https://divecenter.hu/orszag/IT

Olaszország

Mediterrán-tengerek

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem euro. Ajánlott utazási időszak májustól októberig.
Dekompressziós kamrák: Az ország valamennyi régiójában (Szardíniát, Szicíliát beleértve) több is van. Vészhelyzeti telefonszám: 112
A Földközi-tengerbe mélyen benyúló "olasz csizma" hosszú partszakasza és az olasz szigetek az egyik legérdekesebb tengeri kalandot kínálják a mediterrán térségben. A sokarcú ország, a fejlettebb, városiasabb északi résszel, a sajátos hangulatú déllel, a nyüzsgő Rómával, no meg Szicíliával, Elbával, Szardíniával változatos utazásokra ad lehetőséget. Káprázatos műalkotások és eldugott falvak- ki-ki megtalálhatja az ízlésének megfelelő látnivalókat.

No és természetesen a tenger is várja a búvárokat. Az általunk jól ismert Észak-Adria olaszországi partszakasza ugyan nem számít különösebben jó merülőhelynek, de Dél-Olaszország mellett Liguria, vagy a nagy szigetek annál több érdekességet kínálnak. Az ország hosszú történelme, kereskedelemben betöltött szerepe azzal is járt, hogy számtalan roncsot találni a vizek mélyén. Ókori és modern hajók, világháborús repülőgépek egyaránt találhatóak a búvárok számára elérhető mélységben. A déli, melegebb vízű részek és az északabbra levő területek élővilága valamelyest különbözik, de alapvetően a mediterrán térségben szokásos látványra számíthatunk. Igaz, a hagyományosan fontos szerepet betöltő halászat nem kedvez az élővilágnak. Számos helyen ezért elsősorban a víz alatti üregekben, sziklaalakzatokban lehet gyönyörködni. A búvárkodásban a főszezon a nyár, de délen tavasszal és ősszel sem túlságosan hideg a víz.

Természetesen az országban sok búvárközpont működik, változó színvonalú szolgáltatásokkal és árakkal. Némely térségben (elsősorban északon) kifejezetten drágának számít Európa más térségeihez viszonyítva a búvárkodás, de kis keresés után lehet találni kedvezőbb lehetőségeket. Olaszország szerepe jelentős volt a búvárkodás történetében, elég csak a számos itt alapított felszerelésgyártóra gondolni, így hát senkit nem lep meg a készülékes vagy szabadtüdős búvárok látványa. Egy olasz út szervezésénél mindenképpen érdemes nyitva hagyni a lehetőséget pár merülés beiktatására.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Italy
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Merülés egy elsüllyedt városnál Búvár Bár: Sorbanállás nélkül


    barlang
    zátony
Elba
    roncs, (csak váz), scenic
    scenic
    fal, scenic
    scenic
    fal, üreg, scenic
    zátony, roncs, (csak váz), scenic
    scenic
    fal, scenic
    scenic
    zátony, scenic
Szardínia
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
Toszkána
    roncs, (maradvány), scenic
Veneto Padova
    fal, üreg
Fotóalbumok:
19 kép
Olaszország
25 kép
Elba szigete - Olaszország