»» ««

Dave Shaw története - Előkészületek

A búvárkodásról
4/5. oldal


Előkészületek

2004 novemberében hong kongi lakásából Shaw szinte napi e-mail és telefon kapcsolatot tartott Shirleyvel. A Nagy Merülésre, ahogy ők kezdték nevezni, január elején fog sor kerülni és az egyik legnehezebben megfogható kérdés Deon testének állapotára utalt. A törvényszéki szakértők, akikkel konzultáltak, nem tudtak pontos választ adni, de úgy vélték, hogy a holttest nagyrésze csak csontokból állhat. Shaw ezért úgy döntött, hogy a testet megpróbálja egy zsákba helyezni, hogy elkerülje annak lehetőségét, hogy a felemelkedés során az a darabjaira hulljon. Annnal közösen készítettek egy vontató kötelekkel ellátott selyem zsákot, mely olyan hosszúra volt tervezve, hogy abba Deon uszonyai is elférjenek.

Ann, aki 49 évesen igazgató helyettesként dolgozott a hong kongi Német-Svájci Nemzetközi Iskolában, tartott azoktól a veszélyektől, melyekkel a férjének kellett szembenéznie. "Azt akarom, hogy amint elindulsz felfelé, azonnal hívjon fel valaki," kötötte ki Ann. Shaw megígérte, de célzott arra is, hogy a merülésre a tervezettnél egy nappal később kerülhet sor. Abban az esetben csak akkor tudja majd felhívni, ha már visszatért a felszínre. Óvatosan azt is közölte, ha nem lenne vele minden rendben, akkor elintézi, hogy valaki hívja fel Michael Vickerst, a Hong Kongi Anglikán Feltámadás Templom lelkészét.

Január elsején, szombat este Ann autóba ült, és megtette azt a 45 perces utat, ami a Chep Lap Koki reptérig tartott, kocsijában a 113 kilós búvárfelszereléssel. Shawnak repülnie kellett aznap, így a Cathay Pacific irodáinál találkoztak és onnan mentek át a Dél Afrikába induló géphez, de előtte beültek egy kávézóba. "Nem sírsz, ugye?" kérdezte Shaw. "Nem", felelte bátran a felesége. A férfi felállt és elindult a géphez. Még annyit sem mondott, hogy "Szeretlek." De nem is kellett mondania, mert ezzel Ann tisztában volt.

Shaw hat nappal a merülés előtt érkezett meg Johannesburgba. Első útja a Komati Springshez vezetett, ahol gyakorlásképp megpróbált a víz alatt egy testet a speciális zsákjába helyezni. Deon holttestét Shirley próbálta utánozni. 20 méter mélyen minden zökkenőmentesen zajlott, Shawnak csak pár percre volt szüksége ahhoz, hogy a műveletet végrehajtsa. Másnap Shirleyvel elutaztak a Mount Carmelhez, ahol már várt rájuk a Shirley által kiválasztott hét rebreather készülékkel merülő dél afriakai búvár, és néhány rendőr Fokvárosból valamint Pretoriából (akiket a holttest miatt kellett bevonni). A merülés január 8-ára, szombatra volt időzítve, és Shirley merülési terve olyan volt, akár egy vízalatti szimfónia.
Shaw merülése durván 12 órát vett igénybe, így reggel 6 óra környékén kellett azt megkezdenie. A többi búvárnak Shaw merülési idejével összhangban kellett előre meghatározott mélységekbe merülni, hogy figyelni tudjanak Shawra, illetve segítsék Deon testét a felszínre hozni. Shirley lett volna az első búvár, akivel Shawnak találkoznia kellett visszafelé 221 méteren. Ott ő átvette volna a testet tartalmazó zsákot és ha minden a tervek szerint zajlik, Deon 80 perccel Shaw merülésének megkezdése után már a felszínen lett volna.

Shirley minden előkészületet magára vállalt, hogy minimalizálja a kockázatokat. Úgy tervezte, hogy 35 palacknyi gázra lesz szükségük a vízben - ami elég arra, hogy túléljék, ha a saját, Shaw és még néhány segítő búvár rebreather készüléke esetleg tönkremenne. Intézkedett egy kötél és csigarendszer felállításáról, melynek segítségével a búvár egy hordágyhoz rögzítve felhúzható a bejárat feletti sziklákra, ahol egy a rendőrség által biztosított dekompressziós kamra fog állni. Hogy orvosi segítség is legyen kéznél, Shirley beszervezte Jack Meintjiest, aki a Fokváros melletti Stellenbosch Egyetem búvár fiziológiai specialistája. Amikor a doktor megtudta, hogy kilenc búvár fog merülni és megismerte a mélységeket is, majdnem visszalépett. "Túl sok volt a lehetséges áldozat. Számos mélyre merülő búvárral kell egyszerre foglalkoznod, ami rendkívül komoly dolog", állítja Meintjiest.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés