»» ««

Merülés egy elsüllyedt városnál

Külföld

Nápoly közelében kis mélységben lehet búvárkodni római kori romok közt.

Ismét egy olyan különleges merülésre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, amelyet kevesen ismernek. Ám akik esetleg mégis Nápolyba vetődnek, a várostól nem messze víz alatti romokra bukkanhatnak Pozzuoli öblében. Persze a világ többi, jelentős régészeti értéket képviselő víz alatti leletéhez hasonlóan, itt sem engedélyezett az önálló búvárkodás. A Campi Flegrei Centro Sub búvárközpont által képviselt Assodiving Flegreum kapta meg a lehetőséget 2007. január 30-tól a merülések lebonyolítására a nápolyi régészeti felügyelettől.

A Baia víz alatti régészeti parkban megtekinthető romok a földmozgások következtében kerültek a víz alá bő két évezrede. A feledésbe ment ősi városok létezésére utaló első leleteket a húszas években találták meg, de a víz alatti kutatások csak a hatvanas években indultak meg. Ám az olaszos tempónak köszönhetően a nyolcvanas évekig alig volt előrelépés, és a leletek védelme sem volt megoldott. Az öböl déli részén, ahol jelentős volt a forgalom, a romok lényegesen rosszabb állapotban maradtak fenn, mint északon. Végül 2000-ben tiltották be a hajóforgalmat a lelőhelyek környékén, majd 2002-ban alapították meg a víz alatti emlékparkot, hogy védetté tegyék a helyet.

Az öbölben több merülőhely is van. Az egyik helyen, 12-16 méter között régi házak maradványai mellett a vulkanikus aktivitásra utaló gázbuborékokat is meg lehet figyelni. A Portus Julius kikötő maradványainál mozaikokra is lehet bukkanni az öt méteres mélységben. A Villa Protirónál nagyon szép állapotban fennmaradt mozaikokat csodálhatnak meg a búvárok. Szintén víz alá került egy ókori termálfürdő is, melynek maradványai ebben a pillanatban nem merülhetőek. A helyi búvárbázis szervezi a merüléseket, amelyek aránylag magas árában a park belépője is benne van.

Persze nápolyi kiindulással még számtalan más merülőhely is elérhető, de annak aki csak egy hosszú hétvégét tud a városban tölteni, talán ez a könnyen elérhető víz alatti város a legizgalmasabb.

Kapcsolódó link: Parco Sommerso di Baia

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Olaszország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés