»» ««

Súlyos kérdések - a búvárpoggyász

A búvárkodásról
2/3. oldal


Az Air Berlin (illetve a Niki) légitársaság gépein a megengedett poggyász fejenként 20 kiló. Búvárfelszerelés szállítása esetén változik a határ, a poggyász 30 kg-ig költségmentesen szállítható, és előre bejelenteni nem szükséges. Ez alól kivétel, ha csoport utazik búvárfelszereléssel, akkor szükség van a bejelentésre. Búvárlámpa csak kézipoggyászban szállítható, az égőt ill. az akkut ki kell venni belőle és egymástól elszeparálva kell szállítani, a lámpát előzetesen minden esetben be kell jelenteni. Az övből az ólmot ki kell venni. Amennyiben a poggyász túlsúlyos, 4 euro/kg fizetendő.

A KLM által üzemeltetett járatokon az egy főre eső maximális poggyászsúly turista osztályon 20 kiló, business osztályon 30, kivetel ez alól az USA, Kanada, ahova 2 db poggyász megengedett, darabonként 23 kilóval. Ingyenes többletsúly-kedvezmény nincs a búvárok számára, de ha a felszerelésük nem fér bele a megengedett keretbe, akkor egy fix összeget kell fizetniük, ebben az esetben 20 kiló lehet a többlet búvárpoggyász. Ez az összeg Európán belul 20 euro, a többi desztinációra 40 euro egy irányban. Ha a búvárfelszerelés meghaladja a 20 kilót, akkor erre kilónként túlsúlyt kell fizetni, aminek összege természetesen a célállomástól függ. Mindenképpen be kell jelenteni foglaláskor, ha búvárfelszerelést visz az utas. Csak üres palackokat lehet szállítani és az elemeket is el kell távolítani a lámpákból.

A Malév gépein a turista osztályon a feladható poggyász szabad súlykerete személyenként maximum 20 kg. Ez alól kivételt képeznek a tengerentúli járatok, ahol 2 darab, egyenként maximum 32 kg-os csomag szállítható. Továbbá a business utasokat és Silver- illetve Gold-kártyás törzsutasokat túlsúlykedvezmény illeti. A búvárfelszerelés szállítható a járatokon, a búvárpalacknak üresnek kell lennie; az energiaforrás és az izzó külön kell legyen csomagolva és a kapcsoló biztonságosan "OFF" pozícióban kell legyen rögzítve a lámpák esetében. A búvárfelszerelés a teljes csomagsúlyba beletartozik, csak akkor kell ráfizetni, amennyiben a megengedett maximális súlykeretet a normál poggyásszal együtt meghaladja. A ráfizetendő túlsúly útirányonként változó. Fontos, hogy a búvárfelszerelés szállítását okvetlen előre jelezni kell.

Az EasyJet rövid tájékoztatása szerint a feladható poggyász fejenként 20 kiló, búvárok számára nincs kedvezmény. A felszereléssel együtt az összsúlyra a 20 kilós határ felett kilónként 5 angol font (8 euro) fizetendő, maximum 30 kiló többletsúlyig. Palack szállítása semmilyen formában nem lehetséges.

A SkyEurope Airlines járatain is 20 kiló a személyenként feladható poggyász. A légitársaság szabályzata szerint a búvárfelszerelés a következő feltételek mellett szállítható:
- A komplett búvárfelszerelés szállítási díja 20 euro utasonként egy útra.
- Búvárfelszerelésnek számít: búvárruha, mellény, zokni, maszk, cipő, zseblámpa, uszony, kés, üres palack. A palack csakis üresen szállítható. A lámpát az elemektől el kell különíteni és külön csomagolandóak, és kizárólag kézipoggyászban szállíthatóak.

A Lufthansa a turistaosztályon 20 kilós fejenkénti súlyhatárt szab meg, business class és első osztály esetén ez 30 illetve 40 kilóra növekszik. Kifejezetten a búvárok számára kialakított súlykedvezmény nincs. A poggyász túlsúlyának kilónkénti felára zónától függ, például Németországon belül 5 euro/kg, Európán belül 10 euro/kg. A búvárpoggyász szállítását előre nem kell bejelenteni, a palackot üresen lehet szállítani, a búvárlámpák esetében pedig az akkumulátort el kell távolítani.

Malaysian airlines
Ha kéri az utas, + 10 kilót adnak ingyen. Előre kell szólni, a foglaláshoz írják az extra súlyt, a checkelésnél leellenőrzik a listán az igényet. Jó ha visz az utas a búvárkártyáról egy fénymásolatot, kérhetik a becheckelésnél. Útirányok: Bali, Malaysia esetleg Thaiföld

Qatar airs
A foglaláskor kell kérni a búvár 10 kilót. Aztán megy minden, mint a karikacsapás. A név alapján megtalálják a listán az utast és az extra súlyt. Útirányok: Maldív-szigetek

A Wizzair többszöri megkeresésünk ellenére sem válaszolt a búvárpoggyászra vonatkozó kérdésünkre.

Gonda Rudolf (olvasói kiegészítéssel)

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés