https://divecenter.hu/orszag/MT

Málta

Mediterrán-tengerek

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Ajánlott utazási időszak májustól októberig.
Dekompressziós kamrák: Málta, Gozo. Vészhelyzeti telefonszám: 112
A Földközi-tenger közepén található miniállam egyike a térség legismertebb búvárúticéljainak. A fősziget Málta mellett Gozo és Comino is büszkélkedhet néhány ismert merülőhellyel. A főleg angol turisták körében népszerű szigetek (sokáig volt angol gyarmat, ezért a helyiek valamennyien beszélik is az angolt) elsősorban a száraz, forró nyáron hemzsegnek a turistákról. De a viszonylagosan enyhe tavasz és ősz is sok turistát, főleg búvárt vonz. Az utazást megkönnyíti, hogy Málta is EU-tagország, 2008. január 1-től pedig hivatalos pénzneme az euro. Ráadásul könnyen szervezhető egyénileg is út, hiszen az Air Malta közvetlen budapesti járata, az interneten keresztül könnyen és olcsón foglalható szállások és a színvonalas bázisok leegyszerűsítik az utazó dolgát.

Málta lényegesen mozgalmasabb és zsúfoltabb, mint Gozo, ahol nyugalmasabb nyaralásra van lehetőség. Máltán belül a főváros közelében levő St. Julian's körzete a számtalan éjszakai bárral és szórakozóhellyel nagyon hangos, a szintén népszerű, de egy árnyalattal kellemesebb St Paul's Bay és Bugibba inkább megfelel egy hagyományos nyaralásra. A szálláshely pontos helye szinte lényegtelen, mert a sziget kis mérete miatt bárhonnan vállalják a transzfert a bázisok, maga a sziget pedig könnyen bejárható a sűrűn közlekedő buszokkal vagy bérautóval. Máltán mindent összevetve több a felszíni látványosság mint Gozón. Előbbi szigeten a vallettai lovagvár, Mdina vagy az őskori romok egyaránt sok turistát vonzanak, de Gozónak is megvannak a maga különlegességei.

A szigeten komoly erőfeszítéseket tesznek a búvárturizmus fejlesztése érdekében. Erre példa a közelmúltban üzembeállított gozói dekompressziós kamra, illetve a nemrég elsüllyesztett, mesterséges zátonyként funkcionáló hajók. Mind Máltán, mind Gozón számos jól felszerelt búvárbázis működik a szigetek több pontján, de a kis távolságok miatt gyakorlatilag elhelyezkedéstől függetlenül minden helyet merülnek. Létezik az önálló búvárkodás lehetősége is, amihez egy engedélyt kell kiváltani, de az utazók többsége vezetett merüléseken vesz részt. A szigeteken mind a parti, mind a hajós merüléseknek széles a választéka és az áruk is korrektnek mondható.

Több ismert roncs is van, elsősorban Málta környékén: a Rozi, vagy a hatalmas Um El Faroud tanker mellett repülőgép- és tengeralattjáróroncsot is lehet merülni, illetve a technikai búvárok is merülhetnek mélyen fekvő roncsokat. A második világháborúban elsüllyedt roncsok közül a legismertebb a sekélyen nyugvó HMS Maori, míg a mesterséges zátonyok közül a már említett Rozi és a 2007-ben elsüllyesztett P29 gyakran látogatott. Gozo közelében is süllyesztettek kisebb hajókat búvárlátványosságként. Több jól ismert üreg vonzza emellett a búvárokat, leginkább Comino és Gozo szigetén. Az élővilág a Földközi-tenger más pontjaihoz hasonlítva gazdagabb, a késő nyáron 27 fok körüli vízhőmérséklet pedig ideálissá teszi a búvárok számára, bár a tavaszi-késő őszi 19-23 fok sem olyan rossz.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Malta
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Diszkont búvártúrák: Málta A történelem érintése
Visit Malta 2008 Bázislátogató: Málta, Lagoon DC.
Már merülik az új máltai roncsot


Comino
    üreg, scenic
    fal
Gozo
    fal, üreg
    barlang
    barlang, scenic
Málta
    barlang, scenic
    roncs, (csak váz)
    roncs, (teljes roncs)
    fal, barlang
    roncs, (bemerülhető roncs), (csak váz)
    roncs, (teljes roncs)
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    üreg
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    roncs, (teljes roncs)
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Fotóalbumok:
30 kép
Málta 2010
67 kép
Málta
32 kép
Málta (és Gozo) 2004