»» ««

Bázislátogató: Málta, Lagoon DC.

(Hirdetés)

Örvendetes tény, hogy egyre több országban találunk magyar búvárbázist. Pár éve már Málta szigetén is elérhető egy hazai vállalkozás.

Málta szigete az Európai Unió része (ennek köszönhetően nincs szükségünk még útlevélre sem), Szicília és Afrika között található nagyjából. Több szigetből áll, Málta mellett búvárszempontból érdekes még Gozo, Comino és egy apró, lakatlan földdarab, Filfa szigete. Hivatalos nyelv a szigeten az angol, fizetőeszközük pedig 2008-tól az euró.

Lagoon Malta DivecenterLejutás a szigetre szinte kizárólag repülővel történik, az Air Malta hetente indít egy, szezonban kettő gépet, ahol a búvárok 35 kiló súlyt adhatnak fel. Szállások jellemzően apartman- vagy hagyományos hotelek, különféle minőségi- és természetesen ennek megfelelő árkategóriában, így az olcsóbb utat keresők ugyanúgy megtalálját számításukat, mint azok, akik kényeztetésre vágynak.

A búvárbázist a magyar Lagoon Búvárközpontból ismert Nagy Gábor és csapata üzemelteti, a szezonban (május közepe- október vége) között folyamatos nyitvatartással. A bázis maga egy kisebb településen található, de mivel Máltára nem beesik az ember, hanem eleve szervezett úton vesz rész, ennek nincs jelentősége, a búvárt a szállodából hozzák-viszik, nem sok dolga lesz ott. A bázis, pontosabban a Lagoon Utazási Iroda természetesen a teljes út megszervezésében is segíteni tud, de más utazási irodák utasai is ugyanazt a kényelmet kapják merüléseik során.
A helyi irodák javarészével ellentétben a Lagoon-osoknál a merülőhely-bázis-hotel transzfer a merülések árában benne foglaltatik, mint ahogy az is, hogy a merülések után a búvárok felszereléseit elmossák, szárítják a másnapi merülések előtt. A merülésekhez ólmot és a 12 literes szabvány alupalackot alapáron biztosítják (van dupla és 15 literes is), de a bázison vadonatúj Tusa súlyintegrált mellények, Tusa reduktorok és Coltri dupla ruhák várják azokat, akik inkább bérelnék a felszereléseket. A két kompresszorral rendelkező bázison lehetőségünk van nitrox, későbbiekben trimix töltésre is, ezekkel biztonságosabbá téve a megfelelő végzettségű búvárok merülését.

Lagoon Malta DivecenterA merülési lehetőségek, látnivalók Máltán meglehetősen változatosak. A sziget fontos szerepet játszott a világtörténelemben, a hajózás pedig megkerülhetetlen egy szigeten, emiatt meglehetősen sok roncs található a partjainál. Híres ezek közül az angol Blenheim Bomber repülőgép roncsa, igen népszerű a kis Rozi roncs, de merülhetünk nagyobb hajókat is, mint például a mesterségesen elsüllyesztett teherszállító hajó, az Umm El Faroud roncsát. Ezek mellett van komphajó, hadihajó sőt hatalmas utasszállító és tengeralattjáró is, igaz ez utóbbiak már technikai mélységben. A partszakasz tagolt, jellemzően sok barlang, üreg, hasadék található itt. Málta sziget mellett népszerű még Gozo, ahol olyan természeti szépségeket merülhetünk, mint a Blue Hole vagy az Inland Sea impozáns hasadéka.
A sziget élővilágában a földközi-tengeri fajok jellemzőek, de ne csupán egy átlag Adriára számítsunk. Nem ritka a sügér, de muréna vagy akár rája is előfordulhat merüléseink során. Jellemző faj a tűzféreg, rengeteg a kőhal, sőt olyan ritkaságot is láthatunk, mint a földközi-tengeri papagájhal.
A merülések többsége parti merülés, még a roncsok jelentős része is, ezért a tengeribetegségre hajlamos búvárok fellélegezhetnek, ha ide készülnek. Érdekesség, hogy Máltán két, legalább haladó minősítésű búvár önállóan is merülhet, miután bejelentkezett egy bázisra (ólmot, palackot úgyis bérelnie kell), ezzel felidézve a régi Adria hangulatát. Természetesen a bázis minden segítséget megad az önállóan merülni vágyó sporttársaknak is.

A szigetet azoknak ajánljuk, akik szeretnének kiszakadni az Adria - Vörös-tenger monotonitásából, és valami újra, érdekesre vágynak. Mivel a merülések kora délután végződnek a családdal érkezők sem szakadnak el sokáig szeretteiktől, akikkel az ősi sziget számtalan látnivalóját fel tudják fedezni. Szintén előny, hogy nyáron a tenger vize kellemes, mélységtől függetlenül 20 fok feletti.

Búvárbázis weblapja: http://www.lagoon-divecenter.com

Ha a cikkünk segített a bázis kiválasztásában, akkor kérjük, tégy erről említést a bázison, így segíthetsz nekünk abban, hogy visszajelzést kapjunk munkánkról. Köszönjük!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés