»» ««

Raj forduló végeredmény

Fotózás
3/3. oldal

A fotós mezőnyt ebben a hónapban Násfay Béla értékelte, aki általánosságban felhívta a figyelmet arra, hogy az utómunkát ugyanúgy tanulni kell, mint a fotózást. Béla két képnél mellékelt is egy általa módosított verziót, ezt az érintett fotóknál be is linkeltük.

atkovacs - Cím nélkül
Dicséretes az átlós kompozíció, jobb lenne ha a csillogó példánynak elsősorban az orra, de a farka is a képre került volna. A kép kidolgozása, korrekciója azonban elfogadhatatlan a színtorzulások miatt, türkizzöld barrakudák nincsenek.
divefoto - Édesajakoshalak
A kompozíció szinte hibátlan, a halak izgalmasan felénk jönnek két kis rajban, lépcsőzetesen, és a hozzánk legközelebbi, így legnagyobb példány jó helyen a harmados vonalon van. Az élesség is megfelelő. Kicsit mesterséges hatású az alulról jövő világítás és emiatt némileg túlvilágított is a hasuk, de ez a highlight a kidolgozásnál korrigálható. Szebb, természetesebb lenne a kép, ha nem volna kissé túlzott a szaturáció, ami elsősorban a lilás háttéren látszik.
GRobi - Cím nélkül
A kék-sárga hatásos szinkontrasztot ad, a búvár is jókor, jó helyen van, persze szerencsésebb lenne ha az arca kevésbé lenne takarva és ha kicsit tágabb a nézet, jobban belefér a képbe. De ez szerencse dolga. A kelleténél sajnos erősebben érvényesült a kékeszöld természetes fény a képen, ezért lettek a természetben sárgás és kékes színezésű aranysávos fusilierek szokatlanul élénk zöldek. A hatást a fotós rövidebb idővel, vagy szűkebb rekesszel csökkenthette volna. A kalibrált monitor szerint a kép világossága lényegesen csökkenthető, ez javára válik.
michelin - Cím nélkül
A kép technikailag megfelelő, de alapvető hibája, hogy a halak menekülnek a fotós elől, még az az egy, amelyik félig-meddíg oldalról látszik, sincs jó helyen, kiúszóban van a képből.
Jánosi - Cím nélkül
A halak sajnos ezen a képen is elúsznak a fotóstól, és nem is elég élesek. A túl szűk (vagy túl közeli?) kivágás is feldarabolja a halakat, pedig legalább egynek a rajból egészében benne kellene lennie.
Balage - Utolsó másodpercek.
Az esemény, az akció megörökítése a legnagyobb erénye a képnek. Kapáslövésnél a szerencse komponál. A támadó tövisesmakrélák szerencsés esetben nagyobbak lehetnének, jobban elválhatnának a háttértől és célratörőbben üldözhetnék a kishal rajt, dehát minderről nem a fotós tehet...
Lozsa - Cím nélkül
Nem lenne rossz téma búvár a "halesőben" ha a fotós közelebbről, szűkebben, a jobb alsó harmados helyre tette volna a búvárt. Igy viszont betakarja a kép nagy részét és már "kinéz" a bal oldalon. Persze a "fürdősapka" akkor sem emelné az esztétikai élvezetet, de a fotós legtöbbször "hozott anyagból" kénytelen dolgozni. Az expozíció alapvetően jó, de a természetes fény okozta enyhe kékeszöld fátyolt közelebbről a beépített vaku már ellensúlyozhatta volna.
horvathv - A 18-as Raj
A fotós egy éppen forduló, szétszórt állapotban lévő barakudarajt kapott le, kompozícióról nem beszélhetünk. Pedig a halrajoknak legtöbbször a rendezettség, a formáció a képalkotó értékük. A szokott kékeszöld fátyol a felvételkor (a gép fehéregyensúly beavatkozási lehetőségeitől függően) jobban, de utólag is némileg csökkenthető. A példaként javasolt 3:2-es vágás és korrekció javít a képen.
macok - Baby boom
A hatalmas apróhal felhő érdekes lehetne, de nincs semmi olyan tárgy, fény, vagy kompozíciós plusz a képen, ami kiemelné az átlag felvételek közül. A fotós csupán azt örökítette meg, amire a szerény nagy látószög képességű gépe önmagától képes. A kalibrált monitor szerint a kép világossága lényegesen csökkenthető, ez javára válik.
andy.scr - Cím nélkül
Nagyot akart markolni a fotós (halraj, búvár, hajó, vakufény, ellenfény), a gépe és optikája is képes lenne rá, még az expozíció is nagyjából a helyén van, de nem sikerült e bonyolult kompozíciót összerakni. A fő kompozíciós elemek egymás fölött a kép közepén vannak. Ha sikerült volna a fotósnak balra helyezkednie, akkor a raj jobbra, a hajó balra került volna, mindjárt jobb lenne az eredmény. Hát még ha a hajó sziluettje kitakarja a napot és a modell lábai sem állnak éppen szét. Az a gyanum, hogy ez a halraj ott tartózkodott és vonult fel s alá, tehát több türelemmel sokkal jobbat ki lehetett volna hozni a szituációból. De azért dícséretes a bátor kisérlet, a tanulságokat levonva, legközelebb bizonyára jobb lesz az eredmény.
VasMacska - Cím nélkül
A két rétegű halraj használható ötlet lenne, ha a közelebb lévők véletlenül valami szerencsésebb formációt mutatnának. Így a fotós beledurrantott, a vaku nem derített (vagy ki volt kapcsolva, vagy az automatika a felszínt elég világosnak találta), az eredmény nem túl érdekes.
Hattika - Cím nélkül
A fotós jó irányba, a természetes színek felé korrigált (WB-vel, vagy szűrővel?), mégha nem is tökéletesen. Kár, hogy nagyon féloldalas a világítás, meg persze, hogy a halak elvonulóban vannak.
Hodori - Cím nélkül
A fotós ugyancsak jó irányba, a természetes színek felé korrigált (WB-vel, vagy szűrővel?), de túl sok lett a vörös a képtartalomban. A háttérben úszó édesajkú halakat viszont a felvételkor erősen túlvilágította, olyannyira, hogy nem is lehet már rendesen korrigálni. Kár, mert a kompozíció rendhagyó, de érdekes, előtérben a kis korallsügérek otthona, mögötte pedig egy másik világ, a nagyhalak vonulnak el. Ez utóbbi miatt megpróbáltam a durva hibákat javítani, de azért így sem lett nyerő kép.
Zook - Cím nélkül
Egy köröző tüskésmakréla rajról készített képet - már beszéltünk róla - komponálni alig lehet. A legközelebbi, legnagyobb halak mégis egyfajta súlypontot képeznek a baloldali aranymetszési pont körül, csak az a baj, hogy az úszásirány miatt jobb lenne a hasonló jobboldali pont. A kép kidolgozása a kelleténél kicsit lágyabbra, laposabbra sikeredett (korrigálható), de mindennek ellenére ez egy jó kép.
Archi - Cím nélkül
Ez a másik nagy tüskésmakréla raj, történetesen fekete-fehéren előadva. Kivülről talán izgalmasabb a rendezett hallabda, mint belülről, ráadásul van egy szerencsés átlós felépítése is a képnek. E miatt különösen hiányzik egy kicsit több tér a raj felett, de azért igen jó kép.
atko - Cím nélkül
Izgalmas, jól elkapott kép a "ránk rontó" termetes púposfejű papagájhal hordáról. A raj súlypontja is ott van ahol kell, a bal alsó harmados pontban. Csak a szaturáció lett túlhúzva, ami miatt a színek már harsányak, nem elég természetesek. Jó kidolgozással nyerő kép.
Bunny - Cím nélkül
Jól exponált, kellően éles kép egy csöppnyi korallharcsa rajról, csak kicsit távoli felvétel. Izgalmasabb képet egészen közelről, vagy szorosabb és nagyobb alakzatról lehetett volna készíteni. A képnek kicsit kevesebb sárga és több kék jót tett volna.
istvanv - Cím nélkül
Mivel a téma halraj és nem sünraj, a kép eleve hátrányba kerül a csupán távoli hátteret adó apró bangai kardinálishalak miatt. De így is kicsit több víztér tér kellene a kép tetején a vizuális egyensúlyhoz.
csabak - őrjárat
A kompozíció jó és izgalmas, szinte érezzük a ránk fordúló, majd balra elhúzó barrakudákat. A minőséget némi derítéssel, rövidebb expozícióval, nagyobb élességgel, brillanciával, inkább csak DSLR géppel lehetett volna fokozni.
Thomasbuvar - Fönci´ bandája
Izgalmas, a cápát és kísérőit lényegre törően bemutató kép, szinte kifogástalan kompozícióban. A fekete háttér persze derenghetne kékesen, úgy hogy a cápa fejének körvonalai sem olvadnának bele, lehetne kicsit kevesebb színtelitettség, de ne legyünk telhetetlenek, így is kitűnő kép.
FOGAR - Cím nélkül
Ennél a képnél még inkább azt mondhatom, hogy nincs semmi olyan tárgy, fény, vagy kompozíciós plusz a képen, ami kiemelné az átlag dokumentum felvételek közül.
kritty - Cím nélkül
A kompozíció nem volna rossz, ha a jobb oldali fuvolahal nem tenne keresztbe a fotósnak, de erről a fotós nem tehet. Arról viszont igen, hogy a kép életlen (bemozdított az 1/250 s ellenére) és durván túlexponált. Ilyen szituációt a megvilágítás szempontjából csak úgy lehetne megoldani, ha az expozíció a természetes fényhez igazodna és az alsó sötét részen a vaku derítene.
kzoli - Cím nélkül
Nagytudású kompakt géppel készült, amely alkalmas az ilyen téma kitűnő minőségű megörökítésére. A fotós valami beállítási hiba miatt durván túlexponálta a képet, pedig az automatika is többet tud ennél. A kompozíció egy technikailag jó képnél elfogadható lenne.
pygmy - Banda az Elphinstone mellől
Jól komponált kép, de sajnos túl messziről készült, elvesznek a részletek és a színek.
Garfield33 - ... és a 40 batman
Nagy élmény az életben, amit ilyen messziről és eszközzel sajnos nemigen lehet méltóképpen visszaadni. Remélhetőleg megvan mozgásban is, úgy sokkal hatásosabb lehet.
Sharky - Cím nélkül
Egyszerű téma, de mégsem volt könnyű kevert fénnyel, élesen, szép plasztikus színekkel megoldani. Jobban komponálni sem lehet. A kalibrált monitorom szerint a kép világossága csökkenthető, ez javára válik. Jó kép.
mikino - Cím nélkül
A halak jól exponáltak, megfelelően komponáltak, csak kár hogy kissé távozóban vannak. A természetes fény alulexponált, ezért a raj távolabbik fele beleolvad a háttérbe. Ha legalább a kidolgozásnál a fotós ezt korrigálta volna, jobb lenne a kép.


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3


 14. Garfield33 2011 már 01. 19:36  
Szégyellheted magad, hogy nem eleve így tetted fel  :-)
Hát még ha állóban fotózod, sok kékkel felette...
 13. Aladár 2011 már 01. 17:10  
Találtál valami érdekeset? Che-Vasmacs levelezés? Vagy Che-Bunny?
 12. kovax 2011 már 01. 16:05  
mivel igen udvarias vagyok,időnként átengedem a bérelt helyem. legyen másnak is sikerélménye. sokat segit a kezdőknek:-))))))))))))))))))))))))))))))
 11. istvanv 2011 már 01. 15:59  
Volt még felette....
 10. divefoto 2011 már 01. 15:40  
Gratulálok jól értékeltél! Milyen jó ha profi az ember a számítógép világában!
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés