»» ««

Sokkoló merülés

Külföld

Egy búvárcsoport másfél évtizede eltűnt búvár maradványaira bukkant.

From Flickr by dawnhopsA Lake Tahoe mélyén 17 esztendeje eltűnt Donald Christopher Widecker holttestét július végén hozták a felszínre, négy nappal azt követően, hogy egy búvárcsoport 82 méteres mélységben rátalált. A Kalifornia és Nevada állam között található Lake Tahoe az Egyesült Államok második legmélyebb tava, 501 méterével. 1897 méteres tengerszint feletti magassa miatt természetesen magashegyi merülésnek számít az itteni búvárkodás.

A közel 500 négyzetkilométeres tóban annak az esélye hogy bárki ráakadjon egy eltűnt búvárra ahhoz hasonló, mint amikor tűt keresnek a szénakazalban. A búvárcsoport nem is ilyen szándékkal szállt a mélybe, merülési tervüket követve véletlenül találták meg az eltűnt búvárt. Az 1994 júliusában merülni indult férfi megtalálásának esélye csekély volt, a hatóságok annak idején nem is jártak sikerrel. A nagy mélységhez szükséges kevert gázos felszerelést használó búvárok azonnal a felszínre emelkedtek és értesítették a hatóságokat, miután felfedezték a még mindig búvárruhát és felszerelést viselő testet. Ezek után került sor a felszínre hozatalra.

A hivatalos vizsgálatot folytatók azzal szembesültek, hogy a jéghideg, mély vízben a búvárruha által védett test kiváló állapotban őrződött meg. Widecker balesetére annak idején nem volt magyarázat, társa csak annyit látott, hogy reduktor nélkül, villámgyorsan süllyed a mélybe, ám már nem tudott segíteni neki. 2001-ben búvárok már rátaláltak az áldozatra, de akkor a testhez rögzített bója kötele elszakadt, és nem is találták meg a helyet.

[ smh.com.au ]


Merülőhelyek

Ras Abu Soma

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés