nem láttuk őket. Aztán kitaláltuk, hogy mi a fenének kell hetente kitűzött időpontban összejárni, így spontán járunk össze, viszont ez már nem deklarált klubélet, nomeg az együtt kivitelezett búvárkodásokról mi a fenét beszéljünk? Így sok másról beszélünk :)
 61. Bunny 2009 jan 23. 08:12  
Ezt a könyvet én is olvastam. Figyi, mit csinálsz, hogy ennyi üres sor van a hozzászólás végén, ráül a macska az enterre? :D
 60. Káplán 2009 jan 22. 22:51  
Akiket ismerek, azok az összejöveteleken élménybeszámolókat tartanak merüléseikről , fényképekkel, filmekkel.

Ezek a régi klubok azért maradtak meg, mert az "Öregek" nem divatból, hanem a búvárkodás iránti szeretetből  merültek/merülnek és a merülésért sok mindent vállaltak. Számunkra szinte elképzelhetelen dolgokat

Képzeljétek, amikor 8-an lementek az Adriára, 6 db 8 literes, 150 barra töltött palackkal, VONATTAL.
Szabadtüdővel lementek megnézni, hol érdemes a készülékeket használni.

Gumimatracra rakták a felszerelést és átúsztak a szigetre (pl. szárazföld - RAB sziget !!!!!), merültek és utána visszaúsztak a szárazföldre. Mindezt a felszereléssel megrakott gumimatracot tolva.
Ezeket az embereket annyi közös emlék, megpróbáltatás köt össze, amit a víz távolsága és az idő sem tudott kikezdeni.
És szerencsére ez a szellem átárad belőlük sok fiatalra is...








 59. elche 2009 jan 22. 22:33  
Persze, de mennyivel egyszerűbb azoknak a helyzete, ahol a tengerparti kisvárosban akár délutánonként is lehetne merülni, hétvégén meg bepattannak egy autóba, és mennek búvárkodni bárhová. Nyilván emiatt van az, hogy Angliában olyan erős a klubrendszer. Idehaza is lehet 1-2 klub, de hamar lemorzsolódhatnak az emberek, akik inkább merülnének mint beszélnének róla. Sajnos ez egy adottság.
Ezért is örülök annak, ha vannak merüléses hazai búváresemények. Még ha nem is klubokról beszélhetünk, ez is közösség.
 58. Káplán 2009 jan 22. 22:28  
Pedig van.
Ismerek pár klubot, melyben évtizedek óta minden héten 1 napra összejönnek és nyaranta elmennek együtt merülgetni...

Néha telente is ......
 57. békabúvár 2009 jan 22. 22:22  
Számoma eddig a búvárklub és a víz összefüggése nem volt egyértelmű, de így végiggondolva...tényleg:)
 56. Káplán 2009 jan 22. 21:30  
Ebből a szempontból teljesed igazad van.
Ára van szabadságnak és  az élvezetnek ...::))))

Amikor vitorlázunk és szeretnénk merülni, be kell mennünk a bázisra.
Tekintve a vitorláshajó sebességét, elég időigényes feladat......

Ha szerencsénk van, akkor kijön a bázis hajója a merülőhelyre és ott tudunk találkozni.







 55. elche 2009 jan 22. 21:17  
Magyarul beszűkültek a lehetőségek, mert régen egy ilyen engedélyért nem kellett kifizetni két hosszú hétvége árát.:)))
 54. Káplán 2009 jan 22. 21:06  
"Az Adrián beszűkültek a lehetőségek"

Hát ha veszel egyéni merülési engedélyt, akkor a tiltott zónák kivételével ott merülsz, ahol akarsz.
 53. elche 2009 jan 22. 20:20  
Nyilván viszonylagos minden. A vörös-tengeri viszonyok közt minden bizonnyal inkább gyenge tabai parton zátonyon nekünk volt 10 kellemes, egyéni merülésünk, ahol minden zeget-zugot békésen fel tudunk fedezni. De volt hasonló szafariélményem is- csak persze nem nyílt tengeri zátonyokat céloztunk. Az Adrián beszűkültek a lehetőségek, de valamennyi azért van. Az egyéni búvárkodás igazi fellegvárai, mint mondjuk Anglia, Norvégia vagy Ausztria szintén megmaradtak nekünk. Az osztrákoknál például ez adja meg az izgalmát még egy neufeldi merülésnek is: felfedezed, hol van a "csukamélység", merre bújnak általában a rákok, stb. De bunny beszámolója alapján mondjuk Balin is van olyan, ahol partról, egyéni ritmusban merülhetsz izgalmas helyeket. A búvárkodás viszont annyira tömeghobbivá vált, hogy nagyon sok ember nem igényli (és mitagadás, a képzettsége is vékony hozzá) az egyéni merülésbonyolítás lehetőségét. Ennek nem kellene azt jelentenie, hogy akik viszont erre vágynak, mindig csapattal kéne merülniük, de sok helyen sajna ez a tendencia. Vanek jutott eszembe és a túlszabályozottságról alkotott véleménye, és más példákat is látok arra, hogy a búvárkodás bizonyos okok miatt messze a legszigorúbban ellenőrzött területek közé tartozik.

A búvárklubokat egyébként én is sajnálom, de szerintem erős és működő klubrendszer elsősorban ott lehet, ahol víz is van.:)
 52. békabúvár 2009 jan 22. 19:24  
"És persze nem csak arra van pénzünk, hogy ne kelljen barkácsolni, hanem arra is, hogy legyenek a hideg vizet vagy a tavakat nyugodtan kihagyó búvárok, mert van lehetőségük elutazni."

Ez így igaz szerintem is, a hazai búvárok megsokszorozódása tette lehetővé, hogy ne kelljen például barkácsolni, hanem a kereslet miatt minden kapható. A búvárklubokat személy szerint sajnálom, de ez egyéni attitűd:)

"De azért inkább legyen piaci alapú, ahol kedvem szerint vehetek felszerelést meg utazhatok ahova akarok (ha van rá pénzem), mint hogy máshogy működjön, de a merülésről is csak álmodhassak.:))"

Ezt az álláspontot nem maradéktalanul osztom, az utazgatások búváripart jelentő méretéért lehet nagy árat fizetünk, ugyanis az elutazások alkalmával beúszik a szimpla turizmus a képbe, csak éppen palack van az ember hátán, az idegenvezető meg piros esernyő lengetése helyett villog vagy csörög:) Egyéni (kiscsoportos :) )kezdeményezés, felfedezés élményének lehetősége megnyirbálva, általában "biztonságra" hivatkozva, aminek az a lényege hogy a merülőhelyre megérkező búvár lehetőleg minél több helyi erő megélhetéséről gondoskodhasson, ami viszont megint nem lehet szemrehányás tárgya, csak a "búvárromantikát" látom kiveszni. Érdekes egyébként hogy a búvárkodás ilyen mértékben a "búvárért aggódás" irányába ment el olyan országokban is, ahol ez az élet más területein azért nem mutatkozik meg:)  Többek között ezért fordultam a hazai vizeink felé, azokban még adott a felfedezés élménye, viszont kevéssé látványos, ez tény:)
 51. Káplán 2009 jan 22. 16:25  
Velejárója. Ne gondolkozz, csak fogyassz !

Amikor a hűtőszekrény már  on-line megrendeli az utánpótlás sört, csak innod kell  ......

49: legyünk optimisták: nem eltünt, csak lappangó tulajdonság lett.

Pár évtized  nem tud kitörölni többezer éves evolúciós eredményt.

Én remélem.
 50. elche 2009 jan 22. 16:24  
A vicc az, hogy nekem is van szép állapotú, ősrégi reduktorom, bunny a sajátját már víz alatt is kipróbálta. Szóval a biztonságos merüléshez szükséges technológia 40-50 éve rendelkezésre áll, de már mellények is vannak vagy három évtizede, onnantól kezdve minden csak javítgatás. De az alapvető cél maradt ugyanaz, jöjjön a levegő megbízhatóan odalenn, erre alkalmas cuccot már elég régóta lehet venni. És persze nem csak arra van pénzünk, hogy ne kelljen barkácsolni, hanem arra is, hogy legyenek a hideg vizet vagy a tavakat nyugodtan kihagyó búvárok, mert van lehetőségük elutazni.
Szóval piaci alapú világban élünk, már búvárklubok se nagyon vannak.:) De azért inkább legyen piaci alapú, ahol kedvem szerint vehetek felszerelést meg utazhatok ahova akarok (ha van rá pénzem), mint hogy máshogy működjön, de a merülésről is csak álmodhassak.:))
 49. békabúvár 2009 jan 22. 16:19  
Szerintem azért nem szinonímája, csak időközben ez a képesség eltűnt az evolúció útvesztőjében, mert igazándiból nincs rá szükség:)
 48. Káplán 2009 jan 22. 15:46  
Annak bizony.
Nem kell visszafejlődeni, senki sem állitotta.

Vannak "szent tehenek", amihez nem szabad hozzányúlni , "barkácsolni"  semmilyen indokkal:

az egyik az automata
(Palack is, melény, stb...)

Ha a "szent tehenekhez" hozzányúlsz, akkor bizony "beleépited" a BAJT a merülésedbe.

Csak ismételném magam:

Ráadásul  vannak speciális helyzetek, amire nem gyártanak "terméket"

Ebbe azt értettem IGAZ, INDIREKT MÓDON -,hogy  amire van TERMÉK, azt kell meg venni.


Sok ember agyalt azon, hogy olyan legyen a termék , amilyen. Nem kell azt kitalálni újra.

Hiszen arra gyártottak "terméket", amire igényt volt/van/ lesz.




 47. elche 2009 jan 22. 15:25  
Meg is néztem, az én fagymentes Titanom jelenleg kb. 4 ezer forinttal drágább, mint a nem fagymentes. Ennyiért tényleg nem éri meg a barkácsolás.
 46. Bunny 2009 jan 22. 15:18  
Na de azért azt gondolom te is alapvető működés megváltoztatásnak tartod, ha egy 10 fok feletti merülésre gyártott reduktort mindenféle barkács módszerekkel tesznek fagymentessé, nem?

Békabúvárnak nagyon igaza van, ami anno szükséges volt, még nem feltétlenül követendő példa ma, amikor pl. egy fagymentes meg egy nem fagymentes redó között nem ökör ára a különbség. Egyszerűen el kell dönteni, akarok vagy nem akarok, a boltban ott sorakoznak egymás mellett. Én anno úgy döntöttem, hogy nem, aztán közben megbolondultam :) de eszem ágában sincs barkácsmegoldásokkal a reduktort fagymentesíteni, pedig aki ismer, tudja, a barkácsolás igencsak az én profilom. Inkább kérek kölcsön, vagy ha lesz rá alkalom, esetleg lecserélem.

Nem mellesleg pedig veszélyes is lehet, ha ezt olyan teszi hallott félinfók alapján, akinek gőze nincs arról mit csinál, ha meg meghal vele, mit mondasz, ja bocsi, nem tehetek róla hogy nem értett hozzá? Ezzel csak azt akarom mondani, elég veszélyes a búvárkodás önmagában, ne adjunk olyan tanácsokat, amivel megölheti magát valaki.
Érdekesség persze, és beszéljünk is róla, de ne beszéljük rá a népet, mert sok olyan olvassa a fórumot, aki nem annyira vágja a témát mint esetleg Te.
Anno műbőrből meg habszivacsból, meg ki tudja milyen csodából készült ruhában merültek, mégsem mondjuk, hogy jó az, ne vegyél neoprén ruhát hiszen az öregek is azzal merültek.
 45. Kékbálna 2009 jan 22. 15:12  
Tedd hozzá és hülye marad, mert meg se próbálja megérteni a megoldást. Miközben az öregek fából vaskarikát tudnak máig gyártani. Az elhülyülés szinonimája a fogyasztói társadalomnak?
 44. Káplán 2009 jan 22. 14:29  
Van is speciális, mellénytől független  hevederzetem...
de 3,5 -4 km/h sodrástól azért óvakodom .......

42: kreativnak lenni sosem hátrány, hiánygazdaság ide vagy oda.
Nem is nevezem babrálásnak, ha valaki csinál valamit....
Nálam az a babrálás, ha valaki a "termék" alapvető működését akarja megváltoztatni ...
Ráadásul  vannak speciális helyzetek, amire nem gyártanak "terméket"


 43. békabúvár 2009 jan 22. 14:20  
Azt még elfelejtettem, mindenféle vízalatti köteles tevékenységnél, ahol az embert meghúzhatják, kizárólag mellbekötés, ha valaki ilyesmit rendszeresen szeret csinálni célszerű egy beülőszerű hevederzetet gyártani amit felvesz az ember a mellény alá és karabinerrel rácsatol. A hiperszuper fényes rozsdamentes fülekkel ellátott dupla extrán megerősített mellényt se csatoljuk soha vállból közvetlenül kötélhez, mert 3,5-4 km/h sodrás között igazoltan kiszakad:)
 42. békabúvár 2009 jan 22. 14:11  
A kreativitást azonban a hiánygazdaság generálta, mint általános golndolkodásmódot -ami nem erény-viszont azóta felnőtt egy másik, "fogyasztó" nemzedék, akinek már biztonságosabb ha megveszi a "terméket" és nem babrál :)
 41. Káplán 2009 jan 21. 14:28  
Az a kreativ megoldások ideje volt.....
 40. Kékbálna 2009 jan 21. 14:10  
Ja kérem. Abban még volt anyag. :)
 39. békabúvár 2009 jan 21. 13:59  
A fagymentes első lépcső előtti időkben még olyat is láttam, hogy a mladoszty 1 készülék első és második lépcsőjét összekötő átlátszó textilbetétes kertitömlőre erősen emlékeztető "nyomásálló" cső a hidegben a hajlítástól megrepedt, még merülés előtt. Mivel elérhető áron kaphatóak nagy választékban mainapság fagymentes első lépcsők, aki jég alá vágyik vegyen egyet, vagy kérjen kölcsön :) Korábban a téma menetében erőt kellett vennem magamon, hogy ne írjam le azokat a házilagos"fagymentesítési fogásokat" és amiket a kollégák itt részleteztek, mert az volt az első reakcióm, hogy "nehogymá" nem lehet jól jégalá merülni nem fagymentes cuccal:) csak aztán rájöttem hogy minek kockáztatni ezek a módszerek a "búvármúzeum" részét képezik már...podvodnyik hátreduktort is csak szándékos retró miatt használ az ember és a különbség nem túl nagy... (bár a legutóbbi északi szafarit főreduktorként egy 1965-ös, "fiókállapotú" scubapro modellel nyomtam és tökéletes volt :) )
 38. medve 2009 jan 20. 12:02  
csak egyedül, de legfeljebb két rétegben magamratekerem:))
 37. Luciferin 2009 jan 19. 11:07  
Ígérem minden kapott reduktorra vigyázok majd mint a szemem fényére! És csak a legjobb és legtöbbet fizető tanítványaimnak adom majd ki bérbe... :-))))))))
 36. Zook 2009 jan 19. 10:06  
en is bedobnam a fagymentesem. luciert elore!
 35. Bunny 2009 jan 19. 09:56  
Á, bármi lehet itt még.
 34. Kékbálna 2009 jan 19. 09:55  
Nem lesz. Erősen melegszik. :(
 33. Bunny 2009 jan 19. 08:24  
Legközelebb szólsz, és a jólelkű szerkesztőség összedobott volna neked egy rendes reduktorset-et. Kár hogy későn jutott eszembe, na sebaj. 2 hét múlva ha még lesz jég ismét rápróbálhatunk.
 32. Luciferin 2009 jan 19. 08:22  
hát igazán várhatott volna többet is... :-((
 31. vizidino 2009 jan 18. 22:51  
"Nem tudom mennyi idő alatt de szabadon folyóvá vált a reduktor"

Fentről nézve volt vagy fél perc :)
 30. Kékbálna 2009 jan 18. 21:38  
Kéred az enyémrt? Hányan költöznek bele? :)
 29. medve 2009 jan 18. 21:14  
egyébiránt a cikket csak most olvastam. hetes ruhát, vagy legalább is egy felsőt lehet vajh' bérelni?
 28. Káplán 2009 jan 18. 19:13  
Úgy úgy
és látom a két zárt elsőlépcsőt is :::))))


 27. Káplán 2009 jan 18. 19:11  
Mindenki  - legalábbi remélem -  1600 után  gyártott technológával merül  ::)))
Sőt 1943 utánival .:::)))))

 26. Thomasbuvar 2009 jan 18. 19:09  
Tegnap:

 25. PiggyGirl 2009 jan 18. 19:07  
Hali,

a discovery-s filmet mi is láttuk...nagyon tetszett amit műveltek a srácok.
Látszott nem ma kezdték az ipart.
A kicsifiam végig szúrkolta az egészet, ami még élvezetesebbé tette a filmet:-))


A balatoni mókát nem láttam...

én a mellbekötés mellett voksolnék:-)
 24. Kékbálna 2009 jan 18. 19:07  
Tudod ez olyan magyar narancs. Kicsi, savanyú és életveszélyes. De a miénk! :(
 23. pufók-ufók 2009 jan 18. 19:03  
Ez a malac-lány jól írta,nem értem mi a köze az új technikának a felkészülés esetleges hiányához illetve készületlenséghez,vagy aki 1600-után gyártott technológiával merül az mind dilettáns és felkészületlen,hozzá nemértő....
 22. Káplán 2009 jan 18. 19:03  
Két műsort láttam a tvb-ben, ami megmozgatta a neuronokat (már ha vannak még) ...))))

Az egyik rötölö adásban a Balaton jegén mutatták, mit kell tenni ha beszakad valaki alatt a jég.
A balesetet imitáló emberkék szépen szárazruhában voltak és kötélbiztositással.
Amin felhúztam a szemöldökömet, az az volt, hogy a biztositott személy derekára kötötték a biztositó kötelet.
Na nekem személy szerint az a bajom, hogy  ha beszakad a mandarin és elkezdik húzni, akkor nagyon könnyen kettéhajtják és megtörhetik, mint a ropit.
Ezt szóvá is tettem a megfelelő helyen (ismerem az illetékes urat), de nyögvenyelős, kitérő  választ adott.
Szerintem - én igy tanultam - a biztositott személyt ezekben az esetekben un. mellbekötéssel kell biztositani.
Ilyenkor  a húzási pont jóval a súlypont fölött lesz, húzáskor a mentett "beáll" a húzás irányába.

Mivel "kitérő" választ kaptam, nem is foglalkoztam a dologgal, bár némi szomorúságot azért éreztem.

A mai napig.
A DISCOVERY csatornán jég alól emeltek ki  egy autót (volt vagy 50-60 cm jég).
Minden búváron és "lékvágón" szárazruha és a mellbekötés hevederzete volt.
A merülő bűvárok kötélvezetése és biztositása a mellbekötést használta.

Sajnos, csak szomorú elégtételt éreztem.
A rötölő fiúk ezt miért nem tudják?
Spórolnak ezen?

Azoknak az rötölöben látott fiúknak sem ártott volna megnézni ezt a filmet.

Ugye Ti mellbekötéssel merültök ?




 21. PiggyGirl 2009 jan 18. 18:42  
Nagyon jó tippem volt akkor:-)))
Remélem találkozunk most februárban is Erdőkertesen...
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés