»» ««

A PADI Búvároktató

(Hirdetés)
2/3. oldal


A részvétel előfeltétele, hogy Segédoktatói minősítéssel rendelkezzünk, így biztosítja a PADI, hogy a lépcsőzetes, és egymásra épülő tanfolyamok által az oktatói tanfolyamot megkezdő búvárok már rendelkezzenek a megfelelő tudásháttérrel. A Merülésvezetői tanfolyam során megtanulta a jelölt a búvárkodás magas szintű művelését, mind elméleti, mind gyakorlati oldalát tekintve. A Segédoktató tanfolyam bevezette a búvárképzés alapjaiba, megtanulta, hogyan adja át a tudását a leendő búvárok számára.

Az oktatói, sőt már a segédoktatói tanfolyamon sem egyedül kell megbirkózni a tanfolyammal, OWSI jelölteket segíti egy mentor, jellemzően egy Staff Instructor vagy Staff Instructor jelölt. Támogatja a felkészülésben, segíti az esetleges felmerülő kérdésekben a tanfolyam során. Természetesen a mentor nem súghat, nem oldhatja meg a jelölt helyett a feladatokat, de mint tanácsadó nagyon fontos segítséget nyújt.

Az oktatói tanfolyamon a hangsúly már nem a búvárelméleten, -gyakorlaton vagy az oktatási alapokon van, az ide már úgymond beugró. A jelöltek előadásokat hallgatnak például a búváripar áttekintéséről, a hivatásos búvárkodás üzleti alapelveiről, vagy a felelősség és kockázatkezelésről, tehát olyan témakörökből, amelyekre az önálló oktatói életük során szükségük lehet. Segítséget kapnak külön-külön az összes általuk megtartható tanfolyam menetéről, annak megszervezéséről mind az elméleti, mind a vízi tevékenységeket érintve.

Természetesen a tanulás mellett újabb feladatok is várnak a leendő Oktatókra.
A segédoktatói tanfolyamon elsajátított microteaching technika továbbfejlesztésével, és annak alapjaira építve megtanulják az ún. prescriptív oktatási módszert, amelyből aztán több alkalommal számot is kell adniuk, tehát ismét előadásokat kell megtartani.
A prescriptív oktatási módszerrel az otthon tanulásos képzés során fognak találkozni, segítségével az otthoni felkészülés után a tanulóval a hiányosságokra tud az oktató koncentrálni. Képet kapnak még a médiaalapú és az adaptív oktatásról, és még sok egyéb hasznos tudás birtokosai lesznek a tanfolyam végére.

A tantermi feladatok mellett ismét irány a védett víz, ahol oktatási bemutatókat kell megtartani. Ez teljesen megegyezik a segédoktatói tanfolyamon megismertekkel, ugyanúgy felszínen előzetes és utóeligazítással, a gyakorlat bemutatásával és visszakérésével, mint egy valódi tanfolyamon, csak most -még- a tanulókat jelölttársaink fogják eljátszani. A tanulók itt is hibákat kapnak, az oktató jelöltnek ismét fel kell ismernie, és el kell hárítania a veszélyhelyzeteket, a hibákat pedig kijavítani majd visszakérni. Az oktatást a végén szintén részenként és összesítve lepontozzák, ami alapján a jelöltek tovább csiszolhatják tudásukat.

Ahogy azt már említettük, az összes professzionális tanfolyam része a mentési gyakorlat, amelyet az OWSI oktató tanfolyamon is gyakorolnak a jelöltek, sőt bemutatók során mentőbúvári tanfolyami gyakorlatokat is kell oktatni, így tehát ez sem maradhat ki ebből a tanfolyamból sem.

Végül nem felejtkezhetünk meg arról, hogy állóképességünkről is bizonyosságot kell tennünk, 800 méter folyamatos uszonyos úszás vár ránk, szintidőre.

Nem titok, a tanfolyam során az oktatói életre való felkészülés mellett komoly hangsúly van az oktatói vizsgára való felkészülésen is. Nem maradhatnak el a házifeladatok most sem, amelyek az esték tartalmas eltöltéséről gondoskodnak. Megkapjuk a magunk 50-100 oktatói kézikönyvből kikeresendő kérdését, hiszen a vizsgán a kézikönyv ismeretének, és gyors kezelésének komoly szerepe lesz. Az előadásokra, és a védett vízi merülésekre is fel kell készülni, egyszóval ez a nagyjából egy hetes időszak- amíg az oktatói tanfolyam tart, nem a hosszú alvásokról fog szólni.

A tanfolyam jellemzően reggeltől késő délutánig, nem ritkán estig tartó előadásokból, és vizes gyakorlatokból áll, megtoldva az otthoni felkészüléssel. Rengeteget kell tanulni, merülni, gyakorolni és otthon felkészülni, hosszú és tartalmas tanfolyam vár arra, aki belevág az OWSI búvároktatói tanfolyamba. Ha a tanfolyamot sikeresen elvégeztük nincs más hátra, mint jelentkezni a legközelebbi Instructor Examination eseményre, hogy ott levizsgázva OWSI-vá vagyis búvároktatókká válhassunk.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés