»» ««

Újabb mesterséges élőhelyek

Külföld

Bár a külföldi sajtóban egységesen mesterséges zátonyról beszélnek, a különféle tervek és a célok között nagyok az eltérések egyes zátonyok esetén.

KelpSzámunkra a mesterséges zátony hallatán majdnem mindig egy víz alá küldött kiszuperált hajó jut az eszünkbe, ahol a búvárok kellemesen elmerülgethetnek. Nyugaton egyre erősödik az az irányvonal, hogy a környezetkárosító beruházások engedélyezésekor tenni kell valamit azért, hogy helyreálljon az élővilág az egyensúlya.

Kaliforniában például egy hatalmas kelp erdő telepítésébe fogott egy energiaipari konszern, az Edison. A 127 hektáros mesterséges élőhely kialakítása volt a feltétele annak, hogy megkaphassák az engedélyt egy erőmű felépítésére, ami a tengervizet használja hűtésre, és az erőműből kiáramló felkavarodott víz miatt veszélybe kerültek élőhelyek. A zátonyt 10-15 méteres mélységben elhelyezett sziklák alkotják majd, de mielőtt a teljes területen elkezdték volna a munkát, a felkért kutatók segítségével az Edison először egy kisebb részen kezdte el a kialakítást, még 1999-ben. Több évnyi megfigyelés után kapták meg az engedélyt arra, hogy a teljes tervet megvalósítsák. Mindenesetre a program volumenére jellemző, hogy 22 millió dollárt szánnak rá.

Ausztrália Queensland államában is nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor egy millió dolláros program keretében szeretnének mesterséges zátonyokat kialakítani. A Moreton Bay védelmét célzó programot mindenki támogatja, környezetvédők, búvárok és halászok egyaránt, hiszen így a már most is védett zónákon teljesen tiltani lehet a halászatot, és át lehet engedni a területet a búvároknak és hajósoknak, míg a halászok az új zátonyoknál dolgozhatnak.

Természetesen ekkora projekteknél nagyon fontos a gondos előkészítés, a legmegfelelőbb helyek kiválasztása, illetve a zátony kialakításának meghatározása. Ez utóbbi esetében figyelembe veszik a legújabb eredményeket, ugyanis manapság már a roncsok és gumik víz alá vitelét ilyen célból egyáltalán nem tartják a legjobb megoldásnak. Nagyot fejlődött a speciálisan mesterséges zátonynak épített víz alatti építmények tudománya, már kifejezetten erre a célra alkalmazható betonfajtákat is kifejlesztettek.

Bár még nem lehet tudni, mi lesz a nagyszabású elképzelések végeredménye, nagyon úgy fest, hogy lassan tényleg új korszakba lépünk, és a természeteshez mind jobban hasonlító új élőhelyeket próbálnak kialakítani, a korábban szinte kizárólagos hajósüllyesztés helyett.

[ Divenews ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés