»» ««

Ókori ólomrudakra bukkantak

Külföld

Egy kölni régészbúvár három darab több mint 2200 éves ólomrudat talált Ibiza partjai előtt a Földközi-tengerben, 39 méter mélységben.

Mint a Kölni Egyetem régészeti intézete hétfőn közölte, a ritka lelet gyaníthatóan az i.e. 3. századból származik, és egy negyedik rúdra már korábban véletlenül rábukkantak.

Marcus Heinrich Hermann kölni tudós közlése szerint két rúdon az ibériai ábécé szótagjelei láthatók. Az ólomrudakat az ókorban zsoldoskatonák feltehetően fegyverként használták. Valószínű, hogy az ilyen fegyvereket a rómaiak és a karthágóiak között lezajlott második pun háborúban vetették be.

A kölni intézet közlése szerint az írásjeleket aligha lehet megfejteni, de a gyártástechnikai eljárásokból következtetni lehet a leletek eredetére. A fémszakértők úgy vélik, hogy az ólmot egy dél-hispániai bányavidéken bányászták, majd az Ibériai-félsziget keleti részén munkálták meg, és látták el jelzéssel, mielőtt egy teherhajó fedélzetén elszállították volna. Utóbbi hajótörést szenvedett Ibiza szigetének északi partjainál.

Az ólmot az ókorban mindenekelőtt az ezüstgyártásban használták, az úgynevezett ólomításnál.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés