»» ««

Trükkös golflabdavadász

Külföld

A golfpályákon levő tavakból nagy üzlet kiszedni a labdákat, de akad búvár, aki ezen a téren nem túl sportszerű.

Komoly üzletág, akár millió dolláros forgalommal- nekünk furcsa lehet, de a tengerentúlon sokan adják a fejüket a labdák kihalászására. Az így kiemelt labdákat megtisztítják és újból piacra dobják, tehát kifejezetten előnyös megoldásnak tűnik ez a fajta "újrahasznosítás".

Ám a közelmúltban William Lamar Stoner, az egyik ilyen labdakereső vállalkozó más okból került reflektorfénybe: azzal gyanúsítják, hogy illegálisan telepített egy texasi golfpálya kis tavaiba amurt. A pálya menedzsere először egy éve vette észre, hogy Stoner golfkocsival szállít valamit egy tóhoz, de a férfi azt állította, csak karbantartást végez. Ám pár hónap múlva megjelentek a U.S. Fish and Wildlife Service emberei, hogy megvizsgálják a tavakat, és kiderítették, hogy azokban amurok élnek. A tóban levő növényzetet fogyasztó halak rendkívül hatékonyak, de éppen emiatt tilos is bevinni őket néhány államba, hiszen letarolnák a tavak, folyók medrét.

(Amur: Jelentőségét a haltenyésztésben elsősorban hínárfogyasztása adja. Kihelyezésével a halastavak káros elhínárosodása megelőzhető, s ezáltal a halhozamhoz fontos hasznos algák szaporodása állandósítható az egész tenyészidőszakban. - Forrás: agraroldal.hu)

Stoner ügyvédje elmondta, hogy a búvár jól megélt a golflabdák kereséséből, ám pár évvel korábban egy alvállalkozója vesztette életét a hínárba gabalyodva, és ezért elővigyázatosságból telepített halakat. A szövetségi ügynökök végül összesen 47 amurt emeltek ki a golfpálya tavaiból, ahova legális fajt telepítettek a későbbiekben.

[ Seattle Times ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.


 28. békabúvár 2008 ápr 11. 10:57  
Az aligátornál már csak az álcaruhás szovjet úszóharcosok veszélyesebbek ! "Két aligátor úszik a Níluson, odaszól az egyik a másiknak: széles,széles ez a Nílus, de azért a mi Volgánk se kutya ezredes elvtárs!"
 27. medve 2008 ápr 11. 10:45  
hehe, ez az év poénja!
egyébként asszem pont itt olvastam egyszer, hogy labadabúvárok aligátorral találkoztak valahol egy floridai golfpályán, a tóban. namostan az amúr egy rusnya hal, meg aztán hajlamos ragadozóvá válni, de még így is inkább száz amúr, mint egy aligátor...
 26. Vanek 2008 ápr 11. 09:29  
Hm, az elektromos halászat effektívebb.

De a kedvencem a halászlé-kockás kézigránát. Bedobod és már lehet is kanalazni...
 25. Luciferin 2008 ápr 11. 07:55  
Jól beszél Thomasbuvar.
De egy másik ügy kapcsán te emlegetted az érdekeket. Aki halat tenyészt (többek közt amurt, busát) az el is akarja adni. A távoli ködös természeti károkra való hivatkozás nem hat meg senkit ha üzletről van szó. :(
Egyébként nagy pénzért már vettek a Balatonra speciális halászkészségeket. Az is üzlet...
 24. békabúvár 2008 ápr 10. 23:33  
Minden Amúr közül akkor is leghosszabb a Bajkál-Amúr (BAM) :)
A további 23 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés