»» ««

Nézz az ég felé- végeredmény

Fotózás
2/2. oldal


A Nézz az ég felé forduló induló képeit Előd László búvárfotós, a legutóbbi Búvárfotós OB győztese értékelte, aki elmondása szerint megpróbált elvonatkoztatni attól, hogy ez egy amatőr verseny, és úgy értékeli a képeket, mintha nem tudná, hogy kik és miért is küldték a képeket értékelésre.

bluecrystal - Cím nélkül
Az első beküldött felvétel egy fontos szabályra és annak következményére hívja fel a figyelmünket. A vízben a látótávolság sokkal rosszabb mint a felszínen, ezért mindent nagyon közelről kell fotózni, hogy legyen megfelelő brillanciája a felvételünknek. Egy méternél messzebbről szép színeket már ne várjunk, és még távolabbról pedig a kontrasztot és a részleteket is felejtsük el a képünkről! Ahhoz, hogy hasonló felvételt jobb minőségben készíthessünk el, nagyobb látószögű objektívvel vértezzük fel magunkat, és akkor sokkal közelebbről tudjuk elkészíteni a felvételünket. Ezen a képen szinte semmit nem látok, három vagy talán inkább négy búvár botladozik a vízben. Sem a téma nem érdekes a néző számára, sem a kép minősége nem nyűgözhet le senkit.
feherepito - Cím nélkül
Ez a kép az előző kép hasonmása (minőségben és témában), kicsit közelebbi képkivágással, de még mindig színek és kontraszt nélkül. Ha a víz minősége nem jó, akkor ne próbálkozzunk nagylátószögű objektívekkel, hanem vegyük elő a makró témákat. A környezeti lehetőségekhez egy fotósnak alkalmazkodnia kell, ha nem csak rossz minőségű emlékképeket szeretne gyártani tucatszámra, amit előbb-utóbb még a lelkes rokonság is csak fanyalogva fog megnézni. Ha viszont tiszta a víz, keressük a jó nagylátós témákat, kérjük meg a társunkat hogy akár kicsit modellkedjen nekünk, ígérjünk neki egy szép nagyítást (ettől talán nagyobb kedve lesz hozzá)!
istvanv - Cím nélkül
Egész jó kompozíció, látványos elemekkel. Betűz a napsugár a bal felső sarokból és rögtön ráirányítja a szemünket a felvétel fő témájára a tűzhalra. Eddig szinte tökéletes (nem tetszik a napsugarak digitális széle), de sajnos ezután kezdődnek a gondok! Világos kicsit túllőtt és egyébként sem szépek a korallok, majd lent szerencsétlenül megvágott halak következnek. Az elgondolás nagyon jó volt, de sajnos a körülmények nem kedveztek a felvétel szerzőjének. További észrevételeim a képpel kapcsolatban: a kis halak nagyobb része kifelé úszik a képből azaz kevesebb hely van előttük mint mögöttük, és a világos foltok (korallok) a képen, könnyen elviszik a tekintetet a fő témáról. Ezek sajnos mind komoly hibák egy képalkotásnál, de ne csüggedjen a szerző, mert az elgondolás tökéletes volt, a kivitelbe pedig a természet szólt bele. Ritkán lehet megvalósítani az elképzelésünk pontos mását a természetfotózásnál, de ha mégis sikerül akkor arra életünk végéig is büszkék lehetünk.
pygmy - Cím nélkül
Mennyien álmodnak egy szép delfines képről, és amikor látjuk Pygmy felvételét mégsem akad el a lélegzetünk. Miért? Mert mint az első két képnél, a felvételnek nincs brillanciája. Messziről fotózott felvétel, a tenger kékségébe burkolózva. Megfelelő photoshop használattal azért lehetne még sokat segíteni a képen, a világos és sötét részek növelésével, azaz több kontraszttal.
Garfield33 - Cím nélkül
A képen gyakorlatilag nincs olyan rész ahol látnánk valamit. Valahol szétégett, valahol meg túl sötét. Ahol éles lenne ott a víz fodrozódása életlenné teszi, ahol láthatnánk talán valamit, ott már nem elég éles. Nem elég ha valami szép a szemnek, hanem azt vissza is kell tudni adni egy képen, és csakis akkor válunk fotóssá/videóssá. Ezt a képet szép fénypászmák tudnák megmenteni vagy pedig nem lehetett volna elhagyni a megfelelő világítást. Kár érte, mert még így is lehet érzékelni, hogy szép helyen készült.
andy.scr - Cím nélkül
Szép felvétel, érdemes észrevenni, ahogy Z alakban a figyelmünk a két hajó segítségével a napóleonhalra koncentrálódik. Kár a megvágott búvárért, de hát ez a kapáslövés szépsége: megoldani másodpercek alatt tökéletesen a kompozíciót. Ez most majdnem sikerült. Gratulálok.
elche - Cím nélkül
Két dolog van a képen egy medúza és egy nagy sötét életlen folt. A sötét folt -nevezzük nevén: koralltömb- uralkodik a képen, és nem értem mit keres ott. Azok a dolgok, amik nem erősítik a kompozíciót, azok feleslegesek. De ha még nagyok is akkor kimondottan zavaróak. A medúzát is kontrasztosabbra húztam volna, mert így nagyon lapos a kép.
Dijjja - Cím nélkül
Szerzőnk komolyan vette a kiírást és tényleg az ég felé nézett a kamerájával. Másra már kevésbé figyelt oda viszont. Ez az a tengerszín amit nem szívesen fotóz az ember, mert nem szép, és a közeli buborékok is inkább hasonlítanak egy éppen felrobbantott majd összeálló terminátor robot folyékony részeire. De vegyük észre a nap az aranymetszési pontban található!...
Balage - Hammm :o)
Bár kicsit középre komponált felvétel,de nagyon szép mozdulatot elkapó felvételt láthatunk. A részletek is láthatók a felszínen ami mindig megdobja a képet. Én a hátteret sokkal sötétebbre komponáltam volna, és akkor nem ég be ennyire a nap, illetve a cápa kicsit több vakufénnyel (volt rajta egyáltalán?) jobban kiemelkedne a háttérből. Sokkal dögösebb lenne a kép! PS-el próbáljuk így megcsinálni, kíváncsi lennék a végeredményre!
kritty - Cím nélkül
Kritty teknőse sajnos pont betakarja a saját szemét, ez megbocsáthatatlan bűn. Remélem megkapta a leszidást érte és fotósunk azóta sem áll vele ezért szóba! További hibája a felvételnek, hogy mint már más képnél is említettem zavaró, hogy kevesebb hely van a teki előtt, mint mögötte, illetve a beégett foltok a páncélján szintén gondot okozhatnak az igényes nézelődöknek.
VasMacska - Ha a cápa
Ez nem VasMacska! Ez VasCápa! Ez a vízszín nekem még mindig nem jön be, olyan mintha 30 évvel ezelőtti lejárt diára fotózta volna a szerző. A felvétel egyébként ötletes, bár nekem nem annyira rémisztő ebből a szögből a cápa, lehet hogy próbálkoztam volna még más beállításokkal is. Talán ha picit több látszódna a fogakból. A megvilágítás is nagyon semleges, nincs benne semmi hitchocki!
macok - Up, up and away
Kicsit túlságosan is ragaszkodott a szerző az átlós elrendezéshez, ezért a vízszint is nagyon dől. Nekem ez már nagyon meredek. További gondom, hogy nincsenek színei a felvételnek, és a már sokat említett brillancia is hiányzik a képről. Csak ismételni tudom magam: nagylátó és menjünk közelebb! Még sokkal közelebb!
dzso - Cím nélkül
Nem szép ha megvágunk egy korallt egy oldalon. Fotózzuk vagy csak egy részletét, vagy legyen benne az egész! A hátteret vegyük sötétebbre, kérjük meg a gépünket, hogy exponáljon alul, vigyázzunk hogy ez a vakura ne vonatkozzon!
azarabdémon - Cápaperspektíva
Néha nehéz értékelést írni, mert mit is írhatnék erről a felvételről? Mitől lenne jobb? Egyszer valaki azt mondta, hogy attól hogy egy kép életlen attól még nem jó!
Kékbálna - Víz és tükör
A tükröződés kihasználása nagyon fel tudja dobni általában a képet, de ha csak egy nagy barnás foltot eredményez akkor nem lesz erénye a felvételnek. Az eredeti korall is szerencsétlenül félbe lett vágva. A kép tetejéből sokat levágnék és egy panorámásított vágással próbálnám kicsit javítani a kompozíciót.
MalDiver - "Let the sunshine in!" / Ragadd meg a napot! ;)
Ezt a felvételt egy fotókönyv hátterének tudnám maximum elképzelni, amire ráillesztünk még néhány jól sikerült felvételt. Így magában nem sokat mond, az előtérbe belekomponálhattunk volna valamit, akár egy halat vagy akár egy kis korallocskát. Szép képet lehet készíteni még mikor felfelé jövet a hajónkat komponáljuk bele felvételünkbe.
divefoto - Cím nélkül
Ez azon kevés képek egyike ami megfelelő brillanciával és szép színekkel rendelkezik. Szép kompozíció, zavaró elemek nincsenek a képen. Figyeljük meg, hogy a vaku sem vet rossz árnyékokat a korallokon. Picit lehetnének ugyanakkor nagyobbak, mert így a fő téma most majdnem a búvár lett. Ötletes a rabszolga vaku használat, mert sokkal jobban látszik a fénye mint egy lámpának. Gratulálok!
Darth-Digilog - Cím nélkül
Szép korall látható a felvételen és szépen van beillesztve a képbe, nem lóg ki semelyik része ugyanakkor szépen ki is telíti a teret. A maradék felső üres részbe egy modell és a nap került. Tipikus víz alatti kompozíció, talán a modell elhelyezkedése és mozdulata kicsit mesterkéltre sikerült.
Zook - Hazafelé
A képnek és történetének jót tesz a hajón várakozó alak sziluettje, ugyanakkor a kontraszt hiánya, a valószínűleg felhős ég miatti semleges fények (fénytelenség inkább) teljesen középszerűvé teszik a felvételt. Talán fekete-fehérben jobb volna, hiszen mégis csak valami ezekkel a mozdulatsorokkal ér véget (a merülés) és a színek amúgy sem adnak hozzá a kép mondanivalójához semmit.
Thomasbuvar - Nézz a JÉG felé!
Ha a búvár közel van és látszódik az arca, illetve látszódhatna akkor nagyon zavaró ha ez még sem történik meg. A testén levő ruha teljesen sötét, nincs rajta részlet, nem látjuk a mozdulatait. A bal felső rész pedig szétégett, szintén részlet nélküli. Vakut mindenképpen kellett volna használni! Ezenkívül igazából az sem látszik a képen, hogy most szép a jég alatt vagy nem.
horvathv - Magyar dombok
A felvétel inkább otthoni saját célokra készült témát dolgoz fel. Ha csinos nőket szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek akkor részletekre is ügyelni kell, azaz érdemes szép maszkot -lehetőleg kimondottan modellmaszkot- használnunk légzőcső nélkül. A tükröződést is felhasználhatjuk és akkor talán a kép fele sem marad üresen.
nme - Cím nélkül
Halrajnál fontos, hogy lehetőleg ne legyenek megvágott halak és szép formát vegyenek fel. Ez itt sikerült, kár, hogy a víz a nem elég nagy látószöggel rendelkező gép hiányában már ront a kép részletein.
bunny - Néha nézz fel...
Talán a mezőny legjobb felvétele szépen, finoman vakuzott cápával, tökéletesen exponált háttérrel. A cápa orra előtt tökéletesek a halak. Kár azért a kis megvágásért a bal oldalon, persze különben pedig csúszott volna az egész kompozíció. Gratulálok, irigylem.
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2


 40. kovax 2009 jún 02. 13:17  
keresek egy madarat
 39. Garfield33 2009 jún 02. 13:10  
Inkább nézz az ég felé
 38. pygmy 2009 jún 02. 13:07  
köszi, a link jól jött, mert a dc-n nem sok nyomra bukkantam...
 37. kovax 2009 jún 02. 13:03  
tudsz valamit?  mesélj!
 36. kovax 2009 jún 02. 13:02  
az én számomra reménytelen hogy elérjem a szintet:-)   a mélymerülés nem nekem való:-))))))))))))))))
A további 35 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés