»» ««

A búvárbiztosítások érvényessége

A búvárkodásról
2/2. oldal


UNIQA - Gyöngyhalász Utasbiztosítás Búvároknak
Balázs Péter, ASP -

Cikkben jelzett probléma rövid összefoglalása:
a fiziológia folyamatokból következően később, akár már a hazaérkezés után jelentkező dekobetegség esetén a biztosító nem szervezi meg az ellátást, illetve nem térít meg a kezelés költségét, mivel a biztosítási időtartam lejárt, illetve a biztosítás területi hatálya Magyarországra nem vonatkozik.

Az UNIQA a Gyöngyhalász Utazásbiztosítás Búvároknak termékével, célzottan és direkten a búvárok biztosítási igényeit szeretné kielégíteni, és ennek megfelelően alakította ki a termékét.

A Merülési Szabályzatban, amely a biztosítási termék egyik alapja, az alábbiakban van definiálva a búvárbaleset:
"Búvárbalesetnek minősül a merülést végző búvárt, a vízben, a vízbejutás-, vagy a víz elhagyása során ért mindennemű egészségkárosodás, abban az esetben is, ha az egészségkárosodás a végrehajtott merüléssel összefüggésben lévő élettani változások hatására, de időben csak a merülést követően jelentkezik."

Már volt ilyen káresetünk, amikor az ügyfél a merüléseit befejezve hazautazott és már itthon jelentkeztek nála dekompressziós betegség tünetei. Az ügyfél bejelentette a betegség tényét és társaságunk megszervezte az ellátását, valamint állta annak költségeit.

Nem méltányosságot gyakorolunk, hanem a speciálisan kialakított feltételek szerint jártunk el. Pontosan ebből az esetből is okulva kiemelten definiáljuk a búvárbalesetet, mely tartalmazza az alábbi kitételt is: "Búvárbaleset: Ha a baleset, vagy az egészségi állapotban hirtelen bekövetkező állapotromlás közvetlenül a víz alatti tevékenység (búvártevékenység) alatt következik be. Közvetlenül a búvártevékenységgel összefüggő eseménynek minősül minden olyan eset is, amely a merülés helyszínén a tervezett merülés előkészületeivel összefüggésben, de még a merülés megkezdése előtt következik be. (pl: a merülésre való felkészülés, a beöltözés, vagy a merülőhely megközelítése alatt állnak elő.) illetve ha a merülés befejezését követő 24 órán belüli baleset, vagy egészségromlás lép fel, mely összefüggésbe hozható a végzett búvártevékenységgel. "

Tehát ha valaki péntektől vasárnapig kötött biztosítást, majd Horvátországban szabályosan végrehajtott merülések után vasárnap kocsiba ül és Magyarországra hazaérkezik, és másnap (24 órán belül) jelentkeznek nála a dekobetegség tünetei, akkor a biztosítási feltételek szerint fenn áll a szolgáltatási kötelezettségünk. A területi hatály jelen esetben azért nem számít, mert maga a merülés nem Magyarország területén történt.

A társaságunk csak akkor tagadhatja meg a kártérítést illetve szolgáltatást,ha a biztosítási eseményt a szerződő illetve a biztosított jogellenes, szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása idézte elő, illetve ha a biztosított megszegi az MBSZ mindenkor érvényben lévő merülési szabályzatát, búvároktatási rendszerének szabályait illetve a merülésre vonatkozó helyi előírásokat.
A segítségnyújtást semmi esetben sem tagadja meg a biztosító!

Az UNIQA a bekövetkezett biztosítási káresemények szakszerű elbírálásához, a minnél pontosabb esetleíráshoz orvosszakértőt, illetve búvárszakértőt kér fel a káresemények kezelése során. Az orvos (dr. Göbl Anna) mellett a Magyar Búvár Szakszövetség illetve a felkért szakértő álláspontját is kikérjük, minden búvár-egészségügyi illetve más búvárkodással kapcsolatos szakkérdésekben is.


DAN Europe
Dr. med. Ulrich van Laak Németország, Ausztria, Magyarország területi igazgató

"Az valóban gyakran előfordul, hogy a búvárbaleseteket csak az azok bekövetkeztét követő 2-3 nap múlva vagy akár még később jelentik, mert vagy a tünetek jelentkeznek később vagy - ez fordul elő gyakrabban - elkésve veszik azokat komolyan, gondolván, hogy a tünetek el fognak múlni vagy nem búvárbalesetről van szó.

Egy búvárokra szabott biztosításnak ezeket a körülményeket mindenképpen figyelembe kell vennie, különben nem teljeskörű. Természetesen a DAN Europe-nál ez így van. Valamennyi búvárkodással kapcsolatos egészségügyi probléma akkor is fedezett, ha a tagság már le is járt, amennyiben a balesetet kiváltó merülés még érvényes tagság ideje alatt történt. Az ismertetett esetre tehát teljes körű lenne a fedezet. Ez azokra a költségekre is vonatkozik, amik hazai földön keletkeznek.

Elméletileg legfeljebb abban az esetben lehetnének problémák, ha a tagság lejárta után a balesetet szenvedett még további merüléseket hajtana végre és nem lehetne egyértelműen megállapítani, hogy melyik volt az, amelyik a balesetet okozta. Azonban még egy ilyen eseménynél is - elméletileg - kételyek esetén a búvár oldalán állunk."
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés